KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2021. február 16., kedd

Stephenie Meyer: Midnight Sun - Éjféli nap (Twilight Saga #5)


A Könyvmolyképző Kiadónál jelent meg Stephenie Meyer tollából a Midnight Sun - Éjféli nap, melyre világszerte olvasók milliói vártak. Ennek örömére a Blogturné Klub hét bloggere bemutatja a Twilight felejthetetlen történetét Edward szemszögéből.
Ha kíváncsi vagy, hogyan is élte meg a Cullen fiú ezt az elsöprő erejű szerelmet, esetleg bepillantanál a múltjába, tarts velünk! 

Könyvmolyképző Kiadó 2020. - Vörös pöttyös
824 oldal
Fordította: Sárai Vanda
Goodreads: 3,75
Besorolás: YA, fantasy, vámpír

Twilight forever!
Megérkezett! Stephenie Meyer diadalmasan visszatért a Twilight Saga világába ezzel a várva várt kötettel. Íme Edward és Bella ikonikus szerelmi története a vámpír szemszögéből.
A feledhetetlen történet Edward élményein keresztül friss, de tagadhatatlanul sötét csavart kap. Találkozása a gyönyörű és rejtélyes Bellával hosszú vámpíréletének legmeglepőbb, ugyanakkor leggyötrőbb élménye is. Miközben megismerjük Edward múltjának magával ragadó részleteit és belső életének összetettségét, megértjük azt is, hogy miért ez a találkozás lett élete legmeghatározóbb küzdelme. Mégis, hogyan követhetné a szívét, ha ezzel veszélybe sodorja szerelme életét?
Az új kötet oldalain Stephenie Meyer visszarepít bennünket abba a világba, ami világszerte olvasók millióit ejtette rabul. Hádész és Perszephoné mítoszából merítve pedig egy epikus regényt tár az olvasók elé a halhatatlan szerelem mély örömeiről és letaglózó következményeiről.
Teljes az élmény!

Tényleg ezzel a regénnyel lett teljes a Twilight Saga világa, végre megjelent, amire annyi éven át vártam. Mit is jelent nekem ez a világ? 
Ez volt az a regény, ami megismertette velem a Könyvmolyképző kiadót. Ez volt az a regény, ami által megismertem a young adult fogalmát. Előtte is olvastam csíkos, meg pöttyös ifjúsági regényeket, a Móra Könyvkiadónál volt ilyen sorozat gyakorlatilag a múlt században, főképp magyar szerzők könyvei voltak ezek, Gergely Márta, Kertész Erzsébet, Kőszegi Imre, stb., ki ne emlékezne a korosztályomból ezekre a lányregényekre? 
A Twilight - Alkonyat  olvasása után tudatosan kezdtem keresni a hasonló regényeket. Stephenie Meyer nem csak az olvasók érdeklődését keltette fel, hanem az írókat is lendületbe hozta, ezzel a könyvvel lavina indult el, és a fiókban lapuló irományok előkerültek a világ minden táján és hirtelen tobzódhatott a közönség a hasonló történetekben. Szerintem a kiadó is nagyon jól járt, hiszen egyik napról a másikra egy generáció kezdett el olvasni, vagy újraolvasni, és egyszerre nagyon is ismert lett a "vörös pöttyös könyv" fogalma. Nem akarom a Harry Potter könyvek hatását kisebbíteni, azok is sokak olvasási kedvét hozták meg, de nálam mindig is a TS marad az örök kedvenc, igazi monumentális ya sorozat, egy vízválasztó az olvasási szokásaimban.
Ez a sorozat ismerősöket, barátokat hozott nekem. A Twilight beindította az addig takarékon létező fanfiction irodalmat, blogok tucatjai nyíltak meg és akinek hiányzott a történet és a szereplők egy-egy új rész megjelenésére várva, az elmerülhetett az ügyesebbnél ügyesebb írópalánták ficjeiben. Így találtam rá több kedvencemre is. Akik befutott írók lettek, Benina és Spirit Bliss, mindketten nagyon színvonalas történeteket írtak a Twilight világában, emlékszem alig vártam egy-egy új fejezet megjelenését a blogjaikon. Benina volt az, aki sokunk unszolására befejezte az Edward szemszögéből íródott Midnight Sun-t, miután Stephenie Meyer megsértődött a netre illegálisan kikerült első 12 fejezet miatt. Akkor azt mondta, sosem fejezi be ezt a regényt, és a fanok kétségbe estek. Mi nem tehettünk a lopásról! De úgy tűnik, 12 év után volt az a pénz, ami miatt a szerző  mégis befejezte a regényt. De visszatérve a fanficekre, sok közülük a mai napig megtalálható. Én anno ezeket követtem: Benina oldala, többek között a  Midnight Sun befejezésével tartott lázba, de sok más érdekessége is van, aztán itt van Spirit Bliss Twilight fanfic oldala. Milyen nagyszerű, hogy mindkettejük sikeres írója lett a Könyvmolyképző Kiadónak. Emlékszem még az első könyvbemutatójukra, (persze a többire is elmentem) mennyire izgult mindenki! Most pedig, nagy örömünkre Spirit Bliss még a Blogturné Klub tagja is lett, úgyhogy pár éve ezen a fronton  együtt dolgozunk.
Nem hagyhatom ki a felsorolásból két kedves fanfic írómat, Aby-t és Stigát (Jacob+Nessie), akiket szintén a TS kapcsán ismertem meg, és még évekig követtem a szárnypróbálgatásaikat. Most, hogy készültem erre a bejegyzésre, elővettem a régi dossziékat, ugyanis elég sok dolgot kinyomtattam annak idején! Elolvastam anno a blogokon is a kitett részeket, de volt amit el akartam tenni ezekből a művekből.

A blogunkon eddig a Twilight képregényeken kívül nem került fel TS értékelés, mert a blogolás indulása előtt olvastuk a sorozatot mindketten Lupival. A Life and Death - Egy életem egy halálom 2019-es megjelenése sem változtatott ezen, mert őszintén megmondom, utáltam azt a könyvet. Egyetlen szót sem akarok vesztegetni rá, mert az aztán tényleg egy felesleges lehúzása volt a rajongóknak. 
Most viszont a Midnight Sun - Éjféli nap megjelenése kapcsán ünnepelni szeretnék! Imádtam Edward szemszögét, minden egyes sort, nekem ne mondja senki, hogy a 824 oldal túlzás, mert nem volt az. Így volt kerek, ennyi idő után (még ha párszor újraolvastam is Bella szemszögét) zavaró lett volna, ha kimarad valami, amiről tudom, hogy benne kéne lennie. 
Bármilyen furcsa is ezt mondanom, kellett ez a pár év kihagyás, hogy ilyen erősen hasson rám Edward szemszöge. Gyakorlatilag felfrissült a szerelmem iránta, ami sosem múlt el teljesen, mert bármelyik adón feltűnik a filmek bármelyik része, én ott ragadok, szóval nem tagadom a súlyos függőségem.
A legélvezetesebb számomra ebben a részben az a folyamat, ahogy Edward beleszeret Bellába, hogy végre első kézből olvashattam ezt. Attól kezdve, hogy még nem is találkoznak, de hall az új diákról, az első pillantáson át a közös óráig, amikor is rázuhan a valóság a rá ható illatával kapcsolatban. Imádtam az érzelmei pontos leírásait, a legapróbb részletekig, a pokoltól a mennyekig való érzelmi hullámzást. Mennyire egy hajszál választja el a gyűlöletet a szerelemmel! Bella szerelmének leírása Edward iránt az Alkonyatban összehasonlíthatatlan azzal, ahogy az Éjféli napban  Edward megfogalmazza az érzéseit. Minden egyes részlet, gondolat, elmélkedés alaposan kivesézve tárult elém. Aláírom, hogy van olyan olvasó, akinek ez sok, de nem nekem, én élveztem. Egész új élményekkel gazdagodtam, például Alice látomásai varázslatosak és Jasper is valahogy jobban felértékelődött a szememben. Számtalan jelenet kapott így új megvilágítást, és a karakterek jellemének megismerése is elmélyült. Nem gondoltam volna az egész sorozatot nézve sem, hogy mennyire utálom majd Rosalie gondolatait. Amit kiemelnék az új élmények kapcsán, az a vége felé James levadászása során történt velem. Úgy olvastam azt a részt, mintha nem tudnám, mi fog következni, nagyon izgalmas volt, pillanatról pillanatra leírt minden egyes lépést. Most is megborzongok, ha rá gondolok erre az őrült versenyfutásra az idővel.
Nagyon tetszett, hogy Charlie és Jacob karakteréhez mennyit hozzátettek Edward gondolatolvasásai. Persze mindenkiéhez, de kettejüknél ez különösen igaz. Időnként nagyon jól mulattam rajtuk. Jaj Jacob! Mit nem adnék az Eclipse sátras jelenetéért Edward szemszögéből! És még sorolhatnám!  Összességében azonban ha valamit szívesen vennék még TS fanként Meyer tollából, az leginkább Nessie későbbi élete lenne Jacob oldalán...

Sokan felvetik, hogy miért hosszabb ennyivel ez a regény az eredetinél? Gondoljatok csak bele, Edward gondolatolvasó, rengeteg mindent hozzátesz ez az egyszerű tény a mondanivalójához. Egyébként is elemző típus, ami az idegeire mehet egyeseknek, de nekem ez pl. tetszett, sok mindenre rámutat, ami felett elsiklanék. Emellett voltak azért részletek a múltból, ő és a családja többi tagjának is bemutatta az előéletét, a régi történeteket. Arról sem lehet megfeledkezni, hogy maga a szerző is rengeteget fejlődött az első rész óta, érezhetően jobb volt a fogalmazás, még ha komplett párbeszédek maradtak is az eredetinek megfelelően, ezt gyakran kiegészítette Edward gondolatolvasásának soraival, vagy az elmélkedésével.

A borítóra és annak szimbolikájára magyarázat ez az idézet:
"Egy pillanatra Perszephonét láttam magam előtt, kezében a gránátalmával, aki az Alvilágra kárhoztatja magát. Tehát ez lettem volna én? Hádész maga, aki miután megkívánta a tavaszt, elrabolja, és végtelen éjszakára ítéli."
Tetszik ez a gondolat, mert ez a páros kedvencem, és minden történet érdekel, ami az ő mondájukon alapul.  Persze, hogy adja magát a borítón szerepeltetni a gránátalmát, bár szerintem bocsi, de tök gusztustalan ez a kép, sajnálom, de ez a véleményem.

Még egy érdekesség: Az eredeti hangoskönyv Jake Abel hangján szólal meg. Imádják őt is a hallgatók, de mekkora flash lett volna Robert Pattinson hangja? Túlzás lenne? Akkor biztos vevő lettem volna rá, de nem kizárt, hogy így is beszerzem, hogy 25+ órán át hallgathassam Edward gondolatait.

Remélem a bejegyzés eléggé megvilágítja, mennyire kötődöm Edward világához. Nem, nem vagyok szerelmes belé, olyan, mintha nagyon közelről ismerném őt és a többieket, mintha a barátaim lennének. A barátaimat pedig nagy becsben tartom.

Borító: Nekem sosem voltak a kedvenceim a szimbolikus borítók.

Kedvenc karakter: Edward

Szárnyalás: Végre olvashattam, milyen izgalmas úton jut el Edward a balettstúdióhoz.

Mélyrepülés: -

Érzelmi mérce: Örök szerelem.

Értékelés: 



Nyereményjáték

Játékunk során arra vagyunk kíváncsiak, mennyire ismeritek a Cullen család tagjait.
Minden állomáson találtok egy névjegykártyát, ami tartalmazza az adott karakter főbb ismertetőjegyeit, nektek pedig nincs más dolgotok, mint megfejteni, kiről lehet szó. De vigyázat, egy kakukktojás is megbújt a családban!
Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyertest e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.


Állomások:
02/14 Hagyjatok! Olvasok!
02/16 Kelly & Lupi olvas
02/18 Hagyjatok! Olvasok! - extra
02/20 Zakkant olvas
02/22 Dreamworld - extra
02/24 Spirit Bliss Sárga könyves út - extra
02/25 Dreamworld
02/26 Fanni's Library
02/27 Sorok Között
02/28 Spirit Bliss Sárga könyves út



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók