KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2020. december 16., szerda

Alice Broadway: Spark (Ink #2)


A Maxim Könyvkiadó jelenteti meg Alice Broadway Ink sorozatának második részét Spark címmel. A meglehetősen  megosztó témájú disztópikus sorozat új részéről  öt bloggerünk fejti ki a véleményét. Kövesd végig a blogturné állomásait, és nyerd meg a kiadó által felajánlott három nyereménykönyv egyikét!
 
Maxim Könyvkiadó - Dream válogatás
432 oldal
Fordította: Sárossy-Beck Anita
Goodreads: 3,85
Besorolás: fantasy, YA, tetoválás

Minden éremnek két oldala van.
Azután, hogy Leora engedetlenségével mindent felforgat maga körül, olyan események sorát indítja el, amelyek következtében fény derül a kegyetlen igazságra a családjáról. Így hát nincs más választása, mint az, hogy végre szembenézzen a múltjával. Mindent megkérdőjelez, amit eddig szeretteiről és magáról tudott. Félig tetováltként, félig üresbőrűként melyik közösséghez tartozhat? Engedetlenségéért a polgármester most fegyverként szeretné felhasználni őt, és elküldi Featherstone-ba, hogy épüljön be az üresek közé, és így szállítsa neki az információkat. Leorában sok kérdés maradt rejtélyes, vér szerinti anyjáról, amelyekre talán megtalálja a választ.
De vajon megnyugvást és békét lelhet-e bennük, vagy újabb kétségekkel kell szembenéznie? És képes lesz-e majd megkülönböztetni, ki barát és ki nem?

Különleges volt számomra a sorozat első része, bár korántsem tökéletes, de nagyon tetszettek bizonyos ötletek, a világfelépítés például nagyon egyedire sikerült. Kíváncsi voltam, vajon hogyan alakul Leora sorsa az üresbőrűek között. Az is érdekelt, milyen információkat tud meg az édesanyjáról, milyen ember volt, kik voltak a családtagjai, barátai.
Featherstone valóságára nem számítottam. Fájón éles volt a különbség  Leora eddigi otthonához képest, hiszen itt még áram sincs,  gyakorlatilag középkori körülmények közé került. Nincs élelem, legalábbis nagyon kevés, az emberek csak akkor jutnak némileg jobb ellátáshoz, ha az erre szakosodott csoportjuk lóháton  portyázni megy. Valójában lopni, méghozzá a tetováltakhoz, akik látszólag elnézik ezt az üreseknek, legalábbis eddig ezt tették.

Nem fogadják Leorát tárt karokkal a faluban, hajszálon múlik, hogy nem küldik vissza, ahonnan jött, hiszen joggal gondolják, hogy esetleg kém. Nagy viták után végül egy család befogadja, méghozzá Obel szülei és testvérei. Nagyon lassan és bizalmatlanul veszi kezdetét az ismerkedés. Leora szembesül az érem másik oldalával, minden mese és monda, amit elmesélnek neki, magyarázva a hitüket, azonos alapokon nyugszik az otthonában hallottakkal, mégis egész más. Hát igen, máshogy mesél a csatát nyert és csatát vesztett fél.
Nagyon érdekes volt látni a párhuzamokat a kétféle társadalomban, egyvalami azonban az első napon kiderül a lány számára, az üresek nem készülnek támadásra és nem is lennének képesek rá. A többség gyenge, alultáplált, éppenhogy tengődnek, fegyvereik sincsenek. De akkor miért érdeke a polgármesternek, hogy ezt terjessze Saintstone-ban?
Egy egész sor új szereplő lép be a természetesen a történetbe, egyik legfontosabb közülük Gull, aki a leginkább közel kerül Leorához, ők hasonló korúak és Gullra osztják a feladatot, hogy vigyázzon rá, kísérgesse mindenhová. Mivel épp az ő szobájába költözött be, tényleg sülve-főve együtt vannak. Lassan építkezik a bizalom közöttük, ami a regény végére már egyféle barátsággá alakul. Gull testvére, Finn volt még számomra érdekes szereplő, az elején baromira ellenséges volt Leorával, és tartottam tőle, hogy ez nehogy egy vonzódás leplezése legyen. Nos nem vagyok biztos benne, hogy a harmadik részre nem tartogat meglepetéseket a karaktere.
Valami őrületes, milyen szokások alakultak ki ennél a társadalomnál. Némelyik teljesen okés, például hogy minden este összegyűlnek a tűz körül és megbeszélnek mindent és történeteket mesélnek. De nálam kiverte a biztosítékot a születésnapokon végzett "megmerülés", ami akár az életébe is kerülhet az ünnepeltnek. Az is nagyon tetszett, hogy "életfát" választanak maguknak az erdőben, és annak a tövében lesz a sírjuk, visszaadva a testüket a természetnek.
Ahogy egyre jobban megismeri Leora ezt a közeget, sorra kerülnek a felszínre  a titkok, hogyan és miért alakult ki ez a leosztás a szembenállók között. Szépen alakul a konfliktus, de ha igazán őszinte akarok lenni, azért a könyv kétharmadáig történteket pár mondatban össze lehetne foglalni. Hiába volt a rengeteg új információ, kissé untam már. Viszont az utolsó harmad megpörgette az eseményeket, és olyan végkifejletet hozott, ami meglepett és persze azonnal olvasnám a befejezést.

Egy kicsit bennem volt az olvasás bizonyos szakaszaiban, hogy ez eléggé egy második rész szindrómás regény, de átgondolva a dolgokat a közepesnél azért jobbra értékelem. Vannak még tök homályos dolgok, ilyen pl. hol vagyunk a világban? hol él a többi nép? milyen korszakban? Saintstone-ban autóval járnak, Featherstone-ban a ló a csúcs, egyik helyen jó a termés, a folyón túl meg mintha sóval hintették volna be a földet, nem terem semmi. Válaszokat szeretnék ezekre is kapni! 
Aki romantikára vágyik, csalódni fog, amúgy én egyáltalán nem bántam, hogy gyakorlatilag alig van néhány összenézős pillanat. Gyengék a romantikus próbálkozások, de fogtok ismerősökkel találkozni ebben a részben is, úgy érzem ennek a kibontakozását a   szerző a következő kötetre tartogatja.
Jó lenne hamar olvasni a harmadik részt, ami egyébként Scar címmel külföldön már meg is jelent.
Képek: Pinterest

Borító: Sokakat vásárlásra csábít a borító, annyira szép.

Kedvenc karakter: Gull

Szárnyalás: Tetszettek a mondák, immár az üresek szemszögéből.

Mélyrepülés:  A születésnapi merülés a tóba, brrrrr.

Érzelmi mérce: Nem volt annyira megterhelő érzelmileg, mint az első rész, legalábbis számomra nem volt az.
 
Értékelés: 

Ha megtetszett, ITT megrendelheted!!!


Nyereményjáték
 
Igaz-hamis játékot játszunk a blogturnén, minden állomáson kaptok egy mondatot a tetoválással kapcsolatban, el kell döntenetek, valós-e az állítás. A rafflecopter doboz megfelelő sorába írjátok be az “igaz” vagy “hamis” szót.
Az értesítő levél megküldése után a nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésre válaszolni az e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz!
 
 Igaz vagy hamis?   A tetoválók szerint a tetoválás ajánlott alsó korhatára 18 év.
 


Állomások:
12.16 Kelly és Lupi olvas
12.18 Csak olvass!
12.20 Utószó
12.22 Sorok között
12.27 Hagyjatok! Olvasok!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók