KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2011. február 6., vasárnap

Alex Flynn: Beastly

Könyvmolyképző Kiadó 2010
272 oldal
Fordította: Farkas Veronika
Goodreads: 3,85
Besorolás: YA

Szörnyeteg vagyok
Egy szörnyeteg. Nem farkas vagy medve, gorilla vagy kutya, hanem egy teljesen új faj, ami két lábon jár – egy karmos-agyaras teremtmény, akinek minden testrészét sűrű szőr fedi.
Azt hiszed, ez egy tündérmese? Nincs olyan szerencsém.
New York Cityben vagyunk. És a jelenről beszélek. Nem baleset ért, és nem valami betegség támadott meg. De örökre ilyen torz maradok, hacsak meg nem sikerül törnöm az átkot.
Igen, az átkot, amit az irodalomórámra járó boszorkány bocsátott rám. Hogy miért változtatott szörnyeteggé, aki nappal elrejtőzik, éjszaka pedig az utcákon settenkedik?
Elárulom.
Elmesélem, milyen voltam Kyle Kingsburyként, olyasvalakiként, aki mindenki lenni szeretne, gazdagon, tökéletes külsővel és tökéletes élettel. Utána elmesélem, hogy váltam tökéletesen… szörnyeteggé.
Akarod hallani? Mered hallani?

A klasszikus mesék között mindig is a kedvencem volt a Szépség és a Szörnyeteg, a filmfeldolgozások közül leginkább az 1946-os ősrégi változat tetszett Jean Marais főszereplésével, de már ez is a múlté... Jön 2011. március 18-án a legújabb adaptáció a Beastly,  Alex Flynn könyve alapján. 

Nagyon megörültem tavaly nyáron, amikor a Könyvmoly hírbe hozta, hogy kiadja magyarul a könyvet. Hamarosan jött a hideg zuhany, a könyvet a filmmel egy időben, 2011 tavaszán jelentetik meg. Szerencsére akkora volt az érdeklődés - gondolom -, hogy mégis 2010 decemberében megjelenhetett. Köszönet érte.
Az írónő a szörnyeteggé vált fiú szemszögéből meséli a történetet, ami napjainkban játszódik New Yorkban.
A 16 éves Kyle tökéletesnek tartja az életét, megelégedve szuper külsejével, népszerűségével,  gazdag apja pénzével, felszínes barátságaival.  Az iskolai bál - ami az amerikai fiatalok életében a "nagy esemény" - azonban fordulatot hoz az életében, kegyetlenül viselkedik egy iskolatársával, immár nem először. Kendra, az álruhába (ami annyira nem is az) öltözött boszorkány megátkozza. A külsején kell viselnie a belső tulajdonságait, szőrös rémséges szörnyeteg lesz. Egyetlen esélye visszaváltozni, ha két éven belül eléri, hogy egy lány belé szeressen és megcsókolja.

Az írónő remekül ábrázolja a középiskolákban tapasztalható gazdag-szegény ellentétet, a népszerűség megvásárolhatóságát, a felszínes kapcsolatok buktatóit. Rémes, ahogy a gazdag apuci elfordul a fiától, mikor rájön, semmilyen plasztikai beavatkozás nem változtat a tényeken, el is dugja egy többszintes lakásba.

Nagyon tetszett a könyv felépítése, a fejezetek közötti chat-es rész nagyon szórakoztató. Kyle karaktere szépen alakul Adrian-né, ahogy a kapcsolata Lindy-vel igaz szerelemmé válik.
A vége egy icipicit csöpögős, de istenem, pont olyan, mint egy amerikai love story, a lényeg, hogy a belső értékek sokkal fontosabbak, mint a megnyerő külső.

Borító: Nagyon szép és kifejező a fehér rózsa a tövises piros betűkkel.
 
Kedvenc karakter: Adrian, Will.

Szárnyalás: Chat-es társalgás.

Mélyrepülés: Túl rövid!

Érzéki mérce: Tini romantika

Értékelés:

2 megjegyzés:

  1. Na ezt elolvasom! Köszi érte! :-)

    VálaszTörlés
  2. Hú a filmet láttam és a könyv is felkeltette az érdeklődésemet. De nem tudtam hogy bármi közös van a film és a könyv között. Remélem megtalálom a boltban mert szívesen elolvasnám! :)

    VálaszTörlés

Rendszeres olvasók