KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2021. február 3., szerda

Tomi Adeyemi: Erény és bosszú gyermekei (Orisha legendája #2)

 


Tomi Adeyemi Orisha legendája sorozat elsodorta a világot: az elso kötetet egy sor olvasói és szakmai díjra jelölték, így magasan volt a léc a második kötetnek is.
A Blogturné Klub 5 tagja most annak nyomába indul, sikerül-e vajon megugrania ezt a lécet az Erény és bosszú gyermekeinek.
Eközben tartsatok velünk a játékban is, és ügyesek vagyok, a Maxim Kiadónak hála a könyvet is megnyerhetitek.

Maxim, 2020
400 oldal
Fordította: Sóvágó Katalin
Goodreads: 3,89
Besorolás: fantasy, YA,

Vérre meno versenyfutás után Zélie-nek és Amarinak végre sikerült visszahozniuk Orisa földjére a mágiát. Csakhogy a szertartás a vártnál félelmesebb eroket szabadított fel, és nemcsak a mágusok képességeit adta vissza, de a mágus-osöktol származó nemesség varázsló örökségét is feltámasztotta.
Zélie most egy olyan országban küzd a mágusok egyesítéséért, ahol az ellenség ugyanolyan hatalmas, mint ok. Mikor a királyi udvar a hadsereggel szövetkezik Orisa uralmáért, Zélie harcba száll, hogy támogassa Amari trónigényét, és megvédje az új mágusokat a zsarnokság dühétol.
A polgárháború fenyegetésétol pattanásig feszült helyzetben Zélie rájön, hogy vagy módot talál az ország egyesítésére, vagy végig kell néznie Orisa széthullását.

Mindig újra és újra megfogadom, hogy nem kezdek bele új sorozatba, csak akkor, ha már kijött az összes része. Ennek a sorozatnak is az előző részét 2018 novemberében olvastam... Arra emlékeztem, hogy nagyon tetszett, imádtam minden sorát, meg nagyjából a történetre is, de arra ez nem volt elég, hogy ott tudjam folytatni, ahol két és fél éve abbahagytam... Így az első pár oldal olvasása alatt próbáltam felvenni a fonalat és rájönni, hogy ki kicsoda és hol is fejeztük be az előző részt.

Szerencsére elég hamar sikerült visszarázódnom a történetbe, az írónő pedig elég keményen belevágott a sűrűjébe. Harc, harc, csata, ármánykodás, harc, harc és csata jellemezte ezt a részt. A főhőseink továbbra is Zélie, Amari, Tzain és még valaki ,akinek a neve elég sok mindent elspoilerezne, ezért nem árulom el, de számomra valahogy megváltoztak a szereplők kedveltségi fokai.. Az első részben imádtam Zélie-t, bár már ott is elég önfejű volt és néha meggondolatlan, de mellette viszont kitartó, erős, bátor, a szeretteiért bármit megtevő fiatal nő. Ebben a részben viszont... elveszítette minden szimpátiámat.. Egy folyamatosan méreggel fröcsögő, vért / harcot / háborút kívánó aggresszív nőszemély lett. Hiába lett a lázadók sztárja, akiért mindenki odavolt, engem folyamatosan csak idegesített. Egy idő után már próbáltam minél hamarabb túllenni a részein. Mert persze az írónő most is több szemszöget alakított, olvashattuk Zélie, Amari és a "nemárulhatomelanevét" gondolatait is. Érdekes módon viszont Tzain teljesen mellékszereplővé vált, túl sok vizet nem zavart a regény folyamán, ami azért engem picit zavart.
Amari viszont hatalmasat nőtt a szememben. A hercegnő, akinek mindene megvolt és most a lázadók mellett harcol. Akit mindenki lenéz, utál, hiszen a gyűlölt királyi családhoz tartozik. De mégis, még így is képes volt arra, hogy nagy tetteket vigyen véghez és bebizonyítsa, hogy nem minden a származás! Egyszerűen imádtam. Vártam minden fejezetet, ami vele foglalkozott.

Forrás

Ami nagyon tetszett a történetben, hogy ismét látszott, hogy az írónő iszonyú sokat dolgozott a harci terveken, a csatákon, a mágiák használatán. A hőseink nem egyszer kerültek olyan szorult helyzetbe, hogy én azt mondtam volna, hogy oké, itt a vége, most mindenki meghal. De az írónő újra és újra tudott olyan "ötleteket" adni a szereplőknek, hogy csak megúszták megint és megint:). És a mágia! Azzal, hogy Zélie és Amari visszahozta a mágiát, kiderült, hogy mennyi ember van megáldva ezzel mind a két oldalon. Ezáltal a háború és a csaták még borzalmasabbak voltak, mintha "csak" fegyverekkel vívták volna meg őket. Van olyan mágia, ami ellen szinte nincs is védekezés, úgyhogy a harcok eléggé eldurvulnak a történet folyamán és mind a két oldal óriási veszteségeket szenved.

Az pedig külön érdekes, hogy míg az első részben volt egy gonosz, aki ellen harcolni kellett, itt nagyon sokan a "szürke zónába" kerültek. Elmosódott a jó és a rossz közti határvonal, a főhőseink is tettek olyan dolgokat, amiért legszívesebben agyoncsaptam volna őket, de a másik oldal egyik-másik szereplője is kemény erőfeszítéseket tett a béke érdekében.
És akkor még ott van a Zélie-Amari barátság... Az első részben nagy volt köztük az összhang, de ez most a háború kirobbanásával valahogy megváltozott. Mások lettek az érdekek és ez a barátságukat is eléggé megtépázta. Én picit úgy látom, hogy valami megszakadt a két lány között, ami nem biztos, hogy meg fog oldódni a regény végére.
A Zélie - Inan szerelmi szálat pedig felváltotta valami más, Zélie talált magának egy másik fiút, Roen személyében. Bár a regény egyáltalán nem erős a romantikus szál terén, de azért ők ketten tudtak néha egy picit azért mutatni nekünk a romantikából. Bár Zéliet nem kedveltem a regény ezen részében, de amikor Roennel volt, azt azért nagyon szerettem - a kémia ott volt köztük, szóval még lehet ebből bármi!

És a vége? Én le tudtam volna zárni a regényt, ha még kb 40-50 oldal hozzátesz az írónő. De persze nem is "rendes" regény az, ami nem legalább három részből áll, így várható lesz még egy harmadik rész is. Hogy kell-e? Szükség van rá? Azt mindenki maga döntse el a második rész elolvasása után.

Borító: Úristen, ez valami csodaszép! Kellően mutatja a komor hangulatát ennek a résznek

Kedvenc karakter: Amari

Szárnyalás: -

Mélyrepülés: Zélie

Érzelmi mérce: leginkább harag, gyász és újra harag... mást nem nagyon éreztem...

Értékelés: 
                                                       

Ha megtetszett, ITT megrendelheted!

Nyereményjáték:
Az Erény és bosszú gyermekei játékban egy kis igaz-hamis kalandozásra invitálunk. Minden állomáson találsz egy-egy állítást az íróno vagy a sorozat kapcsán. Neked nincs más feladatod, mint eldönteni, igaz vagy hamis az állítás, és beírni a Rafflecopter doboz megfelelo soraiba!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesíto e-mailre, ellenkezo esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Tomi Adeyemi nigériai-amerikai.


A blogturné további állomásai:
Január 29 - Deszy könyvajánlója
Január 30 - Sorok között
Február 1 - Fanni's Library
Február 3 - Kelly és Lupi olvas
Február 5 - Utószó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók