KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2022. november 30., szerda

Sophie Irwin: Hozományvadász hölgyek kézikönyve

 


Téged is elvarázsolt a régenskori Anglia? A Hozományvadász hölgyek kézikönyvében most újra elmerülhetsz a korban, amikor a jó férj megtalálása kulcsfontosságú!
Tarts velünk te is a Hozományvadász hölgyek kézikönyve turnén bloggereinkkel, és neked is lehetőséged lesz megnyerni a Central Könyvek által felajánlott magával ragadó regény egy példányát!

Central Könyvek, 2022
344 oldal
Fordította: Novák Petra
Goodreads: 3,94
Besorolás: romantikus, történelmi

Kitty Talbotnek mihamarabb pénzre van szüksége. Pontosabban egy vagyonos férjre. Az apja tekintélyes adósságot hagyott maga után, és a lánynak mindössze három hónapja maradt, hogy megmentse a családját az anyagi csődtől.

Kitty soha nem riadt vissza a kihívásoktól, így ebben a szorult helyzetben is feltalálja magát: összecsomagol, és elindul egész Anglia legkíméletlenebb hadszíntere, a londoni bálok világa felé.

Műveltségben és kifinomultságban talán elmarad a többi ifjú hölgy mögött, de eltökéltsége, csökönyössége és leleményessége minden akadályon átlendíti őt. Bízik benne, hogy még a báli szezon vége előtt megkérik a kezét, egyvalakivel azonban nem számol: Lord Radcliffe-fel. A nagyvilági, kissé tartózkodó gróf átlát a szitán, azonnal rájön, hogy Kitty egy mindenre elszánt, pénzéhes hozományvadász, ezért elhatározza, hogy keresztülhúzza a számításait, kerül, amibe kerül.

Vajon sikerül Kittynek megmentenie a családját a teljes kiszolgáltatottságtól? Egy perc vesztegetni való ideje sincs, és senki, még egy lord sem állhat az útjába.

Hát (tudom, háttal nem kezdünk mondatot:) ez a könyv nagyon jókor talált meg. Egyszerűen annyira élveztem minden sorát, hogy azt elmondani nem tudom. Ebben a borús, ködös, esős időben pont egy ilyen történetre vágytam.

A történetünk főhőse Kitty Talbot nagy bajban van. A szülei meghaltak, és három húgáról kell gondoskodnia. Ez azért is nehéz, hiszen bár elszegényedett, de nemesi családból származnak, így bármilyen munkával nem tudják fenntartani a házukat, ráadásul a hitelezők a nyakukon vannak, ha pár hónapon belül nem találnak megoldást, akkor elveszitik a házukat (is). Egyetlen egy épkézláb ötlet maradt, egy gazdag férjet kell találni. Sajnos helyben korlátozottak a lehetőségek, ezért a korban hozzá legközelebb álló húgával, Cecilyvel felköltöznek Londonba a nagynénjükhöz.
Itt azonban az eddigi tudásuk kevés, hiszen egy teljesen más közegben kell helyt állniuk. Kitty ugyanis nem bármilyen férjet szeretne magának, hanem egy annyira vagyonosat, hogy az adósságukat is ki tudja fizetni és a három húgával együtt őt is el tudja tartani. Az ilyen férjjelölt pedig kapós. Ráadásul olyan, a nem odatartozók számára zárt világban találhatóak, ahová kevesek kapnak bebocsátást. Kitty azonban sikerrel jár és a nagyon gazdagok és nemesek felszínes, különc társaságában találja magát, ahol minden tudását latba kell vetnie, hogy megtalálja megfelelő férjnek valót. Ki is szemel egy fiatal, rettentő gazdag örököst és bár őt és a családját tökéletesen az ujja köré csavarja, de nem számol a leendő férjura bátyjával, aki éles szemmel hamar átlát a szitán és megérzi, amit a többiek nem - Kitty csak a pénzre hajt, érzelmei nincsenek. Lord Radcliffe - így hívják ugyanis az élesszemű bátyót, pedig úgy dönt, hogy minden eszközt bevet, hogy megakadályozza, hogy Kitty célt érjen. Legalábbis a saját családjánál. A többi pedig majd kiderül.

Van nekem olyan romantikus lelkületű barátnőm, aki él-hal ezért a korért, amiben ez a történt játszódik. Bálok, finom udvarlások, lopott csókok, gyönyörű ruhák, udvariasság - szerintem bármit megadna azért, hogy ebben a korban élhessen. És erről az időszakról rengeteg regény született, ahol azért bemutatják ezen kor árnyoldalait is. A szerző itt sem tett másként. Kitty és a testvérei egyedül maradtak és próbálnak fennmaradni egy olyan korban, amikor a nőknek sok lehetősége nem volt. Vagy éhbérért dolgoztak valahol, vagy pedig próbáltak egy olyan tehetős férjet találni, aki képes volt eltartani őket. (egy nevelőnő évi 35 fontot keresett, míg egy tehetősebb férfinek évi 2-6 ezer font bevétele is lehetett - azért ezek óriási különbségek). A szerelem, mint olyan nagyon keveseknek adatott meg és szinte luxusnak számított.
Kitty is hamar feladja a szerelemről szőtt álmait, hiszen a testvéreit kell eltartania, így a realitások talajára lép és nem túlságosan törődve a leendő férje kinézetével vagy azzal, hogy mennyire illenének össze, harcba száll a sok nemes kisasszonnyal a megfelelő partiért. De ez nem is olyan könnyű. Imádtam, ahogy megismerhettük mélyebben a nemesek etikettjét, hogy hogyan kell viselkedni, mit kell mondani, milyen ruhában illik ide és oda menni, kivel kell jóban lenni ésatöbbi. Ezeket Kittynek is mind meg kellett tanulnia, de még így is követett el hatalmas hibákat, bár én rettentően csodáltam, hogy ennyi mindent képes volt ilyen rövid idő alatt megtanulni. A szerző viszont nekem egy picit "túltolta" ezt a nagyravágyást, voltak részek, ahol kifejezetten nem kedveltem a főhősnőt, a túlságosan rideg törtetéséért.
És ott volt "ellentételezésként" Lord Radcliffe, az első kiszemelt "áldozat" bátyja. Egy igazi hős, katona, aki fiatalon élte a nemesek kicsapongó életét - kártyajátékok, szórakozás, udvarlások, aztán a háború valamit megváltoztatott benne. Átértékelte az életét és már más dolgok lettek számára fontosak. A családját imádja, értük bármit megtenne és ide csöppen bele a minden hájjal megkent Kitty, hogy megszerezze a Lord öccsét magának. Persze lordunk se tud sokáig ellenállni Kittynek, hiszen a lány szókimondó, okos, rettentő céltudatos és mellette persze szép is. Eleinte keményen egymásnak mennek, hatalmas vitáik vannak, amelyek egyre inkább élcelődéssé fajulnak, majd pedig valami mássá.. amit egyikük sem akar beismerni se magának, se másnak. Egyszerűen odavoltam ezekért a szócsörtékért és a köztük lévő kémiáért.
A történet pedig? Nekem picit lassan indult be, de onnantól, hogy megérkeztek a lányok Londonba, szépen kezdte felvenni a ritmust a történet, rengeteg konspiráció, bálok, udvarlások, társasági élet, majd a vége kifejezetten felgyorsult, ott már alig tudtam kapkodni a fejem, annyi minden történt.

Amit hiányolok nagyon, az a vége. Nekem picit gyors lett a lezárás, én még szívesen kiélveztem volna a főhőseinkkel azt, amit elértek és megkaptak. Sőt, továbbmegyek. Mint a Bridgerton családnál, itt is szívesen megnéztem volna, hogy a három kishúg milyen jövőt kap, sikerül-e nekik is olyan párt találni, mint a nővérüknek.

Összességében imádtam a regényt, ajánlom mindenkinek, akik szeretik ezt a kort, szeretik a történelmi romantikus regényeket (és persze nem feledkezhetek meg én sem a Bridgerton család rajongóiról, szerintem nekik is tetszeni fog ez a regény, főleg, mert amikor Lord Radcliffe-ről olvastam, egy az egyben Anthony volt a lelki szemeim előtt:).

Borító: Tetszik, figyelemfelkeltő

Kedvenc karakter: Kitty, Lord Radcliffe

Szárnyalás: a Kitty és Lord Radcliffe közti szócsőrték

Mélyrepülés: - 

Érzelmi mérce: romantikaaaa, romantikaaaa :)

Értékelés: 

Ha megtetszett, ITT megrendelheted!


Nyereményjáték:
A Hozományvadász hölgyek kézikönyve egy olyan korba kalauzol minket, amikor a bálok és szebbnél szebb ruhák, no meg a rangok határoztak meg mindent - no meg a megfelelő férj megtalálása!
Mostani nyereményjátékunkban olyan kosztümös filmeket gyűjtöttünk össze, amikre ez szintén igaz.
Minden állomáson találtok jelenetfotót egy ilyen filmből, a feladat egyszerű: kitalálni, melyik filmből származik a fotó és beírni a Rafflecopter doboz megfelelő sorába! (Természetesen a magyar és az eredeti címet is elfogadjuk.)

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.



a Rafflecopter giveaway

A blogturné további állomásai:
November 18 - Deszy könyvajánlója
November 20 - Zakkant olvas
November 22 - Könyvvilág
November 24 - Csak olvass!
November 26 - Szaffi polca
November 28 - Olvasónapló
November 30 - Kelly és Lupi olvas
December 02 - Fanni's Library

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók