KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2014. május 7., szerda

Jenny Han: A nyár, amikor megszépültem



A Könyvmolyképző jóvoltából hamarosan megjelenik Jenny Han: A nyár, amikor megszépültem című regénye, a Nyár trilógia első kötete. Ennek örömére a Blogturné Klub nyolc bloggere egy blogturné keretein belül bemutatja Belly különleges nyári élményeit!

2014. április 25-től minden másnap egy-egy blogger teszi közzé a véleményét a könyvről, illetve rengeteg, a történethez kapcsolódó érdekességgel is találkozhattok majd, ha velünk tartotok.
Érdemes követni a turnét, ugyanis nem csak plusz információkat tudhattok meg a könyvről és szereplőiről, de ahogyan az lenni szokott, nyerhettek is!
Könyvmolyképző, 2014
255 oldal
Fordította:  Tóth István
Goodreads: 4,03
Besorolás: YA, realista, romantikus

"Ahogy beköszönt a nyár, Belly maga mögött hagyja az iskolai életét, és Cousins Beachre menekül, oda, ahol élete minden eddigi nyarát töltötte. A nyaralóban nemcsak otthon érzi magát, távol az otthontól, de a számára legkedvesebb emberek veszik körül: Susannah, édesanyja legjobb barátnője a fiaival, Conraddal és Jeremiah-val. Belly azóta üldözi a szerelmével Conradot, amióta az eszét tudja, de mindennél jobban reménykedik abban, hogy ez a nyár más lesz, mint a többi. Bár megjelenik egy új srác, Cam, aki egy kicsit elvonja a figyelmét, és Conrad testvére, Jeremiah is sóvárgó pillantásokat vet rá, Belly szíve már Conradé. Vajon a fiú is neki szánja az övét? Tényleg olyan nyár áll előttük, amely mindent megváltoztat? "

Tiniként mindig is irigyeltem azokat a barátnőimet, akiknek bátyjuk volt. Annyival izgalmasabbnak hangzott, hogy idősebb fiútesójuk van, akiknek biztosan nagyon jóképű haverjaik vannak és sokkal érdekesebb lehet velük együtt lógni, mint nekem a fiatalabb tesómmal...
Belly
Persze a barátnőim folyamatosan próbálták bizonygatni, hogy ne irigyeljem őket, mert a bátyjuk rájuk se bagózik (a haverjaik pedig még inkább nem), úgyhogy a fele sem igaz annak, amiről én álmodozom:-).
Ebben a könyvben Belly szemén keresztül egy ideig ugyanez tapasztaljuk. A lány kisgyerekkora óta minden évben együtt nyaral a tengerparton az édesanyjával, a bátyjával, Stevennel, az édesanyja gyerekkori barátnőjével és annak két fiával Conraddal és Jeremiah-val. A fiúk körülbelül egyidősek, együtt bandáznak, de kénytelenek persze magukkal vinni és foglalkozni a náluk fiatalabb Bellyvel is. A barátnőimet igazolva, Belly szinte ugyanazt meséli el a visszaemlékezései alapján, amit ők is. A fiúk nem nagyon foglalkoznak vele, lenézik, koloncnak érzik a kislányt, aki mindig mindenhová velük akar menni, hiszen a fiúk mindig sokkal izgalmasabb kalandokban vesznek részt, mint ő, akit egyébként „csak” a két felnőtt anyuka pesztrálna.

Jeremiah
De telik az idő, ők pedig mind változnak, és mivel csak évente találkoznak, így a változás látványos. Belly gyönyörű tinivé érik, akire a két fiú - Jeremiah és Conrad is - persze felfigyel. Steven nem érti a nagy pálfordulást, hisz neki Belly ugyanaz a sírós, „kolonc” kishúg, akivel még mindig nem túl jó a kapcsolata.
A lányt pedig észreveszik más fiúk is, így a nyár Belly számára izgalmassá válik, hiszen az addig mellőzött kislány hirtelen extra rajongás tárgya lesz és nem is szerelmi háromszög, hanem inkább négyszög alakul ki. Két fiú is gyengéd érzelmeket táplál(na) a lány iránt, de neki persze a harmadik kell, az a fiú, aki a leginkább összezavarja őt, hisz teljesen kiismerhetetlenül viselkedik vele. Egyik percben védelmezi, féltékenységi jelenetet rendez, a másik pillanatban viszont teljesen semmibe veszi.
Belly nem érti a dolgot - lévén elég tapasztalatlan még az élet dolgaiban - mi viszont már látjuk, hogy itt valami nagyobb dolog van készülőben:-).

De hogy ne legyen minden cukormázas, a háttérben valami más is lapul, valami rossz, valami megrázó, amiről csak apró jeleket kapunk. Az írónő csak apránként csepegteti ezeket az információkat Bellyn keresztül, aki részletesen megosztja velünk a másik család történetét, napi életét, így eleinte mi is csak tippeljük, hogy mi történik itt valójában, amit mindenki elrejt a lány elöl, de egy idő után már teljesen nyilvánvalóvá válik mindenkinek, hogy mi a helyzet...

A történet mellett, ami igazán élvezhető, az a helyszín. Az írónő tökéletesen tudja visszaadni Cousins Beachet, olvasás közben szinte hallottam a tenger morajlását, éreztem az állandóan a tenger felöl fúvó szelet, a sós levegőt, ami összeragasztja a hajunkat és a mindent belepő homokot. Imádtam volna egy ilyen házban, egy ilyen tengerparti üdülővárosban eltölteni a nyaramat – még a társaság ellenére se:-). Ezt azért írtam így, mert igazán egyik fiú sem tudta elnyerni a szimpátiámat. Steven eleve kiesett, egyszerűen fájt, hogy ennyire „utálja” a testvérét, ennyire semmibe se veszi. Conrad pedig – hiába tudtam, hogy miért viselkedik úgy, ahogy – inkább unszimpatikus volt, mintsem, hogy kedveljem. Esetleg egy váltott szemszög, az, hogy a fiú szemszögéből is lássuk a dolgokat, sokat segített volna. Ő volt az a karakter, akinek a kialakítása nagy hozzáértést igényel, hogy megmaradjon zárkózottnak, elérhetetlennek, de mégis képes legyen megszerettetni magát. Számomra itt ez sajnos nem sikerült úgy, ahogy szerintem az írónő szerette volna. De mivel ez egy trilógia bevezető kötete, így a későbbiekben még változhat a véleményem:-).

Belly pedig pont abban a korszakban van, amiről a könyv is szól, amikor az eddig átlagos tinilány hirtelen
Conrad
megnő, megszépül; a fiúk érdeklődni kezdenek iránta, ő viszont még félig kislány, akinek tetszik a hirtelen érdeklődés, de nagy részben nem tud vele mit kezdeni. Élmény volt belelátni a fejébe, átélni újra azt, amin szerintem mindannyian végigmentünk. Picit jó volt rajta keresztül újra tini lenni, újra szerelmesnek lenni, újra izgulva megpróbálni rájönni, hogy az imádott fiú egy-egy mozdulata, mondata mit is jelenthet, illetve, hogy mennyire nehéz a barátságot megtartani úgy, ha ugyanaz a fiú tetszik nekünk és a barátnőnknek is. Mindezt tetézi a folyamatos visszatekintés a múltba, amivel könnyebben megérthetjük Belly  helyzetét, és a fiúkat is jobban megismerhetjük. De pont ez a folyamatos visszatekintés teszi egy kissé nehézkessé az egész történetet, mert a folyamatos oda-vissza ugrálás egy idő után nekem zavaró volt.

A könyv vége pedig.. ha nem tudnám, hogy ez egy trilógia, akkor csak pislogtam volna, hogy ez most mi is volt. Részben lezárja a történetet, de mégis annyi kérdésünk marad, hogy az ember kíváncsian várja a következő részt – egy kicsit izgulva, bár nem körömlerágósan. Összességében egy aranyos, kedves történetet olvastam, amit bátran ajánlok minden nőtársamnak vagy a romantikusabb lelkületű fiúknak is:-). A fiatalabbak talán pont most élik át ugyanezt, mint Belly, így ők ezért érezhetik közelinek magukhoz a történetet, az idősebbek pedig nosztalgiával gondolhatnak vissza a gyerekkorukra, az első nagy szerelemre vagy az utolsó olyan nyárra, amikor még önfeledt tinik lehettek.

Borító: Nekem nagyon tetszik, pont a történethez illik

Kedvenc karakter:  Jeremiah, Cam, Belly

Szárnyalás: az egész történet

Mélyrepülés: a háttérben meglapuló titok

Érzéki mérce: Hatalmas dolgokra ne gondoljunk, ez egy YA történet, a főhősök épp kezdik egymást jobban megismerni:-)

Értékelés:

Blogturné extra - Jenny Hanről

Jenny Han Richmondban, Virginia államban született és ott is nőtt fel. Diplomát az Észak-Karolinai Egyetemen szerzett Chapel Hillben. Ezután New Yorkban, a New Schoolban szerzett mesterfokozatot "Writing for Children" (gyerekeknek való írásban) szakon. Jelenleg Brooklynban él.

A kedvenc desszertje: bármi, amiben Passion Fruit van
A kedvenc szuperhőse: Buffy, a vámpírvadász
A kedvenc napszaka: este 8 óra
A kedvenc ruhadarabja: térdzokni
A kedvenc könyve: Dodie Smith - I Capture the Castle
A kedvenc kitalált apja: Atticus Finch

"Ha választhatnék munkát, akkor Oprah legjobb barátja, vagy a télapó segítője lennék. De emellett, szívesen lennék körömlakk elnevező, forgatókönyv író, a Fehér Házban party szervező, vagy fagylalt tesztelő."
"Ha gyümölcs lennék, akkor barack lennék."
"Ha bármilyen különleges képességem lehetne, akkor szeretném tudni elbájolni az embereket."
A gyengeségek közé tartozik: szakácskönyvek, fiúk grübedlivel, a vajas, lekváros kekszek, a délutáni szundikálás, és a moziban pattogatott kukoricát enni.
Különleges tehetségek/képességek közé tartozik: a Spinédzserek című film párbeszédei, a tökéletes brownie, társasjátékok, szép kézírás, 90-s évek dalszövegei, az embereknek beceneveket adni és a plüssállatok.
Nyereményjáték

Ismeritek a Jelly Belly-t?
Rengeteg ízben és színben létezik, és a regény főszereplője is erről a drazséról kapta becenevét. Ezért most egy kis cukorka vadászatra invitálunk benneteket!
Az első hét blogon egy-egy Jelly Belly drazsét rejtettünk el, melyek mindegyikén egy betű található. Ha ezeket összegyűjtetitek, és helyes sorrendbe rakjátok, akkor megkapjátok Belly latin órán választott nevét.
Az utolsó állomáson pedig, a bejegyzés szövegében kiemelt betűk segítségével fejthetitek meg, Belly csoporttársának - aki a könyvben is fontos szerepet játszik majd -, Camnek a latin nevét.

A válaszokat a rafflecopter doboz megfelelő mezőjébe írjátok be. Jó vadászatot!
(postázás csak Magyarország területén!)
 

A blogturné további állomásai:

Április 25 - Media Addict - Borítómustra
Április 27 - CBooks - Rákos beteg a családban
Április 29 - Nem harap a... - Rajzok
Május 1 - Deszy könyvajánlója - Playlist
Május 3 - Zakkant olvas - Idézetek
Május 5 - Dreamworld 
Május 7 - Kelly Lupi olvas - Jenny Hanről

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók