KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2023. február 6., hétfő

Cassandra Clare: Vaslánc (Az utolsó órák #2)


A Könyvmolyképző Kiadó jelentette meg Az utolsó órák sorozat második részét Cassandra Clare tollából: Vaslánc címmel. A rajongók és persze bloggereink is alig várták már, hogy újra elmerülhessenek az Árnyvadász Univerzumban, a kedvenceinknek sikerül-e kézre keríteni a pengés gyilkost Londonban, és vajon a szerelmi szálak miként bonyolódnak tovább. Kövesd az állomásokat  és a játék megfejtéséért cserébe esélyed lesz megnyerni a könyvet a kiadó felajánlásában.
 
Könyvmolyképző Kiadó 2022
624 oldal
Fordította: Sándor Alexandra Valéria
Goodreads: 4,46
Besorolás: YA, fantasy, paranormális, szellemek, démonok
 
Az ​árnyvadászoknak el kell kapniuk egy gyilkost az Edward korabeli Londonban.
Cordelia Carstairsnek mintha mindene meglenne, amire valaha is vágyott. Hamarosan feleségül megy James Herondale-hez, a fiúhoz, akibe kislánykora óta szerelmes. Új élete van Londonban a legjobb barátnőjével, Lucie Herondale-lel és James elbűvölő társaival, a Vidám Zsiványokkal. Nemsokára visszatér hozzá az imádott apja. És ő a Cortana, az ősi kard kiválasztottja.
Az igazság viszont sokkal kegyetlenebb. James és Cordelia házassága egy hazugság, Cordelia hírnevének megmentéséért kerül rá sor. James a rejtélyes Grace Blackthornba szerelmes, akinek bátyja, Jesse évekkel ezelőtt meghalt egy tragikus balesetben. A Cortana égeti Cordelia kezét, amikor hozzáér, az apja pedig megkeseredett és dühös. És egy sorozatgyilkos kezdi tizedelni London árnyvadászait, aki a sötétség leple alatt öl, hogy aztán nyomtalanul eltűnjön.
A Vidám Zsiványokkal együtt Cordeliának, Jamesnek és Lucie-nek a pengés gyilkos nyomába kell erednie a város legveszélyesebb utcáin. Mindeközben mindannyiuknak megvan a saját súlyos titka. 

Elég nehéz kivárnom minden évben, de csak-csak eljön az a nap, amikor kézhez kapom az aktuális Árnyvadász Univerzumos regényemet, hogy aztán pár nap alatt boldogan elfogyasszam. Nekem ez egy különleges fénypontja az évnek, és kicsit szorongok is attól, hogy mi lesz, ha vége lesz Cassandra Clare összes sorozatának, mondjuk akkor gondolom kezdhetem elölről az egészet. A 2021 novemberi megjelenésű Aranylánc után ismételten nagyon vártam a folytatást, hiszen szokás szerint voltak nagy meglepetések a regény végén. A Vasláncot végül tavaly december elején olvastam, de a blogturnés torlódás miatt a bejegyzésre csak most került sor. Már az Aranyláncnál is kifejtettem, szerintem CC nagyon sokat fejlődött az évek során, és talán az eddigi legjobb könyvét írta meg. Most a Vaslánc után ugyanez a véleményem, a 600+ oldalon végig éreztem, hogy a szerző legjobb sorozatát tartom a kezemben, és nyomokban sem tapasztalható benne a középső rész szindróma. Ugyanolyan fordulatos és izgalmas volt, mint az első rész, meglepetésekkel, csavarokkal, harcokkal és rengeteg érzelemmel. Számomra tökéletes volt a cselekményben a rejtély, a feszültség, a küzdelmek aránya a különböző kapcsolati drámákkal szemben, nem változtatnék semmin. Újra az éreztem, hogy Cassie tökéletesen el tud engem teleportálni ebbe a világba, a részletgazdag leírásaival, a hangulatkeltő eszköztárával, ott vagyok velük 1903-ban. Cordelia kapcsán a perzsa vonatkozások különösen elbűvöltek.
Nagyon nehéz szavakkal kifejezni, mennyire szeretem Az utolsó órák karaktereit, bőven részleteztem őket az Aranylánc bejegyzésben, végre újra találkozhattam mindenkivel. Nekem ez a sorozat abszolút karaktervezérelt, imádom a szereplők interakcióit, és végre a romantika sokkal hangsúlyosabbá vált, amit külön köszönök a szerzőnek. Aki abszolút spoilermentes bejegyzéseket akar olvasni, sajnos ez nem az ő terepe, nézzétek el nekem, ha lelkesedésemben nem vagyok eléggé körültekintő.
Kezdem Cordeliával, aki a Vasláncban is folytatta a példás hősnői tevékenységét, váratlan ellenséggel kellett szembesülnie, aki alaposan megvezette, nemcsak őt, az egész társaságot. Cordelia a legbátrabb mindannyiuk közül, erőnek sincs híján, de most adódtak gondok a kardjával, a Cortana  most is fontos szerepet kap. De ne csak a harcot nézzük, mégis hogyan viselné bármelyikünk, hogy látszatházasságban éljen valakivel, akibe szerelmes? Maga elé helyezi Jamest, semmi önsajnálat nem hangzik el, kedves és gondoskodó. Egyébként Cordeliával magasra tette a lécet a szerző, nehéz dolga lesz az elkövetkező hősnőknek felülmúlni őt.
Minden őrületes cselekményfordulat ellenére a legmélyebben a szereplők érzelmi élete érintett meg. Csodálatosak voltak Cordelia és James közös pillanatai, amikor valódi házastársakra emlékeztető jeleneteiket olvashattam, a békés olvasgatástól kezdve a beszélgetéseken át néhány izgalmasabb pillanatig. Nagyon reménykedtem, hogy James rájön, milyen sötét manipuláció áldozata és végre lekerül a szemellenzője. Annyira várom a pillanatot, amikor Grace megfizet minden ármánykodásáért. Ez még várat magára, mert olyan függővéget kap Cordelia és James kapcsolata, amire senki a világon nem számított. Bárcsak jobb lenne a kommunikáció közöttük, ez sok mindent megoldhatna. 
Grace hiába tűnik áldozatnak, hiszen az anyjának akar megfelelni, nekem ez nem elég, én sosem fogom megbocsátani amit tett. Hogy is tehetném, mikor éveken keresztül manipulálta Jamest, belemászott a fejébe, az emlékeibe, az érzéseibe. Szegény James, nem kissé befolyásolta ez a zavartság abban, hogy sorozatgyilkosnak hitte magát. És akkor nem véletlenül folytatom Matthew-val a kedvenc karaktereim sorát. Imádtam őt ebben a részben, megtört, mégis annyira szeretni való szereplő, végre lekerülhet valamennyi teher a válláról. Ettől függetlenül az alkoholproblémája engem kikészít, jó lenne ennek véget vetni, és szerintem Cordelia jó hatással lehet rá. Egy lefelé tartó spirálban él, és nagyon megérdemelné, hogy kikerüljön ebből. Thomas volt a másik titkos favoritom, a magánakcióira majdnem nagyon ráfizetett, mégis ennek köszönhetem vele együtt, hogy Alastair végre kimondott ezt-azt. Amilyen zárkózott volt korábban, végre némileg megnyílt. Remek jeleneteik voltak, és nagyon sajnáltam a végén, hogy nem minden alakulhat a reményeim szerint közöttük, de nem temetném ezt a kapcsolatot. Alastair szerintem sokat fejlődött, testvérként és barátként is próbál jobbá válni és sikerül is neki.
Ahhoz képest, hogy Lucie van a borítón, nem volt abszolút főszereplője ennek a résznek, vagy csak én nem akartam annak látni? Nagyon féltem, hogy Jesse feltámasztásáért való küzdelem miatt nagyon rossz útra tér, ennek megvoltak a jelei, és a cselekményszálak is úgy kavarogtak, hogy a képessége erősödésével akár sikerülhet. De erről sem lehet bővebben beszélni, mindenesetre megkaptam a választ, miért van Jesse teste ilyen jó állapotban. Aztán meg lehet aggódni is érte, mi fog itt még történni a végéig, mert nyitott maradt ez a szál. Lucie hazudozásai és titkolózásai miatt visszafelé fejlődik a kapcsolata Cordeliával és ez nagyon rossz felé vezet. És könyörgöm, mikor volt jó ötlet Malcolm Fade-hez fordulni segítségért?
Annát továbbra is csodálom, odavagyok érte, remek pillanatai voltak, bepillantást engedett a szerző a sebezhető oldalába is, nem múlt el az a szerelem Adriana iránt. Nagyon szerettem a gondolatait, olyan jó lenne, ha még több szerepet kapna.
Christopher az okostojás, megépítette az árnyvadászok új fegyverét, igaz, hogy csak James tudja működtetni, de ezzel nagyon jó pontot szerzett. És volt egy jelenete Grace-el, ami egész bizarr volt. Tény, hogy elég megnézni Cassie családfáját és tudhat az olvasó dolgokat, de nem tudjuk még mindig mi a hiba benne. Ha nem akarsz spoilert, ne nézd meg A hercegnő végén a családfát!!!
Fájdalmasan keveset láttam Magnus Bane-ből, amit kaptam, arról is kiderült utólag egy s más. Will és Tessából sem elég sosem, de kaptunk morzsákat a régi Pokoli szerkezetes szereplőkről, akik itt már mint szülők szerepelnek.
Nem is tudom, annyira sokfelé kavarognak a gondolataim, pedig valamiféle teóriát fel akartam állítani, merre tarthat a történet. Először is bízom benne, hogy Cordelia kitart James mellett, elég lesz csak egyszer beszélniük, és tisztázódnak a félreértések. Matthew a szívem csücske, de nem ússza meg ezt szívfájdalom nélkül. Lucie sajnos hajlamos rá, hogy Jesse miatt átálljon a sötét oldalra, nagyon félek, hogy antihősnő lesz belőle. (Az a fránya családfa itt is a sírba visz.) Az is látszik, hogy mindennél előbbre helyezi Jesse-t és teljesen eltávolodik a barátaitól. Hogyan talál így vissza Cordeliához, hiszen még hátra van a parabatai esküjük. Ez is kétségessé vált. Nem tudok boldogságtengert jósolni, mert CC megmondta, hogy ez a sorozat fájdalmasabb végkifejletet hozhat, mint amit tőle elvárnánk.      
Tehát hosszú várakozás lesz kivárni a Tövislánc magyar megjelenését. Sajnos nem fogom kibírni, hogy a január 31-es külföldi megjelenés után ne spoilerezzem le magamnak, ezt a Pokoli szerkezeteknél sem bírtam ki, most sem lesz másként. Tuti, hogy nem vagyok egyedül ezzel, igaz, árnyvadász barátaim?
Képek: Pinterest

Borító: Lucie, gyönyörű.

Kedvenc karakter:  James, Cordelia, Matthew.

Szárnyalás: A pengés gyilkos személyének kettős ötlete.

Mélyrepülés:  -

Érzelmi mérce: Erősen hatott az érzelmeimre a regény, sok volt a romantikus rész is, de talán még több szívszorító jelenet.

Értékelés: 


Nyereményjáték
 
A játékunk során minden állomáson idézeteket olvashattok az első részből, a feladat kitalálni a szereplőt, akitől az idézet elhangzik. A rafflecopter doboz megfelelő sorába írd be a karakter nevét.
Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz! A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésére, hogy a megkapott értesítő levélre válaszoljanak, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.

Feladvány:    “– Herondale vagyok. Mi csak egyszer szeretünk.”

 
További állomások


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók