KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2023. július 21., péntek

Holly Jackson: Halott kislány a jó kislány (Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz #3)

 


A nagysikerű sorozat a végéhez ért, ezzel a kötettel pedig lezárul Pippa nehézségekkel teli nyomozása. Ha érdekel, hogy mit gondolnak bloggereink a világsikerű trilógia lezárásáról, tartsatok velünk ezen blogturnénk során is, ráadásul meg is nyerhetitek a kiadó által felajánlott nyereménypéldányt is!

Kolibri Kiadó, 2023
564 oldal
Fordította: Horváth M. Zsanett
Goodreads: 4,21
Besorolás: krimi, YA, ifjúsági, thriller

„Egy ​kéz tapadt szájára, belé fojtotta a sikolyt, mielőtt kiszabadulhatott volna. Egy kar fonódott a nyaka köré, a támadó könyökhajlata egyre szorosabbra zárult körülötte.
Pip ellenállt. De nem jutott levegőhöz. Megpróbálta letépni a kart a nyakáról, a kezet a szájáról, de egyre gyengült, kiürült a feje.
Az árnyékok csak mélyültek körülötte. Hiába küzdött. Lélegezz, csak lélegezz! De nem tudott.”
A Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz és a Jó kislányok, rossz viszonyok című könyvek izgalmas folytatása.

SIESS! VAGY MEGHALSZ…
Pip Fitz-Amobit még mindig kísérti a legutóbbi nyomozása.
De hamarosan új bűnesettel kénytelen szembesülni, ami nagyon is közelről érinti, ugyanis ezúttal valaki őrá vadászik.
Valaki, aki folyton egy kérdéssel zaklatja: Téged ki fog keresni, ha eltűnsz?
Pip hamarosan kapcsolatot fedez fel a zaklatója és egy helyi sorozatgyilkos között, de a rendőrség nem hajlandó cselekedni.
A veszélyes macska-egér játék során Pipnek mihamarabb meg kell találnia a választ, mert immár az élete a tét…

Még jó pár órával a könyv befejezése után is csak a döbbenet ül az arcomon. Édes. Jó. Istenem. Ez mi volt? Rettentő nehéz úgy írni a könyvről, hogy ne spoilerezzek el semmit, mert természetesen a döbbetem a könyvben olvasottaknak szól.

A történetünk a második rész pontos folytatása. Pip lelkiekben teljesen a padlón van, egyszerűen nem tudja túltenni magát a történteken (amit teljes mértékben meg is értek). Rémálmok gyötrik, a megölt barátai / ismerősei kísértik, hiába járt pszichológushoz, egyszerűen nem tud túljutni azon, ami történt. Egyedül Ravi az, aki a lelket tartja a lányban, de igazából ő sem tud nagyon segíteni rajta.
Ráadásul, ha még nincs elég teher Pip hátán, akkor Max Hastings beperli a lányt hitelrontásért, plusz valaki elkezdi Pipet zaklatni és mint kiderül, a zaklatás kísértetiesen hasonlít a jó pár évvel ezelőtt elkapott és lecsukott sorozatgyilkos módszereihez...

Hát mit ne mondjak, ez a regény ifjúsági / YA regényként lett "eladva", de ez ennél jóval komorabb / vérfagyasztóbb. Régen izgultam ennyire egy YA regényen, mint ezen. A szerző valami brutális módon mutatja be Pip PTSD tüneteit, ahogy a főhősnő lelkileg teljesen a padlóra kerül. Ráadásul ott a per a nyakán plusz az őrült zaklató. Ennek tetézéseként pedig a rendőrséghez hiába fordul, süket fülekre talál, így kénytelen még ebben az állapotban is elkezdeni nyomozni, ha élve akarja megúszni ezt az egészet.

Forrás
Pip továbbra is ugyanaz a belevaló, a végletekig okos főhősnő, akit már eddig is megismerhettünk. Ebben a részben azonban egy újabb, sötétebb oldalát is megismerhetjük, amit higgyetek nekem, senki sem látna szívesen. Hol az ösztönei vezérlik, hol pedig olyan hideg fejjel gondolkodik és visz véghez dolgokat, hogy egy sorozatgyilkos is megirigyelhetné. Itt és most jutottunk el odáig, hogy a trilógia címei értelmet nyernek - hogy hogyan? Azt persze nem árulom el, ahhoz végig kell olvasni mind az 564 oldalt. Igen, ez egy "féltégla". De ha úgy gondolnátok, hogy mit tudott az írónő ennyi oldalon keresztül írni, megnyugodhattok, egy percig nem fogtok unatkozni. Ami biztos, hogy Holly Jackson zseniálisan mutatta be, hogy mennyire nehéz néha megítélni, hogy ki az áldozat és ki az elkövető. Pip ebben a regényben biztosan nagyon sok mindenkinél ki fog kerülni a kedvenc zónából és valami olyan helyre kerül, amit nehezen lehet behatárolni. A regény első felében rettenetesen izgultam érte, hogy jöjjön rá, ki zaklatja, hogy élje túl ezt az egészet anélkül, hogy valaki a szerettei közül sérülne (esetleg meghalna), aztán a regény második felében ez az izgalom új magasságokba és mélységekbe került, hiszen még mindig izgultam érte, de már más miatt. És persze egyszerűen lenyűgözött a hideg gondolkodásmódja és az észjárása - de mellette ez számomra picit ijesztő is volt. Ennél már csak az volt persze az ijesztőbb, hogy ezt az egészet egy hús-vér személy találta ki. Kedves Holly Jackson! Mi történhetett veled, hogy egy ilyen történetet a papírra vetettél?

Ami továbbra is nagyon tetszett, hogy "betekinthettünk" Pip nyomozásába. Hogyan néztek ki a krétarajzok, amivel a titokzatos zaklató traktálta, beleolvashattunk a "nyomozati anyagokba" és még sorolhatnám. Ezek mind-mind pluszt adtak a történethez.

Egyedül egy dolog volt számomra furcsa - de valószínűleg meg volt az írónő oka arra, hogy ezt így alakítsa. Pip rettentően okos, vág az esze, mint a borotva, de mégis, én már az elején tippeltem (helyesen), hogy ki lehet a zaklató (a sorozatgyilkos), ő pedig nagyon sokáig csak vaktában tapogatózott.

És a regény lezárása? Ez is ki fogja sok olvasónál verni a biztosítékot, hiszen NEM fogjuk megkapni azt a megnyugvást jelentő, happy endes befejezést, amit mindenki szeretne valószínűleg egy ilyen történet végén olvasni. DE nekem ez így volt tökéletes. Azok után, ami történt, nem lehet simán túllépni mindenen és "ellovagolni a naplementébe szerelmetesen". Egy kicsit fájdalmas, keserédes, de annál inkább hiteles befejezést olvashatunk, ami után mindenki elgondolkozhat és kitalálhatja a saját verzióját a lezárásra. És ez így jó.

Összességében egy nagyon komor, vérfagyasztó, de annál inkább izgalmas trilógia lezárást olvashattam. A sorozat rajongóinak mindenképpen ajánlom, de arra felhívnám a figyelmeteket, hogy nem lesz egy könnyű menet ez a rész!

Borító: Tetszik, illik a sorozathoz és a történethez is

Kedvenc karakter: Pip, Ravi

Szárnyalás: a történet

Mélyrepülés: a történet

Érzelmi mérce: nagyon picike romantika van a regényben, de ha az én érzelmeimet kellene jellemezni, akkor a mélységes döbbenet a legjobb szó talán rá

Értékelés: 


Ha megtetszett, ITT megrendelheted!

Nyereményjáték:
Mostani játékunk az írónőre és a könyveire fókuszál, arra vagyunk kíváncsiak, hogy mennyire ismeritek őket. Minden állomáson találtok egy rá irányuló kérdést, és nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő dobozába beírni a helyes választ!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Ki kapta meg Pippa szerepét az adaptációban?

a Rafflecopter giveaway

A blogturné további állomásai:
Július 14 - Fanni’s Library
Július 18 - Csak olvass!
Július 21 - Kelly és Lupi olvas
Július 22 - Hagyjatok! Olvasok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók