KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2014. április 19., szombat

Beth Revis: Across the Universe - Túl a végtelenen


A Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából áprilisban jelenik Beth Revis nagyon régóta várt sorozatának az első része, az Across the Universe - Túl a végtelenen. A Blogturné Klub 7 blogger segítségével, április 10 és április 24 között mutatja be nektek ezt az izgalmakkal teli űrutazást értékelések és extrák segítségével. Kövesd az állomásokat, ismerkedj meg ezzel a különleges történettel és legyen Tiéd a hamarosan megjelenő könyv egyike!

Könyvmolyképző, 2014
oldal
Fordította: Varga Csaba Béla
Goodreads: 3,80
Besorolás: romantikus, sci-fi, YA

"Mi kell ahhoz, hogy valaki életben maradhasson egy hazugsággal teli űrhajó fedélzetén?
A tizenéves Amyt lefagyasztották, hogy az Isten áldása űrhajó fedélzetén évszázados út után eljuthasson egy távoli csillag bolygójára. A fiatal lánynak mindenről le kellett mondania. Hátrahagyta a fiúját, a barátait - és az egész Földet -, hogy a szüleivel együtt az Űrbárka program résztvevője lehessen. Azzal a szilárd meggyőződéssel merültek el a fagyasztómedence dermesztő folyadékában, hogy három évszázad múlva egy új bolygón, a Centauri-Földön ébresztik fel a családot. De ötven évvel az Isten áldása célba érése előtt, a 42-es fagyasztókamrát valaki titokzatos módon lekapcsolta, és Amy kis híján meghalt, amikor erőszakosan kirángatták fagyott álmai közül.
Ötven év magány vár rá.
Ráadásul valaki meg akarta gyilkolni.
Amy egy érzelemmentes, zárt világban találta magát. Az Isten áldása 2312 utasa vakon hallgat zsarnoki, félelmetes vezetőjük, Ősfő szavára. A könyörtelen kiskirály lázadó utódját, Korost viszont valósággal lenyűgözi Amy. Az ifjú arra is szeretne rájönni, hogy alkalmas-e az űrhajó vezetésére. A lány nagyon szeretne megbízni Korosban. De hogy a csudában bízhatná a sorsát egy olyan fiúra, aki még sosem járt a hajó hideg, fém falain kívül? A kétségbeesett lány csak abban lehet biztos, hogy barátjával együtt halálos versenyfutás előtt állnak. Ki kell deríteniük az Isten áldása rejtett titkait, mielőtt újra lecsapna rá a gyilkos, aki egyszer már megpróbálta megölni."

És ismét egy regény, ami körül óriási volt a felhajtás. Először nem is értettem, hogy sokan, az általam ismert bloggerek közül miért járnak majdhogynem örömtáncot, amikor kiderült, hogy a regény itthon is megjelenik. Aztán persze magával ragadott engem is a lelkesedésük és alig vártam, hogy végre én is olvashassam.

Aki a borító alapján egy cukormázas szerelmi történetet vár, az csalódni fog. Aki viszont elolvassa a fülszöveget, az nagyjából képet kap arról, hogy mi is várható a regényben. Már az első fejezet is annyira sokkolóan dermesztő (szó szerint is, mivel Amy eléggé részletesen adja át, hogy mennyire fájdalmas egy hibernálás), hogy szinte előrevetíti, hogy ez nem egy könnyed nyári olvasmány lesz. Az írónő engem már ezzel az első fejezettel levett teljesen a lábamról és már ott tudtam, hogy ezt a könyvet imádni fogom. 

A történetet két szemszögből ismerhetjük meg, Amyéből és Koroséból (igen, ez a fiú neve, nem én írtam félre:-). Koros szemszöge eleinte nem is annyira kötött le, hisz persze, ő vezet be minket az űrhajó életébe, de annyi információt zúdít ránk egyszerre, hogy őszinte leszek, én teljesen elvesztem a részletekben. Ellenben Amyé végig lekötött, hiszen őt egyrészt közelebbinek éreztem magamhoz - lévén, hogy a Földön élt, másrészt pedig az ő szemén keresztül, kívülállóként belecsöppenni ebbe az űrutazásba - nagyon izgalmas volt. Ő úgy áll ehhez az egészhez, mint ahogy Te vagy akár én is tenném, hiszen ő, az eddig életét nem rideg fémfalak, szabályok, utasítások között töltötte, így neki is minden teljesen új. 
Koros más tészta. Ő a "rangja" miatt sokkal szabadabban él, mint a legénység többi tagja és talán emiatt?  jóval szabadabb gondolkodású is, mint a többiek. De akkor is. Ő a hajón született, ott nőtt fel, számára minden olyan dolog hétköznapi, amin mi (és Amy is) teljesen kiakad. Ezért vele valahogy eleinte nem is tudtam annyira szimpatizálni. Persze ez csak ideig-óráig volt így, hiszen Korost is hamar meg lehet kedvelni, főleg, miután találkozik Amyvel. Nincs vele egykorú a hajón, így nem kétséges, hogy azonnal szimpátiát, majd egyre mélyebb érzelmeket kezd táplálni a lány iránt. Ami számára azért furcsa, hisz eddig nem érzett ilyet senki iránt, a hajón nincsenek túlzott érzelmek, irányított szaporodás van - még az emberek számára is. Neki eddig feladatai voltak, amire fel kellett készülnie. Van néhány barátja, de vele egykorú lánnyal még sosem találkozott. De épp itt az ideje!:)

Amy
Amy nehezebb helyzetben van, hiszen ő a Földről jött, ahol az emberek érzelmek között élik le az életüket. Volt barátja, akit szeretett és akit ott kellett hagynia az űrutazás miatt. És bár eltelt jó pár száz év (ezt még leírni is borzasztó), de mivel ő ezt átaludta, így neki minden emléke élénken él a szeretteiről, a barátairól. 
Tudom, hogy őt sokan hisztisnek fogjátok tartani, mert elég sokat sír és eleinte mindenen kiborul. Ez tényleg így van. De ne feledjük, hogy az egész élete tovatűnt, a szülei lefagyasztva, az összes többi szerette már réges régen meghalt, egyedül van teljesen. És egy úgy, számára ismeretlen világban kell élnie még 50!!! évet, mire találkozhat a szüleivel. Ráadásul a hajó vezetője, az Ősfő - és akkor még a legénység többi részéről nem is beszéltem - abszolút nem örül a jelenlétének.

Koros és Amy kapcsolata pedig nagyon aranyos, én imádtam minden percét azoknak a jeleneteknek, ahol együtt voltak. Érdekes volt látni, hogy eleinte Koros kisfiúnak tűnik, egy tanulónak, aki most ismerkedik a leendő Ősfő feladatával. Aztán megjelenik Amy, hirtelen Koros lesz a "felnőttebb" kettőjük közül, hiszen ő ismer mindent a hajón, még a gépek is neki engedelmeskednek. De ahogy a lány "életre kel", úgy veszi át kettőjük közül az irányítást, végül persze, ahogy kiismerik egymást,  egyenrangú felekké válnak. Nagyon tetszett, ahogy ezt az írónő így megírta!

És persze ott van még a rejtély. Ki az a titokzatos személy, aki Amyt is felébresztette és aki megpróbálja megölni a lefagyasztott személyek egy részét? Amy, Koros és pár barátjuk megpróbál versenyt futni az elkövetővel, ami nem is olyan egyszerű. Az ilyen típusú nyomozós regényeknél sok esetben elég hamar rájövök, hogy ki az elkövető. Itt is volt sejtésem, de végül én lepődtem meg a legjobban, amikor kiderült a kiléte. Vagy nagyon ügyes volt az írónő, vagy én öregszem (vagy simán butulok:).

Amiről még nem beszéltem, az az Isten áldása, a helyszín, ahol az egész történet játszódik. Ez az űrhajó hatalmas, óriási, egyszerűen emberi ésszel elképzelhetetlenül nagy. Az extrámat is úgy sikerült megtalálni ehhez a poszthoz, hogy próbáltam utánanézni, hogy az írónő esetleg valahol grafikusan is elképzelte-e ezt a járművet, mert Koros jóvoltából szinte minden négyzetcentiméterét ismerjük, de mégis kíváncsi voltam arra, hogy vajon ténylegesen hogy nézhet ki. És ekkor találtam meg azt a weboldalt , ami alapján végül sikerült bejárnom az egész hajót virtuálisan is.
A hajón lévő életre pedig szinte szavaim sincsenek. Disztópia. Csak ennyit tudok mondani rá. De a rosszabbik fajtából. Valahol megértem, hogy így egyszerűbb ennyi embert kordában tartani, főleg ilyen hosszú ideig, de akkor is. Remélem, hogy sose kell ilyet átélnem.

A történet vége pedig.. egy könyv lezárásának jó volt, de mégis annyi kérdésem lenne, annyira kíváncsi vagyok, hogy mi fog történni még velük, vajon hogyan változik az életük, elérik-e a Centauri-Földet, hogy.... azonnal kérem a második részt!
Összességében imádtam ezt a regényt, jó volt picit a Földről elszabadulni és az űrben kalandozni. A történet izgalmas volt, minden percet élveztem, amit az olvasásával töltöttem. Fiúknak és lányoknak egyaránt ajánlom; a fiúknak az űrbéli kalandok, a nyomozás, a különleges világa miatt, a lányoknak ugyanezért, plusz a szerelmi szál sem elhanyagolható:).

theechodragon.deviantart.com
Borító: Nem rossz, bár nekem inkább a romantikára hajaz, mint egy sci-fi történetre (ok, tudom, ott vannak a csillagok, de akkor is:) 

Kedvenc karakter: Koros, Amy, Harley 

Szárnyalás: egyrészt az űrhajó, nagyon kíváncsi lennék rá élőben, másrészt pedig Koros rajongása Amy iránt 

Mélyrepülés: Ősfő, a titkolózás és a Phidusz

Érzelmi mérce: a szerelmi szál minden téren a YA keretei között marad, aranyos, imádnivaló,semmi olyan nincs benne, ami miatt korhatáros lenne

Értékelés:



Blogturné extra - Isten áldása
A történet egy űrhajón, az Isten áldásán játszódik. Hogy jobban el tudjuk képzelni, hogy is néz ki ez a hatalmas jármű, az írónő az oldalára feltette az űrhajó képét, sőt szintekre szét is szedték, hogy könnyebben megértsük a felépítését.
A képek forrása: acrosstheuniversebook.com

Az űrhajó


A könyvben az Isten áldása egy kisebb országnyi méretű űrhajó. Az utasainak az élete szigorúan szabályozott. Három kategóriába sorolják őket: Táplálók, Megtartók és Irányítók - a hajó három szintjének megfelelően.

És akkor a három szint:

IRÁNYÍTÓ SZINT


Laboratóriumok és Gépház: Az Isten áldásának a küldetése nemcsak az, hogy eljusson egy új bolygóra, hanem az is, hogy az évszázadokon át tartó utazás során új képességeket és találmányokat fejlesszenek ki. Ennek érdekében kutató részlegeket hoztak létre az Irányító szinten. A hangsúly a meterológián, mezőgazdaságon, orvostudományon, fizikán, genetikán és nukleáris fizikán van.

Hajóhíd: A Hajóhídhoz csak a legmagasabb rangú Irányító navigátoroknak van hozzáférése. Amikor eljön az idő, akkor az Irányítók navigátorai - akiket generációkon keresztül képeztek erre az alkalomra, fogják majd letenni az Isten áldását az új bolygóra, a Centauri-Földre.

MEGTARTÓ SZINT

Nagycsarnok: Eredetileg a Navigáció helyének szánták, így a Nagycsarnok a legnagyobb helysége a Megtartó szintnek, elég nagy ahhoz, hogy a hajó teljes legénysége beférjen,ha gyűlést kellett összehívni. Az Irányító szint és a Megtartó szint közti ajtó is itt található. A vészlezáró gomb az ajtó mellett található.

Ősfő szállása: Szigorúan tilos a belépés!

Koros szállása: Ez a terület a Koros privát szállása, aki a hajó Ősfőjének a gyakornoka. Az Ősfő irányítja a hajót, békét, útmutatást nyújtva és igazságot szolgáltatva a legénység többi tagjának.

Oktató központ: Korost az éppen aktuális Ősfő képzi az Oktató Központban, egy, a szükséges kellékekkel és elég szabad hellyel ellátott félreeső helyen. A Megtartó szintet és a Tápláló szintet összekötő gravi-cső torkolata is ide nyílik.

TÁPLÁLÓ SZINT


A Város: A legénység nagy része a Városban él, lakókocsi méretű kontérekben, amit szállás és munkahelynek használnak. A Várost kerületekre osztották, az elvégzendő munkáktól függően: például a hentesek és a húsfeldolgozók a "Hús Kerületben", a fonók, takácsok és a szabók a "Ruha Kerületben", az étel készítők és tartósítók a "Termelés Kerületben" élnek. Az Írányítók az Irányító kerületben élnek, őket  gravi-csövek juttatják el az Irányító szintre dolgozni.

Üvegházak: Ezt a Városhoz legközelebbi részt használják növénytermesztésre, beleértve a zöldségeket, szóját és gabonát. A növekedést speciális szerves trágyával segítik elő. Bizonyos növényeket, mint például a szóját, genetikailag módosították, hogy gyorsabban nőjjenek és magasabb legyen a tápértékük. A beporzást mesterséges és természetes úton végzik, tudományos eljárások és gondosan tartott méhek segítségével.

Élő állatok: Gondosan megválasztott, különleges állatállományt tartanak az Isten áldásán. A kisebb állatokat, mint például a nyulakat és szárnyasokat genetikailag módosították, hogy nagyobbak legyenek, így több húst és fehérjét adjanak. A nagyobb állatokat, mint például a szarvasmarhákat pedig lekicsinyítették, viszont a reprodukciós ciklusukat felgyorsították.

Raktár: Szigorúan tilos a belépés!

Kóter: A Kóter egyike a hajó eredeti építményeinek. Négy emelet magas és kiváló egészségügyi ellátást nyújt az űrhajó minden lakosának. Az első emeleten van a hall és a sürgősségi ellátás. A második emeleten van a szülészet és nőgyógyászat. A harmadik emeleten van az a részleg, ahol a mentálisan instabilakat kezelik és ellátják. A negyedik emeleten van az idősgondozó. A Kóter mögött van egy kert, amiben egy tó és az első Ősfőről felállított szobor található.

Feljegyzések Csarnoka: A Feljegyzések Csarnokában található meg a hajó összes feljegyzése és a Nap-Föld történelmének válogatott feljegyzései is. A bejáratnál a Nap-Föld, a Centauri-Föld és az űrhajó modellje található. A Feljegyzések Csarnokában őrzik az új találmányokról szóló feljegyzéseket, a hajón kifejlesztett új mezőgazdasági és tudományos elméletek dokumentációit és a legénység művészeti,zenei és egyéb kreatív hozzájárulásának anyagait is.

Nap Lámpa: egy gondosan rögzített fúziós egység, ami fényt és hőt biztosít egyszerre a Tápláló szinten.


Nyereményjáték
Szeretnél te is részese lenni az űrutazásnak? - Itt a remek alkalom, hogy nyerhess egy példányt Beth Revis – Túl a végtelenen című könyvéből!
Mit kell ehhez tenned? Semmi mást, mint lájkolni a Könyvmolyképző és a Blogturné Facebook adatlapját, és utána mindennap az adott szókeresőben elrejtett szereplőt, esetleg helyiség nevet megtalálni.
(A kiadó csak Magyarország területére postáz!)

 tav1_Amy.jpg

A blogturné további állomásai:
Április 10 - Media Addict
Április 15 - Insane Life
Április 17 - MFKata gondolatai
Április 19 - Kelly Lupi olvas
Április 21 - Deszy Könyvajánlója
Április 24 - Függővég 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók