KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2021. április 14., szerda

Peter Wohlleben: A természet jelbeszéde

 


Peter Wohlleben szórakoztató és közérthető módon vezet be minket a természet rejtett folyamataiba. Legújabb írásában ezúttal a kertünket vesszük egy kicsit jobban szemügyre, s felfedezhetünk megannyi apróságot, ami érintheti a veteményesünket, vagy éppen a gyepet. Megannyi érdekességgel gazdagodhatunk ezúttal is állatokkal, növényekkel, természeti jelenségekkel kapcsolatban.
Tartsatok velünk, hogy betekintést nyerhessetek A természet jelbeszédébe!

Park Kiadó, 2021
184 oldal
Fordította: Malyáta Eszter
Goodreads: 3,39
Besorolás: természetvédelem, biológia

A ​természetben tett felfedezőutak a kertkapunk előtt kezdődnek. Ezernyi kisebb-nagyobb izgalmas és lenyűgöző jelenség játszódik le itt – feltéve, hogy észrevesszük őket. A természet jelbeszéde pontosan ebben segít: hogy meglássuk azokat a jeleket, amelyeket a szél, a felhők, a növények és az állatok adnak le. A százszorszép felcsap időjósnak, a daru élő hőmérő, a körömvirágtól pedig megtudhatjuk, hány óra van. Peter Wohlleben sokféle természeti jelenséget bemutat, és hasznos ötleteket kapunk tőle a kerti munkákhoz is az öntözéstől a fagyvédelemig.
Megismertet minket a hétköznapi jelenségek és az ismert népi bölcsességek tudományos hátterével, miközben lerántja a leplet néhány mítoszról. Praktikus tudnivalókban és érdekes tényekben bővelkedő könyve érzelmes védőbeszéd a természet védelme mellett.
Peter Wohlleben (1964) gyermekkora óta természetvédőnek készült. Erdőgazdálkodást tanult, s napjainkban az Eifel-hegységben irányít egy környezetbarát erdőgazdaságot. Számos tévéműsor vendége, népszerű előadó.

Őszinte leszek, erről a szerzőről még sosem hallottam - bár, ahogy láttam, ez nem az első könyve. Valahogy kimaradt az életemből eddig. És milyen nagy kár! Kisgyerekként tátott szájjal hallgattam a nagypapámat és az idősebbeket, amikor érdekes természeti dolgokról meséltek - például, ha esik az eső és buborékos a pocsolya, az azt jelenti, hogy sokáig fog esni. Vagy ha piros az ég alja, akkor másnap szél lesz. És még sorolhatnám. Hogy ezek közül mi volt igaz és mi nem, azt az idő és a tapasztalat eldöntötte:), viszont, ahogy elolvastam a fülszövegét ennek a könyvnek, azonnal beugrottak ezek a régi mondások és úgy döntöttem, hogy nekem kell ez a könyv.

Egy percig sem bántam meg, hogy elolvastam a kiadványt, talán egy dolog miatt moroghatnék, az az, hogy mennyire rövid volt. De az is igaz, hogy ezen a nem túl sok oldalon (összesen 184 oldalas a könyv), annyi információt kaptunk, hogy még most is emésztem őket.

A könyv első fele mindenkinek szól, akit kicsit is érdekel a természet körforgása, a "mit miért", a természet különböző jeleinek felismerése és értelmezése. Miért piros az ég alja, mit jelentenek a felhők és a szél, milyen időjárást jósolhatnak az állatok és a növények és persze még sorolhatnám napestig. Nagyon tetszett és nagyon szerettem, ahogyan mindezt érthetően és érdekesen osztotta meg velünk a szerző. Bár biológia és földrajzórán is így hallgattuk volna meg ezeket! Biztosan jobban megmaradt volna bennem:). Meg merem kockáztatni, hogy a természetről most tanuló kisiskolásoknak is sok érdekességet rejthetnek a sorok!


A könyv második fele azonban már egy "szűkebb" körnek lehet hasznos, mégpedig a kerttel rendelkezőknek. Itt mindenki megtalálja magának a megfelelő hasznos tanácsot, akár teljesen kezdő és élete első kertjét kezdi rendezgetni, akár már tapasztalt, "vén róka". A talajkiválasztástól, a locsoláson át, a megfelelő növenyek kiválasztásáig, rengeteg témát ölel fel a szerző. Természetesen nincsenek növények állatok nélkül, így a kertünk két, négy és ennél több lábú lakójával is megismerkedhetünk, de olyan témákat is felölel, minthogy érdemes-e etetőt, madárházat építeni a kertben, mit csináljuk a kertben talált kölyökállatokkal, mit kezdjünk a kártevőkkel és még persze folytathatnám tovább.
Az érdekes leírások mellett gyönyörű illusztrációk színesítik a könyvet.

Összességében, mint nagy természetbarát, imádtam a könyv minden sorát és szinte biztos vagyok benne, hogy be fogom szerezni Peter Wohlleben többi kiadványát is. Ha pedig egyszer lesz akkora szerencsém, hogy saját kertem legyen, akkor a könyvet újraolvasom és próbálom majd az ő tanácsai alapján betelepíteni növényekkel, megfigyelni az élővilágot és gondozni a kertet.
A könyvet mindenkinek ajánlom, kezdő és már gyakorló kertészeknek és azoknak is, akik csak akár egy balkonládát birtokolnak vagy csak kirándulásokon ismerkednek a természettel. Izgalmas és érdekes könyv!

Borító: Nagyon szép, kifejező, utal arra, hogy mit várhatunk a könyvtől

Szárnyalás: a szerző ilyen mély ismerete a természetről

Mélyrepülés: - 

Értékelés: 


Ha megtetszett, ITT megrendelheted!

Nyereményjáték:
Peter Wohlleben oldalán mindig van lehetőségünk arra, hogy egy kicsit jobban megismerjük a természetet, legyen szó állatokról, növényekről, vagy éppen a bennük/velük lezajló folyamatokról.
Jelenlegi játékunkban felcsapunk botanikusnak, s néhány növény rajzát és rövid ismertetőjét mutatjuk meg az állomásokon, nektek pedig annyi a feladatotok, hogy megírjátok a képen látható növények nevét (elég csak magyarul, de latinul is jöhet).

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

“Csak Európában fordul elő. Üde, főként gyertyán- és bükkelegyes erdőkben, ligeterdőkben él. 10–20 cm magas évelő, márciustól májusig virágzik. Levélkéi tompán karéjosak, hamvaszöldek.Virága fehér, ötszirmú; rövid életű.”




a Rafflecopter giveaway

A blogturné további állomásai:
BLOGTURNÉKLUB

Április 12 - Booktastic Boglinc
Április 14 - Kelly és Lupi olvas
Április 16 - Könyv és más

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók