KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2021. május 3., hétfő

Leigh Bardugo: Crooked Kingdom - Bűnös birodalom (Hat varjú #2)

 


Itt a Hat varjú következő része! A sorozatadaptáció megjelenésével egyidőben hozzánk is megérkezett a Bűnös birodalom, amely Leigh Bardugo csodás Grisaverzumába kalauzol vissza bennünket. Kövesd velünk együtt Kaz Brekker és csapata legújabb kalandjait, és vegyél részt a játékban, melynek végén kisorsoljuk a könyv egy példányát!

Könyvmolyképző, 2021
688 oldal
Fordította: Robin Edina
Goodreads: 4,58
Besorolás: YA, fantasy

Kaz Brekker és csapata rendkívül merész küldetést hajtott végre, még maguk sem hitték, hogy épségben megúszhatják. Ám a busa jutalom felmarkolása helyett most ismét az életükért kell megküzdeniük. Árulást szenvedtek és meggyengültek, erőforrásaik kimerültek, így a csapat elveszítette minden szövetségesét, sőt reményét is. A világ minden szegletéből hatalmas erők csapnak le Ketterdamra, hogy megszerezzék a jurdaparem nevű veszedelmes szer titkát. Régi riválisok és új ellenségek bukkannak fel, hogy próbára tegyék Kaz csavaros eszét és a csapat törékeny hűségét. Háborúra kerül sor a város sötét, kanyargós utcáin – bosszúért és megváltásért vívott harc, amely eldönti a Grisa-világ sorsát.


Őszinte leszek, nagyon be voltam tojva, mielőtt elkezdtem a második részt olvasni, hiszen az első részt két és fél éve vettem a kezembe. Mire fogok én emlékezni abból? A szereplőkre emlékeztem és arra is, hogy valami nagy rablást vittek véghez, de itt körülbelül meg is állt a dolog. Aztán szerencsére jött a Netflixen az Árnyék és csont adaptációja, amibe a filmesek beletették Kaz Brekker és kis csapatát is. Bár a sorozatot még nem fejeztem be, de látva a "bandát", sok minden beugrott a könyvből is, így azért picit nyugodtabban álltam neki az olvasásnak.

A második rész ott veszi fel a fonalat, ahol az első abbamaradt, Inej fogságban van, Kaz pedig mindent megtesz azért, hogy a lányt kiszabadítsa. Közben persze meg kell védeniük Kuvejt is, hiszen a jurdaparem egyre nagyobb problémát okoz és ugye a fiú, az, akinek a segítségében bíznak, de ehhez arra van szükség, hogy a "nagyhatalmak" ne tudják őt megszerezni. Persze Jan Van Eck és Pecca Rollins is képben maradtak, épp elég problémát okozva a kis csapatnak és persze azt se felejtsük el, hogy Kaz bosszúja még mindig ott érlelődik, szeretné mind a két nagyhatalmú "úriembert" véglegesen megleckéztetni...

Emlékszem, hogy az első rész mennyire tetszett. Imádtam, hogy a szereplők nem a szokásos "szépfiúk és széplányok", hogy ez nem a megszokott "tinidrámákat" öleli fel, hanem egy sötét világban, nem igazán galamblelkű főhősőkkel játszódó, akcióban dúskáló, izgalmas történet. 
Kaz még mindig egy nem túl könnyen megkedvelhető karakter, az esetek többségében nem fogják az olvasók a szívükbe zárni a tettei miatt, pedig a kegyetlen és számító bandavezér mellett ott van az a fiú is, aki bár mérhetetlen sebeket szerzett, de így is van szíve és a barátaiért bármit megtesz. Egyszerűen imádtam. Valószínűleg kezdek felnőni (ideje már, tudom:))), de én láttam benne a jót, a főhős "alapanyagot", anélkül is, hogy "csodálatos kék szemei lettek volna az ébenfekete hajához" - nem, Kaz nem így néz ki, csak általában ezek a karakterek jöttek be nálam, mint főhősök:).
Forrás

A másik nagy kedvencem még mindig Inej, a Kísértet. Egy fiatal lány, aki akaratán kívül lett az Alvilág egyik legjobb nyomkövetője és gyilkosa. Aki még mindig vágyik haza a családjához, de akit már szoros kötelékek fűznek a saját bandájához és azon belül leginkább Kazhoz. Kettőjük párosa valami elképesztőre sikeredett, Kaz és Inej sebkötözős jelenete pedig az egyik legromantikusabb / legforróbb jelenet, amit jó ideje olvastam.
Persze a lényeg itt nem a romantikán van, hiszen erre nagyon sok idő nincs. Ez egy akcióregény, itt állandóan történik valami, ha a szereplőink épp túlélnek egy támadást, egy csapdát, akkor szinte azonnal jön a következő. Ha nem ők kerülnek maguktól bajba, akkor Kaznak vannak olyan ötletei, amelyek az egész csapat életét és jövőjét teszik kockára. Egyébként itt jegyezném meg, hogy minden elismerésem az írónőjé, aki képes volt ilyen fordulatos megoldásokat kitalálni, akár egy rablásról, akár egy szeretett személy kimentéséről, akár a fő cselekmény kidolgozásáról van szó. A legtöbb lépést egyszerűen kitalálni nem lehetett, csak pislogtam és végigizgultam az összes akciójelenetet.

Az már csak hab volt a tortán, hogy szinte az összes főbb szereplőhöz végre kaptunk jóval bővebb háttértörténetet is, amelyek - előre megsúgom, ez nem spoiler, ismervén a könyv alaphangulátát - nem igazán rózsásak, de sokat segítenek megérteni őket, illetve jobban beleérezni a helyzetükbe. És persze az sem maradhatott ki, hogy az alapsorozatból is kaptunk vissza szereplőket, nem is keveset!

És a történet vége? Szerintem tökéletesen illik a könyv alaphangulatához. Kicsit keserédes, kicsit szomorkás, kicsit boldog, kicsit megnyugtató. Az írónő nem akart teljesen "happy endet" írni, de ez nem is illett volna ehhez a történethez. És az is biztos, hogy a történet végi állapot nem lesz tartós, hiszen Ketterdam nem az a hely, ahol biztos az állandóság, itt minden változik, mindig jönnek újak, erősebbek, okosabbak, ügyesebbek, szóval Kaznak fel kell kötnie a gatyáját, ha ezt így meg is szeretné tartani!

Összességében egy tökéletes második részt kaptam, amit javaslok mindenkinek, aki az első részt olvasta és fél esetleg attól, hogy az írónő nem tudta ugyanolyan minőségben folytatni a történetet. Akciósdús, izgalmas, kiszámíthatatlan fordulatok, pici romantika - ez mind jellemzi ezt a regényt. Imádtam!

Borító: Látványos, utal a sorozatra, nekem tetszik nagyon

Kedvenc karakter: Kaz, Inej, Nyina

Szárnyalás: a történet és a rengeteg izgalmas akció

Mélyrepülés: Matthias...

Érzelmi mérce: izgalom, izgalom és izgalom.. de volt benne bánat és egy kis romantika is.. Kaz és Inej sebkötözős jelenete szerintem mindent vitt...

Értékelés: 


A játékunk most az adaptáció köré épül, amely Bardugo két sorozatát (az Árnyék és csontot, valamint a Hat varjút) veszi alapul, és a turnénk kezdésével azonos napon debütál Netflixen. Nincs más dolgotok, mint kitalálni, melyik színész szerepel az egyes állomásokon mellékelt képeken, és beírni a Rafi megfelelő helyére, Bardugo melyik karakterét (!) játssza.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


a Rafflecopter giveaway

A blogturné további állomásai:
Április 23 - Sorok Között
Április 25 - Dreamworld extra
Április 29 - Sorok Között extra
Május 03 - Kelly és Lupi olvas
Május 05 - Readinspo
Május 07 - Olvasónapló

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók