KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2014. január 27., hétfő

Dan Krokos: Hamis valóság


A Főnix Könyvműhely jóvoltából január 29-én jelenik meg Dan Krokos: Hamis valóság című könyve. A Blogturné Klub, 6 blogger segítségével, január 27 és február 1 között mutatja be nektek Miranda, Peter és a többiek lélegzetelállítóan izgalmas új kalandjait, értékelések, extrák segítségével és a már megszokott nyereményjátékkal összekötve. Kövesd az állomásokat napról-napra, ismerkedj meg ezzel a különleges történettel és legyen a tied a hamarosan megjelenő könyv egyike!

Főnix Könyvműhely, 2014
236 oldal
Fordította: dr. Sámi László
Goodreads: 3,81
Besorolás: YA, fantasy, disztópia, sci-fi

Miranda semmi másra nem vágyik, csak normális életre. Eltökélte, hogy túllép származása szörnyű valóságán, miszerint ő csak egy klón, és megpróbálja felhőtlenül élvezni a közösen töltött időt barátjával, Peterrel és a többi társával az iskolában. Ám hamarosan kénytelen ráébredni: "normális" élet nem létezik - legalábbis nem egy olyan lány számára, akit arra teremtettek, hogy eleven fegyver legyen. Amikor egyik csapattársa renegáttá lesz, az esemény olyan háborút indít el, amely az egész világot veszélybe sodorja, Miranda pedig a végső áldozat meghozatalára kényszerül, hogy megmenthesse a bolygó jövőjét.

Valamikor tavaly ilyenkor találkoztam először az első résszel, Kelly ajándékozott meg vele azzal, hogy biztosan tetszeni fog. Ő ismer és tudta, hogy imádni fogom a regényt, nem is járt rossz úton, hisz a tavalyi év nagy kedvencét avattam fel vele. Bár nem volt körömlerágós függővége, de akkor is tűkön ülve vártam a folytatást, hiszen ebbe a különleges világba és a szereplőibe könnyű beleszeretni és függőjévé válni.

Külföldön már tavaly megjelent a második része, de én türelmesen vártam a magyar megjelenésre, hiszen a kiadó megígérte, hogy aránylag hamar kézbevehetjük magyarul is a folytatást. Kicsit azért féltem, hogy fel fogom-e tudni venni a fonalat, hisz rengeteg infót kaptunk az első részben, annyi csavar és "hű meg ha" jelenet volt benne, hogy nagyon oda kellett már akkor is figyelni, hogy követni tudjunk a történetet. De mindenkit megnyugtatok, hogy könnyedén ment. Az író minden szájbarágás nélkül szépen újra felidézi a legfontosabb pillanatokat, így bárki bele tud rázódni az első rész olvasása nélkül is a folytatásba. (Ettől függetlenül senkinek sem ajánlom, hogy ezzel a résszel kezdje a sorozatot, hisz ahhoz, hogy mindent megértsünk, szükség van az első részre!)

A történet ugyanolyan pörgősre sikerült, mint az első rész, sőt, ha lehet ilyet mondani, akkor még tovább gyorsít. A kicsit nyugodtabb kezdet (amikor is Miranda és a társai megpróbálnak normális tinédzserekként középiskolába járni) és egy megdöbbentő fordulat után, nagyon gyorsan újra a dolgok sűrűjében találjuk magunkat. A történetről a továbbiakban nehéz úgy beszélni, hogy ne spoilerezzek, így csak annyit árulok el róla, hogy ameddig az első részben Miranda és a csapata egy aránylag kis helyen "kalandozott" és próbált rájönni a múltját belengő titkokra, addig most a világuk kibővül, ami innentől megnehezíti a könyv besorolását is, hisz nehéz eldönteni, hogy disztópia, fantasy avagy mind a kettő egyben:-).Az új világ pedig nagyon kemény és óriási veszélyeket rejt magában, ami az egész regényt nagyon sötét hangulatúvá változtatja.
A kis csapat pedig rengeteg új kihívással szembesül és néha szívszorító áldozatokat kell hozniuk. Senki sincs biztonságban, hisz Dan nem fél változtatni a szereplők "történetbeli státuszán". 
Miranda
Mirandát még mindig imádom, egyszerűen nem tudok róla nem szuperlatívuszokban beszélni. Okos, erős, vagány, ügyesen magára talált a kezdeti kétségbeesése és meglepő múltja után. Dan ebben a részben azért megpróbálja az "emberibb" oldalát is megmutatni, kevesebb "szuperkatona" részt kapunk, és jóval több lelkizést, hiszen a lány sok olyan döntésbe kényszerül, ami (még őt is) nagyon megviseli. Annyira sajnáltam, hisz ő is csak arra vágyik mint minden tinédzser, egy normális életre, ahol nem az életéért kell küzdenie, ahol szerelmes lehet, ahol teljesen hétköznapi dolgokat tehet. De persze ezzel a háttérrel mindez nem működik, így megpróbálja belőle kihozni a legjobbat.
Peter
Petert is nagyon szeretem még mindig, bár ebben a részben eléggé háttérbe szorult. Nem túl sokat szerepel, de ha szerepel, akkor is egy hűvösebb, távolságtartóbb fiút kapunk, aminek persze megvan oka, de rossz nézni, ahogy néha Mirandával bánik:-(. Ellenben Noah! Hogy én mennyire élveztem a közös jeleneteit Mirandával! Ez a könyv inkább róluk szól, mint Peterről és Mirandáról. Köszönöm Dan, hogy képes voltál arra, hogy úgy hozd előtérbe Noah-t, hogy nem lett belőle egy klisés szerelmi háromszög egy unalmas tagja. Szívszorítóak és imádnivalóak voltak a jelenei!
Miranda és Peter kapcsolata persze ott "lóg a levegőben", de a könyv nem romantikus, nincs idejük a szereplőknek erre, így ez a rész nem igazán fejlődik. Most látszik igazán, hogy a könyvet egy férfi írta, aki számára a történet volt a fontos, nem a romantika - és ez csak a könyv javára válik!

Összeségében a második rész ugyanannyira letehetetlen, mint az első volt. Csak gratulálni tudok az írónak, hogy képes volt egy ilyen második részt megírni, ami ugyanolyan jó - ha nem jobb -, izgalmas, pörgős, akciódús, érzelmekkel teli, mint az első rész. És a vége! Úristen, amennyire nem volt az első résznek függővége, ennek most NAGYON GYILKOS! Az utolsó oldal után csak ültem és némán átkoztalak, hogy hogy tehettél ilyet? Dan, hogy fogsz ebből egy épkézláb folytatást kihozni? 
Ettől függetlenül imádlak, felnézek rád és AZONNAL kérem a következő részt! :-)

Borító: Bár még mindig nagy szívfájdalmam, hogy a kiadó nem vette át az eredeti borítót, de azt kell mondjam, hogy ez a borító kellően történethű (és évekkel jobb, mint az első rész borítója:-), visszaadja a regény világának a borongós és különleges hangulatát.

Kedvenc karakter: Miranda, Peter, Noah

Szárnyalás: elég komor ez a rész, de talán Miranda és Noah kapcsolata hoz pici felüdülést

Mélyrepülés: Miranda sorsa 

Érzéki mérce: Sok minden várat még magára, hisz itt most nem a romantika a lényeg

Értékelés:


Nyereményjáték


A blogturné állomásai:
Január 27 - Kelly Lupi olvas
Január 30 - MFKata gondolatai
Január 31 - Roni olvas
Február 1 - Függővég 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók