KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2013. december 21., szombat

On Sai: Scar

December 15-től a Blogturné Klub még az űrbe is eljut! Ugyanis On Sai Scar című regényével kalandozhatunk bolygóról bolygóra, megismerhetjük Scart, Lucyt, Dont és Artúrt. Nem semmi út lesz ezt megígérhetem! És egy hosszú utazásnál szükség van elfoglaltságra is, úgyhogy egy kis rejtvénnyel is készültünk nektek, aminek a megoldása nem marad jutalom nélkül: nyerhettek két példányt a regényből!

Könyvmolyképző, 2013
528 oldal
Besorolás: sci-fi

Scar körül sok a titok.
Titok a vallása, mert kereszténynek született egy olyan világban, ahol a kalózok megnyúzzák, a császáriak pedig agyonlövik a hívőket. Titok, hogy szerelmes Artúrba. Titok az álma, amit követve navigátornak áll.
Artúr körül sok a halál.
Előbb azt hiszi, hogy Scar meghalt, kétségbeesésében csatlakozik egy keresztény csempészhajóhoz, és az űrben bolyongva egyre mélyebben megismeri a sötétséget. Mikor úgy érzi, minden kegyetlenséget megtapasztalt, megtudja, hogy Scar nem halt meg. Hanem áruló lett.
Don körül nagy a csend.
A renegát mentál önkéntes száműzetéséből figyeli a világ eseményeit, ám az ijesztő dolgokról nem beszélhet senkinek. Hallgatása mögött más is lapul: egy titok, és egy régi, fájó szerelem emléke.
Lucy körül nagy a rend.
Don egykori társa majdnem hibátlan. A világegyetem egynyolcadának ura, aki a végső tökéletességet keresi, gyűlöli az érzelmeket és a vércseppek gömbjében lapuló π számot. Könyörtelenül kiiktatja mindazt, ami nem illik a társadalom rendjébe.
Ők négyen furcsa események sodrában találják magukat. Fogalmuk sincs, ki vagy mi mozgatja a szálakat.
Lehet, hogy pusztán játékszerek Isten és a Gonosz kezében?
Létezik egyáltalán szabad akarat?
A szerelem, melyet elpusztítottál magadban, pislákolhat-e még a másikban?
Egyvalaki sejti csupán, hogy ők négyen alkotják a tengelyt, melyen megfordul az emberiség sorsa.
A regény a Szivárgó sötétség sorozat első kötete.

Múlt hétvégén egy könyvbemutatón jártam, ahol többek között On Sai mesélt a Scarról és sok más mellett arról, hogy gyerekkorában rengeteg orosz sci-fit olvasott. Emlékszem apu is nagyon imádta ezt a műfajt, hatalmas könyvtára volt ehhez kapcsolódóan és mindig próbált rávenni arra, hogy olvassak el egyet-egyet belőle. Bár ő volt számomra a legfontosabb könyves ajánlóm, aki megszerettette velem az olvasást, mindig izgalmas és jó könyveket adott és soha nem csalódtam az ajánlásaiban, de erre még ő sem tudott rávenni... Egészen mostanáig tartottam magam ahhoz, hogy a sci-fi és én két külön világ vagyunk, amikor az egyik blogger barátnőm "finoman" próbált rávenni, hogy ezt a könyvet olvasnom kell, mert higgyem el, hogy nagyon jó. Kicsit kétkedve, de végül belementem és adtam egy esélyt a regénynek.

Scar
Scar a szülőbolygóján, különleges kinézete (ami csak az ottani emberek számára különleges, hiszen vörös haja és zöld szeme köztünk nem lenne nagyon kirívó) miatt kitaszított és csak álmodozik arról, hogy az Akadémiának helyet adó Navran bolygóra utazzon és navigátor legyen belőle. Végül egy szerelmi csalódás (gyerekkori szerelme, Artúr egy másik nőt készül feleségül venni) indítja útnak a lányt, hogy beteljesítse az álmát. Nem veszélytelen, amire vállalkozik, hiszen egy olyan bolygóról származik, ahol még él a keresztény vallás, aminek a hívőitől mindenhol rettegnek az emberek, (Don szavait idézve)

"A végeken élnek a keresztények is. Ha bárkiről megsejted, hogy a szektához tartozik, ne hősködj! Az ügynökök, akiket a felderítésükre küldünk, rendszeresen eltűnnek, és soha nem kerülnek elő. Valószínűleg emberáldozat lesz belőlük, a keresztények  megeszik a nyers, még élő szívüket. [..] A lényeg, ha egy hosszú  és egy rövidebb botot látsz egymáson kilencven fokban, az a kereszt, és mint a villám tűnj el onnan."

és bárkit rajtakapnak, hogy ezt a vallást gyakorolja, azonnal megölik. Ráadásul a külső bolygókat kalózok uralják, akik az embereket - főleg a nőket-  kedvtelve rabolják el, megerőszakolják, esetleg meg is nyúzzák őket és jobb esetben megölik, rosszabb esetben rabszolgaként adják-veszik és használják őket, ameddig csak lehet. Scar mégis egy kalózhajón menekül el a bolygójáról és kalandos módon végül egy teherhajón köt ki, mint kadét és végre megkezdheti a gyakorlatát. A teherhajón megismerkedik a hajó "orvosával", Donnal, egy renegát mentállal, akinek azonnal fel is kelti a figyelmét, hisz ő az egyetlen olyan ember, akinek nem tud olvasni az elméjében, így Don úgy dönt, hogy a lányt védelmezni fogja, amíg ki nem deríti, hogy mi van a háttérben. A hajó vezetése ekkor meghívót kap a Gyerekcsászár báljára, amire Scart is magukkal viszik. Itt a lány megismerkedik a Gyerekcsászárral, Chesterrel, aki látszólag azonnal az ágyasává akarja tenni őt. Ezt persze Don (és Scar sem) hagyja, oltári ribilió lesz belőle és végül legnagyobb meglepetésünkre a Gyerekcsászár bevallja az érdeklődése valódi okát, Scar pedig hamarosan egy hatalmi harcokkal és rejtélyekkel övezett "hadszíntéren" találja magát, ahol a lánynak elkél a mentál mentora minden segítsége, ha életben akar maradni.

A fülszövegben is felemlegetett négy szereplő szemszögéből ismerjük meg a történetet egy, a regény elején ismeretlen mesélő előszavával. (egy jótanács, amit én is a fenn említett blogger barátnőmtől kaptam: ha elolvassátok a regényt, akkor utána újra érdemes elolvasni az előszót!!!). A két főszereplő számomra Scar és Don, a többiek bár erős karakterek, akik nagy szerepet játszanak a történetben, élővé, izgalmassá téve az egészet, de az előbb említett két karakter körül forog igazán minden, ők azok, akik történet fő mozgatói.
Amennyire féltem ettől a regénytől, olyanannyira gyorsan sikerült belerántania ebbe a világba és teljesen magával ragadnia. Féltem, hogy nem fogom érteni a sok, sci-fiben használatos "szakszót", hogy elveszek az űrben én is, de nem így lett. On Sai úgy írta meg ezt a regényt, hogy a sok sci-fi rajongó mellett képes volt nekünk, laikusoknak is egy olyan élvezetes történetet adni, hogy egyszerűen képtelen voltam letenni a könyvet, mert mindig újabb és újabb szál miatt éreztem úgy, hogy "csak még egy fejezetet elolvasok gyorsan, jaj, csak még egyet". Kaptunk rejtélyeket és izgalmat bőven, Scar révén rengeteg humoros részt és egy nagyon picike romantikát is. De a romantika valahogy nem is hiányzott innen, hiszen ez a regény nem erről szól. Itt sokkal nagyon a tét, így Scarnak sem ideje, sem kedve nincs romantikázni, ahogy ő is vallja:

"Minden idegszála az űrbe vágyott, és nem csak egy peremvidéki teherhajó monoton életére, hanem kalandokra. Meg akarta lovagolni az űrösvényeket, ugrótisztásokat akart felfedezni, kalózok ellen küzdeni, erről álmodott az astori hóesések alatt, nem síró-rívó porontyokról, akiknek szinte biztosan rossz anyja lenne."

A háttérvilág kialakítása is nagyon tetszett, faltam az oldalakat a történelemről, a vallásüldözésről, a mentálok különleges és bonyolult világáról. És akkor még nem is meséltem a látványosan részletes leírásokról, akár egy bálról, akár egy bolygóról, akár egy űrhajóról volt szó.

Egyetlen próblémája, hogy vastag a könyv, nagyon vastag, így például utazás közben akármennyire is rágtam a körmöm, hogy olvashassam tovább, kénytelen voltam a táskámban hagyni a könyvet, mert egy kézzel képtelenség megtartani:-). Nem mondom, persze néha azért elvesztem egy-egy oldalon, de érdekes módon az is inkább a vallási témáknál esett meg. Hiszen a regényt mindenhol átszövik a vallási kérdések, a keresztényüldözés, ez az egyik központi téma és ezt teszi még különlegesebbé az amúgy is izgalmas regényt.

Scarban sikerült megtalálnom az egyik legérdekesebb, legszókimondóbb és legvagányabb főhősnőt, akit valaha olvastam. Tökéletesen elnavigál nem csak a bolygók között, de a férfiak között is úgy, hogy nemhogy nem erőszakolják meg és nem lesz belőle ágyas, de még elismertséget is sikerül szereznie a férfiak uralta világban a szókimondásával, humorával, nyiltságával és a tehetségével. Imádtam a bátor, vagány karakterét, aki nem félt semmitől és senkitől, még istennel is "régi cimboraként" beszélgetett és aki képes volt a helyes utat választani, ahelyett, hogy elgyengült volna az érzelmeitől.
Don volt a másik nagy kedvencem. Tőle eleinte tartottam picit, mert sokszor voltak "túl magasröptű"
Mentál
gondolatai, de végül nagyon megkedveltem. Az érzéketlen mentálok között mégis képes volt valamiféle érzelmet megtartania, és jobban átélte az emberek gondjait, problémáit, mint a rideg, csak a racionális gondolkodást előtérbe helyező társai. És persze ott van akkor már Lucy is, aki Don szöges ellentéte. Neki réges-régen voltak érzelmei - Don iránt főleg:-) - de az idő mindezt kiölte belőle. Hideg, számító mentál, aki mindent analizál, átszámol és csak tökéletesség érdekli.

"Lucy idegesen megszámolta  a teremben lévő porszemeket, majd gyököt vont a számukból."

Nagy kedvencem volt a nő "köpenye", egy különleges, energiával táplálkozó, állati ösztönökkel rendelkező ragadozó, amit én is szívesen elfogadnék:-).
És persze nem hagyhatjuk ki a harmadik nagy kedvencemet, Chestert sem, a Gyerekcsászárt, aki látszólag csak a szórakozásnak, a csajozásnak és a bálozásnak él, de ha jobban megismerjük, akkor valójában kiderül, hogy profi játékos, nemhiába tudja vezetni ezt a világot. Aki képes a nagyhatalmú mentálokra is ugyanolyan befolyással lenni, mint az egyszerű földi halandókra. Mindig azt az arcát mutatja, amivel éppen a vele szemben lévőkre hatást tud gyakorolni. Sajnos szerintem elég kevés szerep jutott neki, remélem, a következő részben többet is kapunk belőle:-).

Összességében nagyon köszönöm On Sai-nak, hogy ezzel a regényével sikerült megmutatnia azt, hogy igenis van olyan sci-fi, ami engem is érdekelhet és mostantól biztosra veszem, hogy fogok még ilyen műfajú regényeket olvasni. És természetesen nagyon várom a következő részt, mert lezártnak semmiképpen se mondanám a történetet és mindemellett szívesen olvasnék tovább is Scar, Don, Artúr, Chester, Lucy kalandjairól!

És természetesen, az elején említett könyvbemutatón sikerült a saját Scar példányomat dedikálni az írónővel, amit büszkén mutatok meg nektek:-)


Borító: Imádom! Gyönyörű és teljesen kifejezi a főszereplőt, aki rejtélyes, különleges, (sokak számára) félelmetes és gyönyörű.

Kedvenc karakter: Scar, Don, Chester és a "köpeny"

Szárnyalás: Scar oktatása - szerintem az egyik legmulatságosabb rész az egész  könyvből

Mélyrepülés: a kalózok

Érzéki mérce: Van benne romantikus szál, de a regénynek nem ez a fő fonala

Értékelés:

ITT beleolvashattok a regénybe.

Nyereményjáték

Scar világában nagyon fontos, hogy az ember frissen tartsa az agyát. Ha olyan zsenikikel van körülvéve, mint amilyen Don és Lucy, ez bizony elengedhetetlen.
Ezért most mi is egy kis rejtvénnyel készültünk nektek, hogy megtornáztassuk kicsit az agytekervényeiteket.
A rejtvényben található kérdéseken keresztül kicsit jobban megismerhetitek a regény világát, de nem kell aggódnotok! Természetesen a könyv olvasása nélkül is könnyedén kitölthetitek, nincs más dolgotok, mint elolvasni az értékeléseinket, ott meglelitek a válaszokat. Az első állomáson az első kettő, a másodikon a harmadik és a negyedik kérdést találjátok és így tovább... Az utolsó állomásra már csak egy kérdés marad, viszont itt várjuk a megfejtést is, ami plusz két pontot ér!
Ugyanis minden egyes megoldást várunk a Rafflecopter dobozban, minden helyes megfejtéssel tovább nő az esélyetek, hogy megnyerjétek a könyvet!

7. Ezen a bolygón található az Akadémia
MEGFEJTÉS



Ajándék!

Minket is elkapott az ünnep szelleme, és nem elég a Blogturné Karácsony, ezúttal még egy kis meglepetéssel készültünk nektek. Méghozzá egy bannerrel, ami a Scar megjelenését hirdeti! Bizony, ezen nem találjátok meg a turné időpontját, sem bármilyen más BTK jelzést. Mert ez most nem rólunk szól.


Viszont egy kis kiegészítő játék is kapcsolódik hozzá!

Osszátok meg ezt a bannert, vigyétek ti is a hírét, hogy megjelent a könyv! Kitehetitek a blogotokon, ha van, vagy megoszthatjátok akár Facebookon is! A lényeg, hogy minél több emberhez eljusson a hír, hogy a könyv megjelent! Írhattok mellé pár kedves szót, vagy akár a blogturné linkjét is megoszthatjátok, ezt már rátok bízzuk!
A megosztás helyének a linkjét osszátok meg a Rafflecopter kijelölt sorában! Plusz két pontot kaphattok vele a nyereményjátékban, azaz kettővel nő az esélyetek, hogy nyerjetek! (Ha a blogotokon teszitek ki menüsávban, akkor kérlek figyeljetek rá, hogy kint maradjon legalább a nyereményjáték végéig, mert ellenőrizni fogjuk! Ha pedig Facebookon osztjátok meg, legyen nyilvános!)

A blogturné állomásai:

December 15 - Deszy könyvajánlója
December 17 - Dreamworld
December 19 - Kristina blogja
December 21 - Kelly Lupi olvas

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók