KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2022. december 30., péntek

Keszthelyi Gréta Kata: Vékony jégen

 

Keszthelyi Gréta Kata: Vékony jégen című regényében megismerkedhetünk a tinédzser Linával, akinek mindene a korcsolyázás, mégsem élheti a kortársai gondtalan életét. Családi problémái és az önmagával szemben támasztott magas elvárások egyre jobban beárnyékolják mindennapjait, és kérdés, hogy kap-e megfelelő támogatást ahhoz, hogy túljusson a nehézségeken. Tartsatok velünk, ismerjétek meg ezt az érzékeny és fontos kérdésekkel foglalkozó történetet, és nyerjétek meg a Menő Könyvek által felajánlott példányt!

Menő Könyvek, 2022
368 oldal
Besorolás: YA, ifjúsági, realista

Lina szinte előbb tanult meg korcsolyázni, mint járni, és közel tizenhat évesen még mindig ez a legnagyobb, és szinte egyetlen igazi örömforrása az életben. Az edzője keményen fogja, igykeszik a legtöbbet kihozni belőle. De biztos, hogy ez a legfontosabb Lina számára? Otthon sem könnyű a helyzete, mostohaapja, mindent megtesz, hogy beárnyékolja a mindennapokat, és anyára sem számíthat.

Lina úgy érzi, sűrű, sötét fellegek borítják be felette az eget. Igyekszik mindenkinek megfelelni, de ehhez szüksége lenne egy biztos pontra a sok bizonytalanság közepette. Mibe kapaszkodhat? Tudja, hogy vékony jégen jár, és amíg sikerül megőriznie az egyensúlyát, nem történhet baj. De sajnos hamar kicsúszik a talaj a lába alól…

A Menő Könyvek kiadványait már jó ideje figyelem, mert a könnyed, romantikus, middle grade vagy éppen fantasy regények mellett komolyabb témájú történeteket is megjelentetnek. Ezek közül már olvastam néhányat (és nagyon tetszettek!), így amikor megláttam ezt a könyvet, erre is nagyon kíváncsi lettem.

Történetünk főhőse a 16 éves Lina, aki elvált szülők gyermekeként az édesanyjával, annak új férjével és az új házasságból származó öccsével együtt él. Nincs túl jó helyzetben, mert az édesanyja folyamatosan dolgozik, de ha otthon van, akkor sem veszik nagy hasznát. A mostohaapja egy agresszív munkamániás idióta (bocsánat, hogy ezt írom, ha elolvassátok a regényt, majd rájöttök, hogy mire gondolok:), aki nem igazán szívleli a mostohalányát és óriási elvárásokat támaszt vele szemben. És persze ott van a kisöccse, akit a lány imád, de ő is egy plusz feladat Lina számára. Mert hát az iskola mellett az összes házimunka az ő vállát nyomja.
Egyedül egy dologban talál örömet, ezt pedig a műkorcsolyázás. Nem lesz / lett belőle versenysportoló, de nagyon ügyes. Van is egy edzője (egy volt Európa-bajnok), aki Linát a szárnyai alá veszi és szinte pótanyjaként bánik vele. Sajnos ez a hobbi is egyre kevésbé lesz szórakoztató, amikor Kriszta, az edző egyre keményebb követelményeket támaszt Linával szemben. Lina pedig próbál mindenkinek megfelelni, a családjának, az iskolájának, az edzőjének... de vajon meddig húzható a húr?

Forrás
Ahhoz képest, hogy a szerző mennyire fiatal, egy rettentő erős témájú regényt tett le az asztalra. Egy felnőttnek is dícséretére lett volna, ha ilyen könyvet alkot. Lina bárki számára elérhető, szerethető karakter, egy mai tinédzser, aki a mai rohanó világban próbál napról napra túlélni, mindenkinek megfelelni. Bele se merek gondolni, hogy hány gyerek nőhet fel hasonló családban - még akkor is, ha elvonatkoztatunk Viktor, az agresszív mostohaapa viselkedésétől. Egy olyan családban, ahol semmire nincs idő, mindenki rohan, senki nem figyel a másikra, csak a saját dolgaival foglalkozik. A szerző pedig rettentő élethűen jelenítette meg ezt, én olvasás közben annyira mérhetetlenül dühös voltam, idegeskedtem, hogy valaki vegye már észre, hogy mi folyik itt.
Persze azért voltak jó dolgok is a történetben. Ott voltak a jégpályán megismert új barátok, a helyi DJ, aki később a pálya üzemeltetője is lesz, "Kos", vagy a jóképű hokis srác Félix és annak a testvére Nojcsi. És persze ott van Lina édesapja is, aki IGAZÁN szereti a lányát, de sokat nem tud érte tenni, lévén, hogy nem együtt élnek, Lina pedig nem igazán avatja bele a problémáiba. Ők így együttesen tartják Linában a lelket, ők a segítők, a BARÁTOK. Azt azért leírom, hogy annyi borzalmas történetet olvastam már, hogy eleinte attól tartottam, hogy a Linánál jóval idősebb Kos valami mást is akar a lánytól - na az tette volna be igazán az ajtót a történetben, - de szerencsére semmi ilyet nem kaptunk, tényleg csak barátként állt mellette. 

Amit picit viszont hibának éreztem, az a korcsolyázás maga. Azt hittem, picit több szerepet kap. Igen, tudom, hogy Lina nem versenyszerűen korcsolyázik, hanem hobbi szinten. De így viszont nem teljesen értettem, hogy miért kell ennyire vérkomolyan venni ezt az egészet? Miért kell kilókat mérni, ilyen-olyan spec edzésterveket és edzéseket végigvinni, ha nincs tétje? Igen, értem, láttam olvastam, hogy Kriszta szinte a lányának érezte Linát, de ha nem akart belőle ilyen-olyan bajnokot faragni, akkor minek "kínozta"?

Persze kaptunk egy kis romantikát is, Lina és Félix között. Tündériek voltak ezek ketten, ahogy lassan alakult ki köztük valami. Nem rohanva, nem azonnali szerelem lett belőle, de annyira jó volt újra átélni ezt a tiniszerelmet!

És a regény vége? A szerző szinte minden problémára talált megoldást, így fellélegezhettünk, a sok rossz után jött valami jó is:). Bár ez ránk fért, mert én például a 368 oldalas könyvből már a 30. oldaltól  kezdve olyan ideges voltam, hogy azt elmondani nem tudom, hogy ez a szerencsétlen lány mennyit szenved. De azt is le kell írjam, hogy azért nem minden úgy alakult, ahogy én gondoltam volna - jaj, de leírnám itt is a kérdéseimet, de az már keményen spoiler lenne.

Összességében egy nagyon gördülékenyen megírt, erős tartalommal bíró (anorexia, éhezés, családi bántalmazás) történetet olvastam, amit ajánlok mindenkinek - fiúknak és lányoknak is egyaránt. A szerző előtt pedig le a kalappal, hogy ennyi idősen egy ilyen történetet képes volt papírra vetni. Köszönöm a Menő Könyveknek, hogy rátalált Keszthelyi Gréta Katára, szerintem nagy jövő áll még előtte! Én pedig kíváncsian várom a következő könyvét!

Borító: Tetszik, látványos, utal a történetre

Kedvenc karakter: DJ Kos, Félix, Apu

Szárnyalás: azok, akik odafigyeltek Linára

Mélyrepülés: Viktor és az egész, ami Linával történt

Érzelmi mérce: dühöngtem, dühöntem és dühöngtem.. és mondtam már, hogy dühöngtem is?

Értékelés: 


Ha megtetszett, ITT megrendelheted!


Nyereményjáték:
A regényben központi szerepet játszanak az étkezési zavarok, így mostani nyereményjátékunkban hasonló történetek nyomába eredünk. Minden állomáson találtok egy-egy idézetet, a ti feladatotok pedig, hogy a regény címét beírjátok a rafflecopter-doboz megfelelő helyére.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Néha arra gondolok, hogy bárcsak lehetnék olyan különleges és könnyű, mint egy szitakötő, és olyan gyönyörű és szabad, mint egy pillangó. Mint egy fecskeszárnyú pillangó. Független a saját gondolataimtól.

a Rafflecopter giveaway

A blogturné további állomásai:
Blogturné Klub
December 27 - Könyv és más
December 30 - Kelly és Lupi olvas
Január 02 - Csak olvass!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók