KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2014. augusztus 5., kedd

Sarah Dessen: Along for the Ride - Álom két keréken



Újabb Sarah Dessen könyvvel örvendezteti meg az olvasókat a Könyvmolyképző Kiadó. Az Along for the Ride - Álom két keréken igazi nyári olvasmány, valódi tengerparti környezetben játszódik. Ismerkedj meg Auden történetével, aki úgy dönt, az egyetem előtti utolsó nyarat apja új családjával tölti. Komoly, egyben szórakoztató kikapcsolódást ígérünk! Ha velünk tartasz, szokás szerint meg is nyerheted a Kiadó által felajánlott 3 könyv egyikét.

Könyvmolyképző Kiadó 2014. aug. 12. Elit megjelenés
391 oldal
Fordította: Benedek Dorottya
Goodreads: 4,10
Besorolás: realista, YA

Mióta a szülei elváltak, Auden képtelen aludni. Olyan rutint alakított ki, aminek a segítségével átvészeli az éjszakákat. De amikor úgy dönt, hogy a nyarat a tengerparton tölti apjával és új családjával, megpróbál felhagyni régi életmódjával.
A nyaralás több kihívást tartogat a számára, mint képzelte. Nem csak apja új családjába kell beilleszkednie, de a környékbeli pletykás lányokkal is meg kell találnia a közös hangot. És ott van még Eli is, aki szintén álmatlanságtól szenved, és aki állandó éjszakai partnere lesz. A hosszúra nyúlt nyáréjszakákon szinte bármi megtörténhet…

Be kell vallanom már az elején, hogy elég elfogult vagyok Sarah Dessen könyveivel, ugyanis ő az én egyik kedvenc íróm. Az olvasmányaim alapján messze ő a legjobb a kortárs realista műfajban, különösen a young adult korosztály tekintetében.
Sarah történeteiben van valami különleges varázs, mesterien tud bánni az érzelmekkel,  a családi kapcsolatokban éppúgy, mint az első szerelmekben, igaz barátságokban, mely kapcsolatok alapjai a regényeinek.
Auden  nem él hétköznapi tinédzser életet. A középiskola befejezéséig a napjai azzal teltek, hogy tökéletesen felkészüljön az egyetemre, 100% tanulással. Amióta a szülei elváltak, anyja, aki egyébként egyetemi oktató, gyakran éjszakába nyúló társasági életet él a saját lakásukban, észre sem veszi, hogy a lányát ez mennyire zavarja, nem tud aludni. Auden szokásává válik, hogy éjjelente non-stop büfékben, kávézókban üti el az időt. Eljön a pillanat, amikor úgy érzi, az utolsó nyarat inkább az apjával és annak új családjával tölti a tengerparti   Colby-ban, és megpróbálja bepótolni az elmulasztott kamaszkori élményeket. Apjánál azonnal kiderül, nem a tökéletes álompár otthonába csöppent, az újszülött kishúga végtelen sírása alaposan próbára teszi a családtagokat. A sétáltatás beválik, az éjszaka közepén elindul Auden a picivel, így hozza össze a véletlen Eli-vel, a bringás sráccal, aki szintén alvásproblémával küzd. Ahogy egyre többször találkoznak, kialakul közöttük egy különleges barátság, amit az éjszaka varázsa tesz egyedivé.

A szerző  ebben a történetében is remek karaktereket alkotott. Auden változása fejezetről fejezetre nyomon követhető, hogyan alakul azzá, akinek eredetileg lennie kéne, koravén felnőtt agytröszt helyett egy szeretetre vágyó fiatallá. Imádtam a kettősüket Eli-vel, természetesen a kémia is dolgozott, de igazán a "küldetés" hozta össze őket, amit Eli talált ki Audennek.
Eli barátai és a lányok a ruhaboltból, ahol Auden is munkát vállalt,  felvonultatják a kisvárosi fiatalság karaktereit, öröm volt olvasni, ahogy Auden egyre jobban beilleszkedik, osztozik velük a mindennapok eseményein, amik annyira hiányoztak az életéből.
A szüleire nagyon haragudtam, mindkettő rengeteget hibázik, különösen az anyja volt nehéz eset a szememben, ez a teljesítménykényszer amit ráerőltetett a gyerekeire nagyon helytelen, fogalma sincs róla, milyen lelki sérüléseket okozott.
Heidi, az új feleség viszont kellemes csalódás volt. Ilyen helyzetekben mindenki arra számít, hogy a fiatal, szőke második feleség csakis ellenszenves lehet. Heidi eleinte úgy tűnt, kellemetlenül nyomul Auden elismeréséért, de itt a baba születése után már nem erre koncentrál, a pici mellett kell helyt állnia.
Amiről feltétlenül szót kell ejtenem, az a helyszínek varázsa, szorosan összekötve az éjszakával. Biztos vagyok benne, hogy azért is szimpatikus az egész könyv hangulata, mert magam is éjjeli bagoly vagyok, sokszor és hosszan fenn maradok olvasni. Imádom, amikor elcsendesedik a világ és egész más neszek, hangok jelentkeznek, felfrissül a levegő, és valahogy megnyert időnek érzem ezeket az órákat. Auden és Eli éjjeli kalandjai irigylésre méltóak, legyen ez bevásárlás az üres szupermarketben, vagy bowlingozás, vagy sütizés egy titkos vendéglátóhelyen, mind nagyszerű alkalom, hogy mélyen elbeszélgessenek, távol a kíváncsi emberektől.
Fiataloknak és idősebb olvasóknak is szívből ajánlom a könyvet, megmutatja, hogy nem késő megadni magunknak egy második esélyt.

Borító: Eredeti borító, nekem nagyon tetszik!

Kedvenc karakter:  Auden, Eli

Szárnyalás:  Az ugratás a biciklivel jelenet. Szinte felemelkedtem én is olvasás közben.

 
Mélyrepülés:   Auden apjának 9 óra nyugodt alvás kellett minden éjjel, ergo sosem kelt fel az újszülötthöz. Micsoda apa ez?

Érzelmi mérce:  A YA határain belüli, néhány aranyos csókjelenettel.

Értékelés:

Blogturné Extra - Fiatalok alvásproblémáiról

Nagyon egyszerű a magyarázat arra, hogy a számítógép előtt ülő, játszó fiatal miért nem érzi, hogy álmos. A melatonin hormon a fény visszahúzódása alapján termelődik, feladata az ébrenlét és az alvás egyensúlyának a megteremtése. Ha villanyfény mellett vagy a monitor fényénél tevékenykedünk, a szervezet nem vesz tudomást a pihenési szándékról. Akár hajnalig is bírjuk ébren, aztán másnap egész nap levertek, használhatatlanok leszünk. Egy fiatal felnőttnek napi 7-8 óra alvás feltétlenül szükséges.
Hosszú távon tönkreteszi a szervezetet az alváshiány, ne akarj odáig jutni!
Ha nem tudsz könnyen elaludni, próbáld ki ezeket az ötleteket:
- olvass elalvás előtt
- próbálj meg nagyjából azonos időpontban kelni és nyugovóra térni 
- napi egy koffeintartalmú italnál ne fogyassz többet
- ne hagyd bekapcsolva a közeledben a számítógépedet és az egyéb elektronikus kütyüket
- a villanykapcsolóba szerelj időkapcsolót, ami folyamatosan fénycsökkenést biztosít
- a mézes tej inkább megnyugtat, mert a gyerekkorra emlékeztet, azért ki lehet próbálni
- ha hosszú távon tapasztalsz alvási rendellenességet, fordulj orvoshoz

Nyereményjáték

Három nyereménykönyv kerül kisorsolásra azok között, akik minden állomáson megfejtik a különböző kerékpár fajtákat a kiemelt betűk segítségével. Pl: BMX
Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz! Sok szerencsét!

a Rafflecopter giveaway

További állomások:

08/05 Kelly & Lupi Olvas
08/07 MFKata Gondolatai
08/09 Always Love a Wild Book
08/11 Zakkant Olvas
08/13 Roni Olvas
08/15 Deszy Könyvajánlója
08/17 Media Addict
08/19 Dreamworld 

3 megjegyzés:

Rendszeres olvasók