KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2015. március 25., szerda

Shannon Hale: Ever After High 2. - Ki a leggonoszabb a vidéken?


Folytatódik az Ever After High blogturné a sorozat második részével. Ki a leggonoszabb a vidéken? teszi fel a kérdést a szerző, és bizony nem könnyű a válasz, miután Raven alaposan összekuszálta a szálakat. Kövesd a Blogturné Klub öt bloggerének bejegyzéseit és újabb mesés posztok várnak rád, merülj el ebben az izgalmas mesevilágban!
Móra Könyvkiadó 2014.
344 oldal
Fordította: Bottka Sándor Mátyás
Goodreads: 4,20

Besorolás: middle-grade, tündérmese

Az örökség napja után az Ever After High-ban minden a feje tetejére áll! Mivel Raven Queen nem írta alá a Mesehősök Végzetkönyvét, és nem fogadta el benne szereplő sorsát, akaratlanul is veszélybe sodorta Holnemvoltország lakóinak életét. Raven sem vágyik másra, mint hogy boldogan éljen, amíg meg nem hal, de akkor Hófehérke lánya, Apple White sem harapna soha mérgezett almába, és nem ébresztené őt fel soha csókkal a hercege. És még hányan vannak, akik a papírforma szerint szeretnék élni mesebeli életüket?!
Raven nem akarta követni anyja, a Gonosz Királynő példáját, de talán mégis éppen ettől lesz ő a leggonoszabb. Tette ugyanis példaképül szolgál a zendülők számára, akik hozzá hasonlóan szabadon szeretnének dönteni saját sorsuk felől.
Az iskola két csoportra szakad: előkelőkre és zendülőkre. Ellentétük káoszt, felfordulást és bizonytalanságot hoz az Ever After High-ba.

A CSATÁROZÁSOK ÁRTATLAN ÁLDOZATOT KÖVETELNEK!

Ha megtetszett, megrendelheted itt: http://www.mora.hu/konyv/ever-after-high-2-ki-a-leggonoszabb-a-videken


Raven tartja magát az álláspontjához, miszerint mindenkinek saját magának kell eldöntenie, vállalja-e a rá szabott mese beteljesítését, vagy más életet választ. Ugyanakkor folyamatosan kétségek is gyötrik, mert sorra történnek olyan események, amelyek hatással vannak  Holnemvoltország lakóira, és mindenki elsősorban őt okolja érte. Ő mégsem akar gonosz lenni, hiszen inkább mások segítése az célja, az alaptermészete távol áll anyjáétól.
Nehezíti a döntést az is, hogy Raven és Apple jóbarátok, közel állnak egymáshoz, a legjobbat akarják a másiknak, mégis másról sem szólnak a beszélgetéseik, mint hogy próbálják egymást meggyőzni a lehető legjobb érvekkel.
A fordulóponthoz  akkor érnek el, amikor a mindenki által kedvelt és szeretett Maddie bajba kerül, miután  hatalmas felfordulás kerekedik az iskola Mesés Örökségek Kincstárában. Az ellenlábasok addig zrikálják egymást, míg különféle varázstárgyak repkednek,  ablaküvegek törnek, a diákok rohangálnak, és szerencsétlen véletlenek sorozatának eredményeként kiszabadul varázsbörtönéből egy gonosz gruffacsór, és mindezért szegény Maddie-t hibáztatják .
A két lánynak félre kell tennie a Végzetkönyv aláírásával kapcsolatos nézeteltérésüket, és meg kell találniuk a megoldást, hogyan mentsék meg a barátnőjüket a száműzetéstől. Egyetlen esélyük egy varázslat, azonban a hozzávalók titkosak, csakis egy magas szintű boszorkány ismerheti. Kénytelenek Raven anyjához fordulni, akivel eleve nagyon veszélyes és lehetetlen vállalkozás  felvenni a kapcsolatot.
Egyetlen nap áll rendelkezésükre, mindent be kell vetniük a sikerért.

Biztos említettem már kedves olvasó, hogy imádom a retellingeket. A tündérmesék átiratai, mai környezetben, vagy alternatív világban játszódva mindig is a kedvenceim voltak. Így van ez a az EAH sorozattal is, nagyon jól szórakozom rajta.  Az első rész főképp a szereplőkkel való megismerkedéssel telt, plusz kialakult az alapprobléma, a Végzetkönyvvel kapcsolatosan. Itt a folytatásban már élesedtek a karakterek és néhány mellékszereplő is jelentős kiemelést kapott.

Apple hite abban inog meg, hogy vajon megfelelő vezető/uralkodó lesz-e belőle. Igyekszik megtanulni amit csak lehet, el is látogat több királyságba, de mindenhol más más módszerekkel uralkodnak, és egyik sem húzható rá az ő helyzetére. Meg kell tanulnia nemet mondani, irányítani, és ez számára nehéz, hiszen világéletében csak szépnek és kedvesnek kellett lennie.
Raven ugyanakkor rádöbben, hogy különleges ereje van, és a mágiát nem csak gonosz dolgokra lehet használni. Illetve jó cél érdekében nem árt bevetni némi varázslatot.
Nekem ha lehet, egy fokkal jobban tetszett a történet az első résznél. Jobban megismerhettem a szereplőket, akik közül többen is új oldalukról mutatkoznak be, illetve másként is viselkednek, mint ahogy a klasszikus szerepük szerint elvárható lenne.
Nagyon tetszett a titokzatos Cerise Hood, végre kiderül, miért hordja állandóan a piros kapucnis köpenyét. Igazi coming-out amit véghez visz, külön tiszteltem a szüleit a támogatásukért. Piroska és a Farkas történetének eme változata meglepő lehet, de ha jobban belegondolok, olvastam már hasonló végkimenetelű feldolgozást.
Ahogy az első részben is, sok alkalommal megmosolyogtatott a regény humora, amit a fordító remek érzékkel ültetett át a magyar szövegbe. Szellemes szójátékokat kaptam, Lady Baba és a One Reflection voltak a kedvenceim.
A cselekmény onnantól igazán felpörög, ahogy kiderül, Maddie-t meg kell menteniük. Izgalmas jelenetek követik egymást, és még a végére is marad meglepetés.
A regény mondanivalója számomra egyértelmű, és az én véleményem szerint is az egyik legfontosabb dolog a világon, hogy harcolni kell a függetlenségért és a szabad akaratért. De az igazi célközönségnek, a 10-13 éves lányoknak példamutató lehet Raven és Apple összefogása, együttműködése a cél érdekében.
A mesehősök tárháza kifogyhatatlan, és amíg képeket keresgéltem a bejegyzéshez, számos karaktert találtam, akik még nem bukkantak fel eddig, de rendkívül izgalmasak (Hook kapitány lánya, Ariel lánya, Mídász király fia), szóval repesve várom a következő részt, ezt nem lehet megunni.


Borító: Eredeti, Mattel

Kedvenc karakter:  Raven, Apple, Cerise Hood

Szárnyalás:  A Gonosz Királynő húzása
 
Mélyrepülés:  -

Érzelmi mérce:  Korban a 10-13 éves korosztálynak a legajánlottabb, de idősebbek is jól fognak szórakozni rajta.

Értékelés:

Néhány pillanatkép:


Játék:

Minden állomáson egy-egy szereplő nevét rejtettük el, nincs más dolgod, mint helyes sorrendbe rakni a kiemelt betűket és beírni a rafflecopter doboz megfelelő sorába. Segítenek a karakterképek!
A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz. A nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére válaszolni a megküldött értesítő levelünkre. Sok szerencsét!


a Rafflecopter giveaway


A blogturné állomásai:

03.23. Deszy Könyvajánlója
03.25. Kelly és Lupi olvas
03.27. Függővég
03.29. Insane Life
03.31. Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók