KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2022. augusztus 19., péntek

Monica McCarty: A Bajnok (A Felföld rettegett fiai #10)


Tízedik részéhez érkezett Monica McCarty A Felföld rettegett fiai sorozata, melyet a General Press Kiadónak köszönhetően olvashatunk magyar nyelven.  Tartsatok velünk A Bajnok blogturnéján és játszatok a Kiadó által felajánlott nyereménykönyvért.
 
General Press Kiadó 2022.
416 oldal
Fordította: László Zsófia
Goodreads: 4,30
Besorolás: történelmi romantikus, Skócia
 
A szerelem még a legnagyobb háborús stratégákat is térdre kényszeríti…
Eoin MacLean, a Bajnok tudta, hogy meglehetősen kockázatos beleszeretni az ellenség lányába, a gyönyörű és tűzről pattant Margaret MacDowell bűvköréből azonban nem tudott szabadulni. A férfi ígéretet tett a királyának, Robert the Bruce-nak, hogy a harcostársai előtt nem fedi fel a lánnyal kötött házasságát. Maga sem sejtette azonban, hogy a titkok és az elhallgatások milyen nagy árat követelnek majd – tőle, a házastársától és a királyért vívott harcuktól.
Hat évvel élete legnagyobb veresége – és elárultatása – után Eoin készen áll arra, hogy bosszút álljon feleségén és annak klánján. A Margarettel való újbóli találkozása azonban minden tervét felülírja. Az asszony ugyanis olyasmit fed fel a férfi előtt, amely nemcsak a hat évvel ezelőtt történteket helyezi más megvilágításba, de kettejüket is arra készteti, hogy harc nélkül ne mondjanak le a szerelmükről.

A sorozatból korábban csak a nyolcadik részt olvastam (A Haramia),  (Lupi pedig a negyedik részről írt: A Vipera) de nyugodtan mondhatom, hogy ezek a regények bármilyen sorrendben olvashatóak, mert mind önállóan is megállja a helyét. Persze van egy közös háttértörténet, ami összefogja a főszereplő harcos férfiakat, de ha kimarad egy-egy rész, az nem von le az élvezhetőségből. Sajnos a sorozat első részeit már igen nehéz beszerezni, de időnként felbukkannak különböző akciókban, én például most tudtam megvenni a sorozatból Az Őrszem (3.) és A Szent (5.) részeket egészen jutányos áron.
Nagyon tetszett a regény felépítése, szeretem az olyan kezdést, ami a jelenből indul, és egy adott szituációba csöppenve máris képbe kerülök, aztán visszavisz a szerző az előzményekhez. A Bajnok pontosan így kezdődik, épp egy régi ellenségen próbál rajtaütni Eoin MacLean a társaival, mégpedig a hat éve nem látott feleségének apja a célszemély. Dugald MacDowell fontos ellenfele Robert the Bruce-nak, akinek az elit harcosai közé tartozik jó ideje Eoin is. Az akció végrehajtását egy nagy esemény, pontosabban egy házasságkötés alkalmával készülnek nyélbe ütni, mivel a szertartás miatt talán gyengébb a környék védelme. Zárójelben megjegyzem, imádom azt a jelenetet a filmekben, könyvekben, amikor a házasságkötés előtt felteszik a kérdést, tud-e bárki valamiről, ami megakadályozhatja a frigyet... Hát igen! A menyasszony már házas! De várjunk egy pillanatra, vajon miért nem látta Eoin hat éve a feleségét, miért hagyta, hogy azt higgye hogy meghalt valamelyik csatában? Ennek a történetnek egy szörnyű árulás áll a hátterében, ebből következik ez a rettenetes harag, legalábbis erre utalnak a jelek, de persze nem minden az, aminek látszik. Mindenesetre a főhősből árad a keserűség és a megbántottság, de akármennyire akarja tagadni, nem tudja figyelmen kívül helyezni, milyen erősen hat rá hat év után is a felesége látványa. Margaret is alaposan összezavarodik, hiszen meggyászolta halottnak hitt férjét, és hosszú idő után döntött úgy, hogy a gyermekének és neki az lesz a legjobb, ha hozzámegy egy olyan férfihoz, aki mindig is törődött vele és boldogan elfogadja őt a kisfiával együtt.

Már ebben az első fejezetben is tonnányi érzelem kavarog mindkét főszereplő részéről, az olvasó pedig boldogan merül bele a regénybe, mi is történhetett itt valójában. A súlyos konfliktust elénk tárta a szerző, csak szépen ki kell bogozni a szálakat. A következő fejezettől már a hat évvel korábbi kezdetekről olvashatunk. Eoin szeretne Bruce titkos elit gárdájához tartozni, bár talán még túl fiatal, de kiváló stratéga, és elszántságban sincs hiány. Ez pont nem az a pillanat, amikor szerencsés lenne beleszeretni valakibe, például egy gyönyörű vörös hajú szépségbe, aki szemtelen modorával, felvágott nyelvével felhívja magára az udvar figyelmét, a férfiakat csábítja a kisugárzása, a nőknek ellenszenves, hiszen számtalan fiútestvére mellett eléggé szókimondó, szabadságszerető stílusú nőt képvisel, akit lenéznek a kifinomultságának hiánya miatt. Az édesanyja korán meghalt, így valóban csiszolásra szorulna a megjelenése és a viselkedése is. Viszont épp ez a vadság és tüzesség fogja meg Eoin figyelmét, és elemi erővel tör rá a vonzalom, ami Maggie részéről is viszonzásra talál. Nem törődnek a családjaik rosszallásával, egymásba szeretnek, amit házassági esküvel pecsételnek meg, gyakorlatilag azonnal, pár napos ismeretség után. Mindkét család őrjöng, de nincs mit tenni, a harcos hazaviszi az új asszonyt a családjához, és szinte azonnal tovább is áll, mert szólítja a háborús kötelesség. Olyan rosszul bánnak itt a kívülállónak, sőt inkább ellenségnek számító Maggie-vel, hogy végül pár hónap után, több megalázó esemény következtében úgy dönt,  hazamegy. Később Eoin meglátogatja, próbál magyarázkodni az eltűnését illetően, sőt a szenvedély is felcsap közöttük. Csakhogy a titkok, amiket itt elárul, kiszivárog és több száz skót harcos halálát okozza. A férfi biztos az asszony vétkességében, egy világ omlik össze benne, fogja magát és évekre eltűnik. Itt ér kb. a regény felénél a történet a jelenhez, amikor is Eoin szembesül azzal, hogy már nem sziklaszilárd a korábbi véleménye, talán máshogy történtek a dolgok. Kiderülnek különböző áskálódások, intrikák, barátokban való csalódás is elkeseríti a férfit. És hogy van egy fia, ez óriási meglepetés, egyben felelősség is, hiszen alig látta pár pillanatig, máris elvitte magával az apósa. A két szülőnek szövetkeznie kell, együtt kell tervet kovácsolni, hogyan szabadítsák ki a gyereket, és aztán hogyan folytassák a kapcsolatukat, kibír-e a házasságuk újabb titkokat, vagy szépen csendben váljanak el az útjaik?
Egy szépséges második esély sztorit olvashattam ebben a regényben, ahol mindkét főszereplő bőven követ el hibákat, de ezzel együtt is imádtam a kapcsolatuk alakulását végigkövetni. Óriási hőfokon égett a szerelmük a kezdetekkor, kicsit túl gyorsan történt minden, hatalmas volt ez a szenvedély, gyakorlatilag elsodorta őket, és Eoin úriemberhez méltóan ragaszkodott az azonnali házassági eskühöz. Olyan rövid idő adatott meg nekik együtt, a harcosnak máris mennie kellett, és túlságosan bízott a családja hozzá való bizalmában, azt hitte biztonságba helyezte az otthonában a feleségét. Maggie ehhez a helyzethez még éretlen volt, a biztonságos saját családi környezetéből csöppent hirtelen egy idegen családhoz, ahol mindenki felsőbbrendűnek hiszi magát. Sokszor átgondolatlanul viselkedett, de javára legyen írva, hogy jobbára tanult a hibáiból, igyekezett a legjobbat kihozni a helyzetből. Eoin bármennyire nyugodt habitusú, és remek stratéga, a feleségével kapcsolatban rengeteget hibázott. Olyanokra bízta, akik gyűlölték, aztán meg akarta őt változtatni, hogy jobban illeszkedjen az ő világába, végül évek kellettek hozzá, hogy rájöjjön, pont azért szeretett belé, mert más volt, és pont az a vadság állt jól neki. Mégis valahogy mindkét felet meg tudtam érteni, mert rengeteg volt a félreérthető helyzet, de nagyon drukkoltam, hogy derüljön ki az igazság és legyenek végre boldogok.
Őszintén örültem, hogy nem egy szimpla skót csődörös regényt olvashattam, hanem szépen előjöttek ennek a házasságnak a buktatói, láthattam hogyan küzdenek meg a problémákkal, és hogy a kapcsolatuk milyen ívet jár be. A regény második felében bizony szembe kellett nézniük a korábban elkövetett hibákkal. Újra fel kellett építeni a bizalmat, amit mindkét fél elvesztett a másikban. Jogosan féltem, hogy Eoin elköveti ugyanazokat a hibákat a bizalommal kapcsolatban, bőven volt miért izgulni. Viszont két dologgal nagyon is tudta oldani a feszkót a szerző, az egyik a szex volt, amit elég bőségesen helyezett a regénybe, és ott volt a kisgyerek téma, ami mindig meglágyítja a nőolvasók szívét, de végül is nincs ezzel probléma, én legalábbis nagyon szurkoltam, hogy kialakuljon a vágyott apa-fia kapcsolat. Itt meg kell jegyeznem, hogy nekem hiányzott még több jelenet Maggie és a fia között, valahogy jobban előtérbe hozhatta volna a szerző, hogy milyen a kapcsolatuk, mire tanítja, stb., szerettem volna, ha  többet szerepel. Ja, és nem szabad megfeledkeznem a humorról  sem, Maggie kétértelmű mondatai, vagy csupán a szókimondóbb beszéde jócskán adott mulatságos pillanatokat.
Ami miatt egy kicsit bizonytalan voltam, az a hat év különtöltött idő jelentősége. Nekem hihetetlen volt azt elfogadni, hogy tényleg nem hallottak egymásról semmit. Főleg Eoin részéről furcsálltam, hogy semmi kémkedést nem eszközölt, nem volt egy kicsit sem kíváncsi, mit csinál a felesége. Én nem bírtam volna ki, egy férfi helyében sem. Ennyi év alatt semmi infó nem áramlott se jobbra se balra?
A szerző megint bebizonyította, nem kevés energiát fektetett bele a korszak kutatásába, és továbbra is igyekezett valós alapokra építkezni. Ebben a részben újdonság volt megismerni azoknak a szempontjait is, akik skót létükre mégsem támogatták Bruce trónra ültetését. Nagyon szerettem olvasni most is a szerző jegyzeteit a regény végén, egész más így gondolni a szereplőkre és az eseményekre, hogy valaha ez akár meg is történhetett volna, sőt néhány részletében meg is történt.
Még két rész van hátra a sorozatból, amíg várom a megjelenéseiket, igyekszem pótolni a kimaradt részek elolvasását, hiszen a skót harcosokból sosem elég. Szívből ajánlom a regényt minden történelmi romantikus rajongónak.
 
Borító: Igazából sötétszőke hajú a főhős.

Kedvenc karakter: Maggie, Eoin.

Szárnyalás: Tetszett, hogy a sakkozás, a figurák jelentőséget kaptak a történetben.

Mélyrepülés: -

Érzéki mérce: A "skótos" történelmi romantikusnál nem meglepő a sok erotikus jelenet, a szerző ráadásul ért is a megírásukhoz.

Értékelés: 

Ha megtetszett, ITT megrendelheted!
 
 
Nyereményjáték

Nyereményjátékunk természetesen Skóciához kapcsolódik, most híres skótokat keresünk. A turné minden állomásán rövid leírás található egy-egy híres skót származású személyről, a ti feladatotok pedig az, hogy beírjátok ennek a személynek a nevét a Rafflecopter megfelelő dobozába.
Figyelem! A válaszok utólag nem módosíthatóak. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertes sorsolására kerül sor. A kiadó csak magyarországi címre postáz.
 
Feladvány:  Oscar-díjas színész, ő volt az első James Bond.
Állomáslista
Blogturné Klub
08.17 - Betonka szerint a világ…
08.19 - Kelly és Lupi olvas
08.21 - Dreamworld
 
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók