KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2021. január 31., vasárnap

Anna Woltz: Alaska

 


Újabb könyv jelent meg tavaly év végén Anna Woltz tollából a Tilos az Á Könyvek Kiadó gondozásában. Az Alaska egy magával ragadó történet elfogadásról, bátorságról és egy különleges barátság kialakulásáról, mindez egy segítő kutya, Alaska közreműködésével. Ha kíváncsiak vagytok a könyvre, tartsatok velünk, és játsszatok a kiadó által felajánlott példányért.

Tilos az Á Könyvek, 2020
184 oldal
Fordította: Rádai Andrea
Goodreads: 4,17
Besorolás: middle-grade

Hetedik. Az első év a gimnáziumban. Új emberek, új osztály, tiszta lappal lehet indulni. Két ember mégsem várja az első napot: Sven és Parker. Mindketten szoronganak, és nem véletlenül…
Sven tudja, hogy az epilepsziája miatt ő lesz a furcsa gyerek, ezért rögtön támad és gúnyolódik.
Parker világba vetett bizalma egy betöréses rablás után romokban hever. Ráadásul az öccsei allergiája miatt meg kellett válnia Alaskától, mindennél jobban szeretett hófehér kutyájától, aki vigaszt és biztonságot jelentett a bajban. Azonban egy nap felfedezi őt az iskola előtt. Követni kezdi, és hamarosan az éjszakáit Alaskával tölti. Míg a kutyát simogatja, titkokat hallgat a kutya új gazdájától. Lassan eljut oda, hogy segítsen és segítséget tudjon kérni.

Egyszerre fordulatos és érzelmes regény Anna Woltztól a tőle megszokott magával ragadó stílusban.

Azt hiszem, a borító és a fülszöveg volt az, ami azonnal megfogott és el akartam olvasni ezt a könyvet. Mondjuk őszinte leszek, az is vonzó volt, hogy ez most "csak" 184 oldal az eddigi féltégláimmal ellentétben. :D

A történet két kiskamaszról szól, akik mind a ketten új osztályba kerülnek. Az egyikük Sven, aki epilepsziás rohamoktól szenved és ez bárhol, bármikor rájöhet. Ezért nagyon izgul, hogy az új társaságban "normálisként" fogadják el, ne egy rájuk frászt hozó csodabogárként.
A másik főszereplő pedig Parker. Ő teljesen egészséges, viszont a nyár folyamán a szülei boltjába betörtek, miközben ő és a szülei is ott voltak és ez olyan traumát okozott, amit nehezen tud feldolgozni. Ráadásul a hőn imádott kutyáját, Alaskát is el kellett ajándékozniuk, mert az egyik testvére allergiás lett a kutyaszőrre.
És mi a két főhősünk között a kapocs? Természetesen Alaska, akit Sven kapott meg segítőkutyaként, hogy jelezze a fiú rohamait.
Sven a betegsége miatt eléggé mufurc, a "legjobb védekezés a támadás" elvet követve, már az első napon szégyenbe hozza Parkert, hogy a többiek ne vele, hanem a lánnyal foglalkozzanak. Ráadásul Alaskát sem szívleli, mert úgy érzi, hogy a kutya nem segíti, inkább csak felhívja az emberek figyelmét arra, hogy van vele valami baj....
Parker pedig nem fogadja a szívébe Svent az iskolai tette után, sőt, az se segít a kapcsolatukon, hogy meglátja, hogy a fiúhoz került az imádott kutyája és, hogy Sven hogyan bánik Alaskával.... Úgyhogy úgy dönt, hogy ha törik, ha szakad, de kimenti Alaskát Sven "karmai közül"...
Na innen lesz szép nyerni :).

A történet összességében megfogott, hiszen tudok az epilepsziáról, olvastam, hallottam róla elég sokat, de így első kézből megtapasztalni, ahogy Sven elmeséli nekünk, azért teljesen más. Iszonyatos lehet ezzel együtt élni, nem tudván, hogy mikor és hol fog rájönni a roham. Így sok minden programból, sportból sajnos kénytelenek kimaradni, hiszen ez számukra életveszélyes is lehet. És itt jönnek képbe a segítőkutyák, mint amilyen Alaska is. Egyszerűen felfoghatatlan és bámulatos is egyszerre, hogy hogyan képesek előre megérezni a rohamokat és ezt jelezni is a gazdáiknak! Tudjuk, hogy a kutya az ember legjobb barátja - ez már kicsit elcsépeltnek is hangzik sokszor, de ilyenkor látni, hogy mennyire sokat tudnak segíteni - nemcsak azért, mert jelzik a rohamokat, hanem, mert lelki támogatást is nyújtanak a gazdáiknak.
Együtt tudtam érezni Svennel, de megkedvelni sajnos nem. Én, mint kutyabarát és kutyatulajdonos, nem tudtam sajnos túllépni azon, ahogy az elején Alaskával beszélt és bánt. Megértettem, hogy valakin le kell vezetnie a dühét és frusztrálságát, de ez akkor is fájó volt nekem, hogy mindezt az örökké vidám, barátságos, hűséges és segítőkész retrieveren vezette le :(.
Ebből kifolyólag viszont Parkerrel nagyon együtt tudtam érezni, egyszerűen belegondolni nem akarok, hogy mi lenne, ha az imádott kutyámat valamiért el kellene ajándékozni. Ráadásul látni, hogy valaki olyannál van, aki meg sem becsüli, nem is szereti....
Az viszont nagyon tetszett, hogy végül is minden szépen a helyére került és pont Alaska volt az, aki sikeresen kibékítette a "harcos" feleket és segített megoldani a gondokat.

Összességében egy tanulságos kis történetet olvashattam, sokat segített abban, hogy megértsem ezt a betegséget és, hogy még inkább csodáljam a segítőkutyák bámulatos képességeit.
És kinek ajánlom? Elsősorban kisiskolásoknak, kiskamaszoknak, hogy lássák, érezzék, hogy ha valaki más, attól még szerethető, hiszen nekik is csak annyi a vágyuk, hogy a közösséghez tartozhassanak, barátokat szerezhessenek. És, hogy lássák, hogy a közösségi médiának mekkora a hatalma és mekkora károkat lehet vele okozni. Csak ésszel használjuk!

Borító: Szerintem jópofa, figyelemfelkeltő, illik a történethez

Kedvenc karakter: Parker, Alaska

Szárnyalás: Alaska

Mélyrepülés: a gyerekek viselkedése

Érzelmi mérce: frusztrálság, düh, harag, bánat

Értékelés: 

                                             Ha megtetszett, ITT megrendelheted!

Nyereményjáték:
A segítő kutyák rengetegféleképpen segíthetnek gazdáiknak, olyan betegségek, problémák esetén is, amikre nem is gondolnánk. Mostani játékunk ehhez fog kapcsolódni, minden állomáson különböző segítő kutya típusok betűit kevertük össze, a feladatotok, hogy megfejtsétek, melyik típus található az adott állomáson, és beírjátok a Rafflecopter doboz megfelelő sorába.

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

rápáseti atyuk


A blogturné további állomásai:
01.27. Könyvvilág
01.29. Utószó
01.31. Kelly és Lupi olvas
02.02. Könyv és más
02.04. Csak olvass!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók