KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2023. június 16., péntek

Marissa Meyer: Cursed - Átkozottak (Aranyfonó #2)

 


A Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent az Aranyfonó duológia befejező kötete, Cursed - Átkozottak címmel. Ennek örömére a Blogturné Klub bloggerei bemutatják Serila, Arany és a Lidérckirály történetének folytatását, melyből kiderül, hogy vajon a szerelem képes-e felülkerekedni a bosszúvágyon és az átkokon.
Tartsatok velünk, kövessétek a turné állomásait és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott regény egy példányát!

Könyvmolyképző, 2023
480 oldal
Fordította: Szabó Krisztina
Goodreads: 4,06
Besorolás: YA, fantasy, romantikus, retelling

Az ​adalheidi kastélyban nagy a felfordulás.

Serilda és Arany képtelen megtörni az őket Adalheid kísértetjárta kastélyához kötő átkot. Örökre csapdába estek. A végtelen hold éjszakáján a Lidérckirály el akarja kapni a hét isten egyikét, hogy visszahozza a szerelmét, Perchtát, akit korábban száműztek az alvilágba.

De hamar világossá válik, hogy a Lidérckirály bosszúvágyát nem csillapíthatja egyetlen kívánság, és a valódi céljai végzetes hatással lehetnek a halandók világára.

Serilda és Arany mindenáron meg akarja akadályozni, hogy a király végrehajtsa a tervét. Közben próbálják kideríteni, mi Arany valódi neve, és igyekeznek felszabadítani a sötét szerzeteket szolgáló szellemeket is. Úgy tűnik, egyedül a szerelmük erejére számíthatnak, miközben a gonoszok csatarendbe állnak…

„Nem igaz, suttogta volna legszívesebben. Előre akart hajolni, a fiú halántékához nyomni az arcát. A falhoz préselni, hozzásimulni. Nem lettem az övé. Sosem leszek az övé.”

A bestsellerszerző Marissa Meyer kísérteties, tündérmese ihlette Gilded – Aranyfonó duológiájának izgalmas záróakkordja, mely a régi és az új rajongókat egyaránt magával ragadja.

Hagyd, hogy elvarázsoljon!

Az előző rész izgalmas történései és kemény függővége miatt rettentően vártam ezt a részt. Vajon mi lesz Serilda és Arany sorsa? Vajon mit tervez a Lidérckirály? Hogyan tudnak főhőseink kimászni ebből az elég nagy csávából?
A történet pont ott folytatódott, ahol az előző rész abbamaradt. Serilda a Lidérckirály menyasszonyaként készül a lagzijára, Arannyal együtt búsúlnak és próbálják kitalálni, hogy tudnának meglépni és megölni a Lidérckirályt. Persze Serilda szívét más is nyomja, hiszen nem árulhatja el Aranynak, hogy kié is a kisbaba, félvén attól, hogy, ha kiderül az igazság, Arany valami meggondolatlan tettre vetemedne. Őszinte leszek, nekem a történet eleje rettentő lassú volt. Itt kezdtem el félni, hogy a második rész NEM fogja beteljesíteni az elvárásaimat és egy kész kínlódás lesz végigolvasni. Szerencsére nem így lett. Mindenkinek ajánlom, aki a második részt olvassa, hogy tartson ki, csak az eleje nyögvenyelős, utána beindul a történet, de még mennyire!

A szerző ezt a regényt részben romantikusnak jelezte. Hát nekem ettől kettős érzéseim vannak. Arany és Serilda között számomra hiányzott végig az a kémia, ami megszokott lenne a főhősők között. Persze voltak cuki és édes jeleneteik, önfeláldozások, óriási vallomások, de valahogy nekem ebből nem jött át az a hűdenagy szerelem, aminek kellett volna.
Ellenben a Lidérckirály és Serilda közti kapcsolat! Jó, ezt se nevezném a világ legnagyobb romantikus szálának, DE! A kettejük közti csatározás valami elképesztő volt. Serilda, lévén, hogy nincs nagy vesztenivalója, olyanokat bemondogatott a Lidérckirálynak, hogy még én is csak pislogtam! A "kedves vőlegénye" pedig sztoikus nyugalommal fogadta ezeket a szócsörtéket, majd ezekre olyanokat lépett, hogy Serilda helyében kétszer is meggondoltam volna, hogy legközelebb is beszóljak neki. Ezek a részek rettentően jól lettek megírva, a történet elején lévő lassú folyamban ezek tartották bennem a lelket.
Forrás 
A Lidérckirály ráadásul párszor megnyílt Serildának, így kiderült, hogy neki is megvannak a saját csatái, küzdelmei, veszteségei, így, ha nem is szerettem meg, de picit jobban megértettem.
Az pedig, hogy Serilda végleg beköltözött a Lidérckirály udvarába, új, érdekes részeket hozott. Betekintést kaptunk ebbe a világba, hogyan is működik, milyenek a sötét szerzetek, mikre vadásznak és MIÉRT! Különleges volt eljutni Zordonkőre is, ami egy teljesen, sőt, ki merem jelenteni, egy még komorabb helyszín, mint Adalheid kastélya. Valami van a kastélyban, ami miatt még a sötét szerzetek és az ehhez a világhoz hozzászokott rémes lényeik is nyugtalanul tekingettek a hátuk mögé. Vajon mit rejt ez a kastély? És miért ideges ennyire mindenki?
Imádtam, ahogy Serilda és a gyerekek próbáltak rájönni a rejtélyre és játékosan nyomoztak. Serilda és a gyerekek kapcsolata az egyik legszívszorítóbb kapcsolat volt, amiről valaha is olvastam. Gyerekek, akiknek még élnie kellene és játszani és szórakozni és csínytevéseket elkövetni. Helyette a Lidérckirályhoz kötött lelkekként kellett szolgálniuk Serildát és nyomasztóbbnál-nyomasztóbb helyzeteket átélniük. Úgyhogy teljesen megértettem a főhősnőnket, - még, ha nem is teljesen az ő hibája volt a gyerekek halála - hogy vezekelni akart miattuk és segíteni őket mindenáron.

A történet igazából a Zordonkőre költözéssel indult be igazán. Akkor derült ki a Lidérckirály valódi terve és onnantól felgyorsultak az események. A főgonoszunknak két terve is volt, az egyiket már elég hamar kitaláltam - bár azért az írónő oda is tudott egy jó nagy csavart tenni :D, de a másikat még csak nem is sejtettem. De azt sem, hogy miért vadászott a Lidérckirály különleges, mítikus lényekre, azon felül, hogy izgalmas vadászatot és különleges trófeát jelentettek. De mindenre kaptunk magyarázatot és ez a magyarázat mindennél borzalmasabb volt.
Serildának pedig fel kellett kötnie a cipőjét, hogy ezt a tervet meg tudja akadályozni. Na ezzel volt az egyedüli gondom az egész történet során. Én sajnos nem éreztem, hogy Serilda karaktere felnőtt volna ehhez a feladathoz, hogy kellően "tökös" főhősnő legyen ahhoz, hogy egy ilyen karaktert, mint a Lidérckirályt és persze Perchtát legyőzzön. Inkább sodródott az eseményekkel, mintsem irányította volna. Pedig egy ilyen volumenű karaktertől én többet várok el (főleg, egy ilyen szerző tollából, aki már jópárszor bizonyított, hogy nagyon ütős karaktereket tud létrehozni). Ezért a "hibáért" nem tudok 5 pillangót adni a regénynek, pedig egyébként minden más részében szinte tökéletes volt.

És a befejezés? Ez egy retelling, egy mese, szóval minden jó, ha a vége jó. Nekem tetszett a lezárása, az előtte lévő nagy finálé utáni megnyugvást hozó rész.
Összességében az apróbb hibáitól eltekintve, az írónő ismét egy nagyon ütős történetet hozott létre, amit nyugodt szívvel ajánlok fiúknak és lányoknak is, de legfőképpen a retelling és Marissa Meyer rajongóinak!

Borító: Csodaszép, gyönyörű és adja a történet hangulatát, imádom!

Kedvenc karakter: - 

Szárnyalás: a történet maga

Mélyrepülés: Lidérckirály és a terve

Érzelmi mérce: idegeskedtem, mérgelődtem, kiborultam, folytassam? (romantika volt természetesen a regényben, de én nem éreztem valami erősnek, hiába próbálkozott ezzel az írónő)

Értékelés: 




Ha megtetszett, ITT megrendelheted!

Nyereményjáték:
Mostani játékunk során olyan népmese-adaptációkat keresünk, amik itthon a Könyvmolyképző Kiadó kínálatában is megtalálhatóak. Minden állomáson láthattok egy borító részletet, nektek pedig nincs más dolgotok, mint kitalálni, mi a könyv címe - angol és magyar címet is elfogadunk.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Csak magyarországi címre postázunk.)



a Rafflecopter giveaway

A blogturné további állomásai:
Június 05 - Dreamworld - Idézetek
Június 06 - Csak olvass! - Fanartok
Június 08 - Csak olvass!
Június 10 - Kelly és Lupi olvas - Interjúfordítás
Június 14 - Sorok Között
Június 16 - Kelly és Lupi olvas
Június 18 - Hagyjatok! Olvasok!
Június 20 - Dreamworld
Június 22 - Readinspo

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók