KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2024. január 21., vasárnap

Lindsay Galvin: A Titanic négylábú hőse

 


A Titanic történetét sok könyv és film feldolgozta már, ezúttal azonban egy olyan regényt hozott el nekünk a Manó Könyvek, ami gyerekek, fiatalok számára meséli el a történetet egy kislány és egy újfundlandi kutya, Rigel főszereplésével. Tartsatok velünk a tragikus, mégis izgalmas kalandon, és nyerjetek a turné végén ti is egy példányt a könyvből.

Manó Könyvek, 2023
384 oldal
Fordította: Skaliczki József, Skaliczki Alíz
Goodreads:
Besorolás: ifjúsági, fikció


Sid, a fiatal hajósinas büszke arra, hogy a Titanicon, a valaha épült legnagyobb óceánjárón szolgálhat.
Clara is kalandokról ábrándozik, ő azonban potyautas egy jóval kisebb hajó, a Carpathia poggyászterében. Itt ismeri meg Rigelt, a behemót, de annál kedvesebb kutyust, akit csomagként adtak fel a hajóra, hogy eljusson új gazdájához. Találkozásukkor még egyikük sem sejti, hogy milyen nagy szükségük lesz egymásra egy közelgő fagyos, vészterhes éjszakán.




A Titanic története mindig is nagyon érdekelt. Láttam rengeteg filmet és dokumentumfilmet, olvastam róla dokumentumkönyvet, jártam Belfastban a Titanic múzeumban és természetesen láttam Budapesten is a Titanic vándorkiállítást.
Anno egy dokumentum könyvben olvastam a Titanicon utazó kutyákról és hogy mi lett velük. Nincs benne nagy titok, elárulom: a 99%-uk a hajóval süllyedt, hiszen a legtöbbjük ketrecben utazott (bár napi többször is sétáltatták őket a fedélzeten), így esélyük nem volt megmenekülni. Pár kistermetű kutya élte túl a katasztrófát, őket a gazdag gazdaasszonyaik a kabátjuk alatt, magukhoz szorítva vitték magukkal a mentőcsónakba.
Ám tartja magát egy történet, miszerint William Murdochnak, az elsőtisztnek volt egy újfunlandi kutyája és bár a férfi a tengerbe veszett, a kutyája, Rigel megmenekült és nagy szerepe volt abban, hogy a mentésre érkező Carpathia hajó észrevegye az előtte, pont takarásban lévő mentőcsónakot és így a rajta utazó emberek megmeneküljenek. Ezt a történetet azóta már jó párszor megcáfolták, mások megerősítették, valószínűleg sose tudjuk meg az igazat, de ez a regény, nagy írói szabadsággal természetesen, de ennek a kutyának állít emléket.

A történet nagyon messziről indul, eleinte nem is tudtam, hogy hogyan fogunk eljutni a Titanicig. Két szálon fut a történet, az egyiken az Egyesült Államok Szenátusi Vizsgálóbizottsága kérdez ki egy Titanic túlélőt, Sidet, aki részletesen elmeséli, hogy mi is történt azon a végzetes éjszakán.
A másik szálon pedig megismerhetjük a minden lében kanál Clarát, aki legkisebb lányként egy vidéki családban csak álmodozhat, hogy a családi farmról egyszer kijut és utazhat, világot láthat, de hatalmas szerencse éri. Harry, az unokabátyja, aki a Carpathia hajón szolgál távírászként, hazautazik a családjához, amit a főhősnőnk repesve vár, hiszen a fiú már beutazta a fél világot, rengeteg izgalmasabbnál-izgalmasabb története van, ami segít Clarának, hogy kiszabaduljon a napi fogaskerékből. Ám úgy gondolja, hogy nem lesz elég, ha végighallgatja Harry történeteit, hanem a fiú utazóládájában elbújik és kalandos módon, de végül feljut a Carpathiára. Ott pedig találkozik a csomagtérben a szintén ott utazó újfunlandival, Rigellel. Hogy a két sztori hogyan kapcsolódik? Na, ahhoz el kell olvasnotok a regényt :).

Nekem ami pici csalódás volt a történetben az az, hogy Rigel inkább egy cuki mellékszereplő volt, mint főszereplő, ahogy a címben is utaltak rá. A főszereplő itt Clara volt, minden téren. Amivel nem is lett volna gond, hiszen egy kis izgalmas történetet kanyarított köré a szerzőnő, beletéve egy kis természetfeletti szálat, Sid révén pedig részletesen és elég szívszorítóan leírva a Titanic utolsó óráit. De ez inkább Clara és a Carpathia története volt, mintsem a Titanicé. És ez számomra csalódás volt.
DE! Ha nem erre koncentrálunk, akkor viszont kapunk egy néhol vicces, néhol szomorkás, megható, szívszorító történetet, bemutatva a Titanic végóráit, a Carpathia, egy kislány és egy kutya hősiességét.

Igazából olyan volt, mint egy dokumentumregény és egy ifjúsági kalandregény vegyítve. Az egyik azért volt érdekes, mert egy teljesen új szemszögből ismerhettük meg a Titanic tragédiáját - és szinte ugyanúgy reszkettem az emberekért, rettegtem a várható valóságtól, mint bármikor, amikor ezt a tragédiát újra végigélem akár olvasva, akár látva. A másik pedig egy izgalmas kalandregény volt, egy véletlen potyautasként a Carphatiára kerülő kislány hősies történetéről és barátságáról egy gyönyörű, nagy mackókutyával.

És a történet vége? Pont olyan, mint amilyennek egy ifjúsági regénynek kell lennie. Nekem nagyon tetszett ez a befejezés. Amit még ajánlok, hogy bár általában az emberek átlapozzák, de itt most érdemes átfutni a Szerző jegyzeteit, mert sok érdekesség derül ki a regényről, a valóságtartalmáról és a Titanicról is.

Összességében nem volt rossz a történet, a fentebb említett apróbb hibáktól eltekintve nagyon tetszett, lekötött és ajánlom mindenkinek, akit érdekel a Titanic története és imádják az újfunlandi kutyákat:).

Borító: Cuki, figyelemfelkeltő, nekem tetszik!

Kedvenc karakter: Rigel, Sid, Clara

Szárnyalás: az izgalmas történet

Mélyrepülés: - 

Érzelmi mérce: szomorkás, vicces, megható, sok érzelem végigfutott benne, mialatt olvastam

Értékelés: 


Ha megtetszett, ITT megrendelheted!

Nyereményjáték:
A Titanic tragédiája sajnos nem egyedi, sok hajókatasztrófa történt már az idők során. A blogjainkon található leírások alapján ezúttal tragikus sorsú hajók neveit keressük. A feladatotok az, hogy beírjátok a hajó nevét a Rafflecopter megfelelő sorába.

Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre szállít, a Rafflecopter dobozban megadott válaszokat pedig sajnos utólag nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük, ezután 72 órán belül kérünk visszajelzést, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.

A szenegáli komp nagyjából 540 személy befogadására volt alkalmas, a végzetes napon mégis több mint 1900, többségükben potyautasok tartózkodtak a hajón. Dakar felé hajózva heves viharba keveredett. A komp ekkor távolabb járt a partoktól, mint amit az engedélye lehetővé tett volna. A túlterheltség miatt a hajó instabillá vált, így a viharban előbb billegni kezdett, majd fel is dőlt, a mentés pedig csak hét órával a szerencsétlenség után kezdődött meg.


a Rafflecopter giveaway

A blogturné további állomásai:
Blogturné
Január 20 - Spirit Bliss Sárga könyves út
Január 21 - Kelly és Lupi olvas
Január 23 - Könyv és más
Január 25 - Szembetűnő
Január 27 - Csak olvass!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók