KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2021. február 4., csütörtök

Katherine Applegate: Bob, a legbátrabb


A Maxim Könyvkiadó jóvoltából nálunk is megjelent Katherine Applegate legújabb regénye, a Bob, a legbátrabb, melyben az Ivan, az egyetlenből megismert kiskutya válik főszereplővé. Ennek örömére a Blogturné Klub négy tagja bemutatja a sorozat mindkét kötetét, melyekben a szerző humort és megrendítő érzelmeket vegyítve varázsolja el az olvasó szívét.
Tartsatok velünk, ismerjétek meg Ivan és Bob szívet melengető sztorijait, és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott nyereménypéldányok egyikét.
 
Maxim Könyvkiadó
336 oldal
Fordította: Abrudán Katalin
Goodreads: 4,29
Besorolás: middle grade, állatok, barátság

Bob nemrég még az utcán kóborolt, és minden falatért meg kellett küzdenie, de mostanra az örökbefogadott kutyák kényelmes mindennapjait éli. Julia, a gazdája puha takaróval és finom falatokkal kényezteti, ő pedig cserébe igyekszik megzabolázni virgonc természetét… általában kevés sikerrel. Bob legjobb barátai Ivan, a gorilla, és Ruby a kiselefánt, akiket gyakran meglátogat a közeli állatparkban. A világ már nem is lehetne kerekebb Bob számára, ám egy dolog nem hagyja nyugodni: még kölyökkorában elveszítette a nővérét, Főnököt, akiről titkon azt reméli, hogy még él. Ám ahogy telik az idő, egyre távolabbi ez a remény. Egy nap Bob éppen Ivant és Rubyt látogatja, mikor hatalmas tornádó söpör végig a környéken, letarolva mindent, ami az útjába kerül, többek között az állatpark nagy részét. A hatalmas káoszban Bob is megsérül, és bár retteg, hogy mi várhat még rá, minden bátorságát összeszedve elindul, hogy megkeresse barátait. Miközben – dacolva a fájdalommal – hősként próbál segíteni a bajba jutott állatoknak, egy hang üti meg a fülét: Főnök ugatása. És amikor Bob megpróbálja a lehetetlent, bebizonyítja magának, hogy sokkal bátrabb, mint azt valaha gondolta volna, megtapasztalja a barátság erejét, és azt, hogy mit jelent egy igazi család.

A szerző régi kedvencem, legnagyobb örömömre a Maxim Kiadó az utóbbi években sorra kiadja a Delfin könyvek tematikus sorozatában a gyerekregényeit. Korábban is rengeteg díjat nyert már Katherine Applegate, az Ivan, az egyetlen például Newbery díjas lett 2013-ban, ami az egyik legrangosabb elismerés.  Meg kell említenem, hogy a Bob, a legbátrabb második helyen zárt a 2020-as Goodreads Choice Awards gyerekkönyv kategóriájában és ez is óriási elismerés, ezt bizony az olvasók ítélik oda.

A történet önálló regényként is olvasható, de már a borítóról is szembeötlik, hogy itt bizony ismerős karakterekkel találkozhat az olvasó, hiszen Ivan, a gorilla és Ruby, a kiselefánt is ott mosolyognak Bob mellett. Mint ahogy a fülszövegben is olvasható, Bob immár szerető  családban éli a hétköznapjait, és gyakran meglátogatja legjobb barátait, Ivant és Rubyt, akik a közeli állatparkban kaptak új otthont, a fajtársaik között. Bobnak immár kényelmes élete van, de sosem felejti el azt a napot, amikor kidobták őt és testvéreit egy dobozban, egy furgonból, egyenesen az erdőt övező út szélére. Ez olyan trauma, amit sosem feled a kiskutya, azóta sem tudják autóval szállítani, annyira összekötődik a kis fejében az árvaságra jutásával. De egy másik emlék is piszkálja, amikor kidobták őket a testvéreivel, biztos benne, hogy az esést a nővére, Főnök is túlélte, mert hallotta a senki mással sem összetéveszthető ugatását. Minden egyes nap eszébe jut, hogy talán valahol életben lehet a testvére.
Egy nap végre újra az állatparkba tartanak látogatóba, de sietniük kell, mert vihar közeleg. Alig váltanak pár szót a barátok, mikor sokkal rosszabb történik egy viharnál, tornádó csap le, ami komoly károkat okoz. Bobot is felkapja a szél, épphogy megmenekül, de nagyon sok állat megsérül, és azonnali mentőakcióra van szükség.

Elsőre az jutott eszembe, mennyire szerettem kiskoromban az ilyen tagoltabb könyveket. Bőven vannak rövidebb fejezetek, rengeteg kép, nagy sortávolság, szellős oldalak, könnyen félbehagyható az olvasás, ha muszáj. Emlékszem kisiskolásként a szüneteket is felhasználtam az órák között, hogy haladjak a könyvben. Nagyon örültem volna akkoriban, imádtam az állatos történeteket. Ebben pedig bőven találkozhatunk velük, közelebbről is megismerhetünk a már ismert gorillán és elefánton kívül sok-sok állatot. Farkas, lajhár, zsiráf, nehéz felsorolni, és később az állatmenhely megmentése során cica, nyuszi és további kutyusok is képbe kerülnek.
Izgalmas a történet, több szempontból is, hiszen meg kell menteni az állatokat, ami emberléptekkel is nehéz feladat, pláne egy kiskutyusnak. De felbukkan egy másik szál is, mégpedig Bob és a testvére, Főnök újbóli találkozása. Nem volt ez felhőtlen egymásra találás, itt bőven kap a kis olvasó gondolkodni valót. Ez jellemző az egész regényre, hiszen annyi kérdést vet fel a történet, az ember és az állatok kapcsolatáról, de nagyon is sok gondolatot ad, hogy jobban megértsük a viselkedésüket.
 
A történetet Bob meséli el, és kell annyit mondanom, hogy az elején hozzá kellett szoknom a szókimondásához, ami nagyon fog tetszeni a fiatal olvasóknak. Bob aztán igazán kimondja amit gondol, abszolút kutyaszemmel nézi az őt körülvevő világot. Ez roppant vicces, amellett, hogy rengeteg komoly gondolat is foglalkoztatja. Később hirtelen minden megváltozik és már az állatok megmentése a cél,  és bizony vannak szívszorító részek is, sok izgulni való. 
 
Összességében csodálatos olvasmány, imádni fogják a gyerekek, és remélhetőleg levonják majd a tanulságokat, amiben bővelkedik a regény. A szerzőnek néhány regénye még hiányzik a magyar olvasók polcairól, remélem ezek is kiadásra kerülnek majd.

Borító: Régi ismerősök, legjobb barátok!
 
Kedvenc karakter: Mindenki

Szárnyalás: A nagy egymásra találás.

Mélyrepülés:  -

Érzelmi mérce: Megható a történet, boldog befejezéssel, akadnak érzékeny felnőttek, akik még ezen is tudnak bőgni.

Értékelés:



Nyereményjáték


Játékunk során a kutyusoké lesz a főszerep. Minden állomáson láthattok egy - ismert - mesebeli kutyát ábrázoló képet, nektek pedig nincs más dolgotok, mint beírni a Rafflecopter doboz megfelelő sorába.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

a Rafflecopter giveaway
 
Résztvevő blogok:
01.29 Csak olvass!
02.02 Csak olvass!
02.04. Kelly & Lupi olvas
02.06 Könyv és más
 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók