KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2014. november 28., péntek

Salla Simukka: Hófehér (Hófehér 2.)



Salla Simukka egy különleges lányt ismertetett velünk a Vérvörös című könyvében. Lumikki élete a tragikus bál után folytatódik, de most új helyszínen követhetjük nyomon a lány izgalmas kalandjait. Lumikki Prágában próbálja kipihenni magát a veszélyes drog és pénzmosási ügylet után, ám nem számít arra, hogy felbukkan Prága utcáin egy olyan személy, aki olyan helyzetbe kényszeríti a lányt, ahol újra szembe kell néznie a legnagyobb félelmeivel és titokzatos csoporttal is.
Tarts velünk, kiránduljunk együtt Prágában és kövessük a nyomokat Lumikkivel. A turné végén az Athenaum Kiadótól a tiéd lehet 3 példány a Hófehér című izgalmas könyvből.

Athenaeum Kiadó, 2014
240 oldal
Fordította: Panka Zsóka
Goodreads: 3,40
Besorolás: YA, thriller

Hófehérke mindig és mindenütt belecsöppen valami elvadult kaland közepébe. Váratlanul. Kéretlenül. Most éppen Prágába vezeti a jó (vagy rossz?) sorsa a bátor és találékony finn tinédzsert.
Aki végigizgulta Salla Simukka írónő krimitrilógiájának páratlanul fordulatos és körömrágcsálósan izgalmas első kötetét, a Vérvöröst, az már tudja: ahol a Lumikki (magyarul Hófehérke) névre hallgató különös leányzó megjelenik, ott egyszerűen elszabadul a pokol. És erről ő általában a legkevésbé sem tehet...
Ezúttal a média világának sötét manipulációja és egy veszélyes szekta lesz a főhősnő ellenfele, akit egy vérfagyasztó bérgyilkos űz erdőn-mezőn, metrószerelvényeken és turistahegyeken át. Ráadásul egy ,,áltestvérrel" és saját homályos gyerekkori élményeivel is meg kell birkóznia...
Az akciófilmbe illő jelenetekben bővelkedő, mozgalmas krimi még hagy jó néhány megoldatlan rejtélyt a következő kötetre is. Várjuk csak meg a végét! 


Alig fél éve olvastam Salla Simukka Hófehér trilógiájának az első részét és bár voltak a történetnek apróbb hibái, de az biztos, hogy felfigyeltem az írónőre és nagyon kíváncsian vártam a második részt. Az Athenaeum Kiadó pedig aránylag gyorsan újra elhozta hozzánk Lumikki újabb történetét, ami ezúttal Prágába kalauzol el bennünket.
Főhősnőnk pihenés gyanánt - és hogy távol legyen a családjától - felkerekedik és elutazik Prágába, ebbe a gyönyörű cseh városba, amit mi magyarok is előszeretettel keresünk fel egy-egy hosszú hétvége alkalmával. Lumikki persze nem lenne Lumikki, ha ismét nem gabalyodna bele valami zűrös ügybe. Jelen esetben egy számára teljesen idegen lány bukkan fel és közli vele, hogy testvérek. Rajta keresztül pedig belekerül a média és a szekták egyáltalán nem veszélytelen világába. Mivel a könyv aránylag rövid - ezt tudom talán egyedül a hibájának felróni és a fülszöveg szinte mindent elmesél a történetről is, ezért megpróbálom inkább 5 pontba összeszedni, hogy mi az, ami nagyon tetszett benne és miért érdemes elolvasni.

A helyszín

Prága. A száztornyú város. Ez a város már jóval közelebb van hozzánk, mint a finn Tampere, többen is ismerjük, hisz eléggé népszerű kirándulóhely a magyarok körében is. Aki már járt ott, annak azért érdekes, mert felismerheti a helyszínek nagy részét, aki pedig nem, annak pedig azért, mert az írónő ismét olyan részletességgel, olyan lelkesedéssel mutatja be nekünk a várost, hogy még annak is meghozza a kedvét az utazáshoz, aki eddig csak hezitált rajta. (én se jártam még Prágában, de most már biztosan fel fogom keresni:-).



A főszereplő
Lumikki még mindig nagyon talpraesett és én pedig még mindig imádom az ilyen főszereplőket. Nem egy elveszett lélek, bárhol feltalálja magát, ügyesen kivágja magát a leglehetetlenebb helyzetekből is. A szíve a helyén van, de egyáltalán nem egy szupernő, hanem egy fiatal lány, azok mindennapi problémáival. Bár E/3 nézőpontban íródott a regény, de mégis, az írónő nagyon odafigyelt arra, hogy Lumikki minden álmát, vágyát, problémáját részletesen megismerjük. A szívem szakadt meg, amikor Szikráról, a nagy szerelméről mesélt, izgultam érte a húzósabb jelenetekben és nagyon szurkoltam neki, hogy a megismert lány tényleg a testvére legyen.Szerintem bárki hamar megszereti ezt a kissé zárkózott, sok problémával küzdő, de mégis nagyon vagány fiatal lányt.

Nincs benne felesleges szerelmi szál
Ezt akár negatívumnak is lehetne említeni, de itt én most pozitívumnak veszem. Sok regényben olvastam már olyat, hogy az író - gondolom a női közönség kedvéért - beleerőltet egy szerelmi szálat, ne adj isten egy szerelmi háromszöget a történetbe, holott messziről kiabál az egészről, hogy ennek sok értelme nincs. Salla Simukka ezt ügyesen elkerülte. Ez egy krimi. Lumikkinek pedig épp elég dolga van anélkül is, hogy még fiúkkal is foglalkozzon. Persze azért ő is álmodozik, vágyakozik, ebből kapunk ízelítőt - ezzel pedig megmutatja az írónő, hogy Lumikki is emberből van, tinédzser, aki azért a szíve mélyén vágyik a másik nemre.

A történet
Ismét ugyanolyan izgalmas és lendületes, mint az első rész, egy percig nem pihenünk meg. Ahogy Lumikki is folyamatosan mozgásban van, mindig történik vele valami, úgy mi sem tudjuk letenni a könyvet, mert egyszerűen tudni akarjuk, hogy mi fog történni a főhősnőnkkel:-).

Az írónő pedig érdekes témát feszeget, amiről ritkán olvasni, illetve, ha olvasunk, akkor is inkább az újságok hírek rovatában. A média hatalmát mindenki ismeri szerintem, erről naponta bizonyosságot szerezhetünk, de a szekták... az egy más világ. Európában ritkán hallani róluk, valahogy ez az egész téma a rejtélyességével, a titkaival mindig is más földrészekre (Amerika, Ázsia) tevődött. Hogy itt, ilyen közel is előfordulhat, ez az egészet még félelmetesebbé teszi.



Különálló történetként is megállja a helyét
Én speciel nagyon élveztem, hogy bár kapcsolódik az első részhez, hisz a főszereplő ugyanaz, de mégis  megállja a helyét egy különálló történetként is. Ha valaki azon gondolkozik, hogy csak azért nem olvassa el, mert ez egy "második rész", azt megnyugtathatom, hogy ez a történet önnálló rész, teljes lezárással. Akiket pedig érdekel, hogy mi történt az előző részben, azoknak az írónő pár szóval megemlíti az előzőleg történteket. Ettől függetlenül van jó pár olyan dolog, ami miatt még úgy is kíváncsiak leszünk a következő részre, hogy nincs a regénynek kifejezett függővége. De érzem, hogy Lumikki még tartogat meglepetéseket és ezért nagyon várom a következő részt!

Összeségében nem okozott most sem csalódást Salla Simukka. A regény könnyen olvasható, izgalmas fiataloknak szóló krimi, amit nyugodt szívvel ajánlok mind fiúknak, mind lányoknak. 

Borító: látványos, figyelemfelkeltő ismét - bár, hogy mivel kapcsolódik a regényhez, azt itt sem sikerült megfejtenem:-). Bár ez nem a borítóhoz kapcsolódik, de el kell mondanom, hogy a könyv kis mérete különleges, pont kézbe illik, így akár utazás közben is kíválóan olvasható.

Kedvenc karakter: Lumikki

Szárnyalás: még mindig imádom Lumikki talpraesettségét

Mélyrepülés: a könyv rövidsége :(

Érzelmi mérce: Lumikkinek nincs ideje (se lehetősége) a szerelemre, úgyhogy pár szívszorító visszaemlékezésen kívül nincs benne túl sok érzelmi rész

Értékelés:


Blogturné extra - Érdekességek Prágáról és a Cseh Köztársaságról
  • Az első kockacukrot egy Dacice nevű cseh városban készítették 1841-ben.
  • A cseh koronázási ékszerek a prágai várban találhatóak. Ezek az ékszerek, köztük a kard, a jogar és a korona, a legendás Vencel királyhoz tartoztak. Az eredeti koronázási ékszerek a várban vannak és egy olyan ajtó mögé vannak elzárva, amit 7 olyan zár őriz, amit 7 különböző kulccsal lehet csak kinyítni. Mindegyik kulcs egy fontos személynél van. Egy van például a mindenkori elnöknél. Legenda szól arról, hogy ha a koronát jogtalanul teszi valaki a fejére, akkor az egy éven belül meghal. Erre egy nagyon érdekes példa, hogy a második világháborúban, Reinhard Heydrich - a Cseh-Morva Protektorátus protektorhelyettese - 1941-ben felpróbálta a koronát és kevesebb, mint egy év múlva merénylet áldozata lett. Az érdekesség ebben, hogy két cseh ügynök ölte meg.
  • A prágai vár (Prazsky hrad) Európa legnagyobb várkomplexuma. A Guinness Rekordok Könyvében is szerepel, hiszen a vár az 570 méteres hosszával és 130 méteres szélességével a világ legnagyobb ősi vára.
  • A Prágai kis Jézus szobra az egyik legöregebb és legismertebb Jézus ábrázolása. 
  • A csehek isszák a legtöbb sört a világon. A statisztikák szerint az egy főre jutó sörfogyasztás elérheti a 159 litert.
  • Neil Armstrong egy cseh zeneszerző, Antonin Dvorak zeneművét, az Új Világ Szimfóniát vitte magával a Holdra, a híres 1969-s Apollo 11 misszión
  • Az ősi Kladbury ló fajtát Élő Műalkotásnak tartják és szerepel az UNESCO Világörökségének a listáján. Ez az egyetlen olyan lófajta, amelyeket csak és kizárólag királyi udvarokban ünnepi célokra használnak.
  • A Cseh Köztársaságban van a világ leghosszabb, jelzett turistaútvonal hálózata. 2002 óta, több, mint 38.000 kilométernyi turistaút van kitáblázva.
  • A Pravcicka Brana a legmagasabb természetes boltív Európában. 21 méter magas és a fesztávolsága 26,5 méter.
  • A Skoda autógyár az egyike azon négy autómárkának, amelyik több, mint 100 éves múltra tekint vissza. A céget Emil Skoda alapította. A Skoda szó kárt jelent csehül.

Nyereményjáték:
Lumikki a Hófehér című könyvben Prágában barangol. Ez a különleges város sok szép helyszínt rejt, amik a könyvben is fontos szerepet játszanak. Lumikki és a regény másik főszereplője különböző helyszíneken találkoznak és bizony néha menekülni is kényszerülnek. A te feladatod lesz azonosítani a képek és a kis leírások alapján a helyszíneket, majd ezek segítségével feltérképezni a várost és Lumikki útvonalát. Ha ügyes vagy és jól (fel)ismered Prágát megnyerheted az Athenaeum Kiadó által felajánlott 3 db Hófehér regényt.

Prága egyik leghíresebb nevezetessége, az Óvárost és a Kisvárost köti össze. 

a Rafflecopter giveaway

A Blogturné további állomásai:
November 28 - Kelly Lupi olvas
November 30 - Deszy könyvajánlója
December 2 - Zakkant olvas
December 5 - Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók