KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2023. június 26., hétfő

Taylor Jenkins Reid: Evelyn Hugo hét férje


A Könyvmolyképző Kiadó gondozásában jelent meg Taylor Jenkins Reid: Evelyn Hugo hét férje című regénye, mely óriási népszerűségnek örvend, világszerte számos irodalmi díjat nyert. Ha van kedved belemerülni Evelyn Hugo izgalmas szerelmi történetébe Hollywood aranykorából, tarts velünk, és a játékunk megfejtésével akár meg is nyerheted a könyv egy példányát.
 
Könyvmolyképző Kiadó 2023. Arany pöttyös
408 oldal
Fordította: Csáki Judit
Goodreads: 4,45
Besorolás: történelmi fikció, sztárvilág, LMBTQ+

Egy szédítő hollywoodi karrier. Egy mélyen eltemetett titok.
A legendás, de teljes visszavonultságban élő világsztár, Evelyn Hugo évtizedek óta először hajlandó interjút adni. A döntésénél már csak a választása meglepőbb: ragaszkodik egy fiatal, ismeretlen újságírónőhöz, Monique Granthoz. Miért pont neki jut ez az álomlehetőség?
Aztán Evelyn emeli a tétet. Mert a szimpla sztárinterjú helyett sokkal többet ajánl. Mindent. A teljes igazságot csillogóan botrányos életéről. Semmit sem szépítve és semmit sem elhallgatva.
Ahogy elkezdődik a munka, az újságírónő nemsokára sejteni kezdi: valamilyen módon összefonódik saját sorsa és Evelyn múltja. Ám ennek a titoknak nagy ára van.
Szerelmek, végzetek, barátságok és árulások, aztán egy elképesztő csavar…
Ez a szenvedély és az életbölcsesség letehetetlen regénye.

 
Mindenképp olvasni akartam ezt a könyvet, mert jó ideje állandóan szembejött velem a könyves platformokon, csupa pozitív értékeléssel. Csakhogy addig húztam az időt, míg teljesen kifogyott a boltokból, sőt már használtan sem lehetett beszerezni. Nagyon megörültem hát, amikor kiderült, a KMK megvette a jogokat, így teljesen új példányt szerezhetek belőle, ráadásul most az eredeti címmel jött ki, ami jobban tetszik a szimpla Evelyn hét férjénél. Végül úgy kezdtem bele a könyvbe, hogy sikerült minden spoilert elkerülnöm, a fülszövegen kívül nem befolyásolt semmi. Szerintem mindenki máshogy viszonyul a sztárokhoz, vannak akiket teljesen hidegen hagy az életük, vannak akik elolvassák a sztárhíreket és legyintenek, és vannak a fanatikusok, akik állandóan mazsolázzák a híreket és mindent akarnak tudni rajongásuk tárgyáról. Én átélhettem ezen témának az internet előtti és az internetes korszakát is. A múlt század második felében elsőszámú sztárinformációs forrás a sok képes magazin volt, onnan szerezhettünk sztárhíreket. Micsoda boldogság volt, amikor az utazásaim során beszerezhettem külföldi bulvár és divatlapokat, amiben mindig voltak extra sztárcsemegék. Van ebben az újságcikk vadászatban valami bűnös öröm, azt hiszed titkokat tudsz meg, pedig a kevés valódi leleplező, paparazzi stílusú írás mellett a legtöbb szaftos történet pontosan megkomponált önreklám. Valami hasonló bűnös élvezetet éreztem ennek a könyvnek az olvasása során is, itt van egy világsztár, igaz, hogy fiktív, de belepillanthattam az életébe, a karrierje kezdetétől egészen 79 éves koráig, amikor is úgy dönt, hogy kitálal, lerántja a leplet a titkairól. Szerintem nem voltam egyedül a gondolattal, hogy elképzeltem magamban, kik azok a valódi színésznők, akikből a szerző összegyúrta ezt a karaktert, mert nyilvánvalóan voltak dejavu pillanatok a történetben. 
Nem tagadom, nagyon tetszett Evelyn Hugo története, de mégsem kap maximális pontot, mert nekem nem jött be a keretezés. Monique Grant jelenbéli összefonódása Evelynnel folyamatosan kizökkentett, az ő házassági problémája egyáltalán nem izgatott, és azt is túl erőltetettnek éreztem, hogy ezen kell tipródni a végéig, hogy vajon mi az a sötét titok, ami összeköti kettejüket. Ez annyira túl lett feszítve, annyiszor emlegették, hogy amikor kiderült mi az, én csak álltam és néztem körbe, mint John Travolta a Ponyvaregényes mémben, hogy most ez volt a csattanó? Ennél többet vártam. 
Szóval nem is akarnék Monique karakterén rágódni, ő egy nagyon kicsi mellékszál a regényben számomra, és miután megtudtam, hogy ezzel az önéletrajzi regénnyel millió dollárokat fog keresni, valahogy nem is állt arányban a dilemmája, senki sem hinné el, hogy nem írná meg az életrajzot, akármi forog kockán. Egy szó mint száz, én nem tudnám utálni a helyében Evelynt, 30 év eltelt, az azért elég sok idő. Visszatérve a főszereplőre, ő egy csodásan összetett, ikonikus karakter, lehet szeretni vagy utálni, de nem fog hidegen hagyni, valamilyen formában megérint. Kétségtelenül bevonult az irodalomtörténetbe, nem egy felejthető főszereplő. A tettei elborzasztanak, vagy épp csodálatot váltanak ki, de közömbös nem maradhatsz iránta. Kezdem azzal, hogy ez a nő az első pillanattól tisztában volt vele, hogy milyen hatással van a férfiakra, és azzal még inkább képben volt, hogy ez egy férfiak által uralt világ, ha karriert akar csinálni, ha Hollywoodba akar jutni, akkor használnia kell a testét. Nincs finomkodás, Evelyn tűélesen látta, hogyan juthat előre, és hamar felkapott lett, kidomborította az előnyét, - mondhatni szó szerint-, és máris jobbnál jobb szerepeket kapott. Ebben az iparágban hatalmas ereje van a szexizmusnak, még ma is, de az aranykorban ez természetes volt, de elmondhatjuk, hogy Evelyn képes volt ezt a maga hasznára fordítani. A hibáiból pedig tudott tanulni, továbblépni. Rendkívül számító volt, a módszerei az előremenetelére akár könyörtelennek is mondhatóak. Igazából a hollywoodi ranglétra megmászásának állomásai voltak számomra a legérdekesebbek a regényben. 
Imádtam a filmes részleteket, amikor a szerepeiről mesélt, a forgatásoktól kezdve az Oscar-díj átadókig. Persze a szerelmi élete a főcsapás a történetben, a férjek következtek egyik a másik után, és ott a nagy megválaszolatlan kérdés, melyik volt közülük a legnagyobb szerelem? Evelyn nem szégyellt beszélni a szexről sem, de hogy kit szeretett a legjobban, azt csakis a regényből tudhatjátok meg. Azt elárulom, hogy nekem ki volt a kedvencem: természetesen Harry Cameron, aki tulajdonképpen a legjobb barátja volt már hosszú évek óta. Evelyn gyereket akart, és Harry volt a legjobb apajelölt, akit valaha választhatott, minden pillanatban számíthattak egymásra, egy csodálatos pasit ismerhettem meg a személyében, és tulajdonképpen rajta keresztül (is) hozta be a regénybe a szerző az LMBTQ+ témát. Csodás lelki társ, igazi művészlélek, igazi apa. Számomra ő is emlékezetes karakter marad.
A szerzőt megkedveltem, az írásmódja nagyon erőteljes, nyers, gyönyörűen át tudja adni az érzelmeket, élvezetes stílusban mesél. De nem csak a letehetetlen módon szőtt történet a fontos, nagyon erősen ott van a mögöttes mondanivaló, amit még napjainkban is sokszor tabuként kezelnek. Nem csak a szexuális irányultság tartozik az érintett témák közé, nagy szerepet kap a származás, a kulturális identitás, a társadalmi normák kérdései. A sokszínűség garantált ebben a regényben. Fel sem tudom sorolni, az anyasággal kapcsolatban is mennyi érzékeny téma merül fel, vagy épp hiába a hírnév és a pénz, ez mit sem ér, ha betegség és gyász sújtja az embert. Csodálom a szerzőben, hogy sikerült egy ennyire valóságosnak tűnő karaktert és történetet megálmodnia, örülök, hogy megismerhettem Evelyn Hugo-t, a legnagyobb fiktív sztárt Hollywood aranykorából. Mindenképp olvassátok el, különleges olvasásélményt adó történet.
Képek: Pinterest
 
Borító: Gyakran öltözött Evelyn zöld ruhába, jól állt neki ez a szín.

Kedvenc karakter: Harry

Szárnyalás: A forgatások kulisszatitkai.
 
Mélyrepülés: -.

Érzelmi mérce: Volt itt sírás és nevetés, de személy szerint érzelmileg kívülálló tudtam maradni.

Értékelés: 

Ha megtetszett, ITT megrendelheted!!!

BELEOLVASÓ
 
 
NYEREMÉNYJÁTÉK
 
Négy állomás, négy híres színésznő, akiknek Evelyn Hugo akár kortársa is lehetett volna. Ismerjétek fel őket az ikonikus mozis képek alapján, és a nevüket írjátok be a Rafflecopter doboz megfelelő sorába.
Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.
 
 
Állomások
06.26. Kelly és Lupi olvas
06.29. Spirit Bliss - Sárga könyves út - extra
07.02. Csak olvass!
07.05. Sorok között
 
 
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók