KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2012. március 2., péntek

Jus Accardo: Touch

Entangled Publishing 2011
251 oldal
Goodreads: 4,13
Besorolás: YA, urban-fantasy

Annyira régen vártam már egy ilyen könyvre, amiben megvan minden, amit szeretek: pörgő cselekmény, remek karakterek, természetfeletti képességek, ártatlan tiszta szerelem.  Ez a történet ilyen, és én imádtam az első oldaltól az utolsóig.

Deznee Cross egy 17 éves adrenalin-függő, lázadó csajszi, aki minden őrültségben benne van, ebben legfőbb partnere az unokatestvére Brant, aki egyben a legjobb barátja is. Épp egy közös buliról bandukol haza, amikor az út melletti töltésről egy vérző, mezitlábas fiú gurul elé. Dez segít elterelni a srácot üldöző különleges ruhába öltözött  férfiakat, és úgy dönt, hazaviszi, hogy rendbe hozhassa magát. Éppenséggel az se gond, ha apja közben hazaér, Dez ugyanis szereti felpaprikázni az apját, és ez remek alkalom lenne rá. Kale több mint furcsán viselkedik a házban, a kölcsönkért cipőben zuhanyzik, rácsodálkozik a tárgyakra, és egy családi képen felismerni véli Dez anyukáját, aki rég meghalt. A legnagyobb meglepetés mégis akkor éri a lányt, amikor az apja hazaér, és fegyvert ránt a fiúra. Deznek szembesülni kell azzal, hogy eddig hazugságban élt, apja nem egy elfoglalt ügyvéd, hanem egy olyan vállalat vezetője, ahol különleges képességű embereket tartanak fogva. A hatos kromoszómájukban genetikai rendellenesség áll fenn, ezért a Denazen Vállalat "Hatos"-nak nevezi őket.  Kale képessége az egyik legveszélyesebb "Hatossá" teszi a fiút, bármi élőt megérint, az meghal, porrá válik. Kivéve Deznee, ő ugyanis immunis az érintésére, később kiderül ennek is az oka.  Dez úgy dönt, a fiúval tart, segít Kale-nek  megkeresni  Reaper-t, az eddigi egyetlen személyt, akinek sikerült megszöknie a fogságból.  Ki kell deríteniük, hogyan szabadíthatnák ki a többieket, köztük a lány anyját, akit a saját férje tart fogva.

A történet alapjait a Hősök című sorozatból és az X-men történetekből vehette az írónő, de mivel nekem kedvenceim ezek a sztorik, ez egy jó alap. Mindig is szerettem a szuperhősös tulajdonságokat, és ebben a könyvben hemzsegnek az ilyen jellegű karakterek. Ehhez párosul egy rendkívül izgalmas, kalandos, üldözéses, bujkálós cselekmény, ami folyamatosan mozgásban van, filmszerűen pereg. 
Nagyon régóta nem találkoztam olyan hősnővel, mint Deznee. Ő egy igazi belevaló csajszi, aki nem ijed meg a saját árnyékától, lázadó, makacs, független, de hűséges és a végtelenségig kiáll azért amiben hisz. Nem vár arra, hogy megmentsék, ő az, aki megment másokat.
Remek hősnő és a történet végéig az is marad, lankadatlanul. Rég elvesztette az édesanyját, apja egyedül neveli, de nagyon távolságtartó, hideg módon.  Expasija átverte, ennek ellenére magasra emelt fővel továbblép. Ahogy Kale berobban az életébe, minden megváltozik, és végre a saját belső titkával is tud foglalkozni, amit több mint tíz éve őrizget.
Kale... Születése óta a Denazen fogja, ahol arra képezték ki, hogy öljön, ha erre parancsot kap. Az eddigi élete a fájdalomról és a szenvedésről szólt, mégsem tudták kiölni belőle az emberségét,  és amikor egy gyereket kellett volna megölnie, inkább megszökött. Belecsöppen a való életbe, és egyrészt rendkívül szórakoztató, ahogy rácsodálkozik mindenre, másrészt elalélnak az olvasók az ártatlanságától, a tiszta, új  érzéseitől, amit Dez iránt érez. A képessége kiemelkedik a Hatosok közül is, természetesen a Denazen minden követ megmozgat, hogy elkapják.
Dez apja Marshall Cross, különleges, jól megírt karakter, egy kicsit bízom benne, hogy szorult belé némi emberség, ami csak egy-két alkalommal villant meg a könyv vége felé, és a következő részekben megváltozik. Mert itt csupán hideg, érzelemmentes, a saját lányát is kihasználó "apa", akit nem csoda, hogy Deznee folyton bosszantotta, nem ok nélkül tette.
Kiemelném még Alex karakterét, ő Deznee expasija, akiről elég vegyes képet kapunk. Nem könnyű eldönteni szeressem vagy ne, végül persze eldől ez a kérdés. Van a könyvben egy pillanat, amikor Dez összeomlik lelkileg és Alex karjaiban köt ki. Félelmetesen jól megírt jelenet, szerencsére jól jön ki belőle a lány.  Majdnem azt lehet mondani, hogy szerelmi háromszög ez, de nem egészen, hiszen Deznee tudja, mit akar, viszont Alex tagadhatatlanul vonzódik még a lányhoz, ebből lesznek még problémák.
A felépített világ nagyon jól szervezett, a Denazen Vállalat hivatott összegyűjteni a környék Hatosait, és felhasználni a képességeiket a saját céljaikra. Kitűnőek a Vállalatnál íródott részek, félelmetes volt olvasni. 
Összességében elmondhatom, hogy az utóbbi hónapok legjobb könyve volt ez a számomra. Már akkor sejtettem, amikor a borítót megláttam hónapokkal ezelőtt, hogy ebben bízhatok, de sokkal többet kaptam. Magasan ajánlom KEDVES KIADÓK, hogy szerezzétek meg a jogokat, és örvendeztessétek meg a magyar olvasókat ezzel a friss, élvezetesen pörgő történettel. A tinilányok kezéhez fog ragadni ez a borító, és úgy várják majd a folytatásokat, mint én.

Borító:Vannak erre jó szavak?? (*swoon*)
 
Kedvenc karakter: Dez és Kale ketten együtt és örökké.

Szárnyalás: Az első csókjelenet.

Mélyrepülés: Megint egy rossz szülő.

Érzéki mérce: 15-16 éven felülieknek ajánlom.

Értékelés:


ÉS ez a könyv megkapja a különdíjamat:

UPDATE:  Az írónő honlapján olvastam: a magyar jogok eladva!!!!!!!!  Tehát hamarosan magyarul megjelenik, reményeim szerint még 2012-ben!!! 

6 megjegyzés:

  1. A GR-n és a BD-n már jó ideje bejelöltem, hogy szeretném olvasni, de a végső lökést a Te írásod adta. Már rendelem is - szerintem nagy szerelem lesz ez nálam is:).
    Nagyon tetszett a kritikád, köszönöm:).

    VálaszTörlés
  2. Szia!
    Akkor ez még magyarul nem jelent meg?
    Nagyon tetszett a leírásod, ezért szeretném elolvasni a könyvet.

    VálaszTörlés
  3. Szia Judit! Sajnos nincs még magyarul! Próbálom ajánlani a kiadóknak is!

    VálaszTörlés
  4. Nagyon meghoztad a kedvem ehhez a könyvhöz! Már régóta nézegettem, de valahogy mindig más volt a terítéken, viszont most alig várom, hogy megkaparintsam :) Sajnálom, hogy ebben is előkerül a rossz szülő effekt, ami sajnos nagyon jellemző a YA könyvekre, azokra legalábbis biztosan, amiket mostanában olvastam. :(

    VálaszTörlés
  5. Most azonnal elakarom olvasni! :D
    nem tudod hogy melyik évszakra esik a magyar megjelenése??
    Köszönöm: Fanny

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Fanni, sajnos nem tudom, de amint megtudok valamit, ki fogom tenni:)

      Törlés

Rendszeres olvasók