KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2013. december 21., szombat

Lauren DeStefano: Hervadás - Vegyészkert #1


A Cartaphilus Kiadó jóvoltából a napokban jelent meg Lauren DeStefano Hervadás című könyve, mely a Vegyészkert-trilógia első része. A könyv disztópikus világba visz, ahol az emberek pontosan tudják mennyi van hátra az életükből, mikor viszi el őket a gyilkos fertőzés, mely egy félresikerült immunrendszeri fejlesztés miatt került az emberi génekbe. Tarts velünk, - némi karácsonyi szünetet közbeiktatva - nyolc blogger keresi a választ a kérdésre: Akarnád pontosan tudni, mikor fogsz meghalni?

Cartaphilius Kiadó 2013. december
403 oldal
Fordította: Farkas Nóra
Goodreads: 3,86
Besorolás: YA, disztópia

Akarnád pontosan tudni, mikor fogsz meghalni?

Egy balul sikerült tudományos kísérlet miatt a világot élő időzített bombák népesítik be: a férfiak csak huszonöt, a nők pedig csupán húsz évig élnek. Genetikusok keresik az ellenszert, hogy az emberi faj újra erőre kapjon. Mindeközben a világon eluralkodik a szegénység és a bűnözés, gyerekek milliói maradnak árván, serdülő lányokat rabolnak és adnak el, hogy többnejű házasságban utódokat szüljenek.
A tizenhat éves Rhine-nak már csak négy éve van hátra, amikor ő is erre a sorsa jut. Noha a kiváltságosok jómódú világába csöppen, és férje, Linden őszintén szereti, egyre csak a szökés jár a fejében. A varázslatos gazdagság közepette Rhine lassan ráébred, hogy a csillogó látszat mögött a valóság ridegebb, mint hitte volna.
Miközben a génvírus miatt egyre fenyegetőbben közeledik Linden éveinek vége, Rhine bizalmas barátra talál, akinek segítségével talán esélye lehet a menekülésre. De vajon a káoszba süllyedő világban csakugyan lehetséges a szabadság?


Ez egy olyan könyv, amire a borító megjelenése óta vágytam. Nagyon megtetszett, már 2011-ben a to read listámra tettem. Háromszoros karikázás emeli ki a szimbólumokat, a rab madár a kalitkában, a jegygyűrűs kéz, a szomorú lány így együtt nagyon ütősre sikerült. 
A szerző egy igen kemény témát feszegető disztópikus világba csöppenti az olvasót, itt minden új generációs nő 20 éves koráig, a férfiak 25 éves korukig élnek. Ez egy félresikerült genetikai fejlesztésnek köszönhető, miután sikerült egy tökéletesen egészséges új generációt létrehozni, akik nem kapják el a betegségeket, tökéletes és boldog életet élhetnek. A kísérletnek azonban nem lett jó vége, ugyanis ennek a tökéletes generációnak a gyerekei már nem hibátlanok. Sújtja őket egy új vírus, ami a nőket 20, a férfiakat 25 éves korukban megöli.
Ebben az ijesztő világban a gazdagabb réteg megteheti, hogy akár több feleséget is tartson, hogy minél több gyermek születhessen. Ám nem minden fiatal lány vállalkozik önszántából feleségnek, lányok tömegeit rabolják el az utcáról vagy akár az otthonaikból a Gyűjtők. Főszereplőnket is erővel rabolják el, és egy furgonban, több sorstársával együtt szállítják néhány száz kilométeren át. Rhine  egy gazdag floridai fiatalember, Linden feleségeként eszmél, két másik lánnyal együtt. A gyermeki Cecily csupán 13 éves, a hűvös szépségű Jenna alig 19. Rhine különleges, egyik szeme kék, a másik barna, ez közrejátszott a kiválasztásánál is, mint genetikai különlegesség.
A házban él még Linden első felesége, Lady Rose is, aki már 20 éves, és felkészülten várja a halált, a betegség tünetei jó ideje jelentkeztek nála, és ő vette rá a férjét, hogy gondoskodjon néhány új asszonyról. Közülük viszont csak Rhine-al barátkozik össze, biztos benne, hogy ő lesz az utódja, külsőre nagyon hasonlítanak egymásra, ellátja őt jó néhány tanáccsal. Az egész házat azonban Linden apja, Vaughn irányítja, aki kutató orvos és a villa alagsorában kísérleteket végez a genetikai probléma megoldására. Ezek a részek hátborzongatóak, félelmetesek és nem éppen jóleső módon.
Az írónő Rhine szemszögéből mutatja be a történetet, az elrablásától indulva. A ház élete szigorú szabályokhoz igazodik, gyakorlatilag minden percük ellenőrzés alatt zajlik, az első feleség rendelkezik némi szabadsággal, például az ő szobája tágasabb és ablak is nyitható. Rhine minden pillanatban a szabaduláson gondolkozik, esze ágában sincs közel engedni magához Lindent, szerencsére erőszakos közeledésről szó sincs. Hamar rájön, hogy meg kell játszania magát ahhoz, hogy Rose halála után első feleség lehessen és valamivel több szabadság illesse meg. Rhine egy pillanatra sem adja fel a szökés gondolatát, lassan terv kovácsolódik a fejében. Egyetlen barátja akad a villában, Gabriel, aki a közvetlen szolgálója, ő hozza a reggelijét minden nap. Lassan alakul a  bizalom kettejük között.
A másik két lány jelleme meghökkentő, Cecily gond nélkül közel kerül Lindenhez, akinek van pofája egy 13 éves kislánnyal elhálni a házasságot. Cecilynek persze tetszik a hódítása és tökéletesen büszke magára. Boldog a maga tudatlan világában, és fogalma sincs, milyen az igazi külvilág, hiszen egy árvaházból kerül ide. Jenna komor hangulatú lány (meg is van rá az oka), aki már abban a korban van, amikor fájdalmasan tudatosul, hogy az ideje fogy. Ő egy bordélyházból jött, hozzászokott, hogy teljesítse a férfiak kérését, ugyanakkor mérhetetlen undort táplál a helyzet ellen.
Linden kettős érzelmet váltott ki belőlem, egyrészt sajnáltam, hogy szeretett felesége meghalt, de utáltam is, bár mint kiderül, fogalma sem volt, a lányokat hogy szerezték neki és tulajdonképpen kedves és rendes volt Rhine-hoz. Mégis alapjában véve egy báb volt az apja kezében, naiv, nagyon hiszékeny és nagyon önző. A francba, ne sajnáljuk már, igazából nem sokat vesztegette az időt, hogy megismerje a feleségeit.
Lauren DeStefano valami csodálatos hangon meséli el a történetet. Fő erőssége, hogy remekül tudja ábrázolni a karakterek kapcsolatait, egymáshoz való viszonyát. Rhine és Gabriel kapcsolata egy igazán lassan építkező barátság, ami nagyon kellett ehhez a komor hangú történethez némi ellensúlyozásként. Linden és Rose között igazi szerelem volt, aminek elvesztését Linden nagyon nehezen viseli. Ők nem kényszerből kerültek össze, gyerekkoruk óta ismerték és szerették egymást. Cecily 14 évesen gyermeket szül Lindennek és ebben a tökéletesen kilátástalan helyzetben mégis ez a gyermek megváltoztatja, komollyá teszi. Ez az anya-gyerek kapcsolat is hozzáad valami ellensúlyt a borzalmak elviseléséhez. Rhine vágyódása az ikertestvére után végigvonul a könyvön, sok visszaemlékezős jelenet mutatja be Rowant, aki remélem a folytatásban színre is lép majd. Összességében egy nagyon különleges könyvről van szó, ami igazából a 16 éven felüli korosztálynak való. A könyv tartalmaz poligám házasságba való kényszerítést, és sokan pedofilnak fogják titulálni Cecily és Linden kapcsolatát. Ugyanakkor egy disztópikus világban ezek abszolút elképzelhető fordulatok. Én mindenesetre nem tudtam letenni, mert maximálisan azonosulni tudtam Rhine szabadságvágyával. A három lány háromfajta világból érkezett ebbe a börtönszerű villába, ahol alkalmazkodniuk kellett, ha tetszett ha nem. A lányok és Gabriel is határozott fejlődést mutatnak, de minden más karakter is élvezetes leírást kapott. Külön tetszett, ahogy a három lány az eltelt hónapok alatt összekovácsolódik, és minden különbözőségük ellenére megszeretik egymást.
Én nagyon szeretem a disztópiákat, és ez a könyv kiemelkedik közülük, egy olyan világot tár elénk, ami tele van reménytelenséggel és a halállal, de nem elképzelhetetlen, hogy valamikor valóra válhat. Viszont az írásmód gyönyörű, a cselekmény miatt letehetetlen és mégis ott van a remény ígérete is a sorok között. Nagy örömmel olvastam, hogy a következő rész Láz címmel már előkészületben van!

Borító: Eredeti, gyönyörűséges.

Kedvenc karakter: Rhine és Gabriel

Szárnyalás:  Nagyon tetszettek az Európára tett utalások.

Mélyrepülés: Szülés alig 14 évesen.

Érzéki mérceNincsenek forró jelenetek, csupán néhány csók, de az egyéb fent említett ok miatt 16 éven felülieknek ajánlom.

Értékelés: 

EXTRA DREAM-CASTING:

NYEREMÉNYJÁTÉK:

Az alábbi rafflecopter doboz kitöltésével esélyetek lesz 1 példányt nyerni a könyvből:

a Rafflecopter giveaway

További állomások:
12.21. Kelly & Lupi olvas Kelly & Lupi olvas- álomcast
12.22. MF Kata gondolatai
12.23. Deszy Könyvajánlója
12.24. Könyvszeretet
12.27. Fantazmo
12.28. Dreamworld
12.29. Roni olvas
12.30. Nem harap a...

1 megjegyzés:

  1. Szia!
    Most, olvasva, amit írtál már alig bírom visszafogni magam, nagyon várom, hogy olvashassam! :)

    VálaszTörlés

Rendszeres olvasók