KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2021. december 14., kedd

Leigh Bardugo: A kilencedik ház (Alex Stern #1)


Már magyarul is megjelent Leigh Bardugo új regénye, A kilencedik ház, amiben ezúttal nem a Grisák világába látogatunk el, hanem a Yale egyetem környékén történnek természetfeletti dolgok.
Kövesd végig a Blogturnét, ahol értékelések és extrák zöme vár rád, és ha velünk játszol, meg is nyerheted a regény egy példányát.

Könyvmolyképző, 2021
568 oldal
Fordította: Seres József
Goodreads: 4,04
Besorolás: fantasy


Miért épp ő? Mi a csapda?

Galaxy „Alex” Stern a Yale Egyetem legfurcsább elsőévese. Hippi anyja nevelte fel Los Angelesben, a középiskolát sem fejezte be, drogdíler haverok között és alkalmi munkákból élt, húszévesen pedig egy rejtélyes gyilkossági ügy egyetlen túlélője lett. A kórházi ágyán kínálják fel neki a második esélyt, a felvételt a világ egyik legrangosabb egyetemére. De miért neki? És ki mozgatja a szálakat?

Alex hamarosan különleges képessége miatt és a titokzatos jótevői megbízásából a Yale titkos társaságainak okkult tevékenységét felügyeli. A tiltott mágia alkalmazása viszont baljósabb és veszélyesebb, mint ahogy azt akár a legparanoiásabb elme is elképzelheti.

FELÉLESZTIK A HOLTAKAT, ÉS NÉHA AZ ÉLŐK A PRÉDÁK…

Leigh Bardugo számomra már bizonyított a Grisaverzum könyveivel, így nem volt kétséges, hogy ha megjelenik új regénye, az is érdekelni fog.

Az írónő a már jól ismert különleges fantasy világa helyett a történetét egy valós környezetbe helyezte el, a Yale egyetem falai közé és az egyetemnek otthont adó városba, New Havenbe.
A főszereplőnk Alex (akit én, ha nem készítettem volna el az interjúfordítást, akkor simán fiúnak hittem volna :D ), aki különleges képessége miatt nyert felvételt a híres egyetemre, úgy, hogy még érettségije se volt. Alex látja a holtakat. Ami számára nem igazán áldás, a gyerekkora emiatt megy tönkre, a kamaszkorát szökésben, drogdílerek között tölti, majd egy brutális gyilkosság egyetlen túlélőjeként a Yale megkeresi és munkát és felvételt kínál a lánynak.
Munkát? Igen, jól hallottátok. És itt jön a természetfeletti, fantasy szál. Az egyetemen több titkos társaság létezik és ezek mind okkult tevékenységekkel foglalkoznak - vannak alakváltók, vannak, akik az elemeket uralják, mások szóvarázslatokkal foglalkoznak, mások pedig jóslásokkal. De, hogy ne legyen ebből kavarodás, illetve látható, érezhető hatása a társaságok tevékenységeinek a "földi halandók" számára, létezik egy plusz társaság, a Léthe - ők felügyelik az összes titkos társaság működését. Ebbe a "felügyeleti szervbe" veszik fel Alexet, kap egy mentort, a jóképű aranyifjút, Darlingtont, akinek a feladata, hogy megtanítsa a lánynak az összes tudnivalót, hogy egy szép napon majd átvehesse a helyét. Ám a dolgok egyszer csak összekúszálódnak, Darlington eltűnik, történik egy gyilkosság, a szellemek egyre inkább mozgolódnak, Alexnek pedig minden ügyességét latba kell vetnie, hogy életben maradjon...

Forrás
Óriási elvárásokkal indultam neki ennek a regénynek, hiszen imádom a fantasyt, imádom a középiskolában / főiskolákban / egyetemeken játszódó történeteket, de ennél a történetnél az elején picit megakadtam. Leigh Bardugo valami eszménytelen mennyiségű információt ontott ránk és körülbelül úgy éreztem magam, mint Alex, csak kapkodtam a fejemet. Kapkodtam és rettegtem, hogy majdnem 600 oldalt így kell majd végigolvasnom. De nem adtam fel, kitartottam és a kitartásom meghozta a jutalmát. A történet körülbelül 30%-nál elkezdett letisztulni, érdekessé, sőt izgalmassá válni és ezt az izgalmat az írónő egészen az utolsó oldalakig képes volt fokozni. Emlékszem a végefelé volt egy rész, ahol már azt hittem, hogy mindent letisztáztunk, már csak az "epilógusa" jöhet ennek a résznek, de akkor vettem észre, hogy még kb 10% hátravan a regényből. Úristen, ennyi "megnyugtató" magyarázatot és lezárást nem kaphatunk! Hát nem is! Akkor jött még egy újabb csattanó!

A főhősünket Alexet azonban nem tudtam sehová se tenni jó ideig. Egy nagyon rossz háttérrel induló, szegény, rossz sorsú lány, aki hirtelen a gazdagok, okosak és szerencsések közé kerül. Hát nem is nagyon tud beilleszkedni közéjük. A tudása nincs meg ahhoz, hogy köztük legyen, a pénze, háttere se, így eleinte csak csetlik-botlik. Ami miatt felvették, az is eleinte inkább hátrány a számára, mintsem előny, így minden téren küzd az egyetemen. Aztán történnek dolgok és Alex rádöbben, hogy vagy sodródik az eseményekkel és esetleg elveszít mindent - köztük talán az életét is, vagy pedig a sarkára áll és megpróbál utánajárni a dolgoknak. Na ezt a második Alexet már szerettem. Ez a lány megkockáztatom, néha már a "badass" kategóriába került, ahogy helyretette az okkult világ élő és kevésbé élő személyeit:).

Nagyon szerettem még Turnert, a fiatal nyomozót, akinek körülbelül olyan sokk volt, hogy a gyilkossággal kapcsolatban Alexszel és az egész földöntúli világgal kapcsolatba került, mint körülbelül nekünk lenne. Imádtam, ahogy eleinte tagadta, aztán megkérdőjelezte, végül már csak sztoikus nyugalommal kezelte ezt az egész helyzetet. (mellesleg nagyon kíváncsi leszek, hogy lesz-e közte és Alex között bármi nemű picit közelebbi kapcsolat, mert nekem nagyon errefelé tart a történet:).

A másik kedvencem egy nem evilági lény volt, egy szellem, North, a Vőlegény. Ő az alaptörténet szerint megölte a gyönyörű menyasszonyát, majd önkezüleg vetett véget az életének és azóta is kísért a Yalen, megbocsátásban reménykedve. Alex őt is látja, eleinte tart tőle, majd a szellem fontos szereplője lesz mind a nyomozásnak, mind magának a történetnek. Attól függetlenül, hogy mit tudtunk meg róla az elején, én kedveltem nagyon, éreztem, tudtam, hogy több van benne, mint csak egy "gyilkos".

A történet pedig a kezdeti információözön után (ez egy sorozat első része, így valahol megértettem, hogy kellett ez a sok információ, hogy nagyjából tisztában legyünk a dolgokkal) hamar beindul, így mindenkit, aki az elején fel akarná adni a könyvet, türelemre intek. Higgyetek nekem, lesz ez még izgalmas és letehetetlen is! Az írónő nemcsak egy különleges fantasy világot tárt elénk, hanem az "evilági" problémákat is nyíltan, kendőzetlenül mutatta be - drogok, alkohol, molesztálások, erőszak - minden, ami egy ilyen zárt közösségben, ilyen korú fiatalok között előfordulhat. Bár ő is minden fórumon azt nyilatkozza, hogy ez nem egy YA történet, ez inkább idősebb korosztálynak való, de szerintem a mai YA olvasók ezen dolgok nagy részével már tisztában vannak (hogy ez jó vagy sem, azt mindenki döntse el magában), így én ennyire nem korlátoznám korra az olvasóközönséget.

És a történet vége? Valahol lezárult (egy fejezet), de rengeteg kérdés nyitott maradt, így szerintem van bőven mit mesélnie az írónőnek a további részekben is.

Összességében imádtam ezt a történetet (is), Leigh Bardugo egy különleges világot alkotott meg ismét, így mindenkinek ajánlom a regényt, aki eddig is az írónő rajongója volt és kíváncsi egy olyan történetre, amelyik a mi világunkban játszódik, de mégis hordoz nem kevés fantasy elemet. Én pedig tűkön ülve várom a folytatást!

Borító: Letisztult, érdekes, nekem tetszik (és utal a történetre is)

Kedvenc karakter: North, Turner, Alex

Szárnyalás: a történet

Mélyrepülés: ami Mercyvel történt

Érzelmi mérce: izgalmas, megrázó, néhol szomorkás, néhol vicces - ezek jellemzik a történetet. Romantikus szálat én még csak rettenetesen haloványan fedeztem fel a regényben, így erre azért ne számítsatok. Ennek még nincs itt az ideje (és a helye sem)

Értékelés: 



Ha megtetszett, ITT megrendelheted!

Nyereményjáték:
A Kilencedik ház szerzője, Leigh Bardugo itthon is egyre több rajongóval büszkélkedhet. Te is közéjük tartozol? Most kiderül!
Minden állomáson az író egy-egy könyvéből találsz idézetet, a feladatod, hogy beírd a rafflecopter doboz megfelelő sorába az adott kötet címét.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

– Felség…
– Nyikolaj – javított ki. – De közismert, hogy hallgatok az édesem és a fess uram megszólításokra is.


A blogturné további állomásai:
December 10 - Kelly & Lupi olvas - extra állomás
December 12 - A Szofisztikált Macska
December 14 - Kelly & Lupi olvas
December 16. - Hagyjatok! Olvasok! - extra állomás
December 18 - Könyv és más
December 20 - Readinspo
December 22 - Hagyjatok! Olvasok!
December 27 - Booktastic Boglinc
December 29 - Sorok Között
December 30 - Szaffi polca

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók