KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2021. szeptember 16., csütörtök

Tolnai Panka: Zombifarm

 

A Delta Vision Kiadó és Tolnai Panka jóvoltából ellátogathatunk a Magyarországon található Zombifarmra. Az izgalmas, összetett zombiregényről ezúttal négy bloggerünk mondja el a véleményét, és természetesen a turné végén ti is nyerhettek egy példányt a könyvből.

Delta Vision, 2021
576 oldal
Besorolás: disztópia

Zombik! Mindenhol zombik!

Voltak. Úgy öt évvel ezelőttig. Mostanra azonban csak né­hányan maradtak, Gyarmati István, az egykori kukorica­termesztő tartja őket hét lakat alatt a Hortobágyon. Eddig kizárólag a felső tízezer előtt nyitotta ki a luxusfarm kapu­ját, csakis ők lőhették – meglehetősen exkluzív körülmények között – festékpuskával az élőhalottakat, de most változtat­ni akar ezen. Egyedülálló szolgáltatásait egy kevésbé módos réteg számára is elérhetővé szeretné tenni, ehhez azonban több élőhalottra és a kormány támogatására van szüksége.

Akadnak viszont, akiknek még ez a néhány zombi is sok. Például a farm felszámolásáért küzdő Országos Zombiellenes Mozgalom, akik régóta próbálják keresztülhúzni Gyarmati számításait, vagy Vincze László, az átlagos budapesti építés­vezető, aki szíve szerint tudomást sem venne az élőhalottak­ról. Útjaik keresztezik egymást, ám ahogy telik az idő, Laci egyre kevésbé biztos benne, hogy a jó oldalon áll.

A szokványos zombis regényektől eltérően a Zombifarm vérfürdő helyett az erkölcsi és morális kérdésekre fekteti a hangsúlyt. Közben ráadásul a humort sem mellőzi. Sőt.

Őszinte leszek ismét.. amikor megláttam a borítóját először és a címet, megráztam a fejem és mondtam, hogy köszönöm nem... aztán kaptamt lehetőséget beleolvasni a regénybe és annyira magával ragadott, hogy rögtön mondtam, hogy kérem szépen ezt a könyvet. Most. Azonnal. Bár az első megérzésem cserbenhagyott, de örülök, hogy a másodikra hallgattam, mert egy rettentő jó kis történetet olvashattam.

A történet Magyarországon játszódik és nem is annyira a távoli jövőben. Pár évvel ezelőtt valami okból kifolyólag (ez később persze kiderül, de nem spoilereznék) zombik jelentek meg Budapesten és viharos sebességgel fertőzték meg az embereket. A katonák végül leverték a "zombiapokalipszist", a megmaradtakból párat összegyűjtöttek és a Hortobágyon kialakított Zombifarmra szállították őket. Itt egy luxushotelt építettek és jó pénzért mutogatják a zombikat (sőt lehet rájuk vadászni is, ha van annyi pénzed).
A magyar nép pedig mindig okos volt, így meglovagolta ezt a rettenetet és a világ minden tájáról várják a turistákat, akik már nem a "gulyás, csikós, Piroska és paprika" miatt jönnek ide, hanem, hogy megnézzék milyen is lehetett a zombik támadása és esetleg "valódi" zombit is lássanak. Így az emberek a zombikra már egyre kevésbé veszélyként tekintenek, inkább a gazdasági fellendülés egyik okát látják bennük.
A főhősünk Laci (Vincze László) az egész családját, az összes szerettét elveszítette ebben a támadásban, így nála csak a halott zombi a jó zombi és próbálja kikerülni ezt az őrületet. Egy nap azonban elrabolják, és az Országos Zombiellenes Mozgalom próbálja beszervezni tagjaként azzal, hogy egy hozzátartozója mégis életben van, a nagybátyja és aki a Zombifarmon tünt el. Laci így vállalja a feladatot, miszerint beépül a farm dolgozói közé és majd segít a mozgalomnak kiírtani az összes zombit - közben persze nyomozhat az eltűnt rokon után...

Ez így talán leírva nem hozza azt az izgalmat és "nem tudom letenni a könyvet" érzést, amit átéltem az olvasás közben. A történet minden sorából üt számomra a profizmus, nagyon jól megalkotott karakterekről, pörgős, izgalmas, egy percig le nem ülő történetet olvashattam.
A regény eléjén betekintést kaphatunk a "zombiapokalipszis" utáni Budapestről, szinte láttam magam előtt, ahogy a lakosok megpróbálják ennek az őrületnek a legapróbb morzsáit is kihasználni.. rádióműsorok zombikról elnevezve, ruhák, kiegészítők ennek a fényében megtervezve, az éttermek (csak kerekedtek a szemeim a menük láttán) is erre szakosodtak, ahogy a taxisok és minden szolgáltató erre rendezkedett be. Az emberek pedig faltak / vettek mindent, aminek köze volt a zombikhoz:D.

Persze ennél sokkal jobban izgatott a Zombifarm maga, főleg, mert a történet elején rengeteg szó esik róla, hogy mennyire luxuskörülmények között pihenhetnek a vendégek, mikkel tölthetik el az idejüket, de persze mindezt csak mendemondák révén, mert szigorúan tilos bármilyen képanyag készítése és közzé tétele.
Ide kerül be Laci és rajta keresztül megismerhetjük ezt a kicsit hátborzongató helyet, de nem is a vendégek, hanem inkább a személyzet szemszögéből. De így is épp eleget láthatunk belőle, milyen kiszolgálást kapnak a gazdagok, milyen "programok" várják, az ide látogatókat. 
Főhősünk pedig rögtön egy amerikai filmsztár, Sophie védelmét kapja meg, neki kell kísérgetnie a gyönyörű fiatal nőt, aki teljesen be van zsongva a zombiktól. A lány, a hisztijei és sztárallűrjei ellenére nagyon hamar belopta magát a szívembe és nagyon szurkoltam, hogy legyen köztük valami Lacival! De hát a szerző ennél keményebb volt, ez nem egy romantikus leányregény....
Persze a háttérben közben zajlanak az események és lassan a számunkra is világossá válik, hogy itt valami más van a háttérben, mint amit a "nagykutyák" mutatnak és senki sem az, akinek látszik...

És a zombik... Aki esetleg azért nem merné elolvasni a regényt, mert a zombik vérszomjasak és nem bírják az ilyen részeket, azokat megnyugtatom, hogy belőlük kapunk (sajnos) a legkevesebbet. A történet inkább arra van kihegyezve, hogy milyen összeesküvések, milyen kavarások zajlanak a háttérben és a végén már én se nagyon hittem senkinek sem (kivével Lacinak:). Imádtam a csavarokat, a politikai és pénzügyi csatározásokat és leginkább azt, hogy az egész történet itthon játszódik. Bár szürreálisnak hat az egész történet, de ha nagyon megbirizgálom az összeesküvőselméleteket támogató rettentő mélyen eldugott énemet, akkor simán el tudok képzelni valami hasonlót itthon. 

Összességében rettentően szerettem ezt a regényt, ami egyszerre volt letehetetlenül izgalmas (szinte másfél nap alatt kiolvastam a majdnem 600 oldalt), akciódús, humoros és elgondolkodtató. Tolnai Panka pedig felkerült a "radaromra" és kíváncsian várom, hogy következőnek milyen regénnyel lep meg bennünket, amit szerintem biztosan el fogok olvasni!

Borító: Tetszik, vicces, figyelemfelkeltő és jól utal a történetre:)

Kedvenc karakter: Laci, Sophie

Szárnyalás: a történet és, hogy itthon játszódik

Mélyrepülés: Sophie....

Érzelmi mérce: van benne kevés romantika, de nem ez a történet lényege

Értékelés: 


Ha megtetszett, ITT megrendelheted!

Nyereményjáték:
A Zombifarm Magyarországon játszódik, ezért ezúttal olyan fantasyregények címét kell kitalálnotok, amelyek helyszíne (részben vagy egészben) szintén kis országunk. Írjátok be a könyvek címét a Rafflecopter-doboz megfelelő sorába.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Dani és Anikó különc tinédzserek, de egymással a közös rajzolásnak köszönhetően jól kijönnek. Amikor súlyos vízhiány lép fel Budapesten, elszabadul a pokol, és olyan titkok derülnek ki, amelyek életveszélybe sodorhatják a két fiatalt.


a Rafflecopter giveaway

A blogturné további állomásai:
Szeptember 12 - Spirit Bliss Sárga könyves út
Szeptember 14 - A Szofisztikált Macska
Szeptember 16 - Kelly és Lupi olvas
Szeptember 18 - Könyv és más

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók