KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2021. április 12., hétfő

Candace Bushnell - Katie Cotugno: Csajoknak kötelező


Új sorozatot indít a Móra Könyvkiadó a LOL+ könyvekkel, amelyek komolyabb témákkal foglalkoznak, mint a hagyományos LOL kötetek, miközben megmarad a könnyedebb, romantikus hangulat is. Az első könyv ebben a sorozatban a Csajoknak kötelező, ami a napokban jelenik meg a kiadónál. A főszereplő Marin élete fenekestül felfordul, amikor az egyik tanára kikezd vele, és miután senki nem hisz neki, úgy dönt, saját kezébe veszi a sorsát. Ha kíváncsiak vagytok Marin rémülettel, ugyanakkor új, boldogabb élményekkel teli utazására, tartsatok a turné bloggereivel, és játsszatok a kiadó által felajánlott példányért!
 
Móra Könyvkiadó 2021 LOL+ Könyvek
280 oldal
Fordította: Nagy Boldizsár
Goodreads: 4,04
Besorolás: ya, feminista, realista

Mr. Beckett jóképű, fiatal és sokkal lazább, mint a gimnázium többi tanára. Nem csoda, hogy a gimnáziumban minden lány oda van érte – köztük a jótanuló Marin is, aki igyekszik minden elvárásnak megfelelni, hogy bekerüljön a kiválasztott egyetemre. Amikor azonban Mr. Beckett átlép egy határt és félreérthetetlenül rámozdul Marinra, a lány összezavarodik és megrémül. Úgy érzi, az a helyes, ha jelenti az esetet, de miután a saját barátai és az iskola vezetése sem hisznek neki, Marin úgy dönt, kockára tesz mindent és az iskolaújságon keresztül vág vissza. A Csajoknak kötelező című rovatban kíméletlenül számol be arról, melyik tanár és diák viselkedik megengedhetetlenül a lányokkal, emellett pedig elindít egy feminista könyvklubot is. Nagy meglepetésére olyan szövetségesekre talál végül, akikre nem számított: mellé áll például a suli legnagyobb „pasizógépe” és egy csendes sportoló srác, aki nem igazán tűnik lángésznek. 

Nem olvastam még egyik szerzőtől sem, de a nevük ismerősen cseng. Candace Bushnell írta a Szex és New York sorozat alapjául szolgáló Carrie naplója, stb könyveket, Katie Cotugno pedig romantikusakat ír, a Hogyan szeress? például itt figyel a polcomon egy ideje. Amint elolvastam a Csajoknak kötelező fülszöveget, azonnal jelentkeztem a könyvre, mert ez olyan téma, amit tényleg minden lánynak olvasnia kell.
 
Szeretnék hinni abban, hogy eljön olyan időszak, valamikor, talán már a gyerekeim felnőttkorában, amikor tényleg nem tartozik a tabutémák közé pl. a zaklatás. Arról túl szép lenne ábrándozni, hogy mint cselekmény ez végképp eltűnjön a föld színéről, vagy hogy egyenlőek legyenek a nők a férfiakkal, vagy ne legyen rasszizmus, vagy ne legyen homofóbia, stb.  Nem vagyok naiv, az emberek gyökeres változásához még évszázadoknak kell eltelnie, de abban hiszek, hogy apró lépésekkel lehet halványítani a berögződéseken. Marin története pont egy ilyen jelzőfény.
A fülszöveg szépen leírja, miről is van szó, Marin egy nagyon jó tanuló, majdnem 18 éves végzős lány, akinek határozott céljai vannak, be akar jutni a Brown Egyetemre, ahová a szeretett nagyija is járt. Iskolaújságot szerkeszt, így elég közvetlen kapcsolatban áll az irodalomtanárral, aki fiatal, jóképű és igazán lendületes órákat tart, olyan lelkesedéssel, ami magával ragadja a tanulókat is. De Marin azt veszi észre, hogy valami megváltozott  köztük, félreérthető mondatok hangzanak el, hazafuvarozás, és egyszer pedig felugranak egy könyvért a férfi lakására, ahol az megcsókolja Marint. Ez kiborítja a lányt, és hosszas rágódás után elmondja a történteket Chloe-nak a legjobb barátnőjének, akivel együtt szerkesztik az újságot. Chloe furán reagál, mint aki nem is akarja elhinni az egészet. Aztán valóságos lavina indul el Marin életében, elege lesz a sorozatos iskolai szexista megnyilvánulásokból, és egy erősen feminista vezércikket ír az iskolaújságba, amivel alaposan felkavarja az állóvizet.
Kétségtelen, hogy ez a cikk nagyot szólt, háromszor is elolvastam, annyira jól megfogalmazott, ott van benne minden, amit a nővé válásod alatt a fejedhez vágnak. Érdekes volt látni a következményeit, a sértődéseket, az óvatosságra intést, a szakításokat, de még jobb volt olvasni a pozitív hatásokat. Halálosan boldoggá tett engem Marin, hogy ezeket a dolgokat ilyen fiatalon ki tudta mondani, fel merte vállalni. Ezt kell megtanulnia a mai lányoknak, hogy ne féljenek kimondani, amit gondolnak, amiben hisznek. Imádtam, amikor megalakította a feminista könyvklubot, persze először félt, hogy senki sem jön el, de egy nagyon jó kis társaság alakult ki, barátságok születtek, és még egy váratlan szerelem-féleség is kibontakozott. 

Marin egy kiváló karakter, nagyon megszerettem a hangját már az elejétől, ő meséli a történetet E/1 szemszögből. A vonzódását az irodalomhoz megértem, hiszen újságíró akar lenni, szüksége is van az emelt képzésre. Tetszett a könyvben, hogy rengeteg az irodalmi utalás, az én érdeklődésemet is felkeltette pár megemlített regény, ki is jegyzeteltem, amit el akarok majd olvasni. (Titokban büszke vagyok, hogy majdnem minden popkult utalás is ismert volt számomra, még a rapperek is.) Tehát Marin éli az okos gimis életét, de amikor ez a Bex-es incidens történik vele, hirtelen kinyílik a látószöge és mindenhol a kettős mércét látja, ami a fiúk és a lányok megítélése között zajlik. Érzi, hogy fel kell hívnia a figyelmet a témára, mert csak így lehet változást elérni. 
Szívszorító volt Marin zavarodottsága, mennyire nem tudta eldönteni, hogy valóban baj történt, vagy csak ő gondol többet a dologba Bex-el kapcsolatban? Tehetetlenség és önmarcangolás. Hol van az a határ, amit átlépve már jelenteni KELL? Van-e olyan, hogy csak kedves egy tanár, elmosódnak-e ezek a határok?  Persze az olvasó tudja nagyon jól, mi a valódi helyzet, de az ő helyzetét átérezve, kinek nem fordul meg a fejében, hogy látott, hallott már hasonlót a saját életében is... És mi is történt akkor?
 
A szerzők nem állnak meg ennyinél, Marin életén keresztül más mondanivaló is nyomatékot kap. Van Marinnak egy öregotthonban élő nagymamája, aki emlékezetzavaros, de amikor magánál van, sokat mesél a fiatalkoráról, ami nem épp mindennapi volt, tekintve a lázadásaira. Imádtam a karakterét, meg a történeteit. Ő sokat segített Marinnak megtalálni önmagát. Megjelent a regényben a testvéri szeretet is és nem elhanyagolható a szülők hozzáállása Marin problémájához. Végre olyan szülőkről olvashattam, ahol tényleg törődnek a gyerekekkel és 100%-ban mellettük állnak, bármiről legyen is szó.
Egyébként le a kalappal a szerzők előtt, imádtam az írás stílusát, gyorsan olvasható, gördülékeny, addiktív. Nagyon jól felhívják a figyelmet arra, hogy a társadalom hajlamos nem "ügyként" kezelni ezeket a helyzeteket, amiben nem történik konkrét erőszak. Csakhogy ez  null toleranciás kategória, nem lehetséges elmosni a határokat.
Minden szereplő mintha az életből lépett volna a történetbe, valóságos, remekül formált karakterek, a családra és az iskolai életre is igaz ez. Chloe bizony meg tudott lepni, bár számítottam valami ilyesmi csavarra. Kellemes meglepetés viszont Gray karaktere, na őérte rajonghatnak majd az olvasók, nagyon édes volt a történetben. Nos, igen, van egy halvány romantikus szál, ami nem túl jelentős, de mégis old a feszültségen,  jó olvasni, hogy léteznek ilyen srácok (ez kissé paradoxonosan hangzik, szóval remélhetőleg nem csak regényekben).
Tetszett maga a feminista könyvklub ötlete is, ez jóval túlmutatott a remek könyveken, itt a könyvek kapcsán a társadalmi hatásokat is kibeszélték, tettek egymásért, fejlődtek más téren is.
Összességében sokféle érzelmet váltott ki a regény, dühös voltam és frusztrált, meg akartam ölelni ezt a lányt, amikor a legrosszabb passzban volt és jól behúzni Bex-nek, de legalábbis kiszúrtam volna az autója kerekeit, amit Marin nem tett meg. 
Azt szeretném, ha minden lány olvasná ezt a regényt, mert erőt meríthet belőle, megláthat olyan egyenlőtlenségeket, amit eddig észre sem vett talán, de innentől majd fel mer szólalni ellene.
(Képek: Pinterest, és persze meg kell jegyeznem, hogy az Ezria páros amúgy a kedvencem volt a PLL soriban, de annyira ideillettek a képeik.)

Borító: Nekem kicsit túl rózsaszín, viszont tényleg csajos.

Kedvenc karakter: Marin, Gray

Szárnyalás: Marin cikke, abszolút a csúcs.

Mélyrepülés: -

Érzelmi mérce: Sokkoló Bex viselkedése, Marin érzelmi hullámvasútját aztán átérzi minden olvasó.

Értékelés: 


 
NYEREMÉNYJÁTÉK
 
Marin egy igencsak erős női karakter, éppen ezért a játékunk során is hozzá hasonló különleges női főszereplőket keresünk. Az állomásokon található fülszövegek alapján ki kell találnotok, hogy melyik könyvre gondoltunk, a Rafflecopter doboz megfelelő sorába pedig a könyv női főszereplőjének nevét várjuk!
Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

Feladvány:  Elege van a texasi kisváros középsulijából, ahol a focicsapatnak mindent szabad. Elege van a szexista öltözködési előírásokból, a folyosói beszólásokból, de legfőképpen abból, hogy értelmetlen szabályok mentén élje az életét.

Állomások
04.10. Könyvvilág
04.12. Kelly és Lupi olvas
04.14. Utószó
04.16. Csak olvass!
04.18. Fanni’s Library
04.20. Sorok Között



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók