KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2014. július 30., szerda

Colleen Hoover: Slammed - Szívcsapás


Egy újabb new adult gyöngyszem kerül a magyar könyvesboltok polcaira a Könyvmolyképző Kiadónak köszönhetően. Colleen Hoover neve már nem ismeretlen a számotokra, hiszen a Hopeless - Reménytelen szívszorító története rengeteg olvasó szívét rabolta el. Íme egy újabb könyv az írónőtől magyar nyelven, amelyért szintén érdemes rajongani!
A Blogturné Klub 7 bloggere népszerűsíti a könyvet július 29-től augusztus 4-ig. Minden nap újabb bejegyzésekkel jelentkezünk, extrákkal és természetesen nyereményjátékkal.
Tartsatok velünk!

Könyvmolyképző Kiadó 2014.
oldal
Fordította: Barthó Eszter
Goodreads: 4,34
Besorolás: new adult, romantikus, realista

Apja váratlan halála után a 18 éves Layken lesz édesanyja és öccse legnagyobb támasza. Bár kívülről erősnek tűnik, valójában teljesen összetörik. Ekkor lép be életébe az új szomszéd, a 21 éves, jóképű Will, akinek a slam költészet iránti szenvedélye őt is magával ragadja. Bár az első pillanattól fogva közel kerülnek egymáshoz, egy szörnyű felfedezés már az első csodálatos randevú után kettejük közé áll. Mindennapi találkozásaik onnantól fogva fájdalmassá válnak. Küzdenek az egymás iránti vonzalmuk ellen, és szenvednek az őket szétszakító erők miatt. Csupán a költészet révén tudják őszintén kifejezni érzéseiket egymás iránt, és elképzelni egy olyan jövőt, amelyben a szerelem ünnep, és nem fájdalom.

Kedves olvasó, ha a kezedbe veszed ezt a könyvet, egy tökéletesen felépített new adult történetet olvashatsz, ami remélem olyan mély benyomást tesz majd rád is, ahogy velem tette.
Colleen Hoover korábban megjelent Hopeless - Reménytelen című könyvével magasra tette a mércét, tehát alapból egy nagyon jó könyvre számítottam, de a várakozásimat magasan felülmúlta a történet.
Layken, azaz Lake édesanyjával és 9 éves öccsével Texasból a Michigani Ypsilantiba költözik, mert anyjuknak ott ajánlottak egy jól fizető állást. Szükséges ez a változás, mert édesapjuk fél éve halt meg váratlanul és a kisebb ház a magasabb fizetéssel sokkal kedvezőbb a jelenlegi anyagi helyzetükben. Örömmel fedezik fel a beköltözéskor, hogy egy hasonló korú kissrác lakik szemben, mint Lake öccse, Kel, így azonnal össze is barátkozik  Cauldennel. Amíg a gyerekek belevetik magukat a játékba, Caulden bátyja is bemutatkozik, Will Cooper 21 éves, jóképű, segítőkész és Lake hiába próbálja tagadni, felkeltette az érdeklődését, sőt mi több, a szikrák csak úgy pattognak közöttük. Nem kell hozzá pár nap és Lake az első randijukon találja magát egy népszerű bárban, ahol amatőr költők szavalják el szabad stílusú verseiket, ez a slam költészet helyi fellegvára. Lake megtudja, hogy Will milyen nagy terhet visel, egyedül neveli az öccsét szüleik két évvel ezelőtti halála óta. Nagyon fontos neki, hogy biztos jövedelme legyen, hiszen a számlákat fizetnie kell.
Lake egy héttel később kezdi a suli utolsó évét, mint a többiek, ennyi haladékot kapott a költözés miatt, és amikor már úgy látja, minden rendeződik, szimpatikus az iskola, egy kedves lány segíti a beilleszkedését, akkor jön a hidegzuhany, és megváltozik minden.

Az írónő bámulatosan bánik a szavakkal, a karakterekkel, a cselekménnyel. Nincs még egy írónő, aki ilyen remekül át tudja adni a legmélyebb érzelmeket. Emellett a jó humor sem hiányzik, ez kellően ellensúlyozza a megrendítő helyzeteket. De ami ebben a könyvben igazán  különleges, az a költészet beleszövése a történetbe. Ne gondolj olyan költeményekre, amelyeket az iskolában órákon át elemeztetek, a slam versek szívből jönnek, hétköznapi emberek írják, és az  életről, a szerelemről vagy bármiről szólhatnak ami a szívedet nyomja. Egy biztos, ezeknek a verseknek közös jellemzője, hogy szenvedélyesek, átadnak érzéseket és te befogadod az élményt.  Maga a vers műfaja nem igazán népszerű manapság a fiatalok körében, rögtönzött közvélemény kutatásom siralmas eredményt hozott, igazából 10 alatt van az igazán emlékezetes versek száma, amit fel tudtak sorolni a kérdezettek. Nem megyek bele az okokba, inkább azt mondom, gondoljatok a dalszövegekre! Ezek is versek, és milyen hamar megszeretjük, megtanuljuk őket észrevétlenül.  Meg kell hajolnom Colleen Hoover tehetsége előtt, ahogy mesterien elhelyezte a verseit a történetben, imádtam őket. Will költeménye viszi a pálmát, az igazán ütött, könnyekig meghatott.
De  nem csak a költészet az, ami miatt imádni fogod a regényt. Természetesen ott van a szerelmi szál minden bájával és nehézségével, de olyan bámulatos kémiát kavarva, hogy muszáj szurkolnod ennek a párnak, ennek a kapcsolatnak, ami egyszerre szomorú és édes. Lake erős karakter, nagyon szerethető, határozott fejlődésen megy keresztül. Végig kell haladnia a gyász feldolgozásán, és határozottan felismeri, hogy az öccsének mennyire szüksége van rá. Kel egy nagyon intelligens gyerek, bebizonyítja,  hogy nem számít mennyi idős, a nehézségek kezelésében nem ez a mérvadó.
Eddie - aki egy lány - Lake barátnője az iskolából, szintén jó példa arra, mennyi szomorúság után is lehet nevetni. Remek személyiség, és az ő verse, a története is nagyon megható, őszintén csodáltam, ahogy bátran előadta.
Meg kell említenem Lake édesanyját, aki egy különleges személyiség, sok meglepetést tartogat, és abszolút követendő példát állított elém. Az elején nem értettem őt, de a végére kibontakozott minden és maximális meglepődésem mellett el kell ismernem őt, a tetteit, a gondolatait. Rajta keresztül, az ő gondolatain át tudta igazán megmutatni a szerző a család fontosságát, az elfogadást, az elengedést.
Összességében olyan mai, realista történetet olvashatsz, ami mentes minden felesleges drámázástól, butácska félreértésektől és bosszantó karakterektől. Kapsz viszont hatalmas adag szeretetet, elfogadást, családi, baráti, szerelmi kapcsolatot és sok olyan verset, ami érthető, szerethető, szívedig hatoló.
Zárójelben megjegyzem, hogy ami miatt nálam ez a könyv megkapja a legnagyobb elismerést jelentő ikont (átnyilazott szivecske), arról a spoilerveszély miatt egyetlen szót sem ejthettem. Pedig a bejegyzést eredetileg erre kihegyezve írtam volna meg, és a képeket így válogattam volna. De nem akarom, hogy ez épp nálam derüljön ki, így változtatnom kellett az utolsó pillanatban. Mindenképpen olvassátok a könyvet, és a harmadik fejezetben rájöttök, hogy mi az a csavar.

Borító: Volt néhány kör a borító kapcsán, végül is meg vagyok elégedve a magyar borítóval.


Kedvenc karakter: Will, Lake

Szárnyalás:  Will verse "Tarts hát meg magadnak az óceánt, mert ami nekem kell, az a Tó (Lake)"

 
Mélyrepülés:   -

Érzelmi mérce:  Érzelmi hullámzások sokasága, a mélységtől a magasságokig. 16+

Értékelés:

Nyereményjáték

A kiadó által felajánlott 3 példány Slammed - Szívcsapás könyvet sorsolunk ki a turné végén azok között, akik beírják a helyes megfejtéseket a Rafflecopter dobozba.
A 8 blog mindegyikén találtok majd pár soros dalszöveg részletet, a dolgotok pedig, hogy kitaláljátok a dal címét és az együttes nevét, majd a megfelelő helyre beírjátok.

She's fighting with the sky
She thinks she can
Livin' within a lie
She thinks she can
But nobody knows what lies behind
The days before the day we die
Die, die, die, die, die, die, die
Die, die, die, die, die, die, die
Die, die, die

a Rafflecopter giveaway

Résztvevő blogok:

07. 29. Kristina blogja
07. 30. Kelly Lupi olvas
07. 31. Angelika blogja
08. 01. Dreamworld
08. 02. Deszy könyvajánlója
08. 03. MFKata gondolatai
08. 04. Media Addict

1 megjegyzés:

  1. Drága Szerkesztők, sajnálom, hogy nem éppen ehhez a bejegyzéshez kapcsolódoan írok nektek ide, de szeretnélek benneteket megkérni, hogy nézzetek be egy kicsit hozzám, mert van számotokra egy kis meglepetésem az alábbi linken: http://ellierobertsstories.blogspot.hu/2014/08/liebster-award.html#more

    Ölel, Ellie Roberts

    VálaszTörlés

Rendszeres olvasók