KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2021. november 19., péntek

Zágoni Balázs: Karácsonyi kitérő

 

Zágoni Balázs a Barni-könyvek és a A Fekete fény sorozat után most egy igazi karácsonyi könyvet írt. A Karácsonyi kitérő főszereplői egy öttagú család, akik az idei ünnepet szeretnék emlékezetesebbé tenni, mint az elrontott tavalyit. A gyerekek és a szülők úgy döntenek, hogy idén jóval hamarabb elkezdenek készülni a Szentestére, de ahogy az lenni szokott az ünnep közeledtével semmi sem úgy alakul, ahogy azt tervezik. Meg lehet menteni a karácsonyt? Szebbé lehet tenni az ünnepet? Ebből a rövid és tanulságos történetből ez is kiderül!

Tarts velünk és a Blogturné Klub 6 bloggerével, akik megpróbálják meglelni az ünnep csodáját a Karácsonyi kitérő turné során. Válaszolj te is a nyereményjáték kérdéseire helyesen, és megnyerheted a Móra Kiadó által felajánlott könyv egy példányát.

Móra, 2021
120 oldal
Besorolás: ifjúsági, mese

Anya, Apa és a három gyerek már előre retteg advent időszakától, mert jól emlékeznek a tavalyi karácsonyra. Akkor semmivel sem készültek el időben, a vendégek túl korán érkeztek, ráadásul egy tepsi isler is odaégett. De idén minden másképp lesz, dönti el a tízéves Emma, és egy darabig valóban úgy tűnik, hogy – a gondos szervezésnek hála – idén békés és boldog lesz az ünnep. Ám egy zebránál kéregető, jó szándékú koldus minden tervet felborít, és még kétségbe ejtőbbé válik a helyzet, mint tavaly. Lehet még szép a karácsonyuk? Vajon ott keresik a karácsony szentségét, ahol kell és érdemes? A HUBBY-díjas Zágoni Balázs szórakoztató, megható és elgondolkodtató új könyvéhez Szabó-Nyulász Melinda készített illusztrációkat.

És itt van a november vége. Újra jönnek szépen lassan a karácsonyi mesék, regények. Az évnek ezen szakában szeretek ilyen történeteket olvasni, mert meghozzák az ünnepekhez a hangulatomat. Ennek a regénynek pedig a borítója pont ilyen volt, így lecsaptam rá.

A főszereplő család ugyanolyan, mint bármelyikünké. Elfoglalt mama és papa, kamasz lány, egy tízéves húg és egy aprócska kisöcsi. A tavaly karácsonyuk nagyon összecsapottra sikeredett, még 24-én se voltak semmivel se készek. A kishúg, Emma úgy dönt, hogy idén segít abban, hogy más legyen minden, nyugiban, szépen készülődjenek, így egy adventi kalendáriumot szerkeszt, hogy az alapján szépen beosszák a tennivalókat karácsonyig. Ez egy darabig szépen is halad, de aztán apunak beüt egy munka, anyu is kap egy határidős melót, apu lerobban, nem tud segíteni, az előre megsütött süti elfogy, szóval körülbelül ugyanott tartanak, mint tavaly. Emma pedig besegít azzal, hogy bevásárol, elmegy a postára, feladni leveleket, amikor is útban a postára találkozik egy koldussal. Ez a találkozás pedig felborítja a család egész életét...

Őszinte leszek, nagyon szerettem ezt a kisregényt. A főszereplő család tényleg olyan, mint bármelyikünké, a szerző tökéletesen írta le azt a káoszt, ami a családok nagy részénél előfordul karácsony táján. Nálunk szerencsére a főzéssel soha nem volt gond, mert az egyik nagymamánk is velünk élt, aki napközben szépen mindent elkészített, így legalább ez a súly lekerült anyu válláról. Helyette azonban ott volt a fenyőfa állítási macera. Ami minden egyes évben elkerült. Mégpedig az égők. Először is mindig össze volt az egész gubancolódva. Ezt rendbetenni egy rendes, anyázós feladat volt. Majd minden évben 24-én derült ki, hogy az égősorban egy égő nem jó, így nem világít. Anyu kiabált apuval, apu csapkodott, míg végül elrohant égőt venni, kicserélte és minden működött. Egészen a következő év karácsonyáig :D.
Hát ebben a családban sincs másképp, de úgy látom, hogy itt azért picike szervezési probléma is akad. Anyuci mindent a vállára vesz, a gyerekeket nem igazán vonják be a szervezésbe (oké a legkisebbet még nem lehet, de a két nagyobbat simán lehetne), apuka meg dolgozik, meg dolgozik, ha meg nem dolgozik, akkor meg fáradt és pihenne...

A történet második fele viszont magával hozza a karácsony szellemét. Emma postára menvén találkozik egy koldussal, akin megesik a szíve. Pénzt ad neki, de aztán valaki felvilágosítja, hogy a pénzt úgyis elissza a koldus, így visszakéri tőle a pénzt. Persze, aztán megbánja, de mire visszamegy, hogy jóvátegyen mindent, már nincs ott a koldus. De Emma nem adja fel, nyomozni kezd utána. És innen indul a karácsonyi csoda.

A könyv 9 éves kortól olvasható, ez van ráírva a borítóra is. Én pedig nagyon örülök neki, hogy ha még ilyen varázslatos köntösbe bújtatva is, de ez a komoly téma előkerül. Nem akarok politizálni, de sajnos a mai világban már nem lehet úgy végigmenni egy főbb utcán, főleg a nagyobb városokban, hogy ne találkozzunk koldusokkal. Ez a regény pedig pici betekintést ad az életükbe - szerencsére nem túl idealizálva, nem túl mézesmázosan, hanem nagyjából egy valós képet adva erről a szomorú helyzetről.
Karácsonykor pedig szinte mindenki szívesen jótékonykodik. Ez a regény is ezt mutatja be és ösztönöz mindenkit arra, hogy ezen a szép ünnepen ne csak magunkra és a családunkra gondoljunk, hiszen vannak olyanok, akik nem olyan szerencsések, mint mi.

Összességében nagyon szerettem a történetet, amelyet Szabó-Nyulász Melinda tett még színesebbé az illusztrációival és ajánlom mindenkinek, mind gyerekeknek, mind felnőtteknek elolvasára.

Borító: Aranyos, vicces, illik a történethez

Kedvenc karakter: Emma

Szárnyalás: amit a család véghezvitt

Mélyrepülés: -

Érzelmi mérce: aranyos, megható, néhol vicces

Értékelés: 



Ha megtetszett, ITT megrendelheted!

Nyereményjáték:
A karácsony és az ünnep fontos témája a gyerekkönyveknek. Ha te is szívesen olvasol karácsonyi történeteket, akkor ez a játék neked való lesz. Minden blogon találsz egy karácsonnyal kapcsolatos idézetet. A feladat egyszerű, írd be a Rafflecopter doboz megfelelő sorába, hogy melyik regényből idézetek a bloggereink. Ha helyesen megfejted hogy honnan származnak az idézetek, akkor a turné végén megnyerheted Zágoni Balázs könyvét. Játékra fel!

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

– Erről szól a karácsony, nem? – mondta kedvesen. – Boldogságról és jóakaratról.


a Rafflecopter giveaway

A blogturné további állomásai:
November 9 - Sorok között
November 11 - Nem félünk a könyvektől
November 13 - Zakkant olvas
November 15 - Könyv és más
November 19 - Kelly és Lupi olvas
November 21 - Csak olvass!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók