KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2015. március 27., péntek

J.R. Johansson: Paranoia - Éjjeljárók 2.

A Főnix Könyvműhely jóvoltából nemrég jelent meg az Éjjeljárók sorozat második része, a Paranoia. Ennek örömére öt bloggerina összefogott, hogy megmutassa, alváskor nem a rémálmok a legnagyobb ellenségeink. 2015. március 21-től kezdve kétnaponta egy-egy bloggerina teszi közzé bejegyzését, amihez egy álmokhoz kapcsolódó játék is tartozik. Jó olvasást és szép álmokat!

Főnix Könyvműhely, 2015
278 oldal
Fordította: dr. Sámi László
Goodreads: 4,04
Besorolás: YA, paranormális
Megrendelhető itt: fonixkonyv@fonixkonyv.hu

Parker Chipp – az események utóhatásaként, amelyek csaknem végeztek vele – igyekszik egyre jobban megbirkózni Álomlátóként élt életével. A jelek szerint működik is a dolog… egészen addig, amíg egy reggel a börtönben tér magához kínzó másnapossággal, és tizenkét órányi kiesett idővel. A Sötétség valahogy átvette felette az irányítást, és Parkernek fogalma sincs, hogyan fékezhetné meg. Valószínűtlen és váratlan szövetségesre lel Jack, a rejtélyes motoros dzsekis srác személyében, aki felajánlja Parkernek, hogy segít mesteri szintre fejleszteni Álomlátó képességeit. Ám miközben Parker gyakorol és fejlődik, a benne rejtőző Sötétség is egyre erősebbé válik, egészen odáig, hogy átveszi Parker teste felett az uralmat, és minden tőle telhetőt elkövet, hogy tönkretegye az életét. Amikor Jack felfedi előtte, hogy léteznek másfajta Éjjeljárók is, az úgynevezett Orzók, Parker töprengeni kezd, hogy vajon az Oakville-ben zajló különös dolgok nem többek-e puszta véletlen egybeesésnél. Végtére is, a helybéliek nem csupán alvajáróként viselkednek, annál jóval többről van szó. Kiürítik a takarékbetét-számláikat, anélkül, hogy emlékeznének rá, a város különös részein kóborolnak, eltünedeznek, sőt: akár még gyilkolnak is – mindezt álmukban. Ha Parker ki akarja deríteni, mi folyik itt, és szeretne még bármi reményt arra, hogy viszontláthassa az apját, szembe kell szállnia Jackkel, és a saját életét is kockára kell tennie… Mert minél többet tud meg ezekről a másféle Éjjeljárókról, annál bizonyosabbá válik számára, hogy itt már nem csak az ő élete a tét.



Pár napja olvastam el az első részt, és őszintén szólva beleszerettem a történetbe. Szerencsés vagyok, sokat álmodom, és gyakran emlékszem is az álmaimra. Vannak visszatérő álmaim is, és olyan emlékezetesek is akadnak, amik évek múltán ismételten felbukkannak. Varázslatosnak tartom az álmokat, és imádom az ezzel kapcsolatos könyveket, filmeket. Szóval egyáltalán nem bántam, hogy az Álmatlanság után rögtön elkezdhettem olvasni a Paranoiát.

Ebben a részben végre bővebb információt kapunk az éjjeljárókról. Parker sok segítséget kap Jack-től, a titokzatos motoros sráctól, igaz, majdhogynem harapófogóval kell kihúzni belőle a tudását. Tetszett, hogy volt hova továbblépni, Parker nem csak azt tudja meg, hogy nincs egyedül a képességével, hanem fejlesztheti magát, és a csendes szemlélődés helyett következményeket is előidézhet mások álmaiban.
A szerző remek érzékkel oldotta meg az éjjeljárók egyedi világfelépítését, emellett adott a főszereplőnek egy sötét oldalt, ami számomra igazán különlegessé tette a karaktert. Egyébként is bírtam Parkert az első résztől, mert  jó szándékú, rendes fiú, bár Mia üldözése kapcsán felmerült bennem, hogy valami mániákus beütést kap, de nem, szerencsére az őszintesége megmentette a karakterét. Barátai elutazása miatt pár napig nem tud Mia álmában pihenni, és a Sötétségnek, aki Parker része, ennyi idő elég is, hogy fölé kerekedjen. Nagyon bírtam "kettejük" vitáit, ez a szál hatalmasat emelt a cselekményen.

Parker mellett Finn is nagy kedvencem, aki hozta a történet humoros részeit, például a pólói felirataival. Mia mellett Finn kishúga Addie is kiemelkedő szerepet kapott, váratlan dolgok derülnek ki róla, és emellett még a szerelmi szál is aranyosan alakul Parkerrel. A regényre azonban nem telepszik rá a szerelmi szál, pont annyi elég, amennyit az írónő belevarázsol.
Csak gratulálni tudok a szerzőnek, hogy nő létére remekül ráhangolódott Parker karakterére, aki ebben a részben is E/1 személyben meséli a történetet. Minden olvasó elégedett lehet a cselekmény pörgésével, gyakorlatilag rosszul esik bármelyik ponton letenni a könyvet. Egy jelentős akciójelenet is kerül a végére, ami ugyan veszteséget is tartalmaz, ugyanakkor sikeresnek mondható. A harmadik részt nagyon várom, Jack kibontakozására nagyon kíváncsi vagyok. Már elérhető a Mania fülszövege, és Parker mellett Jack lesz a főszereplő.
Ha nem olvastad az első részt, itt az ideje, hogy beszerezd, mert az utóbbi évek egyik legérdekesebb paranormális young adult sorozatát nagy kár lenne kihagyni!

Borító: Gyönyörű, Sánta Kira munkája.

Kedvenc karakter:  Parker, Sötétség
Szárnyalás:  Finn megszállása
 
Mélyrepülés:  Gyerekrablás

Érzelmi mérce:  YA korosztálynak megfelelő szerelmi szálat kapunk, pár csókolózással.

Értékelés:


Játék 

Az Éjjeljárók sorozat középpontjában az alvás és az álmok szerepelnek. Éppen ezért mi is összegyűjtöttünk néhány olyan tárgynak/jelenségnek a magyarázatát, amiről mindannyian többször is álmodtunk. A ti feladatotok lenne kitalálni, hogy mi is az adott tárgy/jelenség. A játékban résztvevők között 3 példányt sorsolunk ki J. R. Johansson: Paranoia könyvéből. Sok sikert, és jó álomfejtést! 
A nyerteseknek 72 órája van válaszolni e-mailben az üzenetünkre. A kiadó csak Magyarországra postáz!
Mai álomkép jelentése: Agresszivitás, férfi álomban fenyegetettség, női álomban gonosz indulatok

a Rafflecopter giveaway

További állomások:
03/27 Kelly Lupi Olvas 
03/29 Book Heaven

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók