KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2022. május 8., vasárnap

Matt Allen - Steven Knight: Birmingham Bandája

 

Unio Mystica, 2022
224 oldal
Fordította: Hargittai Krisztina
Goodreads: 4,4
Besorolás: filmből készült könyv, hivatalos kiadvány

A SIKERES TV-SOROZAT HIVATALOS KIADVÁNYA

A Birmingham Bandája tv-sorozat 2013-as megjelenése óta egy szűk réteg kultuszsorozatából világjelenséggé nőtte ki magát: hat évadot tudhat már maga mögött, és Tommy Shelby karaktere világszerte ismertté vált.
A sorozatról szóló első hivatalos kiadvány elénk tárja a Shelby család bámulatos felemelkedésének történetét, egyszersmind betekintést enged a sorozat alkotóinak és szereplőinek világába.
A könyvben exkluzív interjút olvashatnak Steven Knighttal a várva várt hatodik és egyben utolsó évaddal kapcsolatban.
Fedezzük fel együtt, mi vár a bandára a drámai fináléban!
Kulisszatitkok, interjúk, érdekességek – forgatáson készült fotókkal színesítve!
„Nehézsúlyú… a szó minden értelmében. Kötelező olvasmány.” – Birmingham Mail
„Feltétlenül ott a helye a könyörtelen Shelby klán rajongóinak polcán.” – Daily Express

Őszinte leszek, én fordított sorrendben haladtam, mint ahogy kellett volna. A könyvet első lelkesedésemben a páromnak szerettem volna, mert ő imádja ezt a sorozatot. Engem nagyon sokat próbált rávenni, de mindig találtam valami kifogást, ami miatt nem kezdtem neki.
Aztán megjött ez a könyv. Mondtam, hogy nézze meg, olvassa át és mondjon ő is róla véleményt, de végül annyit mondott, hogy neki elég a sorozat, nem fog hozzáolvasni semmit. Így én vettem a kezembe a könyvet, mert a gyönyörű borítója, a kemény kötés, a fényes, minőségi lapokra nyomtatott képek és a szöveg annyira hívogató volt, hogy nem tudtam neki ellenállni:).

A könyv rettentő részletesen avat bele minket a sorozat egészébe és szépen lassan építi fel azt.
A bevezetőjében részletes leírást kapunk Steven Knight író és producertől, hogyan és mi késztette arra, hogy ez a történet filmvászonra kerüljön. Nagyon tetszett, hogy ami emlékeket a szülei és nagyszülei elmeséltek neki, azok tökéletes pontossággal a sorozatban is szerepeltek. Kezdve a bukmékerek világától, a háborúból visszatért katonák borzalmas sorsán át, a bandák sapkájába belevarrt pengékig. 

Természetesen egy sorozat sincs meg a megfelelő és profi színészek nélkül. Azt is megtudhatjuk, hogy melyik színész hogyan került a sorozatba, sőt, ami még érdekesebb, hogy a színészek egyes szám első személyben mesélnek a karaktereikről, hogyan tudták beleélni magukat, felépíteni azokat és gyakran milyen nehéz volt elengedni őket a való életben. Ezt a részt nagyon szerettem, mert látszik a sorozatban is, hogy mennyire jók a színészek, mennyire korhű a játékuk, de még az akcentusuk is! Amit hiányoltam, az Sam Neill. Őt rettentően szeretem és kíváncsi lettem volna, hogy ő hogyan oldotta meg egy amúgy kedves személyiségként, hogy egy ilyen kemény és ellenszenves nyomozót alakítson. (egyetlen egy jelenet van megemlítve a sorozatból, de azt sem ő meséli el, hanem egy harmadik személy).

A szereplőkön kívül fontos volt persze a világ is, amiben a sorozat játszódik. Arról is nagyon részletes betekintést kapunk. Mind a helyszínekről, azok hogyan épültek fel, mennyire oda kellett figyelni a legapróbb részletre is, mind az öltözékekről és hajviseletekről (én anno special hidegrázást kaptam, amikor a párom kitalálta két évadnyi Peaky Blinders végignézés után, hogy olyan hajat szeretne, mint a sorozat férfiszereplőinek van:D) és természetesen a zenékről is, amelyek nagyon meghatározóak a sorozatban. Olyan zenészekről derült ki - akiknek a zenéje természetesen szerepel a sorozatban - hogy a sorozat rajongói, akikből azt se néztem ki, hogy ismernék.. (például David Bowie, akinek Cillian odaajándékozta azt a sapkát, amit az első évadban viselt, a benne elrejtett pengékkel együtt. Utána Cillian kapott egy képet Bowie-től, amin a sapkáját viseli:).

Amire viszont mindenképpen érdemes odafigyelni, hogy ez a könyv elsősorban a rajongóknak készült. Nekik, akik már legalább látták az első négy évadot, mert elég sok mindent megmagyaráz a könyv a történésekből, amelyek azok számára, akik nem látták a sorozatot, eléggé spoileres lehet.
Engem nem zavart, én így is kedvtelve lapoztam a könyvet, sőt, elárulom, hogy a könyv hatására nekikezdtem a sorozatnak is végre és élvezettel vetem össze azokat az információkat, amelyeket a könyvből megtudtam.

Egyetlen egy dolgot tudnék "hibának" felróni, ha lehet ilyet mondani. Én a könyv címének meghagytam volna a Peaky Blinderst és alatta kisebb betűvel írtam volna a Birmingham Bandája címet. Tudom, hogy ez egy magyar kiadás, így a magyar cím is fontos, de a rajongók nagy része szerintem Peaky Blinders néven ismeri a sorozatot és valószínűleg ezen a néven hamarabb rátalálnának a könyvre is.

Összességében nagyon jó kis könyvet olvashattam, ami végre valahára nem egy "százhuszonnyolcadik" bőr lehúzása volt egy adott sorozatról vagy filmről, hanem egy külön rajongóknak készített, gyönyörű, látványos és informatív kiadvány. És abból is látszik, hogy mennyire komolyan vették a szerkesztők és írók a munkájukat, hogy még én is, akit a párom x idő alatt nem tudott rávenni, hogy nekikezdjek a sorozatnak, a könyv elolvasása után azonnal nekiálltam, hogy megismerjem a Shelby család életét, sorsát és kálváriáját.

A SOROZAT RAJONGÓINAK PEDIG KÖTELEZŐ DARAB!

Borító: Látványos, szép, a sorozat rajongóinak azonnal fel fogja kelteni a figyelmét 

Szárnyalás: A rengeteg információ és a gyönyörű kivitelezés

Mélyrepülés: - (ha nagyon bele akarnék kötni, akkor a könyv címét említeném annak, de ez csak szőrszálhasogatás a részemről :)

Értékelés: 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók