KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2022. június 27., hétfő

Holden Rose: A lapátos fickó


Holden Rose ezúttal egy szellemes-parázós ifjúsági regénnyel jelentkezik a Móra Kiadónak köszönhetően. Borzongj együtt három blogturnésunkkal, fejtsd meg a játékunkat és a turné végén nyerj egy példányt a könyvből.
 
Móra Könyvkiadó
184 oldal
Goodreads: 5,00
Besorolás: gyerekkönyv, szellemek, middle grade
 
Mindegy, mi miatt ébredek fel éjjel, tudom, hogy ott áll majd a bejárati ajtónál egy alak. Sosem szól hozzám, csak nézi, ahogy elmegyek mellette a fürdőszoba felé. A föld felett lebeg, halvány, derengő fény veszi körül, és lapátot tart a kezében. Most olyan szívesen írnám, hogy ez a legijesztőbb dolog, amit valaha láttam, de sajnos nem lenne igaz. Ez csak a kezdet. Timo Smith vagyok, kvízversenygyőztes, a farangói általános iskola tanulója, és van egy szellem a lakásunkban, akit csak úgy hívok: a lapátos fickó.

Pár éve olvastam a szerzőtől a Howard Matheu különleges esetei sorozatból Az ellopott karácsony című részt, amit akkor a kislányomnak szántam, persze én is elolvastam, sőt aztán a lányom  pár osztálytársnőjének is kölcsönadta, nagyon kedves történet volt, mindenki imádta, csupa pozitív visszajelzést kaptunk.
Bár már felnőttek a gyerekeim, de én továbbra is szeretek időnként egy-egy middle grade (8-13 éves) korosztálynak szóló kisregényt olvasni, ha valami felkelti bennük az érdeklődésemet. Holden Rose, alias Kovács Attila igen népszerű a gyerekek körében, ezen a linken megnézhetitek a weboldalát. Sok regénye jelent már meg, jelenleg a Móra Könyvkiadónál a Lapozz és parázz! alcímmel megjelenő felsősöknek szóló sorozat első részeként jelent meg A lapátos fickó. Amikor megláttam ez a borítót, azt gondoltam, na erre kíváncsi vagyok, ez a lapátos kalóz vajon hogy rémítgeti a gyerekeket. Le kell szögezni az elején, hogy a kalózos külső ellenére a könyvben szereplő szellem egyáltalán nem kalóz, de félelmetesség szempontjából ez egyáltalán nem számít. Ugyanis Müller Péter grafikus által készített borítókép tökéletesen visszaadja azt a szellemalakot körülölelő zöldes derengést, ahogy a főhősünk leírja az előtte megjelenő szellem látványát.
Timo Smith egy nagyon jó tanuló hatodikos srác, aki barátjával, Owennel ketten alkotják a Quiz Quitt-et, ugyanis a farangói általános iskolában hagyományosan  rendeznek kvízversenyeket, amin kisebb csoportokban indulnak a tanulók. Timo és társa jó eredményeket értek el eddig is, nagyon szeretnék megnyerni ebben az évben az egész versenyt. Ehhez viszont nyugodt körülmények kellenek, megfelelő koncentráció, ami mostanában nem annyira megy Timo-nak. Ugyanis néhány hete egy szellemet lát otthon, aki ugyan eddig nem volt ellenséges, de azért önmagában is ijesztő, ahogy zöldes fényben dereng és lebeg ide-oda. Persze senki sem hiszi el, hogy valóban ez történik vele, az iskolában meg pláne nem akar erről beszélni, nehogy kettyósnak tartsák a többiek. Végül a suliban konfliktusba kerül Owennel, ugyanis kinevetik, hogy válaszol a "semminek", ugyanis a szellem követi a suliba is, és beszélni kezd hozzá. Rá akarja venni,  hogy segítsen visszatérni az életbe. Sajnos Owennel csúnyán összevesznek, így feloszlik a közös csapatuk, de nincs veszve a kvíz dolog, miután Timo új partnert talál, egy hetedikes lány, Kioko személyében. Kioko ráadásul nem csupán a kvízjátékban lesz partnere, hanem a szellem üldözésében is, kiderül, hogy ő is látja, és sokkal régebb óta szenved miatta. Szövetkeznek tehát és számos kaland vár rájuk, míg sikerül kideríteni a lapátos szellem titkát.
Timo meséli a történetét E/1-ben, gördülékenyen, érthetően, amolyan jó kis mesélős stílusban, én legalábbis megszerettem a hangját. A családi háttere átlagosnak mondható, egy ovis kishúga van, akit aranyosan istápol, ha szükség van rá. Apukája taxis, sokszor éjszaka dolgozik, anyukája biztosításokkal foglalkozik. Középosztálybeli a család, akik esténként együtt vacsiznak, mindent megbeszélnek, törődnek egymással. Tudnak arról, hogy Timo képzel dolgokat, és próbálják ezt megfelelően kezelni, például örülnek, amikor az iskolai pszichológus foglalkozik a sráccal. Tetszett, hogy átbeszélik ezeket, nem hagyják, hogy magában esetleg furákat gondoljon. A család összetartásának fontossága tehát eléggé fókuszban van.
Úgy éreztem, a szerző fontosnak tartja annak bemutatását, hogyan kezelik egymás között a gyerekek, ha valaki más, ha kilóg a sorból. Minden főszereplő gyereknél volt valami apropó, aminek kapcsán az olvasó gyerekek is bevonhatóak a tanulság leszűrésébe.
Izgalmas volt a nyomozás, nagyon tetszett nekem Marilou néni szerepe a történetben, és annak is örültem, hogy végül felnőtt segítségével kerültek helyére a dolgok, ugyanis így kevésbé lett meseszerű a megoldás, még akkor is, ha jó adag fantasy elem került a történetbe. Az sem volt gond, hogy Timo nem tökéletes, elég sok hibát követ el, de éppen ettől válik igazivá, kedvelhetővé. Örültem, hogy nem egy okostojás zseninek lett beállítva, aki tévedhetetlen a kvízekben és a való életben is. Tanult a hibákból és ez így van rendjén.
Összességében én nagyon jól szórakoztam a történeten, időnként valóban parás volt a szellem tevékenységeiről olvasni, de nyilván erre számít a kedves olvasó, hogy itt lesz némi borzongás. Volt benne azonban sok más mondanivaló is, ami a 9-13 éves korosztályt foglalkoztatja, az egészséges tudásvágy, a kezdődő cuki kis érzelmi vonzalom, a társadalmi különbségek miértjei, a család fontossága.
Bátran ajánlom ennek a korosztálynak a kisregényt, nemtől függetlenül, jól jön a meleg nyári napokon egy kis borzongós olvasmány.

Borító: Müller Péter grafikus munkája.

Kedvenc karakter: Mindenki

Szárnyalás: Marilou néni "elütése".

Mélyrepülés: -

Érzelmi mérce: A korosztálynak teljesen megfelelő a "para szint".

Értékelés: 

Ha megtetszett, ITT megrendelheted!
 
 Nyereményjáték

A könyv főszereplője, Timo szellemet lát, ezért a játék során nektek is szellemeket kell keresnetek. Minden állomáson elrejtettünk egy-egy filmbeli szellemet, keressétek meg őket, és írjátok be az adott film címét a Rafflecopter-doboz megfelelő helyére.
Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Csak magyarországi címre postázunk.

a Rafflecopter giveaway
 
További állomások 
06.27 Kelly és Lupi olvas
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók