KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2023. július 19., szerda

Király Anikó: A balatoni sellő

 


A Manó Könyvek gondozásában megjelent Új kedvencek sorozat Király Anikó regényével bővül, mely az 1800-as évekbeli Balatonfüredre repíti vissza olvasóit. Tartsatok velünk, kalandozzunk együtt Szofival, a kalandvágyó fiatal lánnyal és készüljünk közösen Alizzal az Anna-bálra. Fedezzük fel együtt a könyv tartogatta meglepetéseket és ha nektek kedvez a szerencse, akkor tiétek lehet a kiadó által felajánlott nyereménykönyv.

Manó Könyvek, 2023
384 oldal
Besorolás: middle grade / ifjúsági

A balatonfüredi Rózsalakba rég nem látott lakók érkeznek. A kalandvágyó, cserfes Szofi alig várja, hogy újra felfedezze a helyet, ahová nagyszülei emléke köti, és új barátokat szerezzen, köztük egy Jókai nevű írót. A város az Anna-bálra készülődik, a bál szépe majd a Balaton Jégszíve nevű, gyönyörű ékszert viselheti. Ám különös események zavarják meg az előkészületeket: feltűnik a balatoni sellő, egy csendőr pedig mindent megtesz, hogy egy rejtélyes iránytű ne juthasson el tulajdonosához…

Az Új Kedvencek-sorozat legújabb kötete is a régi lányregények hangulatát idézi fel.

Balaton.. megannyi kedves gyerekkori emlék miatt ez a név mindig mosolyt csal az arcomra. Bármit szívesen elolvasok / megnézek, ami itt játszódik, legyen az krimi, romantikus történet, akármi. És ez a regény legnagyobb részt itt játszódik.
Legnagyobb részt, hiszen a történetünk Budapesten indul, ahol a gazdag, nemesi származású Kassay család él. Két lányuk van, a gyönyörű, már eladósorba kerülő Aliz és a kis cserfes Szofi. Ahogyan az abban a korban nem volt ritka, sajnos az édesapa elkártyázta és ellóversenyezte a család vagyonát, így otthagyják Budapestet és Balatonfüredre költöznek, a Rózsalakba. Egyrészt azért, mert ez fenntarthatóbb, másrészt pedig azért is, mert ebben a városban rendezik meg minden évben a híres Anna-bált, ahová messziföldről jönnek a gazdag és/vagy nemes családok. A Kassay család pedig abban reménykedik, hogy Aliz majd itt kifogja magának és a családjának a főnyereményt, egy gazdag örököst, a családjuk pedig újra a régi fényében tündökölhet.
A két főhősnőnk tehát Aliz és Szofi. Aliz, ahogy már írtam gyönyörű, fiatal és "tudja a dolgát", tisztában van vele, hogy ő nem mehet férjhez szerelemből, neki feladata van. Úgy is viselkedik, készül az Anna-bálba - de Ámor nyila természetesen őt sem kerüli el - akarva, akaratlanul, de a helyi kertésszel bonyolódik eleinte fura, majd egyre inkább bensősége kapcsolatba.
A másik főszereplőnk pedig Szofi. A pici lány olyan, mint egy bármilyen vele egykorú gyermek, nem érdeklik a csemballó, etikett és illemórák, ő játszani szeretne, fára mászni, kalandokat átélni, különleges lényekkel találkozni - ebben pedig hű társa Herceg, a komondor. Természetesen ezt nem is olyan könnyű megvalósítani, bár azért mindig akadnak kiskapuk, főleg, hogy a szülők Alizra koncentrálnak.
És ha már a különleges lényekről beszélek. Felröppen a hír, hogy egy gonosz, vad sellő garázdálkodik a Balatonban, borítja fel és rongálja meg a mit sem sejtő hajósok ladikjait / csónakjait / vitorlásait. Szofi pedig a barátja, Artúr és Herceg társaságában útnak indul, hogy fellelje ezt a híres "Balatoni Sellőt".

A Rózsilak Balatonfüreden,
melyről a Rózsalakot mintázta az írónő
Nem tudom elmondani, hogy mennyire élveztem ezt a regényt! A szerző annyira élet- és korhűen mesélt, hogy szint ott éreztem magam végig a helyszínen, bejártam a Rózsalakot, Balatonfüred utcáit, olvastam a Csütörtöki Csuka pletykaújságot, a korabeli "Tagore-sétányon" jártam, imádtam, ahogy Jókai Mór a pici Szofival bánt és természetesen ott voltam a híres Anna-bálon is.
Egyszerűen annyira kedvet kaptam Balatonfüredhez, hogy már tervezgetem, hogy melyik hétvégén ugorjunk le és járjunk körbe a városban!

A történet több szálon fut, egyik szálon Szofi és Alíz történetét ismerhetjük meg - rajtuk keresztül pedig a Kassay családot is természetesen. Számomra az egyik legérdekesebb története Vica mamának és Rudi papának volt - róluk akár szívesen olvasnék egy külön regényt is, annyira érdekes volt, ahogy összekerültek, ahogy megküzdöttek azért, hogy a nemesi származású fiú és a cselédlány mesébe illő szerelme beteljesülhessen.
A másik szálon az Alízba "szerelmes" zeneszerző és egy fiú testvérpár történetét ismerhettük meg, a néhol vicces, néhol nagyon szerencsétlen triójuk valami elképesztő módon, fél Magyarországot bejárva jut el végül Budapestről Balatonfüredre. :)
És persze ott voltak a gonoszok is, akik ékszerrablásra, sőt gyilkosságra is készültek, hiszen a híres és nagyértékű Balaton Jégszíve ékszert sokan akarták megszerezni.
A történet pedig mint egy puzzle, szépen lassan összeért, ahogy a sok szál is, és végül minden a helyére került. Imádtam a történet befejezését, kalandosan és nagyon egyedien oldotta meg az írónő. Ezért plusz pont neki!

Összeségében egy nagyon-nagyon jól megírt, nehezen behatárolható (middle grade vagy ifjúsági) regényt olvashattam, amit ajánlok mindenkinek, aki imádta / imádja a Balatont, a romantikus történteketet, a misztikus lények utáni vadászatot és a fiatal, minden lében kanál főhősnőket. És, hogy a balaton sellő tényleg létezett-e vagy sem? Olvassátok el a regényt és kiderül!

Borító: Szép, elegáns, fiatalos!

Kedvenc karakter: Szofi, Aliz, Artúr, Herceg

Szárnyalás: a helyszín!

Mélyrepülés: - 

Érzelmi mérce: van benne romantika, humor - minden tökéletesen elegyítve

Értékelés: 


Ha megtetszett, ITT megrendelheted!


Nyereményjáték:
Szofi, a történetünk kalandvágyó főszereplője barátságot köt egy Jókai Mór nevű íróval, miután Balatonfüredre költözik családjával. Így a mostani játékunk hozzá kötődik. Minden állomáson találtok egy idézetet, mely egy ismert Jókai regényben található, nektek pedig nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni annak a könyvnek a címét, ahonnan az idézet származik.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

“Volt egyszer egy ember, aki odahagyta a világot, amelyben bámulták, és csinált magának egy másik világot, ahol szeretik.”
a Rafflecopter giveaway

A blogturné további állomásai:
Blogturné Klub
Július 17 - Csak olvass!
Július 19 - Kelly és Lupi olvas
Július 21 - Szembetűnő
Július 22 - Könyv és más

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók