KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2012. október 7., vasárnap

Kimberly Derting: Eskü

Eredeti cím: The Pledge (2011)
ÉTK 2012
323 oldal
Goodreads: 3,87
Besorolás: YA, disztópia - inkább fantasy

Amikor a szó a legveszélyesebb fegyver
A távoli jövőben a világ államain korlátlan hatalmú királynők uralkodnak. Ludaniában, a kegyetlen Sabara királynő országában az emberek szigorú kasztrendszerben élnek. Minden kasztnak saját nyelve van, az emberek nem használhatják, sőt, még csak nem is érthetik a másik osztály nyelvét. Ha valaki megszegi a tövényt, a büntetése halál...az elnyomás ellen lázadók száma napról napra nő.
Sabara királynő mágikus képessége révén hosszú ideje ül Ludania trónján, de hatalma most veszélyben van.
A Kereskedők Osztályában élő tizenhét éves Charlaina (Charlie) különleges adománnyal született: tökéletesen megért bármilyen nyelvet. Pontosan tudja, mekkora veszélyben van emiatt, így féltve őrzi titkát, mígnem egy klubban találkozik a vonzó Maxszel és barátaival, akik egy sosem hallott nyelven beszélnek… és a lány titka csaknem lelepleződik. Charlie igyekszik távol tartani magát a fiútól, de Max mindent elkövet, hogy közelebb kerüljön a lányhoz. Vajon miért? Ki ő valójában? Charlie lassan rájön, hogy gondosan megtervezett világában korántsem ő az egyetlen, aki titkokat rejteget...

Kimberly Derting
Kimberly Derting Body Finder sorozatát nem olvastam, de sokat blogoltak róla, nagyon népszerű, így nagyon megörültem, amikor kiderült, a The Pledge megjelenik magyarul. 
Kicsit furcsállom, hogy mindenhol disztópia besorolást kapott a könyv, mert sokkal inkább ráillik a fantasy jelző, kezdve például egy mesés elemmel, a gonosz Királynővel, aki mágikus képességgel bír, a lelkét, "esszenciáját" át tudja menteni évszázadokon át, mindig új és újabb fiatal lánytestbe. A főszereplő Charlaina, röviden Charlie, ért minden nyelven, a kishúga Angelina pedig érintéssel gyógyít és meg tudja állapítani az emberekről a jó illetve rossz szándékot. 
Kimberly írásmódja nagyon tetszett, jók a leírások, jók a karakterek, és ami a legerősebb elem a könyvben számomra, nagyon összeszedett a világfelépítés. Részletesen, gazdagon leírja a szigorú kasztrendszert, amit a Királynő alakított ki. Az emberek kemény törvények szerint élnek, és feltétlen hűséggel tartoznak az uralkodónőjük felé. A legkisebb gyanú esetén kötelező feljelenteni a bűnöst, és a büntetés nem kevesebb, mint azonnali halál. Ez pedig elég középkori módszerrel - akasztás a főtéren -, történik. Természetesen vannak akik meg akarják dönteni ezt a rendszert, kialakult az "ellenállás" egy föld alatti hálózat.  A Királynő a végét járja, szüksége lenne egy örökösre, akibe átmenthetné magát, az ellenállók pedig épp ezt szeretnék megakadályozni.
Max
A történetet Charlie E/1 szemszögből meséli, de nagyon okosan beletett az írónő néhány rövid fejezetet a többi szereplő szempontjából is, ez nekem mindig nagyon tetszik. Itt is remekül működött például Max esetében, aki belopta magát a szívembe a szavaival. Max a kötelező "hot guy", igazából sokáig nem derül ki, bízhatunk benne vagy sem. Ez a titokzatosság jót tett a karakterének, na meg a három szavas levele Charlie-hoz, ami ....hát totál levett a lábamról. Charlie eddig semmit nem tudott a származásáról, inkább átoknak tartotta a képességét, mintsem ajándéknak. Bár a szülők érdemtelenül keveset szerepelnek egész a könyv végéig, mégis érezhető a feltétlen szeretet a család tagjai között, és a testvérek közötti kapcsolat is lenyűgöző. Angelina, Charlie kishúga remek kis karakter, okos szeretnivaló gyerek, kíváncsi vagyok a fejlődésére. 
Brook, Xander tartogat meglepetéseket, tetszett mindkettőjük karaktere, megmozdulásaik. 
A fél pontos levonás oka az, hogy a történet számomra nagyon egyszerűen lett lezárva. Őszintén szólva egy amatőr is nagyobb függővéget írt volna, valahogy úgy éreztem a szerző nem akarja az őrületbe kergetni vagy megharagítani  az olvasókat, de nekem pont ez hiányzik ahhoz, hogy a küszöböt rágva várjam a következő részt. Na jó, bevallom várom! A második rész januárban jelenik meg The Essence címmel, szintén nagyon klassz borítóval.

Borító Nagyon örülök az eredeti borítónak, gyönyörű az arany felirattal.

Kedvenc karakter:  Max, Charlie, Angelina


Szárnyalás: A világfelépítés.

Mélyrepülés: Valaki finoman kopogtat az ajtón. 257.oldal. A baj ott van, hogy az előző oldalon ez áll: "Eden félrehúzta az ajtónyílásra erősített függönyt,.."

Érzéki mérce: Nagyon meg voltam elégedve az érzékiség ábrázolásával. Gyönyörű szavakkal leírt csókokat kapunk.

Értékelés:

1 megjegyzés:

  1. Szia, én is a napokban fejeztem be a könyvet és valami fantasztikus. Imádtam, és nagyon várom a folytatását.
    Amit a mélyrepüléshez írtál, az tényleg így van...hát érdekes:D de én is találtam valamit...:
    ... lúdbőrös lett a karom. 218. oldal. Nem tudom, hogy másnál hogy szokás mondani, de nekem libabőr szokott lenni :D

    Arról nem tudsz valamit, hogy az Írónő másik sorozatát ki akarják-e adni magyarul? :) Nagyon örülnék neki:))

    VálaszTörlés

Rendszeres olvasók