KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2022. június 26., vasárnap

Karen M. McManus: Most te következel (Lehull a lepel #2)

 

A Könyvhétre megjelent a nagy sikerű Lehull a lepel könyv folytatása a Maxim Könyvkiadó gondozásában. A Most te következel történetében visszatérünk a Bayview Gimibe, ahol mintha a történelem ismételné önmagát, csakhogy ezúttal nem egy blogon keresztül, hanem sms formájában lepleződnek le a diákok titkai. Három főszereplő szemszögén keresztül követhetjük az egyre veszélyesebbé váló történetet, illetve az első könyv rajongóinak nagy örömére a régi szereplők is feltűnnek. Ha Ti is ugyanúgy szerettétek a kezdő kötetet, tartsatok a turné tagjaival a folytatásban is!

Maxim Kiadó, 2022
384 oldal
Fordította: Sárossy-Beck Anita
Goodreads: 3,99
Besorolás: YA, thriller

Új iskolaév kezdődik a Bayview Gimiben. És a titkok nincsenek biztonságban.
Simon halála óta sokan próbálták leutánozni a blogját, de amióta a Bayview-i Négyesfogatnak sikerült tisztáznia magát, senki nem tudta betölteni a pletykarovat nyomán keletkezett űrt. Ugyanis senki sem ismeri a tényeket. Csakhogy ez hirtelen megváltozik. A titkok leleplezője ezúttal nem egy applikáció vagy egy blog, hanem egy SMSjáték: Felelsz vagy mersz? Ha nem szállsz be a játékba, akkor felfedik egy titkodat. A kiszemelt célpont nem más, mint Phoebe. Phoebe-nek pedig van egy sötét titka. A következő Maeve, akinek már tudnia kellene, hogy mindig a kihívást kell választani. Mire Knox kerül sorra, a helyzet egyre veszélyesebb lesz. A kihívások halálos kimenetelűek, és Maeve az előző évben Bronwyn példáján megtanulta, hogy a rendőrségtől nem kérhetnek segítséget. Sem védelmet. Simon már nincs velük, de valaki továbbra is életben akarja tartani az emlékét a Bayview Gimiben.

Mivel az előző történet tetszett nagyon (mind a filmsorozat, mind a regény), így nem volt kétséges, hogy a második rész is érdekelni fog. Picit azért bennem volt a félsz, hogy mennyire tudja elérni ez a rész is az első szintjét, de a félelmem nagyrészt alaptalan volt.

A történet szerint - és ez most számomra is teljesen új volt, mivel a Netflix még nem jött ki a folytatással:D - eljött a következő tanév. Mindenki emlékszik, hogy mi történt az előző évben, de próbálják folytatni az életüket. Persze többen próbálnak Simon nyomdokaiba lépni, ugyanolyan blogot vezetni, de minden próbálkozás csak kérészéletű, hamar bedőlnek. Ám egyszer csak valaki feltűnik az éterben és új játékra invitálja a diákokat - Felelsz vagy mersz? címmel. A játékosokat látszólag random módon választja ki, a kiválasztottnak 24 órája van arra, hogy reagáljon az üzenetre. Ha nem teszi, akkor egy kellemetlen igazságot tárnak fel róla. Ez egy darabig működik is, hasonlóan ciki és kellemetlen dolgokat tár fel a névtelen blogger azokról, akik nem hajlandóak játszani, mint az előző részben, barátságokat és családi kapcsolatokat zúzva szét, de az egyik ilyen játék halállal végződik...

Őszinte leszek, nagyon tetszett ez a történet is. Az eleje számomra picit lassan indult be, de ez valószínűleg azért történt, mert ugye nagyrészt új szereplőket kaptunk (persze sok-sok szállal kapcsolódva az eredeti gárdához) és őket is be kellett vezetni, megismerni a történetüket, az életüket. Az írónő pedig még mindig nagyon jól alkot karaktereket. Nem egysíkúak, nemcsak jók vagy rosszak, mindnek van hibája, emberiek, gyarlók és ezt imádtam bennük.

A történetet három szereplő szemszögéből élhetjük át. Maevet ismerhetjük már, hiszen ő Bronwyn húga és fontos szerepet játszott az előző történetben is. Itt most rajta van az egyik fő hangsúly és a két barátján, Phoeben és Knoxon. Az ő triójuk próbál rájönni, hogy mi is történik a háttérben, de úgy, hogy közben ők is érintettek lesznek, nem is kicsit.
Rajtuk kívül még kapunk rengeteg egyéb szereplőt és én pont ezért vontam le végül egy fél "pillangót" az értékelésből, mert minden szereplőnek volt baráti köre, annak is baráti köre és még azon felül is voltak szereplők. És csak jöttek és jöttek és jöttek. És egy párszor totál elveszítettem a fonalat, hogy ki kicsoda és hogyan is kapcsolódik a történethez. És ha még ez nem lett volna elég, akkor jöttek az előző könyv szereplői is. Szóval arra készüljetek fel, hogy nem lesz egyszerű eligazodni a sok szereplő között :D.

Azt pedig kérdezhetitek, hogy vajon mennyire koppintása az előző történetnek ez? Hiszen itt is titkokat leleplezős blogról van szó, gyanusításokról, életekről, de higgyétek el, hogy érdemes elolvasni ezt a regényt is. Az alap persze ugyanaz, hiszen ugyanabban az iskolai közegben játszódik a történet, ugyanúgy középiskolások a szereplői és ugyanúgy titkokat lepleznek le. De a történet mégis más. Imádtam, hogy csak a sötétben tapogatóztam végig, hogy ki is állhat a blog mögött. Az első részből kiindulva mindenki gyanús volt, akinek a másik könyvben köze volt az ottani rejtélyhez. Ha jött egy hasonló karakter, arra azonnal lecsaptam, hogy tuti ő lesz a gyilkos, ő tervelte ki az egészet. Aztán persze hamar kiderült, hogy még csak nem is járok közel az igazsághoz. És erre még jön az is, hogy amikor már azt hiszed, hogy mindent tudsz és már csak pár oldal van hátra a könyvből, akkor kapsz még egy extra csavart! Ami utólag belegondolva teljesen ésszerű, de egyszerűen nem gondolsz rá az egész regény alatt.

Összességében tetszett a történet, nem egy sima, rajongók által kikövetelt erőltetett folytatás, hanem ugyanolyan trükkös, izgalmas, szerethető, mint az első rész. Aki olvasta az előző regényt, annak mindenképpen ajánlom. Aki nem olvasta, annak is érdekes lehet, mert szerintem az előző rész ismerete nélkül is élvezhető teljes mértékben.

Borító: Illik a történethez, figyelemfelkeltő, nekem tetszik

Kedvenc karakter: Phoebe, Maeve

Szárnyalás: a történet "csavarja"

Mélyrepülés:

Érzelmi mérce: van benne romantika, de nem ezen van a hangsúly

Értékelés: 


Ha megtetszett, ITT megrendelheted!

Nyereményjáték:
A Netflixen már nézhető a Lehull a lepel könyv alapján készült sorozat Egyikünk hazudik címmel. Ehhez kapcsolódik a játékunk is, amely során a sorozat főszereplőiről láthattok egy képet minden állomáson, a feladat pedig annyi, hogy beírjátok a karakter nevét a Rafflecopter doboz megfelelő sorába.

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.




a Rafflecopter giveaway

A blogturné további állomásai:
Június 23 - Könyvvilág
Június 26 - Kelly és Lupi olvas
Június 28 - Sorok között
Július 01 - Olvasónapló
Július 04 - Readinspo

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók