KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2024. január 23., kedd

Adrianne Finlay: Cut Off - Játssz a túlélésért


Tekints be velünk a legújabb virtuális valóságshowba, a Cut Off-ba, ahol a nézők is megtapasztalhatják a maroknyi tinédzserrel együtt a túlélés izgalmát. De mi van, ha a játékosok nem hagyhatják abba a játékot, amikor képtelenek folytatni?
Tartsatok velünk a Cut ​Off – Játssz a túlélésért! blogturnéján, amely végén egy szerencsés olvasónk meg is nyerheti a regény a Maxim Könyvkiadó felajánlásában!
 
Maxim Könyvkiadó 2023. Dream válogatás
336 oldal
Fordította: E. Gábor Éva
Goodreads: 3,46
Besorolás: ya, sci-fi, valóság-show

A ​műsor egy játék.
A játék maga az életed.

Mindegyik versenyzőnek megvan az oka – és megvannak a titkai –, hogy miért jelentkezik a Cut Off című új virtuális valóságshow-ba, amely egy csapat tinédzsert hagy magára a vadonban. Egyszerű a játék: aki a legtovább kitart anélkül, hogy kilépne, óriási pénzösszeget nyer. Az igazi csavar, hogy ezen felül egy új software eddig nem létező,
teljesen új televíziós élményt hoz létre, amely lehetővé teszi a műsor nézőinek, hogy mindent a versenyzőkkel együtt érintsenek meg, lássanak és éljenek át. De mi történik, amikor a kilépés nem működik, és senki sem jön a megmentésükre? Mi történik, amikor látszólag az egész világ eltűnik, miközben ők bajba kerülnek a vadonban? A négy tinédzsernek szembe kell néznie a legnagyobb félelmeikkel, a legmélyebb titkaikkal, és legfőképpen egymással, amikor rájönnek, hogy valóban elszakadtak a valóságtól.
Science-fiction, rejtély és romantika vegyül ebben a rendkívül izgalmas, gyorsan száguldó olvasmányban, amely egészen a legutolsó pillanatig találgatásokra készteti az olvasót.


Szeretem váltogatni a műfajokat, és egy nagyobb lélegzetű epikus fantasy után (A Narancsfa-kolostor) valami nagyon modern, sci-fi-s beütésű történetre vágytam. Megtetszett a Cut Off fülszövege, mely egy high-tech valóságshow-t ígért, fiatal szereplők küzdenek az életben maradásért a vadon közepén. 
A regény nagyon erősen kezd, hiszen az egyik szereplő haláltusáját olvashatjuk, ahogy próbál menekülni valami elől, megsérült, vérzik, de a játék logojával ellátott lakókocsiban nem talál segítséget és meghal. Itt rögtön meg kell említenem a regény felépítését, mert a bevezető fejezet után amellett, hogy belevetjük magunkat a sűrűjébe és a szereplők szemszögén keresztül élhetjük át a kalandokat, közben olvashatjuk a játékosokkal készült interjú részleteket, amelyeket a producerek, pszichológusok készítettek még a szereplőválogatás alatt. A szerző ezekkel a szösszenetekkel nyilván még jobban be akarja mutatni a karaktereket, a motivációjukat, családi hátterüket. Mind a négy főszereplő más okból van itt, persze a nyeremény sok problémát megoldana, de a hírnév sem utolsó ok. Nos, egy ideje már az erdőben vannak a fiatalok, megpróbálnak önállóan túlélni, de néhány véletlen esemény folytán úgy adódik, hogy négyen egymásba botlanak. Tulajdonképpen egyikük sem bánja, hogy társaságuk lett, főleg miután észreveszik, hogy valami nem stimmel. Kezdve a lányokkal: Cameron (Cam) Jaimes anyját lecsukták, már rég hozzászokott, hogy kell magáról gondoskodnia. Van egy öccse, jelenleg rokonoknál, miatta akar nyerni, hogy együtt élhessenek a közelgő nagykorúsága után. A másik lány Liza, akiről nagyon hamar kiderül, hogy tulajdonképpen beépített ember, ez így nem számít spoilernek. Már 21 éves, sok mindent tud a háttérről, de a rendszer látható hibái őt is meglepik, ez nem része a tervezett eseményeknek. Az egyik srác River Adan, a szülei balesetben meghaltak nemrég, róla azt kell még tudni, hogy imád egyedül lenni a természetben, rendszeresen kempingezik, nem áll messze tőle a vadonbeli túlélés. A másik fiú Trip (Lawrence Johnson), nem az eredményei alapján került a játékba, hanem egy alku miatt, ugyanis ő találta fel a műsor egyik technológiáját, így részese lehet a bulinak. Miután együtt próbálják kitalálni mit tegyenek, szörnyű dologra jönnek rá, nem működnek a vészhívó eszközeik, tehát ha tényleg a halálukon lennének, nem jönne a helikopter, hogy kimentse őket. Egy dolog azonban még mindig működik, a Skyms kamerák, amelyekkel streamelik őket folyamatosan. És még egy nagyon fontos tudnivaló, ezek a fiatalok engedték, hogy egy frissen felfedezett technikával botokat juttassanak a testükbe, amely mutatja a nézőknek egy reality szemüveg segítségével, hogy mit éreznek, érzékelnek. Miután ez a kamera eszköz működik, bíznak benne, hogy csupán technikai probléma lehet. Na ezután jön a rémálom, de szó szerint. Igyekeznek a sziget másik végébe jutni, ahol elvileg a stábnak kéne lennie, de minden elhagyatott, nekik meg egytől egyik a legmélyebbre ásott rémálmaik valósulnak meg, amik nem csak képzelgések, hanem manifesztálódnak is, igazi sérüléseket okozva. Kezd világossá válni, hogy valami óriási bajba keveredtek, amiből nem biztos, hogy megtalálják a kiutat.
A szerző szerintem nagy fába vágta a fejszét, én legalábbis egy idő után úgy éreztem, kezdek belekavarodni az olvasottakba, és túl soknak éreztem az egészet. Igazából egyetlen valóságshow-t néztem végig korábban, még az első Big Brother szériát, ami azért technikailag nulla volt a Cut Off-hoz képest, viszont pszichikai szempontból volt pár hasonlóság. - A résztvevők kiválasztása a személyiségük alapján, hogy kellően érdekesek legyenek a nézőknek, - beiktatnak váratlan helyzeteket, - kikényszerítenek reakciókat, ez mind a show része. A bezártság, az egymásra utaltság is megjelenik, a félelmek felerősödnek, mindenféle érzelmek törnek fel a semmiből, szóval volt itt pszichózás rendesen. A technikai részét biztos vagyok benne, hogy a mai 16-18 évesek nyilván jobban vágják, mint én, hiszen mai is vannak már mindenféle virtuális valóság eszközök, amit én sosem próbáltam és valószínűleg nem is fogok. Félelmetes, hogy a fiatalok jó része rengeteget játszik mindenféle szerepjátékokkal, egy sor monitorral körülvéve magukat, egyesek úgy elmerülve ebben, hogy az már beteges mértékű. 
A regény első kétharmada jobban tetszett, élveztem a feszültség emelkedését, érdekesek voltak a szereplők reakciói, az egyre növekvő pánik, senkit nem kerültek el a félelmei. Nem voltak tehetetlenek, mindig előttük volt a következő lépés, haladtak a logikai következtetéseik szerint. A regényt váltott nézőpontból Cam és River meséli E/3-ban, és sajnos az a része nem tetszett, hogy a szerző kettejük közé romantikus szálat fűzött, teljesen feleslegesen. Abszolút nem hiányzott, semmit sem tett hozzá ez a nyilvánvalóan istalove kapcsolódás. Sajnos Trip nem volt hiteles a pánikrohamaival és a gyógyszereivel, aki egy kicsit is benne van a témában, az tudja, hogy ez nem így működik. Amúgy egyértelműen lejött a szerző gyógyszerellenessége, ne kapkodj be minden szart, hanem nézz szembe a problémáiddal. Én a biokémia híveként ezzel nem értek egyet. Oké, persze arra kell koncentrálni, hogy az ember szembenézzen a félelmeivel és legyőzze azokat, de nem kellett volna ebbe a pánikbetegséget és annak kezelését belekeverni, mert ahhoz kicsit túl sok a pánikbeteg, vagy egyéb mentálisan terhelt, hogy elfogadjuk az ítélkezést meg a tanácsadást egy nem orvos végzettségű írótól. Trip egyébként nagyon okos karakter, és mindenkihez kedves, időnként még életmentő is. Liza karaktere az elején nem lepett meg, a végén viszont igen. 
Az utolsó harmada is izgalmas volt a könyvnek, de már inkább azt éreztem, jussunk már a megoldáshoz, mert olyan irányba ment a cselekmény, amire nem számítottam. Ez nekem már túl természetfelettire sikerült, ez a multiverzumos téma elég meredek, pedig a kedvenc filmem az Interstellar. A szerző egyébként jó hangulatteremtő, a leírásokkal nem volt problémám, jól el lehetett képzelni mindent. Összességében mindenképp megéri elolvasni a regényt, egészen egyedülálló, érdekes és izgalmas volt a témája, nézőként mindenképp kipróbálnám ezeket a technikai újításokat. Azonban az a része elborzaszt, hogy esetlegesen merre halad(hat) a technológia, várhatóan ez jó darabig csak fikció marad.
Kép: google keresés

Borító: Sajnos a vadonban kevés időt töltünk, de ütős a borító, életben sokkal inkább zöldes, mintsem kék.
 
Kedvenc karakter: -

Szárnyalás: -

Mélyrepülés: A pánikbetegség és a rá szedett gyógyszerek ügye.

Érzelmi mérce: A félelem az egyik fő érzelem, amivel a könyv foglalkozik jelentős mértékben.

Értékelés: 

Ha megtetszett, ITT megrendelheted!

Nyereményjáték

Minden állomáson felteszünk egy kérdést, amit könnyedén megválaszolhattok, ha előtte elolvassátok a regény beleolvasóját a Maxim kiadó oldalán. Kérjük, a válaszokat írjátok be a rafflecopter doboz megfelelő sorába!
Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz! A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésére, hogy a megkapott értesítő levélre válaszoljanak, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.

KÉRDÉS:  Mi az a szó, ami a lakókocsiban lévő poszteren szerepel?
 

További állomások:
01.21 Hagyjatok! Olvasok! extra idézetek
01.23 Kelly&Lupi olvas




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók