KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2012. július 24., kedd

E.L. James: A szürke ötven árnyalata - Fifty Shades of Gray

Ulpius-ház Könyvkiadó 2012
524 oldal
Fordította: Tótisz András
Goodreads: 3,69 (1,2millió értékelés)
Besorolás: Felnőtt, romantikus, erotikus, BDSM


Kedves bloggertársammal Greylupusszal arra jutottunk, hogy erről a könyvről megpróbálunk valami egészen különleges bejegyzést írni. Az nem volt kérdés, hogy mindketten elolvassuk a könyvet, tudni akartuk mi ez a hype a könyv körül. A vezető könyves fórumok és a média kiemelten foglalkozik a könyvvel, és az olvasókat is jelentősen megosztotta a történet.
Íme tehát a mi fiktív beszélgetésünk – interjúnk az írónővel, olyan kötetlenül, mintha csak egy ÖTYE partit tartanánk a kedvenc cukrászdánkban.
Résztvevők: E.L. James – Igazi keresztnevén Erika, negyvenes, két kamaszfiú anyukája, aki megírt egy erotikus regénysorozatot és hatalmas hype közepén találta magát.
Greylupus – cosmopolitan leányzó, nyitott a világ minden szép dolgára.
Kelly – aki kettős lélek, egyrészt 40-es kétgyerekes anyuka, aki már elég tapasztalt az élet és a könyvek terén, másrészt egy belül 18 lány.
E L James
 
*A mosolygós pincérfiú kihozza a három fagylaltkelyhet, leteszi az asztalra, majd távozik.*
Kelly: Erika, hogy bírod ezt a népszerűséget?
Erika: Ez már tényleg nagyon ijesztő. Megdöbbentem. Őszintén szólva nem igazán szeretem az ekkora figyelmet. Ráadásul tudom, hogy nem vagyok jó író, de ezt a témát úgy látszik zabálják, főképp a nők. Sok olyan visszajelzést kaptam, hogy ez a könyv megváltoztatta az életüket.
Kelly: Ez az új Harry Potter, csak épp felnőtt nőknek. Mondjuk a pálcát másra kell használni, de varázsolni azt tudsz vele..
Greylupus: Megváltoztatta? Ez most komoly? És milyen téren? Maximum hamis képzetekbe ringatta őket. Ilyen pasi nem létezik.. ez körülbelül olyan, mint a Twilight / Edward hamis álomképe a fiatalabb korosztálynak..

Kelly: Mit gondoltál, kinek írod a regényt?
Erika: Ez egy szerelmi történet, perverziókkal, ami mindenkit érdekel valamilyen szinten, a felnőttség határán lévőktől egészen a nagymama korúakig.
Kelly: Te magad kipróbáltad ezeket a dolgokat?
Erika: Igen, egy bizonyos szinten és imádom ezeket az éjszakákat.
Greylupus: És legalább a férjeddel? *ártatlanul pislog Erikára*
*Kelly majdnem félrenyeli a fagylaltot a kérdés hallatán*
Erika: * szemrehányóan tekint Greylupusra* Természetesen vele.. ez nem lehet kérdés..
Kelly: A könyv lényege röviden: Anastasia a friss diplomás szűz főhősünk….
Greylupus: Bocsánat, hogy közbevágok, de ezt tényleg el tudod hinni? Hogy egy ennyi idős, ilyen „gyönyörű lány” (Christiant idéztem), ennyi idősen még szűz? Hogy a férfiak terén teljesen kezdő?
Erika: *felhúzott szemöldökkel értetlenül néz* Miért? Miért ne lehetne? Ma már újra divat a szüzesség megőrzése a lányok körében.
Greylupus: Hát persze.. de amilyen naiv Ana, szerintem már rég nem lenne az, ha valós személy lenne.
Kelly *nagyot sóhajtva*: Szóval folytatnám.. beleszeret a lehengerlően szép, szexi milliárdosba, aki egy nagyon részletes Uralkodó/Alárendelt szerződést ajánl neki – Ana ennek elfogadásán vívódik 500 oldalon keresztül. A jogi megfogalmazás honnan ered?.
Erika: Leírtam egy vázlatot és aztán odaadtam egy ügyvéd barátomnak. Ő elkészítette nekem és azt mondta, hogy soha többé ne beszéljünk róla. Szegénynek szüksége volt pár tequilára a meló után! *kuncog*
Greylupus: És szerintetek nem készült még ehhez hasonló szerződés a valóságban is? Mert mi azt hinnénk, hogy ilyen nem létezhet.. pedig a való élet adja a legjobb példákat.
Erika: Biztosat erről nem mondhatok, de miközben írtam a könyvet, figyeltem az amerikai elit életét és úgy gondolom, hogy lehet valóság alapja egy ilyen szerződésnek!
Kelly: Mennyi idő alatt írtad a könyveket?
Erika: Két év kemény munkája a három könyv.
Kelly: Az Universal Pictures/Focus Features megvette a filmes jogokat (a pletykák szerint 5 milláért), így nagy valószínűséggel pár éven belül láthatjuk a filmet is. A többi filmadaptációhoz hasonlóan remélhetőleg neked is lesz beleszólási jogod a castingba. Légy szíves, vedd figyelembe az ötleteinket!

Greylupus: Elsősorban Matthew Bomert szeretném látni Christianként. Láttam róla egy képet, ahol nálam ő lett a tökéletes Christian.
Ha őt nem sikerül megszerezni, akkor másodikként imádnám erre a szerepre Ian Somerhaldert. Lehet, hogy páran „öregnek” tartják őket a szerepre, de a sminkesek ma már csodákra képesek..
Egyébként mind a kettőnek bárhol, bármit, bármikor aláírnék, de nem kellene aláíratniuk semmit, csinálhatnának, amit akarnak velem:) *nagyot sóhajt álmodozva*
Anastasia szerepén nem igazán gondolkodtam el, mert nekem a könyvben is elég felejthető szereplő volt, ráadásul túl sokat nem tudtunk meg róla.. de talán Felicity Jonest  tudnám elképzelni a szerepére. Kelly, neked?
Kelly: Christian csakis Matt vagy Ian lehet, ebben a sorrendben. A neten keringő egyéb lehetőségek csapnivalóak, ne is említsük. Ana nekem közömbös, majd kiválasztja a rendező, természetesen a játszószobában!

Erika: Reménykedem abban, hogy a film megfelelően vissza fogja adni a könyv hangulatát, egészen a perverz szexig.
Greylupus: Hát én erre azért kíváncsi leszek. Hogy lesznek-e olyan merészek, mint anno például az Elemi ösztönnél voltak. Hisz, ha hűek maradnak a könyvhöz, akkor keményen korhatáros lesz. Ha viszont kihagynak részeket, akkor már nem adják vissza a könyvet.

Kelly: Amúgy mi a véleményetek a borítóról? Szerintem azért jó, mert pironkodás nélkül le lehet venni a polcról, egy kikötözött nő a borítón nem lenne ennyire kelendő..
Erika: Igen, az olyan könyveket sötét fóliás borítóban árulják többnyire.
Greylupus: Nekem tetszik, figyelemfelkeltő, de mégis kellően elegáns. De az is biztos, hogy ezzel a borítóval, a nyakkendőt áruló boltok imába foglalták a neved – ahogy hallottam hatalmas forgalmat bonyolítottak a könyv megjelenése után.. Nem kaptál valami kitüntetést vagy százalékot tőlük?:) *rákacsint Erikára*
Erika: Nem, tőlük még nem… de nem rossz ötlet… erre felhívom az ügynököm figyelmét!

Kelly: A könyv címe is fura, hiszen amíg nem tudjuk, hogy a főhős nevét takarja, addig szójátéknak tűnik. (A magyarban még ezt is elrontották) De beszéljünk Christianról! Nektek mi ugrik be, ha azt mondom, szuperhős kinézet és ijesztő gyermekkor? Nekem Batman:)
Greylupus: *vigyorogva* Kelly, ha már Batmannél tartunk, akkor nekem pedig a Heath Ledger által játszott Joker… az ijesztő gyerekkor megvan, csak a többi hibádzik. De én kedveltem Christian karakterét. Az első rész elolvasása után már én is szeretném megkeresni benne az embert és kíváncsi vagyok részletesebben a háttértörténetére, hogy miért lett olyan, amilyen.
Erika: Tudtommal azért Batman jobban bánt a nőkkel…de ha szavazásra kerülne a sor, akkor biztos vagyok benne, hogy Christian lenne a befutó.
Greylupus: Ebben egyetértünk! *lelkesen bólogat*
Kelly: Valóban ezt akarják a nők? Hogy uralkodjanak felettük, a verést ne is említsem?
Greylupus: Sok nő még mindig az évezredes beidegződés alapján eltűri, elvárja az alárendelt szerepet és ezt élvezik is. Persze, beszélhetünk emancipációról, de a legtöbb nő a szíve mélyén, még mindig szeretne egy domináns férfi „védelme” alatt élni. De ha jobban belegondolok, akkor a nőket inkább Christian másik fele izgatja jobban. Az a férfi, aki mindent megadhat nekik, nagyon jól néz ki, hatalma van és sikeres.

Erika: És mi volt a kedvenc jelenetetek?
* Greylupus Kellyre pillant, de mivel Kelly épp egy eperdarabot próbált a fagyiból kihorgászni, így nekikezd*
Greylupus: Kifejezetten egy-egy kedvenc jelenetem nem volt. Inkább azokat a részeket emelném ki, amikor Christian megmutatta az emberi oldalát is. Amikor odafigyelt a lányra, amikor nem csak a szex járt a fejében. Például az alvós rész. Amikor Anának elmondta, hogy ő nem alszik senkivel együtt. De mégis, ahogy a lánynak szüksége volt rá, képes volt félretenni ezt a viszolygását és Ana mellett töltötte az éjszakát. Az ilyen apróbb dolgok tették a fiút emberivé, ezeket szerettem nagyon.
*Kelly sikeresen megszerezte az eperdarabot, így folytatja*
Kelly: Nem emelek ki kedvenc jelenetet, mert perverznek tituláltok! De a „Szerződés” ötletéhez és megfogalmazásához őszintén gratulálok!
Erika: Volt olyan, ami kiverte a biztosítékot olvasás közben? *kíváncsian néz a lányokra*
Kelly: Amikor Cristian meghúzza a zsinórt....és egy laza mozdulattal a wc-be hajítja a használt tampont.
Greylupus: Igen, a tamponos rész volt talán a „legdurvább”. De engem inkább az a rész döbbentett le, hogy Ana, aki talán még meztelen pasit sem látott soha, olyan hévvel elégítette ki Christiant orálisan, hogy bármelyik pornósztár megirigyelhette volna. Ez nekem teljesen életszerűtlen volt. Megbocsáss Erika, de Ana karaktere amúgy is eléggé kiforratlan. Ezen felül engem nagyon zavart a folyamatos következetlensége….
Kelly: Ana szerintem is egy különösen idegesítő és siránkozó hősnő. Vajon kire emlékeztet... Tényleg elhihető, hogy valaki keresztülesik a saját lábán, az ajtón belépve?
Greylupus: Igen, szerintem egyre gondolunk, amikor arról van szó, hogy kire hasonlíthat..:) Az ő karaktere miatt tudtam elképzelni teljesen a „Twilight-fanfiction” átírást. Ennyire nem lehet szerencsétlen egy fiatal lány, csak akkor, ha nagy kedvencünkről, Belláról beszélünk.

Kelly: Mi lehet a magyarázata annak, hogy a nőknek ennyire tetszik ez a beteg, szadista Christian? Ennyire unatkoznak a nők?
Greylupus: Te is tudod, hogy a nők nagy része szereti a veszélyes dolgokat. Szeretik a vad, nehezen kezelhető férfiakat „megszelídíteni” és megkeresni a mélyen bennük rejtőző jót. Az pedig, hogy Erika mindezt egy ilyen HOT pasi bőrébe csomagolja, aki amúgy mindent meg tudna adni, amit csak egy nő szeretne…. Háát, ez sok nő számára vonzó. Jól néz ki, sikeres, ráadásul saját erőből sikeres és minden figyelmét a lányra fordította. Hány és hány olyan nőről tudunk, akik ennél jóval kevesebbért is egy pasi mellett marad…*ránéz Kellyre, aki egyetértően bólint*
És ahogy már említettem, nem hiszem, hogy a szadista része tetszik a nőknek. Inkább a beteg személyisége, amit szívesen megfejtenének, szívesen segítenének rajta.
Erika: Valóban, minden nőben megvan az ösztön, hogy a rossz fiúból megpróbáljon jó fiút varázsolni. Megszelídíteni a vadat, ez az igazi kihívás.
Kelly: A könyv olvasása után, ha meglátom, hogy valaki a szemét forgatja, hát tudjátok mire gondolok.. És MINDEN könyvben annyit forgatják a szemüket, hogy az már fáj. Egy darabig én biztos nem merem.
*Greylupus forgatja a szemeit*.
Kelly: Még egy kör fagyi, lányok? A pincérfiú csak ránk vár!
Erika: Nyaljunk még egyet, én fizetem!
*Kelly is forgatja a szemeit*







Ui: E.L.James szavait  néhány eddig megjelent interjújából kölcsönöztük némi fiktív kiegészítéssel.

7 megjegyzés:

  1. Hát ez jó volt, ez kellett, hogy feldobja a hangulatomat... :))

    Viszont...

    1.) Ha Matthew Bomer kapja meg a szerepet, lőjetek le!!!!!!

    2.) "Greylupus: És legalább a férjeddel? *ártatlanul pislog Erikára* " Erre csak annyit, hogy nem mindenki olyan, mint te, Mrs. Csapongó árnyvadász Ivashkov... ;P

    3.) "majd kiválasztja a rendező, természetesen a játszószobában!" Kovi lesz a rendező??? :O


    Ja és szerintem a szegény pincérfiú is nyalna egyet... mármint fagyit...

    VálaszTörlés
  2. Jaj, nekem ez nagyon tetszett. Gratulálok hozzá! xD
    Jót nevettem. És a nagy részével tökéletesen egyetértek. :D Jó ötlet volt ez a fiktív beszélgetés. :D

    VálaszTörlés
  3. :DDDD Lefordulok az ágyról, esküszöm...:)) "Nyaljunk még egyet"??? és "legalábbb a férjeddel"???
    Eddig nem akartam elolvasni ezt a könyvet! Most már el fogom!!! :DDDD
    Isteni lett, Lányok! Köszi!

    VálaszTörlés
  4. Deszy, Roni, köszönjük:)))

    VálaszTörlés
  5. Még mindig szakadok, gratulálok az íráshoz! :DDD

    VálaszTörlés

Rendszeres olvasók