KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2022. december 10., szombat

Meik Wiking: A hygge otthon

 

Meik Wiking legújabb könyvéből megtanulhatjuk, hogy miként lehet a dán hygge alkalmazásával még meghittebbé tenni otthonunkat. A hygge otthon című kötetben a koppenhágai Boldogságkutató Intézet új kutatásainak segítségével tehetjük még jobbá életterünket. Tartsatok bloggereinkkel, és ismerkedjetek meg a legújabb praktikákkal, de ne feledjetek el játszani se, ugyanis a turné végén megnyerhetitek a Kossuth kiadó által felajánlott nyereménypéldányt a könyvből!

Kossuth, 2022
272 oldal
Fordította:
Goodreads: 4,03
Besorolás: életmód, ismeretterjesztő

Az otthon a kapcsolódás és a nevetés helye. Az a hely, ahol biztonságban érezhetjük magunkat, támogatásra és megértésre lelünk, és teljesen önmagunk lehetünk.

Meik Wiking legújabb kötetében elénk tárja, hogyan hat otthonunk kialakítása jóllétünkre, és hogyan válhat az életterünk – a dán hygge elvének alkalmazásával – olyan hellyé, ahol nemcsak élünk, hanem igazán boldogok lehetünk.

A koppenhágai Boldogságkutató Intézet új kutatásain alapuló könyv olyan egyszerű praktikákat mutat be, amelyekkel nagy változást érhetünk el: például mitől érezhetjük bármelyik helyiséget tágasabbnak, miért okoz több örömet a kerek étkezőasztal, és miért fontos a jó világítás.

Volt egy időszaka az életemnek, amikor rengeteget utaztam Skandináviába - főleg Dániába és Finnországba. Sőt annyira szerencsés is voltam, hogy jó pár ismerősöm és barátom a lakásába / házába is meghívott. Ott szerettem bele teljesen abba a lakberendezési stílusba, amit azóta is "skandináv lakásnak" hívok. Így, amikor lehetőségem nyílt arra, hogy elolvashassam ezt a könyvet, szinte azonnal kaptam is utána, hátha kapok olyan ötleteket, amelyeket itthon, Magyarországon is fel tudok használni, hogy melegebbet, otthonosabb légkört sugalljon a lakásunk.

Mi is az a hygge, ami a könyv címében is szerepel? A szerző a könyvében többször is utal rá, többféle módon. "A hygge a kellemes hangulat megteremtésének művészete." "A hygge az otthoni élet ünneplése, a kényelem és az élvezetek megélése." De pontosan mit is jelent ez? Meik Wiking már nem az első könyvét írja erről a témáról, így számomra ő szakértő benne. Picit bővebben kifejtve, a hygge az az érzés, amikor belépsz valakinek a lakásába / házába vagy akár egy hotelszobába, egy munkahelyre és azonnal magadénak érzed a helyet. Jól érzed magad ott, otthonosan, legszívesebben bekuckóznál valahová és nem szeretnél kimozdulni többet. Ez a hygge. Ezt az érzést a skandináv országokban találták ki, a fő helyszíne Dánia volt, ott, ahol az időjárás ősztől tavaszig esős, borús, sötét, kilátástalan. Az emberek pedig behúzódnak a lakásaikba és ott töltik a napjaik nagy részét. Érdekes módon a világnak azon a részén tudták leginkább elsajátítani ezt az érzést, ahol szintén a téli hónapok sötétek, barátságtalanok és a lakosság nagy része beszorul a négy fal közé.

Hygge - forrás
A szerző pedig arra ad ötleteket - egyszerűbbeket, mint például olvassunk sokat és igyunk meg egy jó teát és picit több ráfordítást igénylőeket, mint például hogyan rendezzük át a szobákat, a lakást, hogy még otthonosabb legyen. Nagyon érdekes volt megtudni, hogy néhány apróbb változtatás is mennyire más hangulatot adhat egy lakásnak. Természetesen nemcsak az otthon volt a téma - ahogy azt a cím sugallja, hanem tippeket kaphattunk akár egy munkahely / hotelszoba berendezéséhez is, amivel még meghittebb / boldogabb / produktívabb helyet teremthetünk.
Meik Wiking nem tudot elmenni amellett sem, hogy a COVID miatt mennyi ember kényszerült - vagy választotta - a home office lehetőségét. Arra is kapunk tanácsokat, hogy hogyan rendezzük be az otthoni munkahelyünket, mivel tudjuk kényelmesebbé tenni, mire kell odafigyelni, hogy el tudjuk különíteni az otthont és a home officet.
De a hygge nemcsak a lakás berendezését jelenti, hanem mindent, amivel komfortosabban érezzük magunkat. Ide tartoznak a befőzések - lekvárok, chatnik, befőttek, amivel a hideg őszi / téli estéken is úgymond védetten érezzük magunkat, hiszen gondoltunk az év többi részén arra az időszakra, amikor nem terem semmi. Azt is megosztja velünk, hogy mennyire más, ha magunk termesztünk dolgokat - amihez még egy kert sem szükséges, elég akár csak egy erkély is, hiszen nagyon sok fűszernövénynek és zöldségnek elégséges egy kisebb balkonláda és máris önfenntartóak lehetünk bizonyos dolgokban. De a hygge életérzéshez rettentő fontosak a társas kapcsolatok is, a közös vacsorák, meghitt beszélgetések vagy a családi / baráti társasjátékok. Ezek megszervezéséhez, kivitelezéséhez is kapunk nagyon jó ötleteket.

A fejezeteket saját élmények, tapasztalatok, visszaemlékezések színesítik, sőt néhol kifejezetten humorosra veszi a szerző a stílust, nem egy saját élményen hangosan felnevettem. Amit pedig kifejezetten szerettem, az az, hogy nem drága dizájner lakberendezési dolgok megvételére ösztönöz - sőt, inkább azt magyarázza, hogy mennyi felesleges dolgot veszünk és tárolunk a lakásban - hanem apróbb dolgokkal, dekorációkkal is óriási változásokat tudunk elérni. Gyakorlatias és praktikus tanácsok tömkelegével találkozhatunk - kezdve a lakás melyik részére milyen világítást tervezzünktől, a kényelmes kis sarkok kialakításán át a zöld növények betelepítéséig.

Összességében imádtam a könyvet és ajánlom bárkinek, aki szeretné a lakását minél meghittebbre alakítani, ahol a család, a barátok, de legfőképpen saját maga jól érzi magát.

Borító: Látványos, figyelemfelkeltő, nekem tetszik

Szárnyalás: Az egyszerű ötletek, amelyek otthonosabbá tehetik a lakókörnyezetedet

Mélyrepülés: - 

Értékelés: 


Ha megtetszett, ITT megrendelheted!


Nyereményjáték:
Meik Wiking kötete sokféle tippet ad nekünk a tökéletes hygge otthon megteremtéséhez, így játékunk is erre koncentrál. Minden állomáson találtok egy betűhalmazt, amelyekből egy (vagy két) szó rakható ki, és ezek a dolgok kulcsfontosságú hozzávalói az otthoni hygge életérzésnek.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Csak magyarországi címre postázunk.)

émlapynáf


a Rafflecopter giveaway

A blogturné további állomásai:
[Blogturné Klub]
December 10 - Kelly és Lupi olvas
December 15 - Zakkant olvas
December 19 - Csak olvass!
December 21 - Readinspo
December 23 - Könyv és más
December 26 - Hagyjatok! Olvasok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók