KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2012. szeptember 24., hétfő

Ben Sherwood: Merülj alá az álmokért! - The Death and Life of Charlie St. Cloud

Pioneer Books 2011
264 oldal
Goodreads: 3,94
Besorolás: romantikus, lélektani

A 15 éves Charlie és 12 éves öccse Sam, súlyos balesetet szenvednek egy baseball meccsről hazafelé tartva, ahova titokban, "kölcsönzött" autóval mentek. Mindkettőjük szíve megáll,  élet - halál mezsgyéjén, egy hideg, nyirkos helyen találják magukat. Charlie megígéri Sam-nek, hogy sosem hagyja el, minden rendben lesz. A mentősöknek azonban csak Charlie szívét sikerül újraindítaniuk, ő visszatérhet az életbe.
13 év elteltével folytatódik a történet, Charlie nem tudja elhagyni a környéket, a Waterside temető gondnokaként dolgozik, ahol Sam sírja van. A baleset óta különleges képességgel rendelkezik, látja Sam-et. Minden este, napnyugtakor ütögetnek párat a temető melletti erdőben. Semmi sem tudja megváltoztatni ezt a napi rutint addig, amíg Charlie találkozik a gyönyörű Tess-el, aki épp világkörüli vitorlázásra készül, de a próbaúton viharba kerül a hajója és eltűnik.
Különleges kapcsolat szövődik közöttük, de hamarosan rájön Charlie, hogy Tess életveszélyben van valahol a tengeren, és ő csak a szellemét látja. Elkezdődik a versenyfutás az idővel, és a lány felkutatásában Charlie-nak szüksége van az öccse segítségére is.

Igen,  igen, igen, ebből a könyvből készült  a Charlie St. Cloud halála és élete című film  Zac Efronnal a főszerepben.
A filmet láttam először, és amikor megtudtam, hogy megjelent a könyv, azonnal lecsaptam rá. Óriási élmény! Sokkal több, mint ami a film alapján elvárható. És néhány részletben el is tér. Mielőtt a könyvre térek, két aprócska kérdés a kiadóhoz:
1. Vajon megérte NEM a filmes borítóval kiadni a könyvet? Ugyan kinek kell az a több száz, több ezer plusz példány az eladási adatokban?
2. Vajon megérte megváltoztatni a CÍMET? 

A legfontosabb eltérés, a filmben csak 3 év telik el a baleset óta, amikor Tess felbukkan Charlie életében, a könyvben 13 év.  A forgatókönyv írók nagyszerűen felismerték, hogy ez a történet fiatalabb korosztálynak jobban bejön, teljes mértékben egyetértek, jó döntés volt. 

Visszatérve a könyvre, ez egy rendkívül szívmelengető, letehetetlen történet, ami nem enged el az utolsó oldal után sem. Engem teljesen lenyűgözött a testvérek egymáshoz való ragaszkodása. Charlie körül megállt az idő a baleset óta, a múltba kapaszkodik, nem tudja elengedni Sam-et, hiszen megígérte, hogy mindig számíthat rá, vele marad. Ebbe a szoros kapcsolatba érkezik Tess, aki vagányságával, merészségével, bátorságával és nem mellesleg szépségével teljesen lenyűgözi a fiút.
Az írásmód nagyon tetszett, szépek a leírások, nagyon jók a karakterek. Elég rövid a könyv, olyan nagy karakterfejlődésre nem kerül sor, de itt nem is ezen van a lényeg. Az író a köszönetnyilvánítását azzal kezdi, hogy ez a könyv a második esélyről szól. Arról, hogy nem véletlenül maradt életben Charlie, neki dolga van még az életben. Persze sokkal többről van itt szó, elgondolkodhatunk, vajon mi a normális határ a gyászban, hogyan lehet megbirkózni egyáltalán ezzel az érzéssel, különösen, ha jó nagy adag lelkiismeret furdalással párosul. Mikor lehet, mikor kell elengedni akit gyászolunk?
Számomra különleges élmény volt ez a könyv, biztos vagyok benne, hogy előveszem még, ahogy a filmet is többször megnéztem már.

Borító: Önmagában szép a borító, de nem ezt választanám a könyvesboltban.
  
Kedvenc karakter: Charlie, Sam, Tess

Szárnyalás: A nagymama jelenet.

Mélyrepülés:nem volt.

Érzéki mérce:  A szerettünk halálának feldolgozása a téma, én kötelezővé tenném mindenkinek. Érzelmileg felkavar, mélyen hat.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók