KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2021. július 10., szombat

Jay McLean: Lucas (Preston Brothers #1)


A Könyvmolyképző Kiadó jelenteti meg Jay McLean: Lucas című regényét, mely a Preston Brothers sorozat első része. Lucas és Laney  11 éves koruk óta barátok, mára  azonban sokkal több ez a kapcsolat, mint legjobb barátság. Kettejük szerelmének izgalmakkal bővelkedő kibontakozását meséli el ez a könyv. Kövesd az állomásokat  és a játék megfejtéséért cserébe esélyed lesz megnyerni a könyvet a kiadó felajánlásában.
 
Könyvmolyképző Kiadó - 2021. július 13. - Rubin pöttyös
472 oldal
Fordította: Kereki Noémi
Goodreads: 4,23
Besorolás: YA, romantikus, realista

Szeress nagyon, szeress szenvedéllyel, de szeress jól!
Száz méteren minden milliszekundum számít.
Ha a szerelemre várunk, ezek a milliszekundumok örökkévalóságnak tűnhetnek.
Lucas Prestonnak, a középiskola végzősének mindene megvan: az atlétikacsapat sztárja, egy ösztöndíj várományosa, saját lakással meg újabb és újabb barátnőkkel. Egy nővére, öt öccse és egy apja van, aki számít a segítségére, hogy ezek az fiúk biztosan ne öljék meg egymást. És a megmentője? Lois „Laney” Sanders, a lány, akit tizenegy éves kora óta nagyon kedvel. Egy lány, aki a legjobb barátja, a bizalmasa, a bátorsága.
Tizenhat kopogás.
Nyolc másodperc.
Ennyi időbe telt felismernie, hogy négy éve szerelmes Laneybe.
Nyolc sorsfordító másodperc.
És pontosan ennyi időbe telt őt elveszítenie.

Már olvastam egy regényt a szerzőtől, a Lebegést, amit jó közepesre értékeltem, mert eléggé idegesített Becca karaktere, ami lehúzta az összképet. Most nagyon örülök, hogy adtam egy újabb esélyt a szerzőnek, mert amit a Lebegésnél is tapasztaltam, hogy kiválóan ír az érzelmekről, az ebben a regényben maximálisan kiteljesedett.
Már az alapfelütést imádtam, azt, hogy 11 évesen ismerték meg egymást a főszereplők, és elég volt egymásra pillantaniuk, hogy felmérjék, ők ketten jól kijönnek majd egymással. Szoros barátság alakult ki közöttük, már-már testvéri kapcsolat. Hülyén hangzik azt mondani, hogy 11 évesen szerelem volt ez első látásra, de mégis valami ilyesmiről van szó, amikor ránézel valakire és megérzed, hogy ő igenis egy életre szóló barátod lehet. Valami láthatatlan kapocs kötötte őket össze az első naptól, ami az évek alatt egyre csak erősödött, és hamarosan lelki társként tekintettek egymásra.

Lois az apukájával költözik Lucasék közelébe, aki Lucas apjánál kapott munkát. Az anyukája új életet kezdett mással a régi lakóhelyükön, és sajnos nem törődik Lois-al, nem hívja fel még a szülinapjain sem. Így Lois elég közel kerül Lucas anyjához, és úgy egyáltalán az egész családhoz. Ugyanis itt egy sereg gyerekről beszélhetünk, egyedül a legidősebb lánytestvér nem lakik már otthon. Lucas a legidősebb fiú, aztán Leo és Logan következik, az előbbi csendes, utóbbi vagányabb srác. A kiskamasz ikrek Liam és Lincoln, természetesen félig egymáshoz nőve,  együtt rosszalkodva élik az életüket, és végül a legkisebb fiú Lachlan, akire mindenki vigyáz, és aki roppant szórakoztató a beszólásaival. Imádtam ezt a családot! Mindig történik velük valami, mindig bajba kerül valamelyikük, de természetesen mindig kiállnak egymásért, nagyszerűen működik a család, annak ellenére, hogy az anyukát sajnos  elveszítik. A gyász leírhatatlan, de az életnek mennie kell tovább, és meg kell szervezni a családi logisztikát, az apuka korán jár dolgozni, így a reggeles műszakot Lucas koordinálja, délután cserélnek.
Lucas és Lois (Laney) végzős évében kezdődik a történet, de rengeteg a visszaemlékezős rész. Nagyon érdekes kapcsolatban állnak ők ketten, amit nehéz megmagyarázni, de a kettős nézőpont sokat segít a helyzetük megértésében. A kamaszkor nagyon bezavart az érzéseikbe, nem igazán merik bevallani még maguk előtt sem, ami teljesen nyilvánvaló. Főleg Lucas az, aki nem érzi elég jónak magát, hogy Laney pasija legyen. Leginkább arra koncentrál, hogy majd a fősulin  lesznek egy pár, ugyanis azt tervezik, hogy együtt mennek majd, Laney a félretett pénzén, Lucas pedig sportösztöndíjjal. Laney a megismerkedésük pillanatától szereti Lucast, és nagyon fáj neki végignézni, hogy a fiú bizony csajozik,  sok mindenről be is számol neki, eljár bulikra is, szóval éli a középsulisok életét. Van olyan lány, akivel elég hosszan együtt van, és az olvasó tudja, hogy ezek nem szerelmi kapcsolatok, Laney viszont gyötrődik. Ő nem beszél a kapcsolatairól, bár ezek csak legfeljebb egyszeri találkák. Amikor Lucas szembesül vele, hogy a lány is randizik párszor, akkor már rezeg a léc, nagyon féltékeny lesz, és kövezzetek meg, én élveztem ezt a huzavonát közöttük.
Nagyon jellemzően young adult a hangulat a regényben, az érzéseik, a tetteik a koruknak abszolút megfelelő, én pedig szépen elmerültem ebben a világban, alig tudtam letenni. Mindig történt valami, ami mozgalmassá tette az életüket, kiderült, hogy Laney anyja lenyúlta a félretett pénzét, így hirtelen távoli lesz a közös továbbtanulás. Egymással való kapcsolatuk is változik, végre jobban megnyílnak, történik valami, ami után a dolgok  szétesnek, félreértések történnek és csalódás lesz az egészből.
Lucas egy nagyszerű főhős, aki bizony hibázik, de a megfelelő idő és rágódás után helyre tudja tenni a dolgokat saját magában és a külvilág felé is. Ő tele van érzelemmel, az első szerelem kínlódásaival, a szeretett lány iránti féltéssel, és benne van a kötődés a családja iránt, akiket mindennél jobban szeret. Nagyon jó volt belelátni a fejébe, megismerni  a gondolatait és a vívódásait. Egészen félelmetes, hogy annyira óvta a barátságukat, hogy emiatt félt továbblépni a kapcsolatukban. Szép karakterfejlődést tapasztaltam vele kapcsolatban. A végére nagyon meglepett a további terveivel kapcsolatosan. De ne szaladjak annyira előre, van egy csúcspontja a történetnek, ami előhoz ebből a fiúból egy sötétebb oldalt, megjegyzem szerintem ez minden emberrel így történne, és baromi nehéz lenne hasonló helyzetben uralkodni a tetteinken. De ez csak azt mutatta meg, mennyire elkötelezett az érzéseit nézve, gondoskodó, családszerető felnőtt vált belőle, jó volt ezt látni a regény végén.
Laney szeretne mindenkinek megfelelni, kissé alárendelt szerepet játszik és sajnos nagyon soká áll a sarkára, addig sok-sok rossz dolog történik az életében. Nagyon ragaszkodik ehhez a családhoz, és azok is hozzá, bizony megérzik azt az időszakot, amikor a lány nem tud velük lenni. Nagyon sajnáltam őt a vér szerinti anyja miatt, ez egy hosszú szívfájdalom, amin nem is lehet túllépni, bármit is állít, valójában ignorálhatatlan. Nagyon nehéz volt neki Lucas dolgait is elviselni. A barátság és később a szerelem hatalmas és soha nem múló, de megannyi fájdalmat tud okozni egy-egy rossz szó, tévedés, félreértés. Ennek tetejébe a srác akivel randizik... Nem akarok spoilerezni, de érdemes minden apróságra odafigyelni, amit megemlít Cooperrel kapcsolatban. A srác szüleiről nem is beszélve, ezen volt mit idegeskedni a végjátékban.
Szólnom kell Kathyről, a fiúk anyukájáról, sokat tett azért, hogy Laney biztonságban, otthon érezze magát náluk. Ő már a lelki szemeivel előre látta a dolgok alakulását, és amikor tudta már, hogy beteg, még pár dolgot előre elrendezett. Lucas nagyban neki köszönheti az udvariasságát meg még számos jó tulajdonságát a remek nevelés miatt.
A többi testvér mind egy-egy egyéniség, akik nyilván megkapják majd a saját könyvüket, az eredeti kiadásban eddig Logan és Leo könyve jelent már meg. Remélem sikeres lesz az első rész itthon, csak így fogja a kiadó folytatni a sorozat további kiadását, úgyhogy vegyétek!
A fél pont levonás a regény csúcspontján történtek miatt van. Úgy ahogy van, számomra hihetetlen volt ez a jelenet, gyakorlatilag lehetetlen ebből élve kikerülni, és megértem, hogy a szerző egy nagy drámát akart ide beilleszteni, de nálam sok kérdést felvetett. Többször is elolvastam ezt a részt, és nem változott a véleményem. Megkérdeztem egy szakember véleményét is, és tényleg necces így a sztori. Úgy éreztem, hogy ezen a ponton a szerző hatásvadász eszközöket vet be, ami nem lenne baj, ha szabályozni tudná a mértéket.
Összességében nagyon tetszett a regény, tele volt érzelemmel, a család iránti elköteleződéssel és felelősségvállalással,. és természetesen csodás ívű szerelemmel. Nagyon szeretem a "barátokból szerelmesek lesznek" című toposzt, és itt egy hosszú gyerekkorból eredő barátságból indultak, amit a visszaemlékezések kapcsán végigkísérhettem.
Igazán tudtam értékelni az epilógust, jó volt olvasni, nem volt túltolva, de öröm volt látni, hogy mennyire elbűvölő ez a srác, és valóra váltja kettejük álmait.
Még egy dolog, ez a regény tipikus példája a YA/NA crossover besorolásnak. A főszereplők korától kezdve a hangulatig minden jellemzően  young adult regényre utal, ugyanakkor az erotikus jelenetek is jelen vannak, az összebújástól a hevesebb akciókig, nagyobb arányban, mint amit ya könyveknél megszokhattunk. Én emiatt  16 felett ajánlanám, szóval nem véletlenül lett rubinpöttyös ez a regény.
Képek: Pinterest

Borító: Lucas  a regény jelenében 18 éves, nekem  a borító modellje jóval többnek tűnik.

Kedvenc karakter: Lucas

Szárnyalás: Nagyon szerettem a  testvéri szeretet bemutatását, hasonlóan fontos szinten van, mint a főszereplők közötti szerelem.

Mélyrepülés: Egyértelműen túllőtt a célon a szerző a csúcspont eseményeivel.

Érzéki mérce: Nagyon erősen hat az érzelmekre a szerző, nagyon szép jelenetekkel találkozhatunk, amelyek között az  erotika is helyet kap.

Értékelés: 

Ha megtetszett, ITT megrendelheted!


Nyereményjáték
 
Lucast megszerettük ebben a regényben, de ezen  a néven már máskor is avattunk kedvenc főszereplőt. Lucas nevű  karaktereket kell keresnetek, minden állomáson egy-egy idézet lesz segítségetekre. Ki kell találni az adott Lucas családnevét és a regény címével együtt be kell írni a rafflecopter doboz megfelelő sorába.
Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz! A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésére, hogy a megkapott értesítő levélre válaszoljanak, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.
 
Feladvány:  - Lucas tekintete a másodperc egy törtrészéig a mellemre vándorolt, de aztán az ajkamon állapodott meg. A férfiak, legyenek azok vámpírok vagy parazsak, mind egyformák.

További állomások:
07.10 Kelly és Lupi olvas
07.13 Veronika’s Reader Feeder
07.16 Fanni’s Library
07.19 Sorok között extra


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók