KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2024. február 6., kedd

Margie Fuston: Kegyetlen illúziók

 


Margie Fuston Kegyetlen ​illúziók című fantasy regényében megismerkedünk egy fiatal nővel, kinek életét megkeserítették a vámpírok, elvéve tőle a legértékesebbet. Azóta csak a bosszú élteti, és egy titkos társaságnak köszönhetően talán szert tehet olyan képességekre, amikkel felveheti a harcot a sötétség teremtményeivel. Ha kíváncsiak vagytok, sikerrel jár-e, tartsatok három bloggerünkkel a három állomáson keresztül, és nyerjétek meg a Lampion Könyvek által felajánlott példányt!

Lampion Könyvek, 2023
472 oldal
Fordította: Erényi Mónika
Goodreads: 3,56
Besorolás: ifjúsági, YA, fantasy

Avát a bosszúvágy élteti. Az édesanyját tíz éve megölte egy vámpír, és azóta is meg akarja torolni a halálát. Egy nap különleges bűvészelőadásra téved, ahol a mutatványokra lehetetlen észszerű magyarázatot találni.
Ava kideríti, hogy a társulat tagjai egy ősi, titkos társasághoz tartoznak, akiknek varázserejük van. Mivel a lányban is felfedezik ezt a képességet, megígérik, hogy megtanítják, hogyan győzheti le az éjszaka teremtményeit. (Hogy erre pont egy szívdöglesztő pasi készíti fel ? Hát legyen!) Ám ahhoz, hogy Avából halhatatlan mágus váljon, részt kell vennie egy baljós hangulatú kastélyban rendezett versenyen, ahol elmosódik a határ valóság és káprázat között. A végkimenete pedig halálos is lehet…

A sötét hangulatú, romantikus fantasyk kedvelőinek!

Szeretem a mágiát, a titkos társaságokat, még nem tudtak eltántorítani a vámpíroktól sem és még mindig kedvelem a YA regényeket, így, bár a Goodreadsen nem voltak az olvasók túlságosan elájulva ettől a regénytől, de adtam neki egy esélyt.

Főhősnőnk Ava, egy fiatal lány, aki a kisöccsével együtt árván marad, miután egy vámpír kivégzi az édesanyjukat. Ava természetesen bosszút esküszik, képzi magát, hogy tökéletes vámpírvadásszá válhasson.
Egy szép napon meglát egy bűvészműsort reklámozó plakátot, elmegy az előadásra, ahol valami hihetetlen műsort lát, nehéz eldönteni, hogy trükköket vagy mágiát használnak az előadók. Nem megy ki a fejéből az előadás, így újra meglátogatja őket, a társulat tagjai pedig úgy döntenek, hogy befogadják maguk közé a lányt és meghívják, hogy tartson velük.
Ava - bár a kisöccsét nem szívesen hagyja magára, de mivel végre egy olyan nevelőcsaládba kerültek, ahol TÉNYLEG akarják őket és a tesvére is nagyon jól érzi magát, így a bűvészcsapattal tart, főleg, mert kiderül, hogy a csapat ténylegesen mágiával foglalkozik, egy titkos társaság tagjai, akik a vámpírok kiírtására esküdtek fel és segítenek felkészíteni Avát, hogy jó vámpírvadász lehessen. Az már csak "mellékes", hogy a lányban is felfedezik a mágiához, a bűvészkedéshez való tehetséget.
Közben persze kiderül, hogy nem "véletlenül" vette fel a lányt a társaság, szükségük volt egy újoncra, hiszen bizonyos időközönként szerveznek egy versenyt, amin a különböző csapatok újoncai vesznek részt és a győztes halhatatlanságot kap. Csak egy dologra nem készíti fel senki Avát - miszerint az addig oké, hogy egy nyertes van, de mi lesz a többiekkel? Miért fontos, hogy újoncok versengjenek? Vajon az Avát segítő két szívdöglesztő srác tényleg a lány miatt akar segíteni vagy van valami, amit mind a ketten eltitkolnak? Mit rejt az az ódon kastély, ahol a versenyt megrendezik?

Hát Goodreads értékelés ide vagy oda, nekem bejött ez a regény. Azt el kell, hogy mondjam, hogy lassan indul be, nagyon sokáig csak gyakorolgattunk, tébláboltunk a két srác között, hogy vajon melyik az igazi, de aztán végre eljutottunk a versenyhez. Ott olyan lett a regény, mintha az írónő észbe kapott volna, hogy "úristen, mindjárt vége a történetnek" és nagyon belehúzott. Onnantól kezdve úgy felpörögtek az események, hogy letenni nem tudtam / akartam a regényt, nehogy valamiről lemaradjak :). Az biztos, hogy a szerzőnek van fantáziája. Méghozzá nagyon sötét fantáziája. Egy idő után az ifjúsági regény átment valami nagyon dark és komor hangulatú történetbe, ahol csak úgy kapkodtam a fejemet, hogy mi is történik. És őszinte leszek, iszonyatosan élveztem! A próbák, amiket ki kellett állniuk az újoncoknak, brutálisak voltak és véresek, de ezek a próbák csak apró részei voltak annak, amin Avának át kellett verekednie magát, hiszen ez se volt piskóta, de az volt az igazán brutális, amire rájött és ami alapjaiban rengette meg a saját és a mágiahasználók világát is.

Amin számomra viszont elvérzett a regény, az a szerelmi háromszög volt. Annyira örültem, hogy vééégre, hosszú idő után újra szerelmi háromszögről olvasok, de sajnos meg se közelítette azokat, amikhez hozzászoktam. Volt az egyik bűvészsrác, Xander, akinek élénkzöld volt a haja, jól nézett ki és kb ennyi. Túl sok mindent nem tudtunk meg róla, azon kívül, hogy milyen színű a haja és jól néz ki. A másik srác Roman, egy másik bűvészklán tagja, aki, bár már közelebb került hozzánk, hiszen kaptunk egy tragikus háttértörténetet hozzá, de sajnos nekem ez még mindig nem volt elég ahhoz, hogy megkedveljem, hogy szurkoljak neki, hogy ő nyerje el Ava kezét, meg a történet ismeretében egyáltalán ÉLJE túl ezt a "kalandot". Így egy idő után nem is foglalkoztam a fiúkkal, inkább Avára és a történetre koncentráltam.
Ava viszont nagyon kedvelhető főhősnő volt, bátor, "tökös", harcias, aki képes volt a megfelelő pillanatban JÓ (és az egyetlen egy helyes) döntést meghozni. Ezért rettenetesen tiszteltem.

Ami külön fejezetet érdemel, az még a mágia. Úristen, az a kastély, ahol a próbákat tartották. A lelki szemeim előtt láttam az egészet, a mágiával átszőtt szobákat, termeket, növényeket, de természetesen nemcsak a "szép" részeit, hanem horrorisztikusat is.

És a történet vége? Ez egy "standalone" regény, így folytatás nincs, az írónő szépen le is zárta a történetet. Lehetne természetesen még folytatni (mindent lehet folytatni), de a fő konfliktusszál megoldódott, így vagy valami új konfliktust kellene kreálni vagy pedig egy langyos romantikus történetet lehetne belőle tovább kanyarítani és szerintem egyikre sincs szükség.

Összességében a félelmeim után pozitív csalódás ért, engem lekötött végig a történet, amit nyugodt szívvel ajánlok bárkinek, aki kedveli a mágiahasználók izgalmas, de sötét világát egy ifjúsági regény köntösébe bújtatva .

Borító: Nekem nagyon tetszik, utal a történetre, látványos, figyelemfelkeltő

Kedvenc karakter: Ava, Willow

Szárnyalás: a varázslatok és a próbák

Mélyrepülés: a számomra nem túl meggyőző szerelmi szál

Érzelmi mérce: van benne romantika, van benne gyász, fájdalom, megdöbbenés és harag

Értékelés: 



Ha megtetszett, ITT megrendelheted!

Nyereményjáték:
Mostani nyereményjátékunkban a vámpíroké a főszerep. Minden állomáson találtok egy-egy idézetet, a ti feladatotok pedig, hogy a regény címét beírjátok a rafflecopter-doboz megfelelő helyére!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

“Az emlékek élének le kell kopni, hogy enyhüljön a megoldatlan dolgok fájdalma.”


a Rafflecopter giveaway

A blogturné további állomásai:
Február 06 - Kelly és Lupi olvas
Február 08 - Könyv és más
Február 10 - Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók