KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2021. november 18., csütörtök

Ling-Balogh Erna: Amikor beüt a cukor

 

A Kalliopé kiadó gondozásában frissen megjelent ifjúsági regény a cukorbeteg fiatalok mindennapjaiba enged betekintést, ami ha nem lenne így is elég izgalmas téma, egy nyári táborozást enged végigkövetni. Tarts bloggereinkkel és fedezd fel te is a tábor különleges atmoszféráját, az első szerelem és az igaz barátokkal megosztott titkok izgalmát! Ha szerencsés vagy, a turné végére egy saját példánnyal is gazdagodhatsz a kötetből!

Kalliopé Kiadó, 2021
344 oldal
Besorolás: YA, ifjúsági, realista, romantikus

Izolda: ​13 éves vagyok, van egy majom bátyám, és szerelmes vagyok az úszásba. Az életem fél évvel ezelőtt kifordult a négy sarkából. Diabéteszes lettem, úgyhogy a napjaim anya vizslató tekintete mellett vércukormérésből, inzulinadagolásból és diétázásból állnak. A testem megváltozott, de nem csak úgy, ahogy a kortársaimnak, a lehetőségeim szűkültek, a világot pillanatnyilag eléggé utálom. Nem akarok táborozni, inzulinpumpát viselni, sőt, ha lehet, nem is szólnék senkihez. Köszönöm a figyelmet!
Panka: Annyira várom a diabéteszes tábort! Addig is shoppingolok anyával, ottalvós bulikat tartunk Lillával, és elmegyek az orvosomhoz is, hogy megnézzük az értékeimet. A fiúkkal leszámoltam, főleg azokkal, akik egészségesek, de amúgy jól vagyok. Minden reggel pozitív megerősítésekkel indítom a napot, az ágyam alatt rejtegetem a rajzaimat, és imádom a tábort. Vagy ezt már mondtam?
Mór: Fesztiválozni akartam azon a héten, vágod? De most ott tartunk, hogy a húgomat, Izzit kell elkísérnem egy táborba, amiről semmit nem tudok, és nem is érdekel. Arról már ne is beszéljünk, hogy a családom fél éve átnéz rajtam, mert minden percüket szénhidráttáblázatok fölött töltik. Az persze feltűnik nekik, amikor picikét kések otthonról egy buli után…

És ismét egy cuki, nyári romantikus történet, ami a nagy rózsaszín ködfelhőben azért eléggé fontos témákat is boncolgat. Cukorbetegség... mit tudtok róla? Én elárulom, hogy a legminimálisabbakat, amit az emberek nagy többsége is ismer. Nem ehetnek cukortartalmú édességeket, meghatározott időben enniük kell szénhidrátot, inzulinozni kell őket és speciális diétát kell tartaniuk.

Izolda és Panka pont ebben a cipőben járnak. Panka már régi motoros, elfogadta, hogy mi a betegsége és megpróbálja a legjobbat kihozni belőle. Évente diabéteszeseknek szervezett táborba jár, mindenkit lelkesít, sikerült kis baráti társaságot is kialakítania hasonló betegséggel küzdőkkel. Izoldánál viszont nem olyan régen diagnosztizálták a betegséget és a fiatal lány nagyon nehezen veszi, hogy a diabétesz sok mindenben korlátozza, főleg a kedvenc sportjában, az úszásban. A szülei javasolják neki a tábort, de mindent elutasít. A két lány a kórházban találkozik, ahol Izolda nem tudja féllválról venni Panka lelkesítő szavait, így végül ő is csatlakozik a táborozókhoz. Igen ám, de Izoldának van egy bátyja, Mór, aki akár szeretne, akár nem, de mennie kell a húgát pesztrálni a táborban. A fiúnak pedig bár imádja a húgát, de egy porcikája se vágyik a táborba, főleg úgy, hogy a barátai meg fesztiválra mennek pont ebben az időpontban...

Őszinte leszek, nagyon szerettem ezt a regényt. Ha le is vesszük, hogy cukorbeteg gyerekekről szól, de mindenképpen visszahozza a nyarat, a gyerekkorom, fiatalkorom nyári táborait. Az izgalmat, hogy újra találkozom a régi barátaimmal (és kik lesznek az újak?), a strandolást, az esti közös sutyorgást lefekvés után, a záróbulit, az "úristen XY is ott lesz, mit vegyek fel, hogy észrevegyen?", a vicces programokat, az ott kötődött barátságokat és egynyári szerelmeket... A szerző nagyon élethűen adta vissza ezeket az élményeket, én imádtam újra táborozni a főhőseinkkel.

És a szereplők! Panka a rettentő nagy lelkesedésével és "cukiságával" vett le a lábáról, érte végig izgultam, átéltem az első szerelmet, csalódást, és minden mást, amit ez a nyár hozott. Mintha magamat láttam volna ennyi idősen!
Izolda és Mór kapcsolata pedig egyszerűen fenomenális lett. Egy testvérpár, aki bár zrikálja egymást folyamatosan, de véd és dacszövetségben vannak és imádják egymást. Mór pedig még rá is tett egy lapáttal. Bár ő volt a könyv szépfiúja, de nem is ezzel vett le a lábamról, hanem a szövegével. Szinte az összes szemszögét végigvigyorogtam. A nagyképűségét, a lazaságát, ahogy imádta a húgát és ahogyan hirtelen nem tudott mit kezdeni azzal, hogy ő is szerelmes lehet. A barátok is nagyon jól megírt karakterek lettek, a fontosabbaknak megvolt a saját háttértörténete, amivel még élőbbé válltak. Ehhez gratulálok az írónőnek!

És persze nem hagyhatom ki a "cukros" részt sem. Ahogy az értékelés elején írtam, nem túl sok dolgot tudok róla. Picit féltem, hogy mennyire lesz "szájbarágós" ez a betegség, mennyire fogja rányomni a bélyegét a történetre, de őszintén be kell valljam, kellemesen csalódtam. Pont annyi információt kaptunk, amennyivel esetlegesen tudunk segíteni egy bajba jutott cukorbetegen, amennyi ahhoz kell, hogy ne kapjunk frászt egy "pen" láttán és hogy ne akarjuk őket olyan ételekkel tömni, amik számukra veszélyesek. Az pedig már csak hab a tortán, hogy a könyv végén kapunk egy rövid összefoglalót a fontosabb fogalmakról.

Összességében mindenkinek ajánlom ezt a történetet, azoknak is, akik esetleg többet szeretnének tudni erről a betegségről, de nem orvosilag megírt száraz tényekből, hanem egy mindenki által fogyasztható történetből. De természetesen azoknak is, akik "csak egy sima" nyári, ifjúsági, romantikus történetet szeretnének olvasni, mert végső sorban a regény erről is szól. Fiatalok, akik jól érzik magukat, nyaralnak, barátságokat kötnek, szerelmesek lesznek. És teljesen mindegy, hogy egészséges vagy beteg gyerekekről beszélünk, mert a lényeg ugyanaz. Élni az életet a legteljesebb módon.

Borító: Fiatalos, illik a történethez

Kedvenc karakter: Panka, Mór, Izolda

Szárnyalás: Mór... imádtam a szövegeit

Mélyrepülés: Panka és Barna randija...

Érzelmi mérce: könnyed, aranyos, romantikus, de minden a YA keretein belül maradva

Értékelés: 


Nyereményjáték:
A kötet legtöbb szereplője szenved valamilyen tartós betegségben. Az ifjúsgái irodalom világában ez nem ritka motívum, ahogy az életben sem. A mostani játékban az a feladatotok, hogy felismerjétek melyik könyvből idéztünk egy-egy állomáson. A kérdéses könyvekben közös, hogy egy betegség fontos szerepet játszik. A keresett kötet címét írjátok a megfelelő állomás pontjához a dobozba.

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

– Nem kötelező mindig erősnek lenned. Te is kiborulhatsz, te is lehetsz gyenge.


a Rafflecopter giveaway

A blogturné további állomásai:
November 14 - Ambivalentina
November 16 - Könyv és más
November 18 - Kelly és Lupi olvas

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók