KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2024. január 30., kedd

Samantha Shannon: A Narancsfa-kolostor (A káosz gyökerei #1)


A Next21 Kiadó jelentette meg Samantha Shannon: A Narancsfa-kolostor című, hatalmas sikerű epikus fantasy regényét, mely számos más irodalmi díj mellett 2019-ben a Goodreads Choice Awards Fantasy kategóriájában az előkelő negyedik helyet szerezte meg. Bloggereink alig várták már, hogy bemutathassák nektek a történetről alkotott véleményüket, mert ez a regény méltán ejti ámulatba az olvasókat! Kövesd az állomásokat  és a játék megfejtéséért cserébe esélyed lesz megnyerni a könyvet a kiadó felajánlásában.
 
Next21 Kiadó 2023
862 oldal
Fordította: Kleinheincz Csilla, Tamás Gábor
Goodreads:
Besorolás: fantasy, felnőtt, sárkány, heroikus fantasy

Egy megosztott világ.
Egy királynő birodalma örökös nélkül.
Egy ősi ellenség tudatra ébred.
 
Inysben ezer éve a Berethnet-ház uralkodott. Kilencedik Sabran királynő még nem választott férjet. Lányt kell szülnie, hogy a birodalmát megvédje a pusztulástól - de a bérgyilkosok egyre közelebb járnak.
Ead Duryan kívülálló az udvarban. Bár kinevezik udvarhölgynek, továbbra is lojális a varázslók titkos társaságához. Ead szemmel tartja Sabrant, és titokban a tiltott mágiával is védelmezi.
A sötét tengeren túl Tané kezdettől fogva arra képezte magát, hogy meglovagolja a sárkányokat, de olyan választás elé kerül, amely révén egész addigi élete feje tetejére áll.
Kelet és Nyugat szemben áll egymással, a tárgyalások nem vezetnek eredményre, és közben hosszú szunnyadás után a káosz erői ébredeznek.


Samantha Shannon nevével évekkel ezelőtt találkoztam a Csontszüret sorozat kapcsán, amiből sajnos csak két rész jelent meg itthon. Nagyon megszerettem akkor a szerző stílusát, világos volt, hogy mennyire fontos számára a jó világfelépítés. A Narancsfa-kolostor olvasása során gondolatban folyton visszatértem ehhez a tényhez, hihetetlen részletességgel dolgozta ki a regény hátterét, a birodalmakat, a helyszíneket, a hierarchiát, nem utolsó sorban a karakterek tucatjait. Ha bárkinek is meséltem a könyvről, biztattam a leendő olvasókat, ne ijedjenek meg és főleg ne adják fel az első kétszáz oldal alatt az olvasást, mert valóban kell ennyi terjedelem, hogy képbe kerüljünk. Szerintem sokan nem feltétlenül lapoznak a regény végére, én is elég soká jöttem rá, hogy egy részletes jegyzék került bele, megtalálhatjuk az országok szerinti szereplőgárdát, kifejezésgyűjteményt, stb. A másik nagyon hasznos kiegészítő a térkép, amelyen látható a birodalmak fekvése, ezt nagyon sokszor nézegettem az olvasás során.
A történetbeli birodalmak másféleképp magyarázzák az ezer évvel ezelőtt történteket, amikor a Névtelen sárkány ellen küzdöttek. A nyugati országok legendáiban Galian Berethnet szerepel, akinek az Ascalon karddal sikerült megkötnie és a Mélységbe taszítani a sárkányt ezer évre. Azóta ezt az országot Galian és az Anya leszármazottai vezetik, az Inysi-királynőségben mindig lánygyermek születik, aki tovább viszi a vérvonalat. Itt mindenki gyűlöli a sárkányokat, nem tesznek különbséget a tűzokádó és a vízi sárkányok között, és szentül hiszik, hogy a Berethnet vérvonal védi meg majd őket örökre. Jelenleg Sabran uralkodik, és az országa elvárja, hogy férjet válasszon és gondoskodjon a reményt adó lánygyermekről. Délen, a Lázsiai uradalomban áll a Narancsfa-kolostor, ahol egy titkos rend él, tagjai mágusok és varázslók, eszméik tiltottak. Egyikük Ead Duryan álnéven, udvarhölgyként védelmezi Sabrant, akit merénylők fenyegetnek, s ha meghal mielőtt lányt szül, a Névtelent nem állíthatják meg. Keleten egész más legendák élnek, itt istenként tisztelik a vízi sárkányokat, hosszú kiképzés után lehet néhány kiválasztott ember sárkánylovassá. Tané, az árvalány már a kiválasztás kapujában van, amikor egy hajótöröttet inkább elbújtat, mintsem jelentené a hatóságoknak, ugyanis lefújnák az ünnepséget és karantént hirdetnének. Ezzel az események lavináját indítja el.
Négy szemszögből olvashatjuk a történetet, s ha már épp Tanéról volt szó, maradjunk is nála. Ő a legfiatalabb szereplő, egyetlen vágya, hogy sárkánylovas lehessen, ezért akár önző módon is, de mindent feláldozna, és meg is teszi, hiszen a cselekedetével bajba sodor jópár embert. Sokáig azonban nem derül ki a tette, bár a regény során megtapasztalhatjuk mennyire rátermett a választott hivatására, azonban az igazság kiderülése visszadobhatja őt a legnagyobb magasságokból egyenesen a mélységbe, hogy aztán újból felemelkedve bizonyíthasson. A következő szempontkarakter Niclays Roos, pont egy olyan férfi, aki Tané miatt került bajba, nála rejtőzött a titkos hajótörött. Niclays egy alkimista és anatómus, akit száműzött Sabran, mert nem tudott hatékony elixírt kotyvasztani, így került Orisima szigetére. Számomra Niclays volt a legszerethetőbb karakter, aki a legközelebb került a szívemhez, de ez egy irdatlan hosszú folyamat eredménye, mire kiismertem ezt az embert. Mint egy hagyma rétegei, úgy derült ki róla minden újabb információ, a múltja, a szerelme, a ballépései, a bűnei, a vágyai, végül megismertem őt minden hibájával és sebezhetőségével együtt, ő volt az, aki a legemberibb volt a regényben, mégpedig úgy, hogy nem volt igazán jó ember, inkább az ellentmondások embere, de talán a végére történt változás.
Ead Duryan szemszöge nagyon izgalmas volt, hiszen a személye eleve varázsos, ért a mágiához, és azért küldték a palotába, hogy Sabran bizalmasa és védelmezője legyen. Nem fél attól, amit nem ért.... Jól képzett katona is, nyílt szívű és elméjű karakter. Pár szóban lehetetlen elmesélni, milyen is Ascalon városa, benne a palotával, és az ott folyó intrika, cselszövés, hatalmi harcok minden szinten mennyire szövevényesek. Jelen van a kémkedés, az inkvizícióhoz hasonló számonkérés, titkos fedőnevű ármánykodó, mindez Sabran királynő körül forog, akinek alig néhány bizalmasa van. Sabrannak nincs önálló szemszöge, de így is közel kerül az olvasókhoz, miután Ead lesz az, aki a legtöbb időt tölti vele. Sabran vállán nagy a teher, de imádja a népét, és természetesnek veszi, hogy áldozatot hozzon. Nagyon sokáig élt szinte a palotába zárva, az események során azonban kinyílik a világ, és ez részben összetöri az eddigi hitét, de sok újdonságot is hoz. Kettejük kapcsolata nagyon fontos része a történetnek, a bizalom, a szeretet előre viszi a történéseket, nagyon sokat tanulnak egymástól.
A negyedik szemszög Lord Arteloth, aki Sabran udvarában élő nemes, jóbarátja a királynőnek, hűséges és igazságszerető. Sabran tudta nélkül eltávolítják, ám olyan információkhoz jut a távolban, amelyekkel vissza kell jutnia hozzá, hihetetlen kalandok során. Megható volt tanúja lenni a jellemfejlődésének, igazi diplomata lett belőle, igaz szívvel.
Egyszerűen lehetetlen vállalkozás, hogy a történetről érdemben meséljek, hiszen spoilerezni sem szeretnék, és tényleg annyira sokrétű és szövevényes a regény, hogy ezt saját olvasatban kell megtapasztalni.
A fő mondanivaló számomra kétségtelenül az volt, hogy egy ilyen méretű fenyegetettség ellen nincs más lehetőség, mint az összefogás. El kell érni, hogy a felek tárgyaljanak egymással, meghallgassák az álláspontokat, és képesek legyenek kompromisszumra. Ez a világ tele van hiedelmekkel, előítéletekkel, gyűlölködéssel, és a szereplők, köztük a legmagasabb vezetők is végül megértik, hogy változniuk kell, mert ez fogja tovább vinni a világot. Pedig nagyon nehéz a beidegződéseket legyűrni, az évezredes hitet megkérdőjelezni, legyenek akármilyen hitelesek is a felbukkanó tények. Természetesen, hogy a főkonfliktusig eljusson a történet, odáig hosszú út vezet, és ennek alappillére a kiváló világfelépítés. Sok ismert mondavilágból merített a szerző és gyúrta egy egyedi újjá, a sok összetevőből kiemelkedik a keleti mitológia a sárkányaival, de ugyanúgy ott van az európai történelem, monda- és mesevilág, ahogy a különböző vallások is. Fentebb írtam a négy nézőpontkarakterről, plusz Sabranról, ez is előrevetíti, mekkora szereplőgárdával játszik a szerző. Hihetetlen előkészület kellett ehhez, hogy több tucat karaktert mozgasson, és nem csak érintőlegesen, hanem mesterien szőve a szálakat. Az olvasónak megmozgatják a gondolatait ezek az emberek, és hozzá kell tennem, hogy nagyrészt a nők, erősek, okosak és képesek megváltani a világot. Rengeteg szereplőt kéne még felsorolnom, akik mind hatással voltak rám, sokuknak tragikus sorsot szánt a szerző, mégis felejthetetlenek. Szinte kivétel nélkül minden szereplőhöz köthető némi romantikus szál, és nem tabu az azonos neműek szerelme sem. Mégis sokkal inkább jelentősek a baráti kapcsolatok, nemektől függetlenül, emlékezetes részei a történetnek.
Tulajdonképpen oldalakon át folytathatnám a dicsőítést, de korlátok közé kell szabnom magam, ha még a fentiek nem hatottak volna rád, csak újra elismételni tudom, ez egy tökéletes világfelépítésen alapuló heroikus fantasy regény. Sok szálon futott a cselekmény, megannyi szereplővel tartott lázban, hogy a végén könnyek között, de boldogan csukjam be a könyvet. Úristen, a sárkányokat alig említettem! Még jó, hogy hamarosan megjelenik egy előzmény történet és visszatérhetek ebbe a csodás világba.
Képek: Pinterest

Borító: Élőben még szebb, gyönyörűen kidolgozott, fényes részekkel.
 
Kedvenc karakter Ead.

Szárnyalás: Kb minden.

Mélyrepülés:  -

Érzelmi mérce: Fel sem lehet sorolni, mennyi érzelmet mozgat meg a regény. Szinte minden karakternek van halványan romantikus szála is, de nem ezen van a hangsúly, ez itt a világmegmentés helye.

Értékelés: 



Nyereményjáték

Természetesen sárkányos a játék, minden állomáson láthattok egy híres sárkányt, először is ismerjétek fel. A feladat az, hogy beírjátok a sárkány nevét, vagy a film címét amiben szerepelt  a rafflecopter doboz megfelelő sorába.
Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz! A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésére, hogy a megkapott értesítő levélre válaszoljanak, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.

További állomások:

01.30 Kelly és Lupi olvas
02.02 Utószó
02.05 Dreamworld
02.08 Readinspo
02.11 Könyv és más
02.14 Booktastic Boglinc



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók