KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2021. február 4., csütörtök

Juno Dawson: Kifutó modell

 


A LOL-könyvek sorozat legújabb kötetében a modellek életébe kaphatunk betekintést, ami korántsem olyan egyszeru, mint gondolnánk. Tartsatok velünk, hiszen tiétek lehet négy, a kiadó által felajánlott nyereménykönyv egyike!

Móra Kiadó, 2021
432 oldal
Fordította: Nagy Boldizsár
Goodreads: 4,20
Besorolás: YA, realista

Jana egy átlagos lány a dél-londoni lakóteleprol, aki néhány hónap alatt elképeszto magasra jut. De minél magasabbra kerül az ember, annál rémisztobb a zuhanás lehetosége…
Jana Novak története úgy kezdodik, mint egy közhelyes modellmese: a magas, vékony lány nincs kibékülve a fiús vonásaival, egészen addig, míg váratlanul fel nem fedezi egy ügynökség munkatársa, és sztárt nem csinálnak belole…
A divat világa azonban legalább olyan sötét, mint amilyen ragyogó. És minden sarok mögött ragadozók leselkednek.
Juno Dawson oszinte és nyers regénye a divatipar árnyoldalát mutatja be, és a #TimesUp meg a MeToo korszakában idoszerubb, mint valaha. A brit szerzo eddigi legfontosabb könyve, melybol hamarosan filmet forgatnak.

Hú, ez egy nagyon kemény menet volt. Nem ma volt, amikor néztem a "Topmodell leszek" című sorozatot és már ott is látszódott, hogy a modellek élete nemcsak csillogásról és gazdagságról szól, bár ott azért eléggé "védett" körülmények között dolgoztak a lányok, de azóta már sok cikket olvashattam arról, hogy a való életben ez azért mennyire nehezebb és előfordul az embertelen bánásmód is...
Ez a könyv pedig igen keményen mutatja be a modellek sokak által irigyelt világát.

Jana egy teljesen átlagos lány, eltekintve attól, hogy iszonyú magas (180 cm) és nagyon vékony. Van baráti társasága, fiúja és egy szerető családja, London nem túl gazdag részén élnek. Egy szép napon egy modellekre vadászó "scouter" kiszúrja és állást ajánl fel a lánynak. Jana először nem akarja elhinni, hogy pont őt választották ki, a nem túl nőies "égimeszelőt", de végül a család támogatásával belevág ebbe a hihetetlennek tűnő kalandba.
Ami eleinte tényleg kaland.. a szegény, csóró lány olyan világba csöppen, ahol hatalmas divatmárkák harcolnak érte, bődületes fizetést kap egy-egy fellépésért, számolatlanul kapja a ruha, smink, parfüm és egyéb ajándékcsomagokat és beutazza a világot. Jana szinte beleszédül ebbe a lehetőségbe. De a kezdeti lelkesedés után őt is utoléri természetesen a modellszakma árnyoldala is, a minden felkérést kötelező elfogadni szokások, az evés, alvás, pihenés nélküli folyamatos munkák, a csótányos, lepusztult tömegszállások és akkor még nem is beszéltem az őrült divattervezőkről, fotósokról és az előforduló szexuális zaklatásokról...

Jana pedig rettentő őszintén mesél. Néha nekem fura is volt, hogy mennyire szókimondó, mennyire MINDENT elmesél nekünk. De épp ettől lett nagyon jó és szó szerint letehetetlen a könyv. Mert kíváncsi vagy, hogy mit érhet el, hová juthat el a fiatal lány, vajon őt is bekebelezi-e a divatvilág és anorexiás, nyugtatókon és altatókon "élő holt" lesz-e belőle vagy még időben ki tud szállni?
Nagyon tetszett, ahogy részletesen és őszintén mesélt mindenről, kendőzetlenül. Mi van a kulisszák mögött, hogyan tudnak túlélni akár 48-72 órás fennmaradást, az időeltolódásokat, az őrült fotósokat, a cégek képviselőit.
Ráadásul érdekes, hogy végig két szálon olvashatjuk a történetet. Az egyik, amit nekünk mesél, amit átél, a másik pedig, amit valaki másnak mesél, mintha egy interjún ülne vagy kihallgatáson. Aztán persze a végére minden a helyére kerül és kiderül, hogy mi miért történt.

Az azért számomra rettentő furcsa volt, hogy bár Jana szerető családban él - ez látszik is, valahányszor végre hazajut és a szerettei körében lehet, mégis a szülei ebben az egész modellkedésben magára hagyják.... Nem kísérik el, nem segítik, nem támogatják, beletörődnek szinte abba, hogy a lányuk otthagyja az iskolát és ezt a pályát választja. Mondjuk valószínűleg az is elég sokat vetett a latba, hogy Jana ezáltal pénzügyileg tudta támogatni őket.
A könyv pedig tökéletes képet fest arról is, hogy mit tesz a hírnév... azokkal az emberekkel, akik eddig lenéztek és most irigykednek rád, a barátaiddal, a pároddal.. mi lesz a magánéleteddel, mennyire tárgyként kezelnek a cégek és az ügynökségek - hogy is mondta Jana egyik modelltársa? "két lábon járó próbababák vagyunk".

És persze ott van az is, hogy a modellek gyakran 13-14 évesen indulnak el ezen a pályán.. ahol rengeteg "ragadozó"  csak arra vár, hogy kizsákmányolhassa őket, ameddig csak lehet. Mindezt úgy, hogy a "védelem", a család, a szülők messze vannak tőlük, hiszen gyakran a világ másik végén történik a fotózás, a munka. Hát nem tudom... Megér-e ennyit ez az egész. Persze a pénz fontos dolog, de az, amit miatta le kell nyelni, el kell tűrni...
Jana nem ennyire fiatal, de így is aki csak tudja kihasználja, az eleinte naív, ezt az életet egyáltalán nem ismerő lányt. Aztán persze öntudatára ébred - és ezt imádtam benne!

Összességében ezt a könyvet mindenkinek ajánlom, az őszintesége, a szókimondása miatt. Főleg azoknak a lányoknak, akiket elvakít a csillogás és mindenáron modellek szeretnének lenni. Ez, bár egy fiktív történet, de elég valós képet ad arról, hogy mi zajlik a háttérben, hogyan élnek, mennyit tűrnek és szenvednek ezek a lányok azért a pár percnyi rivaldafényért és reklámfotóért. Azt pedig külön köszönöm, hogy a Móra felvállalta ezt a könyvet és a sok könnyed LOL történet mellé betette ezt is. 

Borító: Jana egyáltalán nem ilyen karakter a történet szerint. Nekem nem kifejezetten tetszik ez a borító...

Kedvenc karakter: Jana - a többieket nem igazán sikerült mélyebben megismerni ahhoz, hogy megkedveljem őket

Szárnyalás: a végkifejlet

Mélyrepülés: ami miatt a botrány kirobbant és úgy általában a modell-élet

Érzelmi mérce: voltak benne kedves, romantikus részek, sőt egy-két +18-s rész is, de a lényeg itt most nem ezen volt

Értékelés: 


Ha megtetszett, ITT megrendelheted!

Nyereményjáték:
Ezen turnénk során betekinthettek a modellek életébe, ami sokszor nem csak csupa móka és kacagás. Minden bloggerünknél találhattok egy híres modellt, nektek pedig nincs más dolgotok, mint beírni a Rafflecopter megfelelo sorába, hogy ki látható a képen.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesíto e-mailre, ellenkezo esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)




A blogturné további állomásai:
Január 26 – Fanni’s Library
Február 01 – Csak olvass!
Február 04 – Kelly és Lupi olvas

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók