KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2012. október 6., szombat

Sarah Dessen: Egy felejthetetlen év

Eredeti cím: Someone Like You (1998)
Kelly Kiadó 1998
283 oldal
Goodreads: 3,92
Besorolás: YA, realista

Halley és Scarlett  legjobb barátnők már 5 éve, amióta Scarlett édesanyjával a szemközti házba költözött. Halley 16 évesen már nehezen viseli, hogy anyja a nyár végére táborba küldi, és amikor Scarlett kétségbeesetten felhívja, azonnal hazautazik. Nagy a baj, Scarlett fiúja motorbaleset áldozata lett. Néhány hét múlva kiderül, Scarlett terhes, a baba megtartása mellett dönt. Halley mindenben maximálisan támogatja, együtt próbálják átvészelni a terhesség megpróbáltatásait. Közben Halley életébe belép a szerelem,  bár  Macon  tökéletesen megszemélyesíti a "rossz fiú" kategóriát, a lány bízik benne. Halley egyszerre szeretné függetleníteni magát mindenbe belebeszélő anyjától, szeretne megfelelni Macon elvárásainak és szeretné mindenben támogatni legjobb barátnőjét. Persze nem alakulhat minden tökéletesen.

Sarah Dessen  1998-ban publikálta  a Someone Like You-t, az 1996-ban debütáló That Summer után.  Annak ellenére, hogy ez csak a második könyv a pályafutása során, mégis nagyon jól megírt történet. A leírások, a dialógusok tökéletesek, a helyzetek, helyszínek igaziak, a karakterek csodásan kialakítottak. Nyugodtan kijelenthetem, hogy Sarah Dessen a ya realista történetek királynője. Nálam biztosan tartja ezt a helyet.
A  sztori azonnal magával rántja az olvasót, hiszen az első fejezet első oldalán szembesül Halley (POV: E/1) a borzasztó hírrel, a barátnője fiúja meghalt. Az írónőre jellemző, hogy mesterien ír a tini problémákról, és ez ennél a könyvnél hatványozottan igaz. A haláleset feldolgozása csak a kezdet, sorra jönnek az újabb problémák, Scarlett terhessége, a kialakuló szerelem Macon-nel, és az állandó küzdelem Halley és az anyja között. Az események során Halley nagyon sok komoly döntés meghozatalára kényszerül, és látva mások hibáit, megtanulja, hogy minden döntést alaposan meg kell gondolnia.
Halley fantasztikus karakter, nagyon igazi, okos, szellemes, jószívű. Szerettem benne Scarletthez való ragaszkodását, az erős barátságukat. Ez a kapcsolat az igazi alapja ennek a regénynek.
Macon elsőre tetszett, aztán már nem annyira, bár nagyon szurkoltam ennek a kapcsolatnak az utolsó oldalig. (Megjegyzem, egészen más befejezésre számítottam, sokan lesznek így.)
Halley anyjának legszívesebben bemostam volna pár alkalommal, egyszerűen kibírhatatlan volt. Örülök, hogy végül sikerült rendezni a kapcsolatukat, több szempontból is azt gondolom, nem ártana némely szülőnek is elolvasni ezt a sztorit, úgyhogy olvasás után tegyétek le anyuci éjjeliszekrényére!
Legszívesebben kötelezővé tenném a könyvet a 12-16 éves korosztály számára!

Meg kell osztanom veletek a teljesség kedvéért a személyes élményemet ezzel a történettel kapcsolatban. Pár éve a kezembe akadt egy dvd: Szerelmi leckék hitetleneknek (How to Deal 2003). A film végén elhangzott, hogy Sarah Dessen  műve nyomán íródott. Akkor elhatároztam, hogy mindenképp el fogom olvasni, aztán az élet úgy hozta, hogy a magyarul eddig megjelent 4 könyve közül ez lett az utolsó a sorban. Én nagyon megszerettem a stílusát, remélem a többi könyve is sorra kerül a magyar kiadóknál.

Trent Ford mint Macon
Visszatérve a filmre, érdemes megnézni, nemcsak Trent Ford miatt (most nem dicsérem agyon újra és újra), hanem mert nem 100%-ban az a történet, amit a könyvben olvashattunk. Például egész más a vége, és ez a befejezés sokkal kedvesebb nekem, mint a könyv.

Borító: Nem rossz a borító, de semmi köze a könyvhöz. A könyv fő mondanivalója nem a szerelmi szál, sokkal inkább Halley és Scarlett barátsága. Tengerpart meg egyáltalán nincs, szimbolikus értelemben sem.
  
Kedvenc karakter: Mindenki, kivéve Halley anyját.

Szárnyalás: Halley végül csak kiosztja az anyját.

Mélyrepülés: A végét kicsit másképp szerettem volna olvasni.

Érzéki mérce:  Csókok, csókok, csókok.


4 megjegyzés:

  1. Most úgy kedvem támadt megint megnézni a filmet!:)

    VálaszTörlés
  2. Ezt a könyvet mindenképpen el kell olvasnom! :) (Már csak azért is, mert imádom Dessen-t!:) )

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jó könyv, szintén kötelezővé tenném a többi Dessen művel együtt.
    SPOILER!
    Nagyon meglepett engem is a könyv vége, de pont így volt jó! Máz nélkül, megmutatva, hogy nem minden vagány fiúból lesz hős szerelmes. Néha mennek tovább a saját fejük után. Számomra csak még valóságosabb lett a történet.
    SPOILER VÉGE

    VálaszTörlés

Rendszeres olvasók