KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2014. október 13., hétfő

Sarah J. Maas: Crown of Midnight - Éjkorona


Kedvenc bérgyilkosunk: Celaena Sardothien október 14-én visszatér, immár a velejéig gonosz Adarlan király bajnokaként. Tarts velünk, hogy kapj egy kis ízelítőt abból, hogy mi vár rád ha visszatérsz Résvárba és nyerd meg a három nyereménykönyv egyikét! Jó szórakozást!

Könyvmolyképző, 2014
494 oldal
Fordította: Hetesy Szilvia
Goodreads: 4,51
Besorolás: YA, fantasy

A harc folytatódik!
Az ördög koronázta meg.
A kötelesség rabja.
A szerelem foglya.

A tizennyolc éves, gyönyörű lány, Celaena a király, Adarlan legveszélyesebb orgyilkosa.
De vajon a szíve is egy gyilkosé?
Szabadságát azzal nyerhetné vissza, ha a király ellenségeinek vérét ontja, de nem képes rá, hogy a koronáért öljön. És minden, látszólag végrehajtott megbízatásával, minden hazugságával azok életét teszi kockára, akiket szeret.
A lány a szíve mélyén őrlődik a kapitány és a koronaherceg között, miközben a királynál is jóval sötétebb erővel kell megküzdenie. Döntenie kell, hogy miért fog harcolni: a szabadságáért, a szívéért vagy pedig a királyság sorsáért.


A 2012-es év nagy felfedezettje volt nálam a Throne of Glass (Üvegtrón) című regény, ami szinte azonnal, hogy elolvastam, hatalmas kedvenc lett. Szerencsére a KMK felfigyelt rá és tavaly megjelent a sorozat első része magyarul is. A második részt angolul sajnos csak nagy csúszással tudtam kézbe venni, de így sem csalódtam benne, megkaptam (szinte) mindent, amit az első részből hiányoltam. Persze az Üvegtrón itthoni sikere után nem kellett sokat várni arra, hogy magyarul is kézbe vehessük a Crown of Midnight - Éjkorona című részt, de még másodjára - magyarul - olvasva is ugyanolyan izgalommal faltam a sorokat, mint elsőre.

Az első rész végén sokan morogtak amiatt - köztük én is -, hogy Celaena csak "papíron" a legjobb bérgyilkos, hiszen szinte csak olvashattunk arról, hogy ő a leghírhedtebb, őt rettegi az egész birodalom, de látni túl sokat nem láttunk az akcióból. Hébe-hóba viadalokon vett részt, néha megvillantotta azt, hogy igen, azért ő egy bérgyilkos, de a legtöbb esetben azok voltak a legnagyobb problémái, hogy melyik fiú fejét csavarja el és milyen ruhája legyen a bálon.
Na itt ez most megváltozik. Méghozzá gyökeresen. Nem tudom, hogy Sarah direkt csinálta, vagy a rajongók visszajelzései alapján rádöbbent, hogy Celaenán változtatni kellene, de amit most a lányból kaptunk, az minden várakozást felülmúlt. Főhősnőnk nagyon kemény, "badass", végre olyan, amilyennek egy bérgyilkost mindenki elképzel. Bár most már részben szabad (hiszen azért kemény dolgok kötik még Résvárhoz), de tovább nem foglalkoztatják már földi hívságok, hanem a teljes szabadságáért küzd. És mint egy fenegyerek, úgy harcol.

"A lány acélból és vérből álló örvénnyé változott. Nézte, ahogy a férfiakat úgy kaszabolja le, mintha búzaszálak lennének a mezőn, és már értette, hogy a lány Távolvégben miként juthatott el majdnem a falig.
És végre, hónapok után, most látta azt a gyilkos ragadozót, akiről azt hitte, hogy a bányában fogja megtalálni. A szemében nem volt semmi emberi, még távolról sem semmi könyörület. A vér megfagyott Chaol ereiben."
"- Abbahagyni! Már így is elég ellenségünk van! Odakint még rosszabb dolgok vannak, amelyekkel meg kell birkóznunk!
Celaena lassan feléje fordult. Arca össze volt kenve vérrel, szemében lángok lobogtak.
- Nem, nincsenek - mondta. - Mert most itt vagyok."
 
És én imádtam ezt az új Celaenát! Nemcsak Chaol, de én is örömmel üdvözöltem, hogy végre azt a lányt kapjuk, akiről az előző részben annyit beszéltek. Erről a Celaenáról már el tudtam képzelni, hogy tisztelik és rettegik a nevét!
Persze főhősnőnk azért nem lesz egy érzékelten gyilkológép, hamar kiderül, hogy a szíve azért még mindig a helyén van. Egy olyan veszélyes játszmába kezd, amiben, ha lelepleződik, akkor a legkisebb gondja az lesz, hogy kivégzik... A király gonosz, rosszindulatú és zsarnok. Ez már persze az előző könyvből is részben kiderült, de itt most még inkább megismerhetjük az indítékait és az ármánykodásait.
És persze a fiúk - nekem még mindig Chaol a leggyengébb láncszem a történetben. Azon túl tudok lépni,
hogy Dorian-kedvelőként nem a kapitánynak szurkolok és talán a legkisebb hibáját is felnagyítom, de akkor sem tudom megkedvelni. Nem érzem, hogy képes egy testőrcsapatot elirányítani, hogy ebben az álnok, kétszínű, besúgóktól hemzsegő udvarban, ő, a hatalmas és a harctól elborzadó szívével képes parancsnok maradni. Nem-nem-nem-nem! Ő az a karakter, aki szerintem totálisan félresikerült ebben a regényben - de még mindig reménykedem benne, hogy képes lesz változni és felnőni a feladatához.
Dorian viszont még mindig nagy szerelem. Bár a fiú megbántott és a történet egy részében kellően őrlődik is emiatt - bár melyikünk ne tenné ezt az ő helyében - de egy idő után meglepő dolgok derülnek ki róla. Ezek a dolgok sokban megváltoztatják - és meg kell, hogy mondjam, a javára szolgálnak. Végre érzi, hogy több a feladata, mint csak úgy "ellenni" az udvarban és a tettek mezejére lép. Ha így folytatja, akkor lesz rá esély, hogy a birodalom egyszer jó uralkodót kaphasson.

A megszokott kedvelt szereplőink mellé kapunk újakat is, közülük kiemelném Archer Finnt, aki Celaena múltjában fontos szerepet játszott és akit ismét a lány mellé sodor az élet. Ő az a szereplő, akiről nehéz eldönteni, hogy milyen játékot játszik, ki mellett áll és mik a szándékai. Kifelé egy tipikus szépfiú, egy valódi férfiprostituált, de emellett egy körmönfont játékos is. Nemcsak Chaol, de én is végig ferde szemmel néztem rá, mert biztosra vettem, hogy valamit rejteget. Hogy igazam volt-e vagy sem, azt nem árulom el:-).

A szereplők mellett pedig a világ az, ami teljesen rabul ejtett. Nagyon összetett és nem túlzok, ha azt
javaslom, hogy ezt a könyvet érdemes talán kétszer is elolvasni. Rengeteg új információt és háttértörténetet kapunk, az új nevekről, fajokról már nem is beszélve és lehet, hogy az első olvasás alkalmával átsiklunk valamin, ami később még fontos lehet.
A birodalom a mélyben lázong, így a könyv hangulata egyre komorabb; árulások, gyilkosságok, átverések teszik egyre sötétebbé a történetet. A szerelemnek persze ilyen vészterhes időben sem lehet megálljt parancsolni és igen, kérem szépen itt egy nagy szerelem van kialakulóban, de persze az események közbeszólnak. Sajnos most nincs idő sokáig romantikázni, hisz olyan fordulatot vesz a regény, ami miatt a főhőseinknek kisebb gondja is nagyobb lesz annál, minthogy egymás karjaiba dőljenek. (egy s másra azért persze szakítanak időt még így is, de az események tovább sodorják őket).

És a regény vége? F Ü G G Ő V É G. Azonnal olvasandó a harmadik rész. Olyan titkokra derül fény és akkora csavar lesz a történetben, hogy akik tudnak angolul - azok közül szerintem kevesen fogják kivárni a harmadik rész magyar fordítását.

Összességében VÉGRE megkaptam ettől a regénytől azt, amit az első részben is nagyon vártam. Egy nagyon vagány, kemény főhősnőt, egy különleges, profin felépített fantáziavilágot, izgalmat, harcokat, csavarokat. A harmadik részt pedig beszereztem már (angolul), úgyhogy Celaena, Dorian, Chaol és a többiek: szerintem hamarosan újra találkozunk!



Borító: Tetszik, mozgalmas, kifejezi Celaena veszélyes és harcos mivoltát

Kedvenc karakter: Dorian, Archer, Nehemia, Celaena, Fürge (nekem a Fleetfoot jobban tetszik:-)

Szárnyalás: Dorian és Celeane titka

Mélyrepülés: az egyik kedvenc szereplőm elvesztése:(

Érzelmi mérce: Dúl a szerelem, egyesek közelebb kerülnek egymáshoz, mások eltávolodnak a másiktól. Több helyen izzanak a lapok - hol a szerelemtől, hol a vágyaktól, hol a gyűlölettől.

Értékelés:

Blogturné extra - borítók
A legtöbb kiadó átvette az eredeti, amerikai borítót, de sok ország próbálkozott saját borítóval, amit itt szeretnék bemutatni nektek:

A mexikói kiadás borítója:

Az olasz kiadás borítója:

A német kiadás borítója:

A francia kiadás borítója:

A holland kiadás borítója:

Az orosz kiadás borítója:


Nyereményjáték
Mennyire ismered a karaktereket, szavajárásukat? Eljött az idő, hogy megtudjuk, tényleg akkora rajongó vagy-e. ;)

A király legjobb kéme vagy, és mivel ő senkiben sem bízik, ezért azt a küldetést kaptad, hogy kövesd e halálos játszma fő játékosait, de ne legyél szem előtt. Aztán jelentsd a királynak, ha valami érdekeset hallasz. Minden állomáson találsz egy-egy idézetet a könyvből. A feladatod az, hogy kitaláld ki mondhatta/gondolhatta, illetve kik között zajlott le az a beszélgetés, különben erős lefokozásra számíthatsz.

(Figyelem! A kiadó csak Magyarország területére szállít, a nyertesek jelentkezését pedig a kiértesítéstől számított három napon belül várjuk, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.)


A Blogturné további állomásai:
Október 10 - Függővég
Október 11 - Deszy könyvajánlója
Október 12 - Nem harap a...
Október 13 - Kelly Lupi olvas
Október 14 - MFKata gondolatai
Október 15 - Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók