KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2013. november 23., szombat

Wendy Higgins - Angyali gonosz

Az egyik leghosszabb blogturné keretében, november 16 és 26 között 11 blogger mutatja be Nektek, a Maxim Kiadó jóvoltából, Anna Whitt történetét, Wendy Higgins: Angyali gonosz című könyve alapján. Az értékeléseken kívül számtalan extrát is olvashattok a regényről, így érdemes követni az összes résztvevő blog posztját. Természetesen a megszokott játékról sem feledkeztünk meg, ha ügyesen töltitek ki a keresztrejtvényt, akkor a könyvet is megnyerhetitek!

Maxim, 2013
448 oldal
Fordította: Béresi Csilla
Goodreads: 4,22 (több, mint húszezer értékelésből!)
Besorolás: YA, paranormal

A tiltott gyümölcs a legédesebb. Mi lenne, ha élnének olyan kamaszok, akik születésüknél fogva elátkozottak? A bukott angyalok leányai és fiai ezzel a sorssal szembesülnek. A jólelkü Anna Whitt hatodik érzékkel született, színek kavalkádjaként látja mások érzéseit. Jól ismeri lényének ellentmondásait, hiszem megmagyarázhatatlanul vonzza a veszély. Akaratereje nehéz próba elé kerül, amikor tizenhatodik életévét betöltve megismeri a szexi Kaidan Rowe-t. A fiú bevezeti félelmetes közös örökségük titkaiba.
Az efféle démonikus srácok azok, akiktől téged is távol tartanak a szüleid. Bárcsak Annát is idejében figyelmeztetné valaki! Vajon mit választ, amikor szembe kell néznie végzetével: a szentek glóriáját vagy ördögszarvakat?
A regény a Sweet sorozat nyitókötete.

Ezt a könyvet már régóta szerettem volna elolvasni, hisz az értékelései nagyon jók, az általam ismert külföldi bloggerek és írók is nagyon szeretik, így örömmel vetettem rá magam, amikor kiderült, hogy itthon is megjelenik. 
Úgy tűnik, hogy a vámpírok uralmát lassan átveszik a jó és a rossz szolgálói és egyre több angyalokkal és démonokkal foglalkozó YA lát napvilágot külföldön és itthon is. Kicsit azért bennem volt a félsz, amikor nekikezdtem az olvasásnak, hiszen ezt a témát az írók sokszor körbejárták és joggal hihetjük, hogy már mindent tudunk az angyalokról, a bukottakról, de ez a könyv mégis képes volt elkápráztatni.

A történet eleje nem a legakciódúsabb, ráadásul minden adott ahhoz, hogy beleessünk a szokásos YA klisékbe. Vegyünk egy fiatal (a korát nem mondom, úgyis kitaláljátok:-), nagyon szép lányt, aki túlságosan jólelkű, nevelőanyánál él és persze különleges képességgel rendelkezik - itt speciel az, hogy látja az emberi aurákat, így előre meg tudja mondani, hogy ki milyen céllal közelít hozzá. Adjunk mellé egy legjobb barátot, aki természetesen fiú, de itt most nem szerelmes a lányba, simán tényleg jóbarát és ez számomra kellemes meglepetés volt. Utána ismertessük meg a lányt a rosszfiúval, aki dögös, ellenállhatatlan és akibe a lány természetesen beleesik és innentől indul a kalamajka. Eddig egyetértetek velem, hogy ezt az alapfelállást másik húsz könyvre is rá lehetne húzni, ugye? DE - akkor jön az, ami az egész könyvet különlegessé teszi, hisz minden regénynek kell lennie valami egyediségének, amivel az olvasót magához tudja láncolni. És itt meg is kapjuk ezt, mert az írónő nem a megszokott angyalok felé irányítja a történetet, hanem a rossz felé, a bűnöket megtestesítő démonok felé. És ez új. Felnőtt paranormális regényekben számtalanszor lehet erről olvasni, de YA regényben elég ritkán, hisz az írók inkább a jókról, az angyalokról szeretnek írni.
De a démonok! Mennyivel izgalmasabb téma! Mennyire vártam egy ilyen típusú, jól megírt YA regényt! És Wendy megadta azt, amit vártam és nem is hagy minket kétségek között, hamar megismertet minket a világukkal. Részben a már megszokott hierarchiális, de mégis új felállást kapunk, ahol a bukottak a fő hercegeik irányításával, családi formában, a gyermekeik révén próbálják bűnbe vinni az emberiséget. Imádtam köztük lenni, jobban megismerkedni a fiatalok háttértörténetével és részt venni a tevékenységeikben. És persze nem minden démon egyformán gonosz, ők is különbözőek, a bűneikhez mérten "jobbak" vagy rosszabbak és attól függetlenül, hogy milyen nagyhatalmú felmenőktől származnak, a sorsuk kemény, egyáltalán nem irigylendő...
És ebbe a közegbe kerül be Annánk is, aki mindamellett, hogy naív és jólelkű (ennek persze megvan az oka, hogy miért:-), nagyon is kedvelhető. Az örökségét persze ő sem tudja letagadni, így egy pici izelítőt már kaptunk abból, hogy milyenné fejlődhet tovább a karaktere, én pedig kíváncsian várom, hogyan fog tudni ezzel megbírkózni és persze azzal a kísértéssel is, amit Kaidan jelent a számára:-).
És ezzel el is érkeztünk a történet férfi főhőséhez, akiről nehéz ömlengés nélkül írni. Elöljáróban annyit kell
tudni róla, hogy a Bujaság Hercegének a fia, szívdöglesztően jóképű, egy rock bandában dobos, az örökségéből adódóan az a feladata, hogy minél több nőt elcsábítson és ehhez minden eszköze meg is van. (az már más kérdés, hogy a legtöbb nőt nem nagyon kell csábítgatni, ha meglátják a srácot:-). Messziről lerí róla a bujaság, a sötét titkokkal teli éjszakák ígérete, megadja neked azt, amire vágysz, elveszi azt, amit akar, de érzelmeket ne várj tőle. Azt hiszem ezzel majdnem mindent elmondtam róla. Persze, itt a "majdnem" szócskán van a hangsúly, mert minden poént nem akarok lelőni előre:-).

Anna és Kaidan között már az első perctől kezdve forr a levegő, mi meg a YA történet ellenére szó szerint azért könyörgünk, hogy történjen már köztük valami komolyabb dolog is, mert ez egy idő után már nemcsak nekik, de nekünk is kibírhatatlan:-). Ők még nem, de mi már látjuk, hogy akárhogy is küzdenek ellene, összetartoznak és akármennyire is különbözőek, mégis kiegészítik egymást, a lány képes lenne megadni a fiúnak azt a lelki társat, akire Kaidannak szüksége lenne, Annát pedig a fiú kelti valójában életre. Persze a történet bonyolódik, miért is lenne egyszerű egy szerelmi szál... mondhatjuk úgy is, hogy a szerelmi háromszög lassan alakul, bár szerény véleményem szerint a másik srácnak hangyányi esélye sincs Kaidannal szemben. 
A mellékszereplőkről pedig már részben írtam, Jay aranyos, kedves srác, bár engem nem túlzottan nyügözött le, mint  legjobb barát. Az "óriások" izgalmasak, mind másért érdekes, önálló, élethű szereplő - szerintem mindet megtalálnánk a való életben is ilyen formában:-), úgyhogy vigyázat! A Pokol Hercegei pedig - valahogy mindig is így képzeltem el őket. Pattin, Anna nevelőanyján pedig észre sem vehető, hogy nem a lány vér szerinti édesanyja, annyira féltőn nevelgetni Annát és próbálja megóvni attól, ami elkerülhetetlen.

Ami számomra rontott egy keveset a történetnél, az a bukottak gyermekeinek elnevezése volt. A magyar fordításban "óriás" nevet kaptak (persze megvan a magyarázata, hogy miért), de megnéztük eredeti nyelven is a szöveget és ott Nephilimek voltak. Ezt a szót manapság már elég gyakran használjuk mi is, így nem értem, hogy miért nem maradhattak így. Mennyivel elengásabban hangzott volna ez az elnevezés. Nekem, ha azt mondják, hogy óriás, rögtön a Jack, az óriásölő hatalmas, trampli szörnyei jutnak az eszembe... Ezt az egyet nagyon sajnálom, mert ez engem speciel állandóan kizökkentett a történetből.

Ettől függetlenül imádtam a regényt, élveztem minden sorát, érezhető volt, hogy ez csak egy bevezető része egy hosszabb, nagyobb volumenű történetnek, amiből csak pár morzsát kaptunk, hogy érzékeljük, mekkora dolog van készülőben. És ez a vég! Úristen! Hogy lehet így befejezni egy könyvet? A szívem szakadt meg és legszívesebben még ma rohannék megvenni a második részt (akár angolul is), hogy folytathassam az olvasást és megnyugodhassak, hogy minden rendben lesz:-).

Borító: Figyelemfelkeltő, gyönyörű, bár Anna nem sűrűn hord ilyen ruhát a könyvben:-).

Kedvenc karakter: KAIDAN (igen, így nagybetűkkel:-), Anna, Jay, Patti, Belial és az óriás fiatalok

Szárnyalás: Az autóút, imádtam minden részletét

Mélyrepülés: A Nephilimek átnevezése óriásokká...

Érzéki mérce: Kaidan már a megjelenésével levesz bárkit a lábáról és ennek Anna se tud ellenállni. Az összes közös jelenetükben forr köztük a levegő, de egyelőre (sajnos) minden a YA keretei között marad.

Értékelés: 

Blogturné Extra - Az első fejezet Kaidan szemszögéből

(figyelmeztetnénk mindenkit, hogy az írónő szóról-szóra írta le Kaidan gondolatait, így ezek káromkodásokat és szexuális utalásokat is tartalmaznak. És enyhén spoileres lehet azoknak, akik még nem olvasták el a könyvet). 
Az eredeti szöveg az írónő oldalán található - ITT. A fordításban közreműködött: Ferenc Krisztina és Kozári Andrea.


Nyereményjáték

Hallottatok már a hét főbűnről?
Nos, az Angyali gonoszban mindegyiknek egy démoni felelőse munkálkodik az emberek világában (egyet kivéve, aminek közös felügyelője van). Emellett pedig hat kisebb bűn is létezik. A földi gonoszság eme letéteményeseit a Pokol hercegeinek nevezik. Mi azonba nem a hercegek nevére vagyunk kíváncsiak, hanem a munkakörükre.
Minden blogon találtok majd egy kérdést, melynek a segítségével kitalálhatjátok, melyik bűn tartozik az adott herceghez.
1. Balról jobbra (függőlegesen) haladva töltsétek ki a keresztrejtvényt.
2. Minden nap elküldhetitek az aznapi megfejtést/munkakört, így plusz esélyekkel gyarapodtok.
3. A vastaggal kiemelt rész a tizenkettedik bűnt tartalmazza, ennek a megfejtése éri a legtöbbet.

A nyeremény pedig nem más, mint a Maxim Kiadó által felajánlott 3 (!) Angyali gonosz könyv egyike. 
(csak Magyarország területén érvényes a postázás).

8. napi rejtvény

Mammon társaságában kapzsivá és önzővé válsz.




A blogturné állomásai

November 16 - Dreamworld
November 17 - Könyvszeretet
November 18 - Angelika blogja
November 19 - Deszy könyvajánlója
November 20 - Kristina blogja
November 21 - MFKata gondolatai
November 22 - Függővég
November 23 - Kelly Lupi olvas
November 24 - Always Love a Wild Book
November 25 - Nem harap a...
November 26 - Insane Life

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók