KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2014. október 25., szombat

Chanda Hahn: Bűbájtalan


A Maxim Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelenik Chanda Hahn: Bűbájtalan című regénye, a Balszerencsés tündérmesék sorozat első része. Ennek apropóján, meghívunk, kedves Olvasó, hogy tarts velünk, és lépjük át együtt a Tündérmesék Birodalmába vezető határvonalat. Noha az út olykor rögös lesz, telve bonyodalmakkal, azt azért megígérhetjük, hogy békából, szőke hercegből és varázslatból sem lesz hiány.
Az utazás első napjára 2014. október 25-én kerül sor, majd ezt követően minden másnap, más és más túravezetővel kiegészülve barangolhatjátok be a legszebb és legrémisztőbb Grimm mesék helyszíneit. Eközben persze rengeteg érdekességgel is találkozhattok, illetve részt vehettek a nyereményjátékon is, melynek fődíja három példány a Bűbájtalan című könyvből.

Maxim Kiadó 2014. október 31.  Dream válogatás
256 oldal
Fordította: Stier Ágnes
Goodreads: 3,88
Besorolás: retelling, YA

Mina Grime az iskola lúzere, egészen addig a napig, amíg meg nem menti a suli legmenőbb pasijának az életét egy iskolai kiránduláson. Egy csapásra minden megváltozik, a lány hirtelen a figyelem középpontjába kerül, és minden lépését a szerencse kíséri. De mikor már a dolgok nem is mehetnének jobban, Mina édesanyja bejelenti, hogy elköltöznek. Mina kérdőre vonja édesanyját, aki kénytelen elmondani a családi titkot. Mina Grime valójában a Grimm testvérek leszármazottja, és egy átok terheli őt, mely generációról generációra öröklődött. Vannak rések, ahol az emberek és a tündérek világa összeér, ezen a mesevilág lényei átszöktek, és az emberek bosszantásával múlatják az időt. Mikor az emberek megelégelték, alkut kötöttek a varázslényekkel. Azok megígérték, hogy ha az emberek végig játszák az összes mesét, és sikeresen befejezik a történeteket, visszamennek saját világukba. Ám a mesék gyűjteménye egyszer csak életre kelt, és saját maga kezdte irányítani a történeteket, megnehezítve ezzel az emberek dolgát. Olyannyira, hogy bár a Grimm testvéreknek több mint 170 mesét sikerült végigjátszani, nem tudták mindet befejezni. Így öröklődött az átok generációkon át. Most Minán a sor, hogy belépjen a mesevilágba és megtörje az évszázados átkot.

Mindig is népszerű és hálás téma volt a mesék feldolgozása a szórakoztatás területén. Mégis manapság mintha egyre több sorozat, mozifilm és könyv szólna egy-egy mese újragondolásáról, amit a közönség nagyrészt lelkesen fogad. Én például nagyon szerettem a Lány és a Farkas filmet 2011-ből, a Hófehér és a Vadász filmet 2012-ből, a Once upon a time sorozatot, és persze az NBC Grimm sorozatát is.
Chanda Hahn a 2010-es Nanowrimo keretein belül kezdte írni a Bűbájtalant, és 2011. decemberében adta ki magánkiadásban. Azóta a sorozat már a negyedik résznél tart, és biztos vagyok benne, hogy a sorozat sikeréhez erősen hozzájárult az a remek reklámfogás  a szerző részéről, hogy a mai napig is ingyenesen letölthető az első rész az Amazonon. Könnyen bele lehet szeretni a történetbe!

Ahogy a fülszövegben is olvashatjuk, a főszereplő Mina a Grimm családból származik, bár ezt ezidáig titkolta előle anyja, hogy megvédhesse az átoktól, amíg csak lehet. A Grimm-ek sorsa az, hogy az őseik által összegyűjtött több mint 200 mesét újraéljék, csak így válik elégedetté a Történet. 
A Történet ősrégi, öreg, és rettenetes hatalma van, talán a sors maga. Mina egyetlen segítője a Grimoire lehet, a varázskönyv, amely megmutatja a megoldást - már ha épp olyan kedve van. A könyv egyébként számomra kedvenc szereplő lett a történetben, a szerző kreatívan állt hozzá, nem a megszokott sablon varázskönyvvel találkozhatunk.
Mina karakterének lehetetlen nem szurkolni. Végignézhettem, ahogy a félénk, siránkozó, visszahúzódó lányból, erős, bátor hősnő válik, aki eltökélten végig akarja vinni az elhatározását. Korábban senki sem méltatta figyelemre, részben a sok költözés miatt is alig tett szert barátokra. Most viszont a figyelem központjába kerül azzal, hogy megmenti Brody életét, aki az iskola legmenőbb pasijának számít. A srác ezek után erősen érdeklődik is utána, hirtelen egy kibontakozó szerelem közepén találja magát Mina. Ugyanakkor feltűnik egy titokzatos fiú Jared, aki tud mindenről és megpróbál segíteni Minának, viszont rossz szemmel nézi Brody közeledését a lányhoz. (Vajon kapcsoltál kedves olvasó, melyik regényfolyam alapszituációja ez?)
Mégsem mondhatom, hogy ez egy szerelmi háromszög lenne ebben az első részben, ahhoz még kezdetleges, de ha a folytatásban hangsúlyt kap, én már tudom, melyik srác oldalára állok. Jared egy sötét hajú, szemtelen, badass, motoros tünde srác, míg Brody szőke, kedves, gondoskodó, gazdag srác, ami közös bennük, hogy mindketten baromi jól néznek ki.
Mina barátnője Nan, elsőre felszínesnek tűnik, akit csak a twitter követők száma érdekel, de hamar kiderül, hogy Mina 100%-ban számíthat rá.  Be is avatja az egész történetbe, és Nan bármilyen szórakoztató karakter egyébként, Mina problémáját nagyon is komolyan veszi.
Az ellenség karakterek, a gonosz boszorkány, a farkas kellőképp hátborzongatóak, de minden félelmetes jelenetet beszámítva is nyugodtan adnám a könyvet 12 éves kortól felfelé a fiatalok kezébe.
Az írónő E/3 személyben mesél, Mina szemszögéből, a stílusa kellemes, gördülékeny, könnyen olvasható.  Semmi gond a tehetségével, szórakoztatóan, kreatívan állt hozzá a Grimm mesék újrafogalmazásának. Remélem a következő részben már teljesen a saját stílusára talál, és nem találok benne semmi "áthallást". 
A történet végén hatalmas csavar vár rátok, és igen, azonnal kézbe szeretném venni én is a második, harmadik és negyedik részt is!

Borító: Ez az eredeti borító, nekem tetszik.

Kedvenc karakter: Grimoire, Jared

Szárnyalás: Mina egy könyvmoly, ennek örültem.

Mélyrepülés: Én nem tettem volna kínai étterem fölé Mina lakását. 

Érzéki mérce: Young adult keretek között marad, aranyos kezdetleges szerelmi szállal.

Értékelés:



https://www.facebook.com/DreamValogatas/app_190322544333196
BELEOLVASÓ ITT



Játék:

Mostani játékunk során arra kérünk, felejtsd el a valóságot és bújj Mina Grimm bőrébe. Játszd végig a Történetet, és törd meg a Grimmeket sújtó évszázados átkot! Hogy ez megtörténhessen, át kell élned a rád találó mesét, és be kell fejezned. Ám ez nem könnyű! A legtöbb szereplő arra fog törekedni, hogy megakadályozzon benne.
Hat blog, hat mese. Minden állomáson találsz egy-egy részletet. Ezek segítségével találd ki, éppen melyik Grimm mesében jársz, és írd be a címét a Rafflecopter megfelelő mezőjébe. Így esélyed nyílik megnyerni, a Maxim kiadó által felajánlott három Bűbájtalan című könyv egyikét.
Hogy extra pontokat szerezz, készítsd el saját Grimoire-od egy-egy befejezett meséjének valamely jelenetét. Bármilyen technikával (rajz, festmény, photoshop, fénykép, stb.) dolgozhatsz, a cél, hogy örökítsd meg valamelyik kitalálandó mese egyik jelenetét, és küld el nekünk alkotásod linkjét. Természetesen ez a feladat nem kötelező, de ha úgy érzed, te vagy a legelszántabb Grimm leszármazott, mi örömmel várjuk. (A művek elküldésével beleegyeztek, hogy kitegyük őket a facebook oldalunkra!)
Figyelem! A kiadó csak Magyarország területén belül postáz, illetve, ha az értesítéstől számított 72 órán belül a nyertes nem válaszol e-mailben, automatikusan új nyertest sorsolunk!


“Szegény lány visszament a kúthoz, nem tudta, mitévő legyen; félelmében végül is az orsó után ugrott. Elvesztette az eszméletét, s mikor aztán magához tért, egy szép, napfényes, virágos mezőn találta magát. Elindult, ment, mendegélt; egyszer csak egy kemencéhez ért. A kemence tele volt kenyérrel, s a kenyerek azt kiabálták:
- Húzz ki hamar! Húzz ki hamar, mert megégek! Már régen kisültem!
A lány nekilátott, és szép sorjában mind kiszedte őket a lapáttal. Aztán továbbment; ment, mendegélt, míg egy almafához nem ért. A fa tele volt almával, és azt kiabálta:
- Rázz meg! Rázz meg! Minden almám megérett már!
A lány megrázta a fát, hogy csak úgy hullott a sok alma, mint a zápor. Addig rázta, míg az utolsó szem is le nem hullott róla. Akkor az egészet szépen kupacba rakta, és továbbindult.
Ment, mendegélt, végre egy házikóhoz ért. A házikóból egy anyóka kukucskált ki barátságosan, de olyan hosszú foga volt, hogy a lány megijedt, és el akart szaladni. Az öregasszony azonban utána kiáltott:
- Ne félj tőlem, kedves lányom! Maradj nálam; ha minden munkát rendben elvégzel a háznál, jó sorsod lesz. Csak arra vigyázz, hogy jól megvesd az ágyamat, jól fölrázd a párnámat, hadd szálljon a pihéje; olyankor hó hullik fönt a világban.”


a Rafflecopter giveaway

Résztvevő blogok:
10/25 Kelly Lupi olvas - Dreamcast
10/27 MFKata gondolatai - Újramesélt tündérmesék
10/29 Deszy könyvajánlója - Öltözz mesehősnek!
10/31 Dreamworld - Grimm testvérek
10/04 Könyvszeretet - Idézetek



3 megjegyzés:

  1. "Ugyanakkor feltűnik egy titokzatos fiú Jared, aki tud mindenről és megpróbál segíteni Minának, viszont rossz szemmel nézi Brody közeledését a lányhoz. (Vajon kapcsoltál kedves olvasó, melyik regényfolyam alapszituációja ez?)"
    Én nem kapcsoltam. Segítenél? :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Totál elfelejtettem.................. Jön a második rész ősszel:)))))

      Törlés
    2. :DD fenébe, pedig most már tényleg érdekelne :D a folytatást pedig már alig várom :)))

      Törlés

Rendszeres olvasók