KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2012. október 27., szombat

Jennifer E. Smith: Vajon létezik szerelem első látásra?

Maxim Könyvkiadó 2012
280 oldal
Goodreads: 3,80
Besorolás: YA, realista, romantikus

Négy perc általában alig valamire elegendő ugye nem hinnéd, hogy ennyi idő alatt minden megváltozhat? A tizenhét éves Hadley Sullivan életében ez az egyik legrosszabb nap. Ott ragadt a JFK repülőtéren, késésben van apja második esküvőjéről, amelyet Londonban tartanak, ráadásul a leendő mostohaanyjával még soha nem találkozott. Ebben a lehetetlen helyzetben pillantja meg a tökéletes srácot, az angol Olivert a repülőtér szűk várótermében. A fiú jegye a 18C ülésre szól Hadley-é pedig a 18A-ra. A végzet fordulatai és az idő fontos szerepet játszik ebben az elgondolkodtató regényben, amely egyaránt szól a családi kapcsolatokról, a második esélyről és az első szerelemről. Hadley és Oliver huszonnégy órát felölelő története meggyőz arról, hogy az igaz szerelem akkor talál rád, amikor a legkevésbé számítasz rá.

Nos, ajánlhatnám a könyvet ezzel a szöveggel is: Ha már unod a vámpírokat vagy épp az angyalokat, és egy jó kis laza szerelmi történetet akarsz olvasni, akkor tovább ne is keresgélj, mert megtaláltad azt a történetet, ami garantáltan levesz a lábadról, és elhiszed, hogy 24 óra leforgása alatt megváltozhat minden, és életed legrosszabbnak induló napjából is lehet a legjobb nap.

Nekem kicsit mást adott ez a történet, sokkal de sokkal többet, mint amit elvártam, mert az a fenti pár sorral volt egyenlő.  Kellett is néhány nap, hogy megfelelő hozzáállással tudjak róla írni, és ne menjen át a kritika személyes ömlengésbe. 
Ez a könyv ugyanis számomra nem egy egyszerű szerelmi történet volt, hanem egy saját tapasztalat újraélése többféle szempontból is. Hadley szülei elváltak, új párt választanak, és ez a nem könnyű helyzet a 17 éves lány szempontjából tárul elénk, de bőven kapunk a szülők helyzetébe is bepillantást. Rögtön meg kell említenem az írónő tökéletes hangját, remek írásmódját amely E/3 szemszögben íródott jelen időben. A regény 24 óra leforgása alatt történik, de rengeteg a visszaemlékezés, váltakozik a múlt és a jelen. 
Hadley az elmúlt két évben elszakadt az apjától. miután az Londonba ment tanítani pár hónapra, de sosem tért vissza. Most apja esküvőjére mégis elutazik, miután anyja nagy nehezen meggyőzte, ez így helyes. Nem akarja megismerni a nőt, aki miatt apja otthagyta a családját.  Hadley érzékeny, sebezhető, de két lábbal a földön álló, nagyon szerethető főhős, nagyon kedveltem a gondolkodásmódját. Nagyon szeret olvasni - plusz pont!  A karakterfejlődés klasszikus, nagyon helyesnek tartom, hogy végül helyretette magában az apjával kapcsolatos érzelmeit. 
Oliver háááát, imádnivaló volt. Ismeritek azt a fogalmat, hogy angol úriember? Az apróságok, amiket tesz, lélegzetelállító - főleg egy amerikai lánynak. A humorérzéke nagyon sokat ad a könyv hangulatához, végig ellensúlyozza az amúgy komoly témát. Kapcsolatuk percről percre izgalmasabb, a kémia remekül működik közöttük. Nem tudod úgy olvasni a sorokat, hogy ne szurkolj nekik a kezdetektől az utolsó oldalig. 
evephotographers.com
Az tetszett még nagyon, hogy nem volt tökéletesre írva a történet, úgy értem nem volt cukormázzal leöntve, mint egy idióta rom-kom filmben. Voltak azért tökéletesen megírt pillanatok, amikor borzongtam, de az egész a földön maradt. Tökéletesen meggyőzött a szerző, hogy megtörténhet egy ilyen találkozás a megfelelő helyen és időben, de azt is elfogadom, hogy idővel fontos továbblépni, túllépni. Hadley-nek nem volt könnyű rádöbbenni, hogy a dolgok már sosem térnek vissza a régi kerékvágásba. Hogyan lehet elfogadni, hogy van, aki ki tud lépni egy családból ilyen módon?
Meg kell bocsátani, akkor is  ha fáj? Egyedül a megbocsátás az, amivel nem tudok azonosulni, de ez az én hibám.   
Összességében a történet egyszerű, de tartalommal és reménnyel teli, nagyon örülök, hogy elolvastam és szívből ajánlom a fiatalokon kívül a szülők korosztályának is.

Borító: Nagyon örülök az eredeti borítónak, és a cím is jól sikerül.
  
Kedvenc karakter: Hadley, Oliver

Szárnyalás:  Oliver humora.

Mélyrepülés: Túl gyorsan vége lett.

Érzéki mérce: Nagyon édes vonzalom alakul ki a főszereplők között, néhány csók elcsattan a 24 óra alatt. 

Értékelés:

 


2 megjegyzés:

  1. Kedves, mégis elgondolkodtató történetnek tűnik, szerintem egyszer el fogom olvasni. :) Amúfgy ez a válásos téma kicsit emlékeztet Ten Things We Did-re, ami sajnos még nem jelent meg magyarul, de az is jó kis könyv.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem is értem miért nem adták ki, majd utána is nézek:) Én még nem olvastam, de szeretném..

      Törlés

Rendszeres olvasók